Пређи на садржај

Пређи на садржај

Близу је избављење које доноси Божје Краљевство!

Близу је избављење које доноси Божје Краљевство!

Близу је избављење које доноси Божје Краљевство!

„Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (МАТ. 6:10)

1. Које је Исусово главно учење?

 У СВОЈОЈ чувеној Проповеди на гори, Исус Христ је изговорио узорну молитву у којој је сажето изнео своје главно учење. Поучио је своје следбенике да се моле Богу на следећи начин: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9-13). Исус је ’пошао од града до града и од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству‘ (Лука 8:1). Подстакао је своје следбенике: „Тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово додати“ (Мат. 6:33). Док проучаваш овај чланак, размишљај о томе на које начине овај материјал можеш употребити у служби. На пример, размисли како би могао одговорити на питања: Колико је важна порука о Краљевству? Од чега човечанство треба да буде избављено? Како ће Божје Краљевство пружити избављење?

2. Колико је важна порука о Краљевству?

2 Исус је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14). Добра вест о Божјем Краљевству има највећу важност. Заиста, то је најважнија порука на свету! У преко 100 000 скупштина Јеховиних сведока широм света, око седам милиона Божјих слугу учествује у делу проповедања неупоредивих размера, јављајући другима да је Краљевство успостављено. То је добра вест јер то значи да је Бог на небу успоставио власт која ће преузети потпуну контролу над земљом. Под влашћу Краљевства, Јеховина воља ће се вршити на земљи као и на небу.

3, 4. До којих резултата ће доћи када се Божја воља буде вршила на земљи?

3 Шта ће човечанство доживети у време када се Божја воља буде вршила на земљи? Јехова ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откр. 21:4). Људи неће бити болесни нити ће умирати због наслеђеног греха и несавршености. Умрле особе које су у Божјем сећању имаће прилику да живе заувек, пошто Библија обећава: „Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела 24:15). Више неће бити рата, болести нити глади, а земља ће бити претворена у рај. Чак ће и животиње које су сада опасне бити у миру с људима и једне с другима (Пс. 46:9; 72:16; Иса. 11:6-9; 33:24; Лука 23:43).

4 Пошто ће Божје Краљевство донети тако дивне благослове, није чудо што је у Библији живот у том времену проречен следећим утешним речима: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“ А шта ће бити с онима који стварају невоље? Свето писмо прориче: „Још мало, и злога више неће бити.“ С друге стране, „они који се у Јехову уздају поседоваће земљу“ (Пс. 37:9-11).

5. Шта ће се десити са садашњим светом?

5 Да би се све то могло остварити, садашњи свет са својим међусобно сукобљеним политичким, религиозним и трговачким системима мораће да се уклони. Небеско Краљевство ће управо то и учинити. Пророк Данило је под надахнућем прорекао: „У данима тих [садашњих] краљева Бог ће небески подићи краљевство [на небу] које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она [садашња] краљевства, а само ће стајати довека“ (Дан. 2:44). Тада ће Божје Краљевство — нова небеска власт — владати над новим друштвом на земљи. Тада ће постојати ’нова небеса и нова земља у којима ће праведност пребивати‘ (2. Петр. 3:13).

Избављење потребније него икада

6. Како Библија описује зло које влада у овом свету?

6 Када су се Сатана, Адам и Ева побунили против Бога, желећи да сами одлучују о томе шта је исправно а шта неисправно, био је то почетак невоље која је касније задесила човечанство. Око 1 600 година након тога, пре општег Потопа, ’човек је чинио велико зло на земљи и свака мисао његовог срца увек је била усмерена ка злу‘ (Пост. 6:5). Око 1 300 година касније, Соломон је установио да је стање у свету толико лоше да је написао: „Сматрам да су мртви који су већ помрли срећнији од живих који су још живи. А и од једних и од других бољи је онај ко се још није ни родио, ко није видео мучан посао који се под сунцем ради“ (Проп. 4:2, 3). Данас, око 3 000 година касније, зло и даље напредује.

7. Зашто је данас потребније него икада да Бог донесе избављење?

7 Премда је истина да зло већ дуго постоји, данас више него икада постоји потреба за избављењем које ће донети Божје Краљевство. Услови у протеклих сто година лошији су него икада и бивају све гори. На пример, један институт извештава: „У ратовима у [XX] веку страдало је три пута више људи него у свим ратовима од првог века наше ере до 1899“ (Worldwatch Institute). Од 1914. наовамо, ратови су однели преко 100 милиона живота. Према једној енциклопедији, процењено је да је у Другом светском рату погинуло 60 милиона људи. С обзиром на то да неке државе данас поседују нуклеарно оружје, људи су у стању да с лица земље збришу велики део становништва. Упркос напретку у науци и медицини, сваке године око пет милиона деце умре од глади. (Видети књигу Шта Библија заиста научава?, 9. поглавље.)

8. Коју чињеницу непогрешиво потврђују хиљаде година људског владања?

8 Ма колико се трудили, људи не могу зауставити зло. Политичке, трговачке и религиозне организације нису успеле да задовоље основну потребу људи за миром, благостањем и здрављем. Не само што нису решиле огромне проблеме с којима се човечанство суочава, већ су створиле још више проблема. Нема сумње да хиљаде година људског владања потврђују истинитост следећих речи: „Пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јер. 10:23). Заиста, „човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проп. 8:9). Штавише, ’све стварство заједно уздише и у боловима је све до сада‘ (Римљ. 8:22).

9. Које услове прави хришћани очекују у овим „последњим данима“?

9 Што се нашег времена тиче, Библија је прорекла: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена.“ Након што су описани услови карактеристични за последње дане људског владања, каже се: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе.“ (Прочитати 2. Тимотеју 3:1-5, 13.) Хришћани то и очекују, јер знају да је ’цео свет у власти Злога‘ (1. Јов. 5:19). Међутим, добра вест је да ће Бог ускоро избавити оне који га воле. Избавиће их из овог света, који великом брзином напредује од зла на горе.

Једини који сигурно може донети избављење

10. Зашто једино од Јехове са сигурношћу можемо очекивати избављење?

10 Док проповедаш добру вест, нагласи људима да је Јехова једини који сигурно може донети избављење. Једино он има моћ и жељу да избави своје слуге из било које лоше ситуације (Дела 4:24, 31; Откр. 4:11). Можемо бити сигурни да Јехова увек избавља свој народ и остварује своје намере, јер се заклео: „Заиста, како сам замислио, тако ће и бити.“ Његова реч ’неће се вратити к њему празна‘. (Прочитати Исаију 14:24, 25; 55:10, 11.)

11, 12. Шта Бог гарантује својим слугама?

11 Јехова нам гарантује да ће избавити своје слуге када буде извршавао осуду над злима. Када је послао пророка Јеремију да одважно опомиње грешнике, рекао му је: „Не бој се.“ Који разлог је навео? „Ја сам с тобом да те избављам“ (Јер. 1:8). Слично томе, непосредно пре него што је уништио зле градове Содом и Гомору, Јехова је послао два анђела да изведу Лота и његову породицу из тог подручја. „Тада је Јехова на Содом и Гомору пустио кишу од сумпора и ватре“ (Пост. 19:15, 24, 25).

12 Јехова може избавити оне који врше његову вољу чак и када се ради о катастрофи светских размера. Када је у Потопу уништио древни зли свет, „сачувао [је] Ноја, проповедника праведности, са још седморо других“ (2. Петр. 2:5). Јехова ће поново избавити праведне када уништи садашњи зли свет. У његовој Речи стоји: „Тражите Јехову, сви кротки на земљи... Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!“ (Соф. 2:3). Након тог глобалног уништења, „честити ће живети на земљи... а зли ће бити истребљени са земље“ (Посл. 2:21, 22).

13. Како ће Јеховине слуге које су изгубиле живот бити избављене?

13 Међутим, многе Божје слуге су изгубиле живот због болести, услед прогонства или из неког другог разлога (Мат. 24:9). Како ће сви они бити избављени? Као што је раније речено, ’Бог ће ускрснути праведнике‘ (Дела 24:15). Какву само утеху пружа сазнање да Јехову ништа не може спречити да избави своје слуге!

Праведна власт

14. На основу чега можемо бити сигурни да је Божје Краљевство праведан облик владавине?

14 У служби проповедања можеш објаснити да је Јеховино небеско Краљевство праведан облик владавине, и то зато што одражава Божје дивне особине, као што су правда, праведност и љубав (П. зак. 32:4; 1. Јов. 4:8). Бог је Краљевство поверио Исусу Христу, ономе ко је најбоље оспособљен да влада над земљом. Јеховина намера обухвата и то да 144 000 помазаних хришћана буду узети са земље и ускрсну у небески живот као Христови сунаследници који ће заједно с њим владати над земљом (Откр. 14:1-5).

15. Каква разлика постоји између Божјег Краљевства и владавине људи?

15 Каква је само огромна разлика између владавине Исуса и 144 000 и владавине несавршених људи! Владари овог света често су били окрутни и своје поданике су слали у ратове, што је довело до покоља милиона људи. Није чудо што нас Свето писмо саветује да се не уздамо у човека, „од кога спасења нема“! (Пс. 146:3). Међутим, Христово владање ће бити прожето љубављу. Он је рекао: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Мат. 11:28-30).

Последњим данима се ближи крај!

16. Како ће се завршити последњи дани?

16 За овај свет су 1914. почели последњи дани, то јест ’свршетак овог поретка‘ (Мат. 24:3). Врло скоро ће наступити „велика невоља“ о којој је Исус говорио. (Прочитати Матеја 24:21.) Та невоља какве није било до сада значиће крај за цео Сатанин свет. Како ће та велика невоља започети? И чиме ће се завршити?

17. Шта Библија говори о почетку велике невоље?

17 Велика невоља ће почети изненада. Да, „Јеховин дан“ ће доћи неочекивано, „кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘“ (Прочитати 1. Солуњанима 5:2, 3.) Проречена невоља ће почети када народи буду мислили да су близу решења неких својих великих проблема. Свет ће бити изненађен неочекиваним уништењем „Вавилона Великог“, светског царства криве религије. Када над Вавилоном Великим буде извршена осуда, владари и други ће се наћи у чуду (Откр. 17:1-6, 18; 18:9, 10, 15, 16, 19).

18. Како ће Јехова реаговати када Сатана нападне Његов народ?

18 У пресудном тренутку, биће „знакова на сунцу, месецу и звездама“ и „на небу [ће се] појавити знак Сина човечјег“. Тада се можемо ’усправити и подићи главу, јер се приближило наше избављење‘ (Лука 21:25-28; Мат. 24:29, 30). Сатана, то јест Гог, усмериће своје снаге против Божјег народа. Међутим, Јехова о нападу на своје верне слуге каже: „Ко вас дира, дира зеницу ока мога“ (Зах. 2:8). Сатанин покушај да их уништи неће успети. Зашто? Јер ће Јехова, Врховни Владар, брзо реаговати како би избавио своје слуге (Језек. 38:9, 18).

19. Зашто можемо бити сигурни да ће Божје снаге уништити Сатанин поредак?

19 Када Бог предузме акцију против њих, народи ће ’знати да је он Јехова‘ (Језек. 36:23). Да би извршио осуду и уништио остатак Сатаниног поретка на земљи, Бог ће послати своје снаге — небројено много духовних створења са Исусом Христом на челу (Откр. 19:11-19). Ако се присетимо да је једном приликом само један анђео за једну ноћ „побио сто осамдесет и пет хиљада“ Божјих непријатеља, можемо бити сигурни да ће небеске војске с лакоћом избрисати сваки траг Сатаниног поретка на земљи када велика невоља достигне врхунац у Армагедону (2. Краљ. 19:35; Откр. 16:14, 16). Сатана и његови демони биће бачени у бездан на хиљаду година. На крају ће бити уништени (Откр. 20:1-3).

20. Шта ће Јехова постићи путем свог Краљевства?

20 Небо и земља ће на тај начин бити очишћени од зла, а праведни људи ће живети заувек на земљи. Јехова ће доказати да је Велики Избавитељ (Пс. 145:20). Путем свог Краљевства, потврдиће своје право да влада, посветиће своје свето име и испуниће своју величанствену намеру за земљу. Пронађи велику радост у објављивању добре вести, као и у помагању онима ’који исправно гледају на вечни живот‘ да схвате да је близу избављење које доноси Божје Краљевство! (Дела 13:48).

Да ли се сећаш?

• Како је Исус нагласио важност Краљевства?

• Зашто је данас избављење потребније него икада?

• Које догађаје можемо очекивати током велике невоље?

• Како Јехова доказује да је Велики Избавитељ?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 12, 13]

Божја Реч је прорекла да ће се у наше време широм света обављати дело проповедања неупоредивих размера

[Слика на 15. страни]

Као што је избавио Ноја и његову породицу, Јехова може избавити и нас

[Слика на 16. страни]

Јехова ће „обрисати сваку сузу... и смрти више неће бити“ (Откр. 21:4)