Пређи на садржај

Пређи на садржај

Особине за којима треба да тежимо

Особине за којима треба да тежимо

Особине за којима треба да тежимо

„Тежи за праведношћу, оданошћу Богу, вером, љубављу, истрајношћу, благошћу“ (1. ТИМ. 6:11)

1. За чиме људи данас теже?

 ЗА ЧИМЕ све људи данас теже? Библија показује да многи теже за испразним циљевима. Неки ’трче за оним што је безвредно‘, верујући да материјалне ствари воде до среће (Посл. 28:19). Неки ’трче за срамним делима‘ тако што ужитке и забаву стављају на прво место у животу (Пс. 119:150). Премда људи улажу пуно труда да би остварили те циљеве, они у ствари ’трче за ветром‘ (Проп. 1:14).

2. (а) Ка ком циљу је Бог позвао неке хришћане да теже? (б) Коју могућност Јехова пружа већини хришћана данас?

2 За разлику од тога, апостол Павле је навео један вредан циљ за којим хришћани треба да теже: „Трчим ка циљу, ка награди небеског Божјег позива посредством Христа Исуса“ (Фил. 3:14). Библија показује да укупно 144 000 помазаних хришћана, укључујући и Павла, добијају награду небеског живота. Они ће заједно са Исусом Христом учествовати у Хиљадугодишњој владавини над земљом. Те особе су од Бога добиле један заиста диван циљ за којим треба да теже! Међутим, већина хришћана данас има другачији циљ, то јест наду. Јехова им с љубављу пружа могућност коју су Адам и Ева изгубили, а то је да имају савршено здравље и да вечно живе на рајској земљи (Откр. 7:4, 9; 21:1-4).

3. Како можемо показати да ценимо Божју незаслужену доброту?

3 Грешни људи не могу заслужити вечни живот тиме што ће се трудити да чине добра дела (Иса. 64:6). Вечни живот је могућ једино ако исказујемо веру у откупну жртву Исуса Христа, коју нам је Бог с љубављу пружио. Како можемо показати да ценимо ту Божју незаслужену доброту? Један начин је да будемо послушни следећој заповести: „Тежи за праведношћу, оданошћу Богу, вером, љубављу, истрајношћу, благошћу“ (1. Тим. 6:11). Разматрање ових особина помоћи ће свима нама да будемо одлучни да „још више“ тежимо за њима (1. Сол. 4:1).

’Тежимо за праведношћу‘

4. На основу чега можемо закључити да је тежња за праведношћу важна и шта особа прво мора да уради?

4 У обе посланице Тимотеју, апостол Павле је навео особине за којима треба тежити, и оба пута је ’праведност‘ ставио на прво место (1. Тим. 6:11; 2. Тим. 2:22). Библија нас и на другим местима увек изнова подстиче да тежимо за праведношћу (Посл. 15:9; 21:21; Иса. 51:1). Прво што особа мора да уради јесте да ’упозна истинитог Бога и онога кога је послао, Исуса Христа‘ (Јов. 17:3). Затим ће је тежња за праведношћу подстаћи да се покаје и ’обрати‘ како би вршила Божју вољу (Дела 3:19).

5. Шта морамо чинити да бисмо стекли и сачували праведан положај пред Богом?

5 Милиони људи који искрено теже за праведношћу предали су свој живот Јехови и крстили се. Ако си крштени хришћанин, да ли си размишљао о томе да твој живот треба да пружи доказ да непрестано тежиш за праведношћу? Вероватно то већ и чиниш. Један начин је тај што на темељу Библије ’разликујеш добро од зла‘ када се налазиш пред неком важном одлуком. (Прочитати Јеврејима 5:14.) На пример, ако си још увек сам а довољно си зрео да ступиш у брак, да ли си чврсто решен да не дозволиш себи да развијеш приврженост према некоме ко није крштени хришћанин? То је један начин на који можеш показати да тежиш за праведношћу (1. Кор. 7:39).

6. Шта обухвата права тежња за праведношћу?

6 Бити праведан није исто што и бити самоправичан или „сувише праведан“ (Проп. 7:16). Исус је упозорио да не истичемо своју праведност пред другима како бисмо се приказали бољима од њих (Мат. 6:1). Права тежња за праведношћу почиње у срцу — исправљањем погрешних мисли, ставова, мотива и жеља. Ако непрестано радимо на томе, у мањој смо опасности да починимо неки озбиљан грех. (Прочитати Пословице 4:23; упоредити с Јаковом 1:14, 15.) Осим тога, Јехова ће нас благословити и помоћи нам док се трудимо да развијамо и друге важне хришћанске особине.

’Тежимо за оданошћу Богу‘

7. Шта значи бити одан Богу?

7 Бити одан значи бити потпуно предан и веран. У једном библијском речнику стоји да изворна грчка реч преведена као „оданост Богу“ носи мисао о томе да је потребно „добро пазити да ништа не угрози наш страх од Бога“. Израелци су често пропуштали да покажу такву оданост, што се види из поступака којима су показивали непослушност, чак и након што их је Бог ослободио из Египта.

8. (а) Које се питање појавило након Адамовог греха? (б) Како је разоткривена „света тајна“?

8 Хиљадама година након што је савршени човек Адам починио грех било је отворено питање: „Може ли иједан човек остати савршено одан Богу?“ Вековима ниједан грешан човек није успео у томе. Међутим, Јехова је у своје време разоткрио ову „свету тајну“. Пренео је живот свог јединорођеног сина у Маријину материцу како би се родио као савршени човек. Током живота на земљи и приликом понижавајуће смрти, Исус је показао шта значи бити свим срцем предан и потпуно веран Богу. Његове молитве су биле одраз страхопоштовања које је осећао према свом небеском Оцу пуном љубави (Мат. 11:25; Јов. 12:27, 28). Зато је апостол Павле под надахнућем описао оданост Богу управо помоћу Исусовог примера. (Прочитати 1. Тимотеју 3:16.)

9. Како можемо тежити за оданошћу Богу?

9 Пошто смо грешни, не можемо бити савршено одани Богу, али можемо тежити за тим. Због тога треба што тесније да следимо Христов пример (1. Петр. 2:21). Тада нећемо бити попут лицемера који су ’наизглед побожни, али не живе побожно‘ (2. Тим. 3:5). Свакако, права оданост Богу утиче и на наш изглед. На пример, било да се ради о избору венчанице или одеће за сваки дан, наш изглед треба увек да буде у складу с нашом изјавом ’да поштујемо Бога‘ (1. Тим. 2:9, 10). Тежња за оданошћу Богу подразумева да у свакодневном животу узимамо у обзир Божја праведна мерила.

’Тежимо за вером‘

10. Шта морамо радити да бисмо сачували јаку веру?

10 Прочитати Римљанима 10:17. Да би стекли и сачували јаку веру, хришћани морају размишљати о драгоценим мислима из Божје Речи. „Верни и разборити роб“ обезбеђује многе дивне публикације. Три изузетне књиге су Највећи човек који је икада живео, Учи од Великог Учитеља и „Пођи за мном“, које су написане с циљем да нам помогну да боље упознамо Христа како бисмо га могли опонашати (Мат. 24:45-47). Класа роба такође припрема материјал за скупштинске и покрајинске састанке и конгресе, где се често „говори о Христу“. Док ’обраћаш посебну пажњу‘ на оно што Бог пружа, да ли увиђаш како би могао извући још већу корист од свега тога? (Јевр. 2:1).

11. Како нам молитва и послушност помажу да тежимо за вером?

11 Молитва нам такође може помоћи да изградимо јаку веру. Исуса су његови следбеници једном приликом замолили: „Дај нам више вере.“ И ми можемо понизно тражити од Бога то исто (Лука 17:5). Треба да се молимо за помоћ Божјег светог духа, пошто вера спада у „плод духа“ (Гал. 5:22). Осим тога, када смо послушни Божјим заповестима, то јача нашу веру. На пример, ако се потрудимо да више учествујемо у проповедању, то ће нам сигурно донети дубоко задовољство. И док размишљамо о благословима које добијамо када ’тражимо најпре краљевство и Божју праведност‘, наша вера ће бити све јача (Мат. 6:33).

’Тежимо за љубављу‘

12, 13. (а) Коју је нову заповест Исус дао? (б) На које важне начине треба да тежимо за љубављу попут Христове?

12 Прочитати 1. Тимотеју 5:1, 2. Павле је дао практичан савет о томе како хришћани треба да показују међусобну љубав. Наша оданост Богу укључује послушност Исусовој новој заповести да ’волимо један другога‘ као што је он волео нас (Јов. 13:34). Апостол Јован је рекао: „Ко год има добра овога света и гледа како му је брат у оскудици, а ипак затвори своје срце пред њим, како љубав према Богу остаје у њему?“ (1. Јов. 3:17). Да ли можеш да се сетиш неких прилика у којима би могао на практичан начин показати љубав?

13 Још један начин на који можемо тежити за љубављу јесте да будемо спремни да опраштамо, не гајећи озлојеђеност према браћи. (Прочитати 1. Јованову 4:20.) Треба да послушамо следећи надахнути савет: „Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога. Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви“ (Кол. 3:13). Постоји ли неко у твојој скупштини према коме можеш применити овај савет? Хоћеш ли му опростити?

’Тежимо за истрајношћу‘

14. Шта можемо научити из примера хришћана из Филаделфије?

14 Једно је давати све од себе како бисмо остварили неки краткорочан циљ, а сасвим је нешто друго истрајати када је циљ тешко достићи или нам је даљи него што смо мислили. Свакако, потребна је истрајност како бисмо тежили за циљем вечног живота. Господ Исус је рекао хришћанима у Филаделфији: „Пошто си се држао речи о мојој истрајности, и ја ћу тебе сачувати у часу кушње“ (Откр. 3:10). Исус је поучавао своје ученике да им је потребна та особина, која помаже да не одустанемо када се суочавамо с кушњама и испитима. Браћа у скупштини првог века у Филаделфији сигурно су била пример у показивању истрајности под многим испитима вере. Зато их је Исус уверио да ће добити помоћ када се у будућности буду суочили с неком већом кушњом (Лука 16:10).

15. Шта је Исус учио о истрајности?

15 Исус је знао да ће се његови следбеници суочити с мржњом својих рођака који нису били верници, као и с мржњом целог света, па их је најмање два пута охрабрио следећим речима: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Мат. 10:22; 24:13). Такође је објаснио да ће у то време његови ученици добити потребну снагу како би истрајали. У једном поређењу каменито тло је упоредио са особама које ’радосно примају Божју реч‘, али се поколебају када се суоче с неким испитом вере. С друге стране, своје верне следбенике упоредио је с добром земљом пошто су ’задржали‘ Божју реч и ’устрајно доносили плод‘ (Лука 8:13, 15).

16. Захваљујући чему је многима лакше да истрају?

16 Да ли си запазио који је кључ за истрајност? Морамо ’задржати‘ Божју реч живом у нашем срцу и уму. То можемо лакше учинити захваљујући томе што је сада на све више језика доступан један тачан и лако разумљив превод Библије — превод Нови свет. Када сваког дана размишљамо о једном делу из Божје Речи, то ће нам дати потребну снагу како бисмо и даље ’устрајно доносили плод‘ (Пс. 1:1, 2).

’Тежимо за благошћу‘ и миром

17. (а) Зашто је благост толико важна? (б) Како је Исус показао благост?

17 Нико не воли да буде оптужен за нешто што није рекао или учинио. Када се то деси, сасвим је природно да човек почне да се љути и да се брани. Међутим, много је боље показати благост. (Прочитати Пословице 15:1.) Потребна је велика снага како бисмо били благи када нас неко неправедно оптужује. Исус Христ је пружио савршен пример у томе. „Када су га вређали, није узвраћао увредом. Када је патио, није претио, него се препустио ономе који праведно суди“ (1. Петр. 2:23). Иако не можемо очекивати да ћемо у потпуности успети да опонашамо Исуса у томе, можемо ли се потрудити да у већој мери показујемо благост?

18. (а) Шта се постиже благошћу? (б) За којом још особином треба да тежимо?

18 По угледу на Исуса, будимо „увек спремни за одбрану“ наших веровања, ’чинећи то с благошћу и дубоким поштовањем‘ (1. Петр. 3:15). Наша благост може спречити да разлике у мишљењу прерасту у жучну расправу, било с људима које срећемо у служби, било са суверницима (2. Тим. 2:24, 25). Благост нам помаже да имамо мир. Можда је зато Павле у својој другој посланици Тимотеју навео и мир међу особинама које треба да развијамо (2. Тим. 2:22; упоредити с 1. Тимотеју 6:11). Дакле, мир је још једна особина за којом нас Библија подстиче да тежимо (Пс. 34:14; Јевр. 12:14).

19. Након разматрања ових седам хришћанских особина, за чиме си одлучан да тежиш и зашто?

19 Размотрили смо седам хришћанских особина за којима треба да тежимо — праведност, оданост Богу, веру, љубав, истрајност, благост и мир. Када се браћа и сестре труде да у већој мери показују ове дивне особине, то је прави благослов за скупштину! Чинећи то, ми доносимо част Јехови и допуштамо му да нас обликује њему на славу.

Тачке за размишљање

• Шта обухвата тежња за праведношћу и оданошћу Богу?

• Шта ће нам помоћи да тежимо за вером и истрајношћу?

• Како љубав треба да утиче на наше опхођење према другима?

• Зашто треба да тежимо за благошћу и миром?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Исус је упозорио да не истичемо своју праведност како бисмо задивили друге

[Слика на 13. страни]

Можемо тежити за вером тако што размишљамо о драгоценим мислима из Божје Речи

[Слика на 15. страни]

Треба да тежимо за љубављу и благошћу