Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, сећајте се свог Величанственог Створитеља

Млади, сећајте се свог Величанственог Створитеља

Млади, сећајте се свог Величанственог Створитеља

„Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (ПРОП. 12:1)

1. Како је Јехова показао поверење у своје младе слуге?

 ЈЕХОВА на младе хришћане гледа као на драгоцене и освежавајуће капи росе. Он је чак прорекао да ће се у данима када његов Син ’војску своју у рат поведе‘ момци и девојке „спремно понудити“ за његову службу (Пс. 110:3). Требало је да се то пророчанство испуни у време када ће већина људи бити безбожна, опседнута собом и новцем, а такође и бунтовна. Међутим, Јехова је знао да ће млади људи који ће служити њему бити другачији. Какво само поверење у вас он има, млада браћо и сестре!

2. Шта значи сећати се Јехове?

2 Замисли радост коју Бог осећа када види младе који га се сећају као свог Величанственог Створитеља (Проп. 12:1). Свакако, сећати се Јехове значи више него само сетити се да он постоји. То значи и предузети нешто — радити оно што он жели и дозволити да нас у свакодневном животу воде његови закони и начела. То такође значи уздати се у Јехову, знајући да нам он заиста жели најбоље (Пс. 37:3; Иса. 48:17, 18). Да ли ти на тај начин размишљаш о свом Величанственом Створитељу?

„Уздај се у Јехову свим срцем својим“

3, 4. Како је Исус показао поуздање у Јехову и зашто је важно да се ми данас уздамо у Њега?

3 Наравно, најбољи пример особе која се уздала у Бога јесте Исус Христ. Он је живео у складу с речима из Пословица 3:5, 6: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“ Убрзо након крштења, Исусу је пришао Сатана, који је покушао да га искуша нудећи му светску славу и моћ (Лука 4:3-13). Исус није био заведен. Он је знао да право „богатство, част и живот“ долазе од ’понизности и страха од Јехове‘ (Посл. 22:4).

4 Пошто живимо у свету у ком владају похлепа и себичност, мудро је да следимо Исусов пример. Немојмо заборавити ни то да је Сатана спреман да учини све како би Јеховине слуге одвукао са уског пута који води у живот. Он жели да сви иду широким путем који води у уништење. Не дозволи да те превари! Буди одлучан да се сећаш свог Величанственог Створитеља. У потпуности се уздај у њега и чврсто се ухвати ’правог живота‘, који је сасвим сигуран и који ће брзо доћи (1. Тим. 6:19).

Млади, будите мудри!

5. Шта ти мислиш о будућности овог света?

5 Млади који се сећају свог Величанственог Створитеља мудрији су од својих вршњака. (Прочитати Псалам 119:99, 100.) Пошто усвајају Божје гледиште, потпуно су свесни тога да су овом свету одбројани дани. Иако као млада особа немаш много животног искуства, сигурно си имао прилику да видиш како људи све више брину и страхују за будућност. Ако још идеш у школу, сигурно си упознат с проблемима као што су загађење наше планете, глобално загревање и крчење шума. Људи су веома забринути због тих проблема, а само Јеховини сведоци у потпуности разумеју да су све те појаве део знака који указује на крај Сатаниног света (Откр. 11:18).

6. Како су неки млади упали у замку?

6 Нажалост, неке младе Божје слуге су престале да буду на опрезу и изгубиле су из вида да је овом свету преостало мало времена (2. Петр. 3:3, 4). Други су под утицајем лошег друштва и порнографије упали у замку и починили озбиљан грех (Посл. 13:20). Како је само жалосно изгубити Божју наклоност сада кад смо тако близу краја! Да нам се то не би десило, научимо нешто из онога што се догодило Израелцима 1473. пре н. е., када су били улогорени у равницама Моава, на самој граници Обећане земље. Шта се тамо дешавало?

Пали су пред самим циљем

7, 8. (а) Којом се тактиком Сатана служио у равницама Моава? (б) Коју тактику Сатана данас користи?

7 Сатана је хтео да спречи Израелце да добију своје обећано наследство. Након што му је пропао план да преко пророка Валама прокуне Израелце, Сатана се послужио једном препреденијом тактиком: покушао је да их учини недостојним Јеховиног благослова. Послао им је заводљиве Моавке и у одређеној мери је успео у својим намерама. Људи су чинили неморал с тим женама и клањали се Валу фегорском. Премда је њихово драгоцено наслеђе, Обећана земља, било тако близу, око 24 000 Израелаца изгубило је живот. Каква трагедија! (Бр. 25:1-3, 9).

8 Данас смо на самом прагу једне много боље обећане земље — новог света. Сатана и данас користи полни неморал да би искварио Божји народ. Морална мерила у свету пала су на тако ниске гране да се блуд сматра нормалним, а на хомосексуалност се гледа једноставно као на ствар личног избора. Једна сестра каже: „Моја деца једино код куће и у Дворани Краљевства уче да су хомосексуалност и секс ван брака лоши у Божјим очима.“

9. Шта се може десити током ’цвета младости‘ и како млади могу изаћи на крај с тим?

9 Млади који се сећају свог Величанственог Створитеља знају да су полни односи свети дар који је повезан с рађањем и преношењем живота. Они разумеју да су полни односи ограничени само на брак, као што је Бог одредио (Јевр. 13:4). Међутим, током ’цвета младости‘, периода када је сексуална жеља јака и може искривити нечије расуђивање, чување честитости може бити права борба (1. Кор. 7:36). Шта можеш учинити када ти се појаве неисправне мисли? Усрдно се моли Јехови за помоћ да размишљаш о нечему што је честито. Јехова увек слуша оне који му се искрено обрате. (Прочитати Луку 11:9-13.) Разговор о честитим и позитивним стварима такође ти може помоћи да скренеш мисли на нешто друго.

Мудро постави циљеве!

10. Који начин размишљања желимо да избегнемо и која питања треба себи да поставимо?

10 Један разлог због ког су млади људи у свету необуздани и живе за своје телесне жеље јесте то што не знају за ’Божје објаве‘ — немају Божје вођство нити сигурну наду за будућност (Посл. 29:18). Они су попут безбожних Израелаца из Исаијиног времена који су живели за ’радост и весеље, да се једе месо и пије вино‘ (Иса. 22:13). Уместо да завидимо тим људима, зашто не бисмо размишљали о драгоценој нади коју је Јехова ставио пред своје верне слуге? Ако си млад Божји слуга, да ли жељно очекујеш нови свет? Да ли се свесрдно трудиш да ’разборито живиш док чекаш остварење дивне наде‘ коју ти је Јехова дао? (Титу 2:12, 13). Од тога зависи које ћеш циљеве и приоритете поставити у свом животу.

11. Зашто млади хришћани који још увек иду у школу треба да буду марљиви?

11 Свет жели да млади сву своју енергију уложе у остварење световних циљева. Наравно, ви који још увек идете у школу треба да будете марљиви како бисте стекли добро опште образовање. На крају крајева, ваш циљ није само да нађете одговарајући посао већ и да будете корисни у скупштини и вешти објавитељи Краљевства. Зато је неопходно да будете способни да се јасно изражавате, да логично размишљате и да сталожено и с поштовањем разговарате с другима. Млади који проучавају Библију и настоје да њена начела примене у животу добијају најбоље образовање и полажу добар темељ за успешну и вечну будућност. (Прочитати Псалам 1:1-3.) *

12. Који пример треба да следе породице Сведока?

12 У Израелу се високо ценило образовање које су деци пружали њихови родитељи. То образовање је обухватало готово свако подручје живота, а посебно духовне ствари (П. зак. 6:6, 7). Дакле, млади Израелци који су слушали родитеље и друге богобојазне одрасле особе, стицали су не само знање већ и мудрост, разборитост, разумевање и способност просуђивања — драгоцене особине које се стичу путем поуке која долази од Бога (Посл. 1:2-4; 2:1-5, 11-15). Данас у породицама Сведока треба исто тако да се поклања пажња образовању.

Слушај оне који те воле

13. Какве савете добијају неки млади људи и зашто треба да буду опрезни?

13 Млади добијају савете од многих људи, укључујући и школске педагоге, који их углавном усмеравају да остваре успех у овом свету. Млади, молимо вас да све такве савете осмотрите уз молитву и у светлу Божје Речи и духовне хране коју пружа „верни и разборити роб“. Из проучавања Библије, ти као млада особа знаш да Сатана првенствено циља на младе и неискусне. На пример, у еденском врту је Сатану послушала управо Ева, која је била неискусна, иако је он за њу био странац који баш ничим није показао да је воли. Све би другачије било да је слушала Јехову, који је своју љубав према њој доказао на много начина! (Пост. 3:1-6).

14. Зашто млади треба да слушају Јехову и своје родитеље који му служе?

14 Твој Величанствени Створитељ воли и тебе, и то сасвим искрено. Он жели да будеш срећан заувек, а не само данас. Зато он као брижан и нежан родитељ и теби и свима који му служе каже: „То је пут, идите њим“ (Иса. 30:21). Уколико твоји родитељи искрено воле Јехову, имаш један додатни благослов. С поштовањем слушај њихове савете када одређујеш своје приоритете и циљеве (Посл. 1:8, 9). На крају крајева, они желе да ти вечно живиш, што је много вредније од богатства и угледа у овом свету (Мат. 16:26).

15, 16. (а) Какво поуздање у Јехову имамо? (б) Коју важну поуку извлачимо из Варуховог искуства?

15 Они који се сећају свог Величанственог Створитеља воде једноставан начин живота, уверени да их Јехова ’никада и нипошто‘ неће оставити и напустити. (Прочитати Јеврејима 13:5.) Пошто је такво размишљање у директној супротности са ставовима уобичајеним у свету, морамо бити пажљиви како свет не би утицао на нас (Еф. 2:2). У том погледу, размотримо пример Јеремијиног писара Варуха, који је живео у тешким последњим данима пред уништење Јерусалима 607. пре н. е.

16 Изгледа да је Варух имао жељу да мало лагодније живи. Јехова је то запазио и љубазно га упозорио да не тражи „велике ствари“ за себе. Варух је показао понизност и мудрост тако што је послушао Јехову, и преживео је уништење Јерусалима (Јер. 45:2-5). С друге стране, Варухови савременици који су стекли „велике ствари“ у материјалном погледу, стављајући при том Јехову у други план, убрзо су изгубили све када су дошли Халдејци, то јест Вавилонци. Многи су изгубили и живот (2. Лет. 36:15-18). Варухово искуство нам помаже да видимо да је добар однос с Богом много важнији од богатства и угледа у свету.

Угледај се на најбоље узоре

17. Зашто су Исус, Павле и Тимотеј добри узори за Јеховине слуге данас?

17 Да би нам помогла да идемо путем живота, Божја Реч говори о многим добрим узорима. На пример, Исус Христ је био најталентованији човек који је икада живео, али се ипак усредсредио на оно што је људима могло да помогне трајно — на „добру вест о Божјем краљевству“ (Лука 4:43). Да би Јехови дао најбоље, апостол Павле је оставио перспективну каријеру и користио је своје време и снагу да би проповедао добру вест. Тимотеј, ’прави син у вери‘, угледао се на Павлов добар пример (1. Тим. 1:2). Да ли су Исус, Павле и Тимотеј зажалили због избора који су направили у животу? Нипошто! Штавише, Павле је оно што је свет имао да понуди назвао „смећем“ у поређењу с вредношћу служења Богу (Фил. 3:8-11).

18. Које је велике промене начинио један млади брат и зашто он не жали због тога?

18 Многи млади хришћани опонашају Исусову, Павлову и Тимотејеву веру. На пример, један млади брат који је имао добро плаћен посао написао је: „Захваљујући томе што живим по библијским начелима, брзо сам добио унапређење. Упркос финансијској добити, осећао сам као да трчим за ветром. Када сам претпостављенима у фирми рекао да намеравам да оставим посао и ступим у пуновремену службу, они су ми оберучке понудили више новца, надајући се да ћу ипак остати. Међутим, ја сам већ донео одлуку. Многи људи нису могли разумети зашто сам оставио перспективну каријеру како бих пуновремено служио Богу. Мој одговор је да желим заиста да живим у складу са својим предањем Богу. Пошто је мој живот сада усмерен на духовне ствари, имам срећу и задовољство које ми никакав новац и углед не могу пружити.“

19. Коју мудру одлуку млади могу донети?

19 Широм света, на хиљаде младих људи донело је сличну мудру одлуку. Млади, нека вам Јеховин дан буде чврсто у мислима док размишљате о будућности (2. Петр. 3:11, 12). Немојте завидети онима који се труде да максимално искористе све што овај свет пружа. Слушајте оне који вас заиста воле. Скупљање ’блага на небу‘ је најсигурнија инвестиција и једина која доноси вечне благослове (Мат. 6:19, 20; прочитати 1. Јованову 2:15-17). Сећајте се свог Величанственог Створитеља, Јехове, и он ће вас благословити.

[Фуснота]

^ Што се тиче високог образовања и запослења, видети Стражарску кулу од 1. октобра 2005, стране 26-31.

Да ли се сећаш?

• Како показујемо да се уздамо у Бога?

• Које образовање је најбоље?

• Шта учимо од Варуха?

• Ко су добри узори и зашто?

[Питања за разматрање]

[Слике на 13. страни]

Јехова пружа најбоље образовање

[Слика на 15. страни]

Варух је послушао Јехову и преживео уништење Јерусалима. Шта учиш из његовог примера?