Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како треба да се опходимо с другима?

Како треба да се опходимо с другима?

Како треба да се опходимо с другима?

„Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (ЛУКА 6:31)

1, 2. (а) Шта је Проповед на гори? (б) Шта ћемо осматрати у овом и следећем чланку?

 ИСУС ХРИСТ је заиста био Велики Учитељ. Када су његови верски противници послали стражаре да га ухапсе, они су се вратили празних руку и рекли су: „Никада нико није тако говорио“ (Јов. 7:32, 45, 46). Један од Исусових незаборавних говора била је Проповед на гори. Забележена је у Јеванђељу по Матеју, у поглављима од 5 до 7, а сличне мисли се налазе и у Луки 6:20-49. *

2 Најпознатија изјава из ове беседе вероватно је она која се често назива Златно правило. Повезана је с нашим опхођењем с другима. „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“, рекао је Исус (Лука 6:31). Колико је само добра он учинио за људе! Лечио је болесне и чак враћао умрле у живот. Међутим, људи су највеће благослове добијали када би прихватили добру вест коју им је он преносио. (Прочитати Луку 7:20-22.) Као Јеховини сведоци, веома смо срећни што учествујемо у сличном делу проповедања о Краљевству (Мат. 24:14; 28:19, 20). У овом и следећем чланку обратићемо пажњу на оно што је Исус говорио о том делу, као и на друге мисли из Проповеди на гори које су повезане с тим како треба да се опходимо с другима.

Будимо благи

3. Како би описао благост?

3 Исус је рекао: „Срећни су кротки, [„они који су благе нарави“, фуснота] јер ће наследити земљу“ (Мат. 5:5). Благост о којој се говори у Светом писму далеко је од слабости. Ту особину показујемо јер Бог то очекује од нас. Она долази до изражаја у нашем благом опхођењу с другим људима. На пример, ’никоме не враћамо зло за зло‘ (Римљ. 12:17-19).

4. Зашто су благе особе срећне?

4 Благе особе су срећне јер ће „наследити земљу“. Пошто је био „благ и понизан у срцу“, Исус је постављен за „наследника свега“. Он је главни Наследник земље јер је њен Владар (Мат. 11:29; Јевр. 1:2; Пс. 2:8). Било је проречено да ће Месија, „син човечји“, у свом небеском Краљевству имати сувладаре (Дан. 7:13, 14, 21, 22, 27). Као ’Христови сунаследници‘, 144 000 помазаника који такође показују благост, наследиће земљу заједно с њим (Римљ. 8:16, 17; Откр. 14:1). Друге кротке особе биће благословљене вечним животом на земљи под влашћу Краљевства (Пс. 37:11).

5. Ако попут Христа показујемо благост, како ће то утицати на нас?

5 Уколико бисмо били груби према другима, вероватно бисмо искушавали њихово стрпљење и удаљили бисмо их од себе. Међутим, ако показујемо благост као што је то Христ чинио, бићемо пријатно и охрабрујуће друштво за браћу у скупштини. Благост је део плода који Божји дух ствара у нама ако ’живимо по духу и дозвољавамо му да нас води‘. (Прочитати Галатима 5:22-25.) Сигурно желимо да будемо убројани у благе особе које води Јеховин свети дух!

Милосрдни су заиста срећни!

6. Које изузетне особине испољавају милосрдне особе?

6 У својој Проповеди на гори, Исус је такође рекао: „Срећни су милосрдни, јер ће им бити указано милосрђе“ (Мат. 5:7). „Милосрдни“ осећају дубоку самилост, показују обзирност, па чак и сажаљење према онима који су у тешким околностима. Покренут сажаљењем, Исус је милосрдно помагао људима који су патили (Мат. 14:14; 20:34). Према томе, сажаљење и обзирност треба да нас подстакну да будемо милосрдни (Јак. 2:13).

7. На шта је сажаљење подстакло Исуса?

7 Једном приликом, када је Исус кренуо да се одмори, мноштво људи му је ишло у сусрет. Он „се сажалио на њих, јер су били као овце без пастира“. Зато је ’почео да их поучава много чему‘ (Мар. 6:34). Слично томе, ми осећамо велику радост када преносимо другима поруку о Краљевству и говоримо им о Божјем великом милосрђу!

8. Зашто су милосрдни срећни?

8 Милосрдни су срећни јер им се ’указује милосрђе‘. Када се с другима опходимо милосрдно, они нам обично узвраћају на сличан начин (Лука 6:38). Штавише, Исус је рекао: „Ако ви опростите људима њихове преступе, и ваш ће небески Отац опростити вама“ (Мат. 6:14). Само милосрдни доживљавају срећу коју доноси опроштење греха и Божје одобравање.

Због чега су миротворци срећни

9. Како ћемо поступати ако смо миротворци?

9 Наводећи још један разлог за срећу, Исус је рекао: „Срећни су миротворци, јер ће бити названи Божјим синовима“ (Мат. 5:9). Ако смо миротворци, нећемо прећутно одобравати нити учествовати ни у чему што би могло да „раздваја оне који су блиски“, као што је на пример клеветање (Посл. 16:28). Својим говором и поступцима, тежићемо за миром са свима, како унутар хришћанске скупштине тако и изван ње (Јевр. 12:14). Поврх свега, чинићемо све што је у нашој моћи како бисмо били у миру с Јеховом Богом. (Прочитати 1. Петрову 3:10-12.)

10. Зашто су миротворци срећни?

10 Исус је рекао да су миротворци срећни „јер ће бити названи Божјим синовима“. Захваљујући томе што показују веру у Исуса као Месију, помазани хришћани добијају „право да постану деца Божја“ (Јов. 1:12; 1. Петр. 2:24). Шта се може рећи о Исусовим ’другим овцама‘ које су такође миротворци? Он ће бити њихов „Вечни Отац“ током Хиљадугодишње владавине са својим небеским сунаследницима (Јов. 10:14, 16; Иса. 9:6; Откр. 20:6). На крају тог периода, ти миротворци ће у пуном смислу постати земаљска Божја деца (1. Кор. 15:27, 28).

11. Како ћемо се опходити с другима ако нас води „мудрост одозго“?

11 Да бисмо били у блиском односу с Јеховом, ’Богом мира‘, морамо развијати особине које он има, укључујући и мирољубивост (Фил. 4:9). Ако се трудимо да нас води „мудрост одозго“, опходићемо се с другима мирољубиво (Јак. 3:17). Због тога ћемо бити срећни.

„Нека ваша светлост светли“

12. (а) Шта је Исус рекао о духовном светлу? (б) Како можемо пустити да наша светлост светли?

12 Најбољи начин да другима чинимо добро јесте да им помажемо да добију светло истине од Бога (Пс. 43:3). Исус је рекао својим ученицима да су они „светлост света“ и подстакао их је да њихова светлост светли како би људи могли видети „добра дела“ која чине за друге. То ће људима донети духовно просветљење и трајну корист. (Прочитати Матеја 5:14-16.) Ми данас пуштамо да наша светлост светли тако што чинимо добра дела за друге и учествујемо у проповедању добре вести „по целом свету“, то јест „у свим народима“ (Мат. 26:13; Мар. 13:10). То је заиста велика част!

13. Шта људи запажају код нас?

13 „Не може се сакрити град који се налази на гори“, рекао је Исус. Сваки град који се налази на гори лако је видети. Слично томе, људи код нас запажају добра дела која чинимо као објавитељи Краљевства и наше особине као што су умереност и честитост (Титу 2:1-14).

14. (а) Како су изгледале светиљке које су коришћене у првом веку? (б) Шта значи не скривати духовну светлост?

14 Исус је говорио о упаљеној светиљци која се не ставља под корпу већ на свећњак како би могла да светли свима у кући. Типична светиљка из првог века била је глинена посуда с фитиљем који је упијао течност (најчешће маслиново уље) и тако одржавао пламен. Светиљка је обично постављана на дрвени или метални свећњак и ’светлела је свима у кући‘. Када би упалили светиљку, људи је не би стављали под „корпу“. Исус није желео да његови ученици крију своју духовну светлост под симболичном корпом. Из тог разлога морамо пазити на то да наша светлост увек светли, не дозвољавајући да због противљења или прогонства почнемо да скривамо библијску истину или да је задржавамо само за себе.

15. Како наша добра дела утичу на неке људе?

15 Након што је говорио о светиљци, Исус је рекао својим ученицима: „Тако нека ваша светлост светли пред људима, да виде ваша добра дела и славе вашег Оца који је на небесима.“ Због наших добрих дела, неки постају Божје слуге и на тај начин га славе. То је заиста снажан подстицај да и даље ’светлимо као светлоноше у свету‘ (Фил. 2:15).

16. Шта треба да радимо да бисмо били „светлост света“?

16 Да бисмо били „светлост света“, неопходно је да учествујемо у проповедању о Краљевству и стварању ученика. Али, треба да радимо још нешто. „Живите као деца светлости“, написао је апостол Павле, „јер се плод светлости састоји од сваке доброте и праведности и истине“ (Еф. 5:8, 9). Наше понашање мора бити узорно, увек у складу с Божјим мерилима. Морамо применити следећи савет апостола Петра: „Нека ваш живот међу људима из света буде узоран, да би они, видевши ваша добра дела, иако вас оптужују да зло чините, славили Бога у дан кад дође да испита каква су дела што се чине“ (1. Петр. 2:12). Али шта један хришћанин треба да уради ако односи између њега и неког суверника постану затегнути?

’Помири се са својим братом‘

17-19. (а) Шта је био „дар“ који се спомиње у Матеју 5:23, 24? (б) Колико је важно помирити се с братом и како је то Исус приказао?

17 У Проповеди на гори, Исус је упозорио ученике да не гаје гнев према својој браћи нити да с презиром гледају на њих. Уместо тога, требало је да брзо предузму нешто како би се помирили с братом који је увређен. (Прочитати Матеја 5:21-25.) Добро размисли о Исусовом савету. Ако би се нашао у ситуацији да донесеш свој дар на олтар и ту се сетиш да твој брат има нешто против тебе, шта би требало да урадиш? Требало би да оставиш свој дар пред олтаром и одеш да се помириш са својим братом. После тога би могао да се вратиш и принесеш свој дар.

18 „Дар“ је најчешће био жртвени принос који је особа могла принети у Јеховином храму. Животињске жртве су биле веома важне, јер је Бог заповедио Израелцима да их приносе у оквиру обожавања под Мојсијевим законом. Да си живео у то време, ако би се сетио да твој брат има нешто против тебе, решавање тог проблема било би важније од приношења дара. „Остави свој дар тамо пред олтаром, па иди“, рекао је Исус. „Прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар.“ Помирење с братом имало је предност над извршавањем обавезе коју је Закон налагао.

19 Дајући тај савет, Исус није навео неке посебне приносе и конкретне преступе. Према томе, сваки принос је требало оставити за касније ако би се човек сетио да његов брат има нешто против њега. Уколико је намеравао да принесе живу животињу, требало је да је остави „пред олтаром“ за жртве паљенице у унутрашњем дворишту храма. Након што би решио проблем, онај ко је нечим увредио свог брата могао би да се врати и принесе жртву.

20. Зашто треба брзо да решимо спор ако смо се наљутили на неког брата?

20 За Бога је наш однос са суверницима важан део исправног обожавања. У његовим очима су животињске жртве биле безвредне ако се они који су их приносили нису долично опходили с другим људима (Мих. 6:6-8). Зато је Исус подстакао своје ученике да ’брзо реше спор‘ (Мат. 5:25). Павле је написао нешто слично: „Ако се гневите, немојте грешити. Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. И не дајте Ђаволу прилику да делује“ (Еф. 4:26, 27). Ако се с разлогом наљутимо на некога, треба брзо да решимо тај спор како не бисмо гајили љутњу и тако дали Ђаволу прилику да нас искористи за своје циљеве (Лука 17:3, 4).

Увек се опходимо с другима с поштовањем

21, 22. (а) Како можемо применити Исусове савете које смо управо осмотрили? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

21 Ово разматрање неких поука које је Исус дао у својој Проповеди на гори треба да нам помогне да се опходимо с другима љубазно и с поштовањем. Иако смо несавршени, можемо применити Исусове савете јер ни он ни наш небески Отац не очекују од нас нешто што је изнад наших могућности. Уз молитву, свесрдан труд и Јеховин благослов, можемо бити благи, милосрдни и мирољубиви. Можемо одражавати духовну светлост која сија на Јеховину славу. Осим тога, можемо обновити мир уколико се између нас и неког суверника појаве проблеми.

22 Обожавање које Јехова прихвата подразумева исправно опхођење с ближњима (Мар. 12:31). У следећем чланку осмотрићемо друге савете из Проповеди на гори који ће нам помоћи да чинимо добро другима. Међутим, након дубоког размишљања о претходно изнесеним мислима из Исусовог ненадмашног говора, могли бисмо да се питамо: ’Како се ја опходим с другима?‘

[Фуснота]

^ У свом личном проучавању, вероватно ћеш установити да је веома корисно да прочиташ те одломке пре него што будеш осматрао овај и следећи чланак.

Како би одговорио?

• Шта значи бити благ?

• Зашто су милосрдни срећни?

• Како можемо пустити да наша светлост светли?

• Зашто треба да се брзо помиримо са својим братом?

[Питања за разматрање]

[Слика на 4. страни]

Да би наша светлост светлела, неопходно је да објављујемо поруку о Краљевству

[Слика на 5. страни]

Хришћани се морају понашати узорно, у складу с Божјим мерилима

[Слика на 6. страни]

Учини све што је у твојој моћи да се помириш са својим братом