Пређи на садржај

Пређи на садржај

Довитљивост на делу

Довитљивост на делу

Довитљивост на делу

ТРИ младића из централне Африке желела су да присуствују обласном конгресу који се одржавао у месту које је било удаљено од њиховог око 90 километара. Како ће стићи тамо? Требало је да путују неравним, прашњавим путевима, а нису имали никакав превоз. Одлучили су да позајме три бицикла, али нису могли да нађу ниједан који би ваљао.

Један старешина из тамошње скупштине видео је у каквој су се неприлици нашли па им је понудио свој бицикл — стар али још увек у функцији. Испричао им је шта су он и још неки раније радили како би стигли на конгрес. Предложио је да њих тројица наизменично користе тај бицикл. Једноставно решење, али нимало лак задатак. Како би то могли извести?

Да би избегла јако сунце, браћа су се нашла рано ујутро и натоварила бицикл својим пртљагом. Један од њих је сео на бицикл и кренуо напред, а друга двојица су журно корачала за њим. Када је прешао отприлике 500 метара, први брат је стао и наслонио бицикл с пртљагом на дрво. Наравно, водио је рачуна о томе да бицикл буде на видику друге двојице, како не би дошао неко са стране и „позајмио“ га. Затим би први брат наставио пут пешке.

Када би двојица браће која су ишла пешке стигла до бицикла, један од њих би почео да вози док би други наставио да пешачи наредних 500 метара, након чега би дошао ред на њега да вози бицикл. Тако су уз добар план и одлучност ова тројица браће препешачила отприлике 60 километара уместо 90, колико је било удаљено место где се одржавао конгрес. То је било вредно труда. Били су заједно са сухришћанима и уживали у духовној гозби (П. зак. 31:12). Хоћеш ли ове године учинити све што је у твојој моћи како би присуствовао обласном конгресу у твом крају?