Пређи на садржај

Пређи на садржај

Духовно напредуј следећи Павлов пример

Духовно напредуј следећи Павлов пример

Духовно напредуј следећи Павлов пример

„Добро сам се борио, трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао“ (2. ТИМ. 4:7)

1, 2. Које је промене у животу извршио Савле из Тарса и који је важан задатак добио?

 БИО ЈЕ то интелигентан и одлучан човек. Међутим, ’живео је по жељама свог тела‘ (Еф. 2:3). Касније је за себе рекао да је био „хулник, прогонитељ и дрзник“ (1. Тим. 1:13). Реч је о Савлу из Тарса.

2 Савле је извршио огромне промене. Оставио је свој пређашњи начин живота и свесрдно се трудио да ’не гледа своју корист, него корист многих‘ (1. Кор. 10:33). Постао је благ и пун љубави према онима који су раније били жртве његове мржње. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7, 8.) „Ја сам постао слуга“, написао је и затим додао: „Мени, најмањем од свих светих, указана је та незаслужена доброта, да другим народима објавим добру вест о Христовом неистраживом богатству“ (Еф. 3:7, 8).

3. Како нам може помоћи проучавање Павлових посланица и извештаја о његовој служби?

3 Код Савла, познатог и као Павле, био је очигледан велики духовни напредак (Дела 13:9). Један сигуран начин да убрзамо свој лични напредак у истини јесте да проучавамо Павлове посланице и извештај о његовој служби и да затим опонашамо његов пример вере. (Прочитати 1. Коринћанима 11:1 и Јеврејима 13:7.) Хајде да видимо како нас то може мотивисати да стекнемо добре навике редовног проучавања Библије, да развијамо искрену љубав према људима и да имамо реално гледиште о себи.

Павлове добре навике проучавања

4, 5. Како је лично проучавање користило Павлу?

4 Као фарисеј који је био поучаван ’код Гамалилових ногу да се строго држи Закона својих предака‘, Павле је већ био упознат са светим списима (Дела 22:1-3; Фил. 3:4-6). Одмах после крштења, он је „отишао у Арабију“, можда у Сиријску пустињу или на неко мирно место на Арабијском полуострву које је било погодно за дубоко размишљање (Гал. 1:17). Изгледа да је хтео да дубоко размишља о стиховима који пружају доказ да је Исус Месија. Осим тога, Павле је желео да се припреми за задатак који га је чекао. (Прочитати Дела апостолска 9:15, 16, 20, 22.) Павле је одвајао време да дубоко размишља о духовним стварима.

5 Познавање Светог писма и увид који је стекао путем личног проучавања помогли су Павлу да делотворно поучава друге истини. На пример, у Антиохији у Писидији, Павле је у синагоги најмање пет пута директно цитирао из хебрејског дела Светог писма како би доказао да је Исус Месија. Поред тога, неколико пута је индиректно указао на неке стихове. Библијски аргументи које је навео били су толико уверљиви да су ’многи Јудејци и богобојазни прозелити пошли за Павлом и Варнавом‘ како би сазнали више (Дела 13:14-44). Када га је годинама касније у његовој кући посетила група Јудејаца из Рима, Павле им је говорио и ’темељно сведочио о Божјем краљевству и из Мојсијевог закона и из Пророка̂ износио уверљиве доказе о Исусу‘ (Дела 28:17, 22, 23).

6. Шта је Павлу помогло да остане духовно јак кад се суочавао с кушњама?

6 Када се суочио са искушењима, Павле је и тада истраживао Свето писмо и црпео снагу из његове надахнуте поруке (Јевр. 4:12). Док је био у затвору у Риму пре погубљења, тражио је од Тимотеја да му донесе „свитке“ и „пергаменте“ (2. Тим. 4:13). То су вероватно били делови хебрејских књига Светог писма које је Павле користио у свом дубоком проучавању. Стицање знања из Светог писма путем редовног проучавања за Павла је било од пресудне важности како би остао чврст.

7. Наведи неке користи које можеш имати од редовног проучавања Библије.

7 Редовно проучавање Библије, заједно са сврсисходним размишљањем, помоћи ће нам да духовно напредујемо (Јевр. 5:12-14). Псалмиста је у песми овако описао вредност Божје Речи: „Закон је уста твојих за моје добро, бољи ми је него хиљаде златника и сребрника. Заповест твоја чини ме мудријим од непријатеља мојих, јер је увек са мном. Од сваког злог пута уклањам ноге своје, да бих се држао речи твоје“ (Пс. 119:72, 98, 101). Да ли имаш навику да редовно проучаваш Библију? Да ли се путем редовног читања Библије и размишљања о прочитаном припремаш за будуће задатке у Божјој служби?

Савле је научио да воли људе

8. Како се Савле опходио према људима који нису припадали његовој религији?

8 Пре него што је постао хришћанин, Савле је био реван у јудаизму, али је био безобзиран према људима који нису били припадници његове религије (Дела 26:4, 5). Са одобравањем је посматрао док су неки његови сународници каменовали Стефана. Пошто је на то погубљење гледао као на заслужену казну, оно га је можда још више уверило да је на правом путу (Дела 6:8-14; 7:54–8:1). У надахнутом извештају стоји: „Савле је прогонио скупштину: упадао у куће и одводио и мушкарце и жене па их предавао у затвор“ (Дела 8:3). Он је био ’толико бесан на њих, да их је прогонио и у удаљеним градовима‘ (Дела 26:11).

9. Који је догађај навео Савла да преиспита своје опхођење према другим људима?

9 Када му се Господ Исус појавио, Савле је путовао у Дамаск, с намером да прогони Христове ученике. Видевши натприродну светлост која је долазила од Божјег Сина, Савле је ослепео и због тога је зависио од других. Јехова је употребио Ананију да би Савлу вратио вид, а Савлов став према људима се тада променио једном засвагда (Дела 9:1-30). Када је постао Христов следбеник, свесрдно се трудио да с другима поступа као Христ. То је значило да је морао да прекине с насиљем и да буде „у миру са свим људима“. (Прочитати Римљанима 12:17-21.)

10, 11. Како је Павле показао праву љубав према људима?

10 Павле није био задовољан само тиме да буде у миру с другима. Желео је да им покаже праву љубав, а хришћанска служба му је пружила прилику за то. На свом првом мисионарском путовању, проповедао је добру вест у Малој Азији. Упркос жестоком прогонству, он и његови сарадници усредсредили су се на помагање кроткима да прихвате хришћанство. Поново су дошли у Листру и Иконију, премда су противници у тим градовима раније покушали да убију Павла (Дела 13:1-3; 14:1-7, 19-23).

11 Касније су Павле и његови сарадници тражили достојне особе у македонском граду Филипима. Прозелиткиња по имену Лидија слушала је добру вест и постала хришћанка. Градски управитељи су ишибали Павла и Силу и бацили их у затвор. Међутим, Павле је проповедао затворском чувару и тај човек и његова породица су се крстили и постали Јеховине слуге (Дела 16:11-34).

12. Шта је дрског Савла покренуло да постане Христов апостол пун љубави?

12 Зашто је Савле, некадашњи прогонитељ, прихватио веру оних које је прогонио? Шта је тог дрског човека навело да постане благ и пун љубави, спреман да ризикује свој живот како би другима помогао да сазнају истину о Богу и Христу? Он сам објашњава: „Богу... који ме је позвао у својој незаслуженој доброти, било [је] по вољи да преко мене открије свог Сина“ (Гал. 1:15, 16). Тимотеју је написао: „Милосрђе ми је указано зато да на мени, највећем грешнику, Христ Исус покаже сву своју дуготрпљивост и пружи пример свима који ће веровати у њега да би добили вечни живот“ (1. Тим. 1:16). Јехова је опростио Павлу, а незаслужена доброта и милосрђе који су му указани покренули су Павла да покаже љубав према другима проповедајући им добру вест.

13. Шта треба да нас покрене да показујемо љубав према другима и како то можемо чинити?

13 Слично томе, Јехова и нама опрашта грехе и пропусте (Пс. 103:8-14). „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“, питао је псалмиста (Пс. 130:3). Без Божјег милосрђа, нико од нас не би могао да има радост коју доноси учествовање у светој служби нити би могао да се нада вечном животу. Бог свима нама показује велику незаслужену доброту. Стога и ми попут Павла треба да имамо жељу да још више показујемо љубав према другима тако што ћемо им проповедати и поучавати их истини, а и тако што ћемо јачати сувернике. (Прочитати Дела апостолска 14:21-23.)

14. Како можемо постати делотворнији и учинити више у служби?

14 Павле је желео да учини више у проповедању добре вести и да буде делотворнији у томе. На њега је дубоко утицао Исусов пример. Служба проповедања је била један начин на који је Божји Син показао своју велику љубав према људима. Исус је рекао: „Жетва је велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Мат. 9:35-38). Павле је поступао у складу са својим молитвама за више радника тако што је сам постао ревнији у проповедању. Како је с тобом? Можеш ли побољшати квалитет своје службе? Можеш ли више учествовати у служби проповедања о Краљевству, можда тиме што ћеш се организовати тако да започнеш с пионирском службом? Покажимо искрену љубав према другима помажући им да се ’чврсто држе речи живота‘ (Фил. 2:16).

Павлово гледиште о себи

15. Какво гледиште је Павле имао о себи у односу на сухришћане?

15 Павле је као хришћанин пружио изванредан пример за нас у још једном погледу. Премда је имао многе посебне задатке у хришћанској скупштини, он је био и те како свестан да није зарадио те благослове и да их није заслужио због тога што је имао неке способности. Схватио је да су ти благослови израз Божје незаслужене доброте. Разумео је да су и други хришћани такође били делотворни у проповедању добре вести. Иако је у Божјем народу имао одређени ауторитет, он је остао понизан. (Прочитати 1. Коринћанима 15:9-11.)

16. Како је Павле показао понизност и скромност у вези с питањем обрезања?

16 Размотримо како је Павле реаговао на један проблем који се појавио у сиријском граду Антиохији. Хришћанска скупштина у том месту била је подељена због питања обрезања (Дела 14:26–15:2). Пошто је Павле био постављен да предводи у проповедању необрезаним незнабошцима, можда је на себе гледао као на стручњака у поступању с нејеврејима и самим тим као особу способну да реши тај проблем. (Прочитати Галатима 2:8, 9.) Међутим, пошто његов труд није довео до решења проблема, Павле је с понизношћу и скромношћу следио смернице и обратио се водећем телу у Јерусалиму. Потпуно је сарађивао с члановима водећег тела док су они слушали о проблему који се појавио, док су доносили одлуку и када су му доделили задатак да буде један од њихових изасланика (Дела 15:22-31). Тако је Павле ’предњачио у исказивању поштовања‘ својим суверницима (Римљ. 12:10б).

17, 18. (а) Шта је Павле осећао према браћи и сестрама у скупштинама? (б) Шта о Павлу сазнајемо на основу реакције ефешких старешина приликом растанка?

17 Понизни Павле се није држао подаље од своје браће и сестара у скупштинама. Напротив, он им је био веома привржен. На крају своје посланице Римљанима, он је више од двадесет људи поздравио поименце. Већина њих није поменута ни на једном другом месту у Светом писму и само мало њих је служило у неком посебном својству. Међутим, они су били верне Јеховине слуге и Павле их је искрено волео (Римљ. 16:1-16).

18 Павле је својим понизним и пријатељским опхођењем јачао скупштине. Када је последњи пут видео старешине из Ефеса, они су га ’изгрлили и срдачно изљубили, јер их је јако заболело то што је рекао да више неће видети његово лице‘. Сигурно не би тако реаговали да су се растајали од неког ко је био поносан и резервисан (Дела 20:37, 38).

19. Како можемо показати понизност у опхођењу са сухришћанима?

19 Сви који желе духовно да напредују морају показивати понизност попут Павла. Он је сухришћане подстакао да ’ништа не раде из частољубља нити из сујете, него да у понизности сматрају друге већима од себе‘ (Фил. 2:3). Како можемо применити овај савет? Један начин је да сарађујемо са скупштинским старешинама, следећи њихова упутства и подржавајући њихове одлуке везане за правне случајеве. (Прочитати Јеврејима 13:17.) Још један начин је да веома ценимо сву браћу и сестре у вери. Скупштине Јеховиног народа обично су сачињене од људи различитих националности, култура, расног и етничког порекла. Зар не би требало да и ми попут Павла научимо да се са свима њима опходимо непристрано и с љубављу? (Дела 17:26; Римљ. 12:10а). Подстакнути смо да ’радо прихватамо једни друге, као што је и Христ радо прихватио нас, на славу Богу‘ (Римљ. 15:7).

„Истрајно трчимо трку“ живота

20, 21. Шта ће нам помоћи да успешно истрчимо трку за вечни живот?

20 Живот хришћанина може се упоредити с трком на дуге стазе. Павле је написао: „Трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао. Од сада се за мене чува венац праведности, којим ће ме Господ, праведни судија, наградити у онај дан — и не само мене него и све који жељно чекају да се он појави“ (2. Тим. 4:7, 8).

21 Слеђење Павловог примера ће нам помоћи да успешно истрчимо трку за вечни живот (Јевр. 12:1). Зато дајмо све од себе да бисмо и даље духовно напредовали тако што ћемо развијати добре навике редовног личног проучавања, неговати дубоку љубав према људима и сачувати понизност.

Како би одговорио?

• Како је Павлу користило редовно лично проучавање Светог писма?

• Зашто је дубока љубав према људима важна за праве хришћане?

• Које ће нам особине помоћи да се непристрано опходимо с другима?

• Како нам Павлов пример може помоћи да сарађујемо са скупштинским старешинама?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Попут Павла, црпимо снагу из Светог писма

[Слика на 24. страни]

Покажимо љубав према другима проповедајући добру вест

[Слика на 25. страни]

Да ли знаш зашто су браћа волела Павла?