Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражимо божје вођство у свему

Тражимо божје вођство у свему

Тражимо Божје вођство у свему

„Јер је тај Бог наш Бог довека, у сву вечност. Он ће нас све до смрти водити“ (ПС. 48:14)

1, 2. Зашто треба да следимо Јеховино вођство уместо да се уздамо у своју мудрост и која се питања постављају?

 ЛАКО је преварити себе док размишљамо о томе шта је безвредно и штетно (Посл. 12:11). Ако стварно желимо да радимо нешто што није прикладно за хришћане, наше срце ће наћи убедљиве разлоге да то и урадимо (Јер. 17:5, 9). Међутим, псалмиста је показао мудрост када се молио Јехови: „Пошаљи светлост своју и истину своју. Нека ме оне воде“ (Пс. 43:3). Он се уздао у Јехову, а не у своју ограничену мудрост, и заиста није могао пронаћи бољи извор вођства. Попут псалмисте и ми мудро поступамо уколико тражимо вођство од Бога.

2 Међутим, зашто треба изнад свега да се уздамо у Јеховино вођство? У којим приликама треба да га тражимо? Које ставове треба да развијамо како би нам оно користило, и како нас Јехова данас води? То су нека важна питања која ће бити осмотрена у овом чланку.

Зашто се уздати у Јеховино вођство?

3-5. Зашто имамо потпуно поуздање у Јеховино вођство?

3 Јехова је наш небески Отац (1. Кор. 8:6). Он добро познаје сваког од нас и чак може читати наша срца (1. Сам. 16:7; Посл. 21:2). Краљ Давид је рекао Богу: „Ти знаш кад седам и кад устајем. Издалека ти већ мисли моје распознајеш. Јер још нема ни речи на језику моме, а ти их, Јехова, већ све знаш“ (Пс. 139:2, 4). Пошто нас Јехова тако добро познаје, зашто бисмо сумњали у то да он зна и шта је најбоље за нас? Осим тога, Јехова је бескрајно мудар. Он све види, гледа дубље од било ког човека и зна исход ствари и пре њиховог почетка (Иса. 46:9-11; Римљ. 11:33). Он је ’једини мудар‘ (Римљ. 16:27).

4 Осим тога, Јехова нас воли и увек нам жели најбоље (Јов. 3:16; 1. Јов. 4:8). Он је и великодушан према нама. Ученик Јаков је написао: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“ (Јак. 1:17). Они који дозволе да их Јехова води имају велике благослове захваљујући његовој великодушности.

5 Поред свега тога, Јехова је и свемоћан. Псалмиста је о томе рекао: „Ко живи у скровитом заклону Свевишњега, у сени Свемоћног боравиште налази. Рећи ћу Јехови: ’Ти си уточиште моје и тврђава моја, Бог мој, у ког ћу се уздати‘“ (Пс. 91:1, 2). Када следимо Јеховино вођство, ми на тај начин тражимо најбоље уточиште јер нас он никада неће разочарати. Јехова нас подржава чак и када се суочимо с противљењем. Он нас никада неће изневерити (Пс. 71:4, 5; прочитати Пословице 3:19-26). Заиста, Јехова зна шта је најбоље за нас и жели нам најбоље, а има и моћ да нам то пружи. Било би заиста немудро да одбацимо његово вођство! Међутим, када нам је то вођство потребно?

Зашто нам је вођство потребно?

6, 7. Када нам је потребно Јеховино вођство?

6 Заиста, Божје вођство нам је потребно током целог живота, од младости до старости. Псалмиста је рекао: „Јер је тај Бог наш Бог довека, у сву вечност. Он ће нас све до смрти водити“ (Пс. 48:14). Попут псалмисте, мудри хришћани никада не престају да траже Божје вођство.

7 Наравно, постоје периоди када осећамо да нам је посебно потребна помоћ. Понекад се налазимо у „тескоби“, можда због прогонства, озбиљне болести или изненадног губитка посла (Пс. 69:16, 17). Тада је утешно обратити се Јехови с поуздањем да ће нам дати снагу да издржимо и водити нас како бисмо доносили добре одлуке. (Прочитати Псалам 102:17.) Међутим, помоћ нам значи и у другим приликама. На пример, док нашим ближњима проповедамо добру вест о Краљевству, потребна нам је Јеховина помоћ како бисмо били успешни у томе. И кад год треба да донесемо неку одлуку, било да је у питању рекреација, облачење и дотеривање, друштво, запослење, образовање или било шта друго, мудро ћемо поступити једино ако следимо Јеховино вођство. Заиста, нема краја ситуацијама у којима нам је вођство потребно.

Које су опасности ако не тражимо Божје вођство

8. Шта је све било укључено у то што је Ева јела забрањени плод?

8 Међутим, немојмо заборавити да ми морамо имати жељу да следимо Јеховино вођство. Бог нас неће на то присиљавати ако ми то не желимо. Прво људско биће које је изабрало да не следи Јеховино вођство била је Ева, и њен пример нам показује колико је озбиљно када неко донесе тако лошу одлуку. Размисли о томе шта је све било укључено у тај њен поступак. Ева је јела забрањени плод јер је желела да буде ’као Бог и да зна шта је добро, а шта зло‘ (Пост. 3:5). Чинећи то, она је себе ставила на место Бога и сама је доносила одлуке о томе шта је добро а шта зло уместо да следи Јеховино вођство. Тако је у ствари одбацила Јеховину врховну власт. Желела је да сама себи буде господар. Њен муж Адам је пошао тим истим бунтовничким путем (Римљ. 5:12).

9. Ако одбацујемо Јеховино вођство, шта ми у ствари радимо и зашто је то веома немудро?

9 Исто тако и данас, уколико не следимо Јеховино вођство, ми тиме пропуштамо да признамо његову врховну власт. Примера ради, осмотримо особу која развија навику гледања порнографије. Ако је повезана с хришћанском скупштином, она зна шта Јехова мисли о томе. Оно што је нечисто не сме чак ни да се помиње, а камоли да се то са жудњом посматра (Еф. 5:3). Тиме што одбацује Јеховино вођство у том погледу, тај човек одбацује и Јеховину врховну власт и његово поглаварство (1. Кор. 11:3). То је веома немудро јер, као што је Јеремија записао, „човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јер. 10:23).

10. Зашто слободну вољу треба да користимо на одговоран начин?

10 Неко би могао довести у питање Јеремијине речи, сматрајући да Јехова нема право да нас критикује што користимо слободну вољу коју нам је он дао. Међутим, немојмо заборавити да је слободна воља дар који са собом носи и одговорност. Ми смо одговорни за оно што говоримо и радимо (Римљ. 14:10). Исус је рекао: „Уста говоре оно чега је срце пуно.“ Такође је рекао: „Из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле“ (Мат. 12:34; 15:19). Дакле, наше речи и дела откривају шта нам је у срцу. Показују какви смо ми заиста. Зато мудар хришћанин тражи Јеховино вођство у свему. Тада ће Јехова видети да је он „честитог срца“ и ’чиниће му добро‘ (Пс. 125:4).

11. Шта учимо из израелске историје?

11 Присетимо се историје Израела. Када је народ доносио добре одлуке, слушајући Јеховине заповести, Јехова га је штитио (Ис. Нав. 24:15, 21, 31). Међутим, они су често погрешно користили слободну вољу. Јехова је у Јеремијиним данима за њих рекао: „Нису слушали, нити су пригнули своје ухо, него су следили замисли свог тврдокорног и злог срца, па су назадовали уместо да су напредовали“ (Јер. 7:24-26). Веома жалосно! Немојмо никада због тврдоглавости и самоповлађивања одбацити Јеховино вођство и поступати по свом нахођењу, јер ћемо тада ’назадовати уместо да напредујемо‘.

Особине које су нам потребне

12, 13. (а) Шта нас наводи да следимо Јеховино вођство? (б) Зашто је вера неопходна?

12 Љубав према Јехови наводи нас да следимо његово вођство (1. Јов. 5:3). Међутим, Павле је указао на још нешто што нам је потребно када је рекао: „Живимо по вери, а не по ономе што видимо“ (2. Кор. 5:6, 7). Зашто је вера важна? Јехова нас води „стазама праведним“ али те стазе не воде до богатства и истакнутог положаја у овом свету (Пс. 23:3). Зато наше очи вере треба да буду усмерене на неупоредиво веће духовне благослове које имамо док служимо Јехови. (Прочитати 2. Коринћанима 4:17, 18.) А вера нам помаже да будемо задовољни када у материјалном погледу имамо оно што нам је стварно потребно (1. Тим. 6:8).

13 Исус је указао на то да служење Богу обухвата самопожртвованост, а за то је такође потребна вера (Лука 9:23, 24). Неке верне Божје слуге жртвовале су много тога трпећи сиромаштво, противљење, предрасуде, па чак и снажно прогонство (2. Кор. 11:23-27; Откр. 3:8-10). Само им је јака вера помогла да то чине с радошћу (Јак. 1:2, 3). Јака вера чини да будемо апсолутно сигурни у то да је увек најбоље следити Јеховино вођство. То је увек за нашу трајну добробит. Нема сумње да је награда за оне који верно истрају много већа од било које привремене патње коју трпимо (Јевр. 11:6).

14. Зашто је Агара морала да покаже понизност?

14 Размотримо такође коју улогу понизност игра у слеђењу Јеховиног вођства. То можемо видети из примера Агаре, Сарине слушкиње. Када је Сара видела да нема деце, дала је Аврахаму Агару и она је остала трудна. Тада је постала дрска према својој господарици која је била нероткиња. Због тога је Сара „почела да понижава Агару“, тако да је Агара побегла од ње. Јеховин анђео ју је нашао и рекао јој: „Врати се својој господарици и понизи се пред њом“ (Пост. 16:2, 6, 8, 9). Можда Агари тај савет и није баш био по вољи. Да би поступила по томе, морала је да промени свој став. Није смела више да буде дрска. Агара се понизила као што јој је анђео и рекао, и њен син Исмаило је био рођен у сигурном окружењу, у логору свог оца.

15. Наведи и објасни неке ситуације у којима слеђење Јеховиног вођства подразумева показивање понизности.

15 Можда и ми морамо да покажемо понизност да бисмо следили Јеховино вођство. Неки ће морати да признају да њихова рекреација није по Јеховиној вољи. Неки хришћанин је можда неког увредио и треба да се извини. Или је можда начинио грешку и мора да је призна. А шта ако неко почини озбиљан грех? Та особа мора да се понизи и да призна свој грех старешинама. Неко чак може бити искључен. Да би био поново примљен у скупштину, он треба понизно да се покаје и да се промени. У овим и сличним ситуацијама, утешне су речи из Пословица 29:23: „Охолост понижава човека, а ко је понизан, стиче част.“

Како нас Јехова води?

16, 17. Како нам највише може користити оно што стоји у Библији, која је извор Божјег вођства?

16 Најважнији извор Божјег вођства јесте Библија, Божја надахнута Реч. (Прочитати 2. Тимотеју 3:16, 17.) Да бисмо извукли највећу корист из ње, не треба да чекамо неку тешку ситуацију како бисмо тражили вођство у речима које су записане у њој. Треба да имамо навику да сваки дан читамо Библију (Пс. 1:1-3). Тада ћемо се добро упознати с Божјом надахнутом Речју. Божје мисли ће постати наше мисли, и бићемо спремни да се суочимо чак и с неочекиваним проблемима.

17 Осим тога, важно је да дубоко размишљамо о ономе што читамо у Светом писму и да се молимо у вези с тим. Када размишљамо о библијским стиховима, ми разматрамо како се они могу применити на одређене ситуације (1. Тим. 4:15). Када се суочимо с неким озбиљним проблемом, молимо се Јехови, тражећи помоћ да пронађемо вођство које нам је потребно. Јеховин дух ће нам помоћи да се сетимо библијских начела која нам могу помоћи а која смо раније прочитали у Библији или публикацијама темељеним на њој. (Прочитати Псалам 25:4, 5.)

18. На који начин нас Јехова води преко хришћанског братства?

18 Наше хришћанско братство је још један вредан извор Јеховиног вођства. Као главни део тог братства, „верни и разборити роб“ кога представља Водеће тело, редовно пружа духовну храну у виду литературе и материјала за састанке и конгресе (Мат. 24:45-47; упоредити с Делима апостолским 15:6, 22-31). Осим тога, у хришћанском братству постоје духовно зреле особе, посебно старешине, које су оспособљене да пруже личну помоћ и библијске савете (Иса. 32:1). Млади који су одгајани у духу библијских учења имају још један вредан извор вођства. Бог је дао ауторитет њиховим родитељима и деца су подстакнута да се увек обрате њима за вођство (Еф. 6:1-3).

19. Које ћемо благослове имати ако увек тражимо Јеховино вођство?

19 Заиста, Јехова нам пружа вођство на многе начине, а ми треба у потпуности то да прихватимо. Говорећи о времену када су Израелци били верни, краљ Давид је рекао: „У тебе су се уздали очеви наши, уздали су се и ти си их избављао. Теби су вапили и били су спасени, у тебе су се уздали и нису се осрамотили“ (Пс. 22:3-5). Ако с поуздањем следимо Јеховино вођство, ни ми се нећемо осрамотити. Нећемо бити разочарани у погледу наше наде. Ако ’пребацимо на Јехову животне бриге своје‘ уместо да се уздамо у своју мудрост, имаћемо богате благослове већ сада (Пс. 37:5). А ако верно истрајемо у томе, ти благослови ће бити вечни. Краљ Давид је написао: „Јехова правду воли, и не напушта оне који су му верни. Довека ће они бити сачувани... Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Пс. 37:28, 29).

Можеш ли објаснити?

• Зашто имамо поуздање у Јеховино вођство?

• Шта је све укључено у одбацивање Јеховиног вођства?

• У којим је ситуацијама хришћанима потребна понизност?

• Како нас Јехова данас води?

[Питања за разматрање]

[Слике на 8. страни]

Да ли на сваком подручју живота тражиш Јеховино вођство?

[Слика на 9. страни]

Ева је одбацила Јеховину врховну власт

[Слика на 10. страни]

Која је особина била потребна Агари да би послушала савет анђела?