Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Када су астролози посетили Исуса?

У једном издању Библије стоји: „Маги нису посетили Исуса у јаслама у ноћи када се родио, као што су то учинили пастири. Они су дошли неколико месеци касније.“ До тада је Исус већ био ’дете‘ и живео је у кући (Мат. 2:7-11). Да су астролози Исусу донели злато и друге вредне дарове у ноћи када је рођен, да ли би Марија 40 дана касније принела у храму само две птице? (1. 1, страна 31).

• Шта многи могу урадити да би обогатили свој живот?

Особа се може питати: ’Могу ли направити неке промене и поједноставити свој живот?‘ Ејми је то учинила. Она је била добро материјално збринута, али није била срећна. Схватила је да је тежећи за каријером у овом свету замало одлутала од вере. Зато је одлучила да стави Краљевство на прво место и могла је неко време да служи као пионир. Ејми каже: ’Сада имам осећај испуњености који нисам имала док сам тежила за циљевима у овом свету‘ (15. 1, страна 19).

• Шта може помоћи мајкама да нађу задовољство у својој улози?

Већина мајки је у радном односу. Неке то чине да би покриле основне трошкове своје породице, а друге да би имале већу финансијску независност или да би могле себи да приуште неке удобности. Поред тога, неке уживају у свом послу. Богобојазне мајке имају важну улогу у породици — посебно током раног детињства детета. Неке одлучују да раде скраћено или да прекину радни однос да би се више посветиле својој породици, што им пружа велико задовољство (1. 2, стране 28-31).

• На који је „нараштај“ Исус указао речима које су забележене у Матеју 24:34?

Исус је често користио израз „нараштај“ у негативном светлу када је говорио о злим људима или када им се обраћао. Али он то није учинио у овом случају када је разговарао са својим ученицима, који ће ускоро бити помазани светим духом. Они су били ти који су могли да разумеју оно што се помиње у Матеју 24:32, 33. Из тога можемо закључити да је Исус указивао на своје помазане следбенике, како на оне из првог века тако и на оне из нашег времена (15. 2, стране 23-24).

• На који начин је Закон био старатељ као што се помиње у Галатима 3:24?

У већини случајева старатељ из древних времена био је роб коме се могло веровати, који је гарантовао за сигурност детета и старао се о томе да се испоштују жеље дететовог оца. На сличан начин, Закон је штитио Јевреје од утицаја који су могли да их искваре, као што је било склапање бракова с паганима. Али као што је то био случај са старатељем неког детета, Закон је био привремен и служио је само док се није појавио Христ (1. 3, стране 18-21).

• У складу с Јаковом 3:17, које особине треба да показујемо?

Да бисмо били честити, лоше ствари треба одмах да одбацимо (Пост. 39:7-9). Такође треба да будемо мирољубиви, да не будемо ратоборни и да не поступамо на начин којим бисмо нарушили мир. Зато је добро да се свако од нас запита: ’Да ли сам познат као онај који твори мир или као онај који га нарушава? Да ли често имам несугласице с другима? Да ли се лако вређам или често вређам друге? С друге стране, да ли брзо опраштам и не инсистирам на својим гледиштима?‘ (15. 3, стране 24-25).

• Зашто је Исус постепено лечио једног слепог човека? (Марко 8:22-26)

Библија нам не пружа конкретан одговор. Међутим, могуће је да је у овом случају Исус постепено лечио тог слепог човека да би му тиме омогућио да се навикне на то да може да види. То је вероватно био показатељ Исусове љубави и бриге за тог човека (1. 4, страна 30).