Пређи на садржај

Пређи на садржај

За шта заиста вреди живети?

За шта заиста вреди живети?

За шта заиста вреди живети?

„Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести“ (ПРОП. 12:13)

1, 2. Како нам може користити разматрање књиге Проповедник?

 ЗАМИСЛИ човека који изгледа да има све у животу. Познати је државник, један од најбогатијих људи на земљи и највећи интелектуалац свог времена. И поред свега тога, он се пита: ’За шта заиста вреди живети?‘

2 Такав човек је заиста постојао, и то пре око три хиљаде година. Звао се Соломон и у књизи Проповедник описао је своју потрагу за правим задовољством (Проп. 1:13). Можемо много тога научити из његовог искуства. Заиста, мудрост из књиге коју је написао може нам помоћи да поставимо циљеве који ће нашем животу дати прави смисао.

„Трчање за ветром“

3. С којом отрежњавајућом чињеницом о људском животу морамо сви да се суочимо?

3 Соломон објашњава да је Бог створио обиље лепих ствари на земљи — неисцрпну, дивну ризницу интересантних и чудесних дела у којима никада нећемо престати да уживамо. Међутим, пошто је наш живот тако кратак, ми успевамо да истражимо само делић онога што је Бог створио (Проп. 3:11; 8:17). Као што Библија каже, наших дана је мало и брзо пролазе (Јов 14:1, 2; Проп. 6:12). Та отрежњавајућа чињеница треба да нас покрене да мудро користимо живот. То није лако пошто Сатанин свет покушава да нас усмери у погрешном правцу.

4. (а) На шта се односи реч „испразност“? (б) Шта све обично заокупља људе?

4 Да би истакао могућу опасност да протраћимо свој живот, Соломон преко 30 пута у књизи Проповедник користи израз испразност. Хебрејска реч која се преводи са „испразност“ односи се на нешто празно, бескорисно, бесмислено, нешто што нема праву и трајну вредност (Проп. 1:2, 3). Понекад Соломон користи реч „испразност“ упоредо с изразом „трчање за ветром“ (Проп. 1:14; 2:11). Јасно је да је сваки покушај да трчимо за ветром бесмислен. Ако би неко и покушао то да учини, сигурно би остао празних руку. Уколико тежимо за немудрим циљевима, доживећемо слично разочарање. Живот у овом свету је превише кратак да бисмо га протраћили на активности које нам неће донети ништа вредно. Да не бисмо направили такву грешку, погледајмо шта је Соломон рекао о активностима које обично заокупљају људе. Прво ћемо размотрити тежњу за ужицима и материјалним стварима. Након тога ћемо размотрити који рад има праву вредност.

Да ли живот пун ужитака води до среће?

5. У чему је Соломон тражио задовољство?

5 Попут многих људи данас, Соломон је покушао да нађе задовољство у животу пуном ужитака. Он каже: „Срцу своме нисам ускратио никакво весеље“ (Проп. 2:10). У чему је он тражио задовољство? Према 2. поглављу Проповедника, он је „тело веселио вином“, испољавајући при том самоконтролу, бавио се уређивањем вртова, пројектовањем палата, слушао је музику и уживао у доброј храни.

6. (а) Зашто није погрешно уживати у неким добрим стварима? (б) Када је у питању рекреација, каква је равнотежа потребна?

6 Да ли Библија осуђује провођење пријатног времена с пријатељима? Никако не. На пример, Соломон запажа да је уживање у оброку у опуштеној атмосфери након напорног радног дана дар од Бога. (Прочитати Проповедника 2:24; 3:12, 13.) Штавише, сам Јехова подстиче младе да се ’радују и да их весели њихово срце‘, док то чине на један одговоран начин (Проп. 11:9). Потребна нам је разонода и здрава забава. (Упоредити с Марком 6:31.) Међутим, рекреација не треба да нам постане главна ствар у животу. Она треба да буде попут десерта на крају оброка, а не главно јело. Ма колико да волиш слаткише, сложићеш се да би ти брзо досадили ако не би јео ништа друго. Осим тога, слаткиши не могу да пруже довољно хранљивих материја. Слично томе, Соломон је установио да је живот који је усмерен на ужитке заправо „трчање за ветром“ (Проп. 2:10, 11).

7. Зашто треба мудро да бирамо забаву?

7 Осим тога, нису сви облици забаве прикладни. Многи су веома штетни, како духовно тако и морално. Милиони живота су уништени због тога што су људи желели да „уживају“ па су почели да користе дрогу, да се опијају или да се коцкају. Јехова нас с љубављу упозорава да су последице неминовне уколико дозволимо свом срцу и очима да нас воде к ономе што је штетно (Гал. 6:7).

8. Зашто је мудро размишљати о свом начину живота?

8 Штавише, јурњава за ужицима ће нас спречити да поклонимо дужну пажњу важнијим стварима. Немојмо заборавити, живот брзо пролази и нико нам не може гарантовати да ћемо у свом кратком веку увек бити доброг здравља и да нећемо имати проблема. Зато је Соломон навео и то да је понекад корисније присуствовати некој сахрани, посебно ако је у питању сахрана неког верног брата или сестре, него ићи у ’кућу где је весеље‘. (Прочитати Проповедника 7:2, 4.) Зашто? Док слушамо погребни говор и размишљамо о животу верног Јеховиног слуге који је преминуо, то нас може покренути да преиспитамо свој начин живота. Можда ћемо закључити да треба да променимо своје циљеве како бисмо мудро проживели остатак живота (Проп. 12:1).

Да ли нам материјалне ствари могу пружити задовољство?

9. Шта је Соломон установио што се тиче поседовања богатства?

9 У време када је написао књигу Проповедник, Соломон је био један од најбогатијих људи на земљи (2. Лет. 9:22). Могао је себи приуштити све што је желео. „Што год су очи моје пожелеле, нисам им ускратио“ (Проп. 2:10). Међутим, установио је да материјалне ствари саме по себи не доносе задовољство. „Ко воли сребро, никад му није доста сребра, и ко воли богатство, никад му није доста добитка“, закључио је (Проп. 5:10).

10. Шта води до истинског задовољства и правог богатства?

10 Упркос томе што материјалне ствари имају пролазну вредност, богатство ипак има моћ да привуче људе. У једном истраживању које је недавно спроведено у Сједињеним Државама, 75 посто студената прве године факултета рекло је да им је главни циљ у животу да буду „финансијски обезбеђени“. Да ли ће бити заиста срећни ако остваре тај циљ? Не мора да значи. Истраживачи су открили да је стављање нагласка на материјализам у ствари препрека за срећу и задовољство. Соломон је давно дошао до истог закључка. „Накупио сам себи сребра и злата, и блага краљева... све [је] то била испразност и трчање за ветром“ * (Проп. 2:8, 11). За разлику од тога, ако свој живот користимо да целом душом служимо Јехови и ако имамо његов благослов, имаћемо право богатство. (Прочитати Пословице 10:22.)

Који рад доноси право задовољство?

11. Шта нам Свето писмо говори о вредности рада?

11 Исус је рекао: „Мој Отац ради све до сада, па радим и ја“ (Јов. 5:17). Нема сумње да Јехова и Исус налазе задовољство у послу. Библија на следећи начин говори о задовољству које је Јехова осећао док је стварао: „Бог је погледао све што је начинио и било је веома добро“ (Пост. 1:31). Анђели су „клицали од радости“ када су видели оно што је Бог створио (Јов 38:4-7). Соломон је такође увидео вредност смисаоног посла (Проп. 3:13).

12, 13. (а) Шта су две особе изјавиле што се тиче задовољства које доноси марљив рад? (б) Како посао понекад може довести до разочарања?

12 Многи људи увиђају да марљив рад доноси задовољство. На пример, Хосе, који је врстан уметник, каже: „Када пренесеш на платно слику коју си створио у мислима, имаш осећај као да си освојио планински врх.“ Мигел, * један пословни човек, каже: „Посао доноси задовољство јер ти омогућава да се бринеш за своју породицу. Такође ти пружа осећај да си постигао нешто вредно.“

13 Међутим, многи послови су монотони и не пружају много могућности за изражавање креативности. Понекад је радно место извор фрустрација и место где се доживљава неправда. Као што Соломон каже, лењој особи може припасти оно што треба да припадне марљивом раднику, можда зато што користи своје везе с људима који имају ауторитет (Проп. 2:21). И други фактори могу довести до разочарања. Оно што у почетку изгледа као изузетна пословна понуда може се на крају изјаловити због економског краха или непредвиђених догађаја. (Прочитати Проповедника 9:11.) Много пута се деси да особа која се веома труди да буде успешна на крају буде огорчена и разочарана, схватајући да јој је ’труд отишао у ветар‘ (Проп. 5:16).

14. Који рад увек доноси право задовољство?

14 Постоји ли неки рад који никада неће довести до разочарања? Хосе, уметник ког смо раније поменули, каже: „Слике се с временом могу изгубити или уништити. Али то се не може десити с оним што постигнемо у служби Богу. Проповедајући добру вест из послушности Јехови, учествовао сам у изградњи нечег много трајнијег — добрих, богобојазних хришћана. То је рад који има непроцењиву вредност“ (1. Кор. 3:9-11). Мигел исто каже да му проповедање добре вести о Краљевству доноси много више задовољства од његовог посла. „Ништа се не може поредити с радошћу коју осећаш када с неким поделиш библијску истину и када видиш да је дотакла његово срце“, каже он.

„Баци хлеб свој на површину воде“

15. За шта стварно вреди живети?

15 На крају, за шта стварно вреди живети? Право задовољство можемо осетити уколико кратак живот који имамо у овом свету користимо да чинимо добро и да угодимо Јехови. Можемо стећи близак однос с Јеховом, усадити духовне вредности у нашу децу, помагати другима да упознају Јехову и развити трајна пријатељства с нашом браћом и сестрама (Гал. 6:10). Све то има трајну вредност и доноси благослове. Соломон је употребио једно врло занимљиво поређење да би описао колику вредност имају добра дела. Рекао је: „Баци хлеб свој на површину воде, јер ћеш га после много дана опет наћи“ (Проп. 11:1). Исус је подстакао своје ученике: „Дајте, и даће вам се“ (Лука 6:38). Штавише, сам Јехова је обећао награде онима који чине добро другима (Посл. 19:17; прочитати Јеврејима 6:10).

16. Када је најбоље време да планирамо свој животни пут?

16 Библија нас подстиче да још у младости донесемо мудре одлуке о томе чему ћемо посветити живот. Онда нећемо имати за чим да жалимо кад будемо у познијим годинама (Проп. 12:1). Како би било жалосно ако бисмо протраћили најбоље године живота јурећи за оним што нуди овај свет, само да бисмо на крају установили да је оно за чим смо трчали испразно попут ветра!

17. Шта ће ти помоћи да изабереш најбољи начин живота?

17 Попут једног брижног оца, Јехова жели да уживаш у животу, да чиниш добро и избегнеш непотребан бол (Проп. 11:9, 10). Шта ће ти помоћи у томе? Постави духовне циљеве и труди се да их оствариш. Хавијер је пре скоро 20 година морао да бира између перспективне каријере лекара и пуновремене службе. „Премда посао лекара може донети задовољство, ништа се не може поредити са задовољством које сам имао док сам помагао неким особама да упознају истину“, каже он. „Пуновремена служба ми је омогућила да у потпуности уживам у животу. Једино жалим што нисам раније почео с њом.“

18. Зашто је живот какав је Исус водио на земљи заиста вредео?

18 Шта је онда највредније што треба да настојимо да стекнемо? У Проповеднику се каже: „Боље је добро име него добро уље, и дан смрти него дан рођења“ (Проп. 7:1). Живот Исуса Христа осликава то на најбољи начин. Нема сумње да је он стекао изванредно име код Јехове. Када је умро оставши веран до краја, потврдио је Очево право да влада и обезбедио је откупну жртву, која је нама омогућила спасење (Мат. 20:28). Током кратког периода који је провео на земљи, Исус је пружио савршен пример какав живот заиста вреди, и то је пример који се ми трудимо да опонашамо (1. Кор. 11:1; 1. Петр. 2:21).

19. Који је мудар савет дао Соломон?

19 И ми можемо стећи добро име код Бога. Добра репутација у Јеховиним очима за нас је много важнија од богатства. (Прочитати Матеја 6:19-21.) Сваки дан можемо наћи начине да чинимо оно што је добро у Јеховиним очима и оно што ће обогатити наш живот. На пример, можемо делити добру вест с другима, јачати свој брак и породицу и продубљивати духовност путем личног проучавања и посећивања састанака (Проп. 11:6; Јевр. 13:16). Дакле, да ли желиш да живиш за нешто заиста вредно? Ако желиш, примењуј Соломонов савет: „Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести. Јер то је сва дужност човеку“ (Проп. 12:13).

[Фусноте]

^ Соломон је имао редован годишњи приход од 666 таланата (преко 22 000 килограма) злата (2. Лет. 9:13).

^ Име је промењено.

Како би одговорио?

• Шта треба да нас наведе да озбиљно размишљамо о животним циљевима?

• Како треба да гледамо на тежњу за ужицима и материјалним стварима?

• Који рад доноси право задовољство?

• Шта је највредније што треба да настојимо да стекнемо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Које место рекреација треба да заузима у нашем животу?

[Слика на 24. страни]

Због чега служба проповедања доноси право задовољство?