Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подложимо се Јеховином ауторитету

Подложимо се Јеховином ауторитету

Подложимо се Јеховином ауторитету

„Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. ЈОВ. 5:3)

1, 2. (а) Зашто је данас многима мрска помисао на подложност ауторитету? (б) Да ли су они који одбацују сваки ауторитет заиста независни? Објасни.

 „АУТОРИТЕТ“ данас није омиљена реч. Многима је мрска и сама помисао на то да се подложе вољи друге особе. „Мени нико неће одређивати шта да радим“, став је оних који одбацују сваки ауторитет. Па ипак, да ли су они заиста независни? Не би се могло рећи! Већина њих једноставно следи небројено мноштво других људи које „обликује овај свет“ (Римљ. 12:2). Не само што нису независни већ су „робови покварености“, како се изразио апостол Петар (2. Петр. 2:19). Они живе „како живи овај свет, по вољи владара који влада ваздухом“, Сатане Ђавола (Еф. 2:2).

2 Један писац се хвалио: „Ја ником не дозвољавам да одлучује шта је за мене добро — ни својим родитељима, ни неком свештенику или духовном вођи ни Библији.“ Додуше, истина је да неки који злоупотребљавају свој ауторитет можда не заслужују нашу послушност. Али, да ли је решење у томе да упорно поричемо да нам је потребно вођство? Летимичан поглед на новинске наслове пружа тужан одговор на то питање. Жалосно је што је већина људи све мање вољна да прихвати вођство у време када им је оно толико потребно.

Наш став према ауторитету

3. Како су хришћани у првом веку показали да нису слепо послушни људским властима?

3 Као хришћани, ми имамо другачије гледиште од оног које је уобичајено у свету. То не значи да смо слепо послушни свему што се тражи од нас. Напротив, понекад морамо одбити да се повинујемо вољи других иако они имају одређени ауторитет. Тако су поступали и хришћани у првом веку. Примера ради, кад је апостолима било наређено да престану с проповедањем, они се нису уплашили првосвештеника и осталих главара који су сачињавали Синедрион. Апостоли нису престали да чине оно што је исправно да би удовољили људима. (Прочитати Дела апостолска 5:27-29.)

4. Који примери из хебрејског дела Светог писма показују да су се многе Божје слуге држале начела која нису била популарна?

4 Многе Божје слуге из претхришћанског доба показале су сличну непоколебљивост. На пример, Мојсије је „одбио да се зове сином фараонове кћери“. „Радије је изабрао да буде злостављан заједно с Божјим народом“, иако је знао да ће тиме на себе навући ’краљев гнев‘ (Јевр. 11:24, 25, 27). Јосиф је одбио удварање Петефријеве жене, не плашећи се њене освете (Пост. 39:1-9). Данило је „у свом срцу одлучио да се неће онечистити одабраним јелима која је краљ јео“, иако је главном дворанину вавилонског краља било тешко да разуме његов став (Дан. 1:8-14). Ови примери показују да су се Божје слуге увек чврсто држале онога што је исправно, без обзира на последице. Они се нису покоравали људима само да би задобили њихову наклоност. Ни ми то не треба да чинимо.

5. У ком смислу се наш став према ауторитету разликује од става који има овај свет?

5 Наш храбар став не значи да смо тврдоглави, нити да смо попут оних који поступају бунтовно јер се не слажу с политичким системом. За разлику од тога, одлучни смо да Јеховин ауторитет стављамо испред било којег другог ауторитета. Када су људски закони у супротности с Божјим законом, није нам тешко да одлучимо шта ћемо учинити. Као што су то чинили апостоли у првом веку, ми се покоравамо Богу, а не људима.

6. Зашто послушност Јеховиним заповестима увек доноси најбоље резултате?

6 Шта нам помаже да се подложимо Божјем ауторитету? Ми поступамо у складу с речима из Пословица 3:5, 6: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“ Уверени смо да је, дугорочно гледано, све што Бог тражи од нас за наше добро. (Прочитати Поновљене законе 10:12, 13.) Јехова је рекао Израелцима: „Ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш.“ Затим је додао: „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Иса. 48:17, 18). За нас су ове речи истина. Уверени смо да ће послушност Божјим заповестима увек донети најбоље резултате.

7. Шта треба да радимо ако не разумемо у потпуности разлог за нешто што Божја Реч налаже?

7 Ми се подлажемо Јеховином ауторитету чак и када не разумемо у потпуности разлог за нешто што његова Реч налаже да чинимо. То није лаковерност већ поверење. Тиме показујемо дубоко поуздање у то да Јехова зна шта је добро за нас. Својом послушношћу показујемо и да га волимо, као што је апостол Јован написао: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести“ (1. Јов. 5:3). Али, постоји још један вид послушности који не треба превидети.

Вежбајмо своју моћ запажања

8. Како вежбање ’моћи запажања‘ утиче на нашу подложност Јеховином ауторитету?

8 Библија каже да треба да ’вежбамо своју моћ запажања да бисмо разликовали добро од зла‘ (Јевр. 5:14). Према томе, наш циљ није механичка послушност Божјим законима. Ми желимо да развијемо способност ’разликовања добра од зла‘ на основу Јеховиних мерила. Желимо да запазимо колико је Јеховин начин поступања мудар како бисмо могли да кажемо исто што и псалмиста: „Закон је твој дубоко у мени“ (Пс. 40:8).

9. Како своју савест можемо усагласити с Јеховиним мерилима и зашто је важно да то учинимо?

9 Да бисмо ценили Божје законе попут псалмисте, треба да дубоко размишљамо о ономе што читамо у Библији. На пример, када сазнамо да Јехова нешто очекује од нас, могли бисмо да се питамо: ’Како се у овој заповести или начелу огледа мудрост? Зашто је добро да будем послушан? Како су прошли они који се нису обазирали на Божји савет у овом погледу?‘ Када на тај начин своју савест усагласимо с Јеховиним мерилима, већа је вероватноћа да ћемо доносити одлуке које су у складу с његовом вољом. ’Трудићемо се да разумемо шта је Јеховина воља‘, а затим наставити да му будемо послушни (Еф. 5:17). То није увек лако.

Сатана жели да поткопа Божји ауторитет

10. Које је једно подручје на ком Сатана настоји да поткопа Божји ауторитет?

10 Сатана већ дуго настоји да поткопа Божји ауторитет. Његов дух независности испољава се на много начина. Један пример тога је непоштовање брачног уређења које је успоставио Бог. Неки парови одлучују да живе невенчано, док други траже начине да окончају свој брак. Особе из обе групе вероватно би се сложиле с познатом глумицом која је изјавила: „Ни мушкарци ни жене не могу да буду само с једним партнером.“ Она је додала: „Не познајем никога ко је веран или жели да буде веран [свом супружнику].“ Присећајући се својих неуспешних веза, један популарни глумац је рекао нешто слично: „Нисам сигуран да ли је у нашој природи да будемо с једном особом до краја живота.“ Требало би да се питамо: ’Да ли живим у складу с Јеховиним мерилима о браку или је на мене утицао немаран став овог света?‘

11, 12. (а) Зашто је младима понекад тешко да буду послушни Јехови? (б) Испричај неко искуство које показује колико је неразумно оглушити се о Јеховине законе и начела.

11 Да ли си млада особа која служи Јехови? Ако је тако, вероватно си посебна мета Сатаниних настојања да поткопа Јеховин ауторитет. ’Младалачке жеље‘ и притисак вршњака могу те навести да закључиш како је превише тешко држати се Божјих закона (2. Тим. 2:22). Немој дозволити да се то деси. Увери се у мудрост Божјих мерила. На пример, Библија те саветује да ’бежиш од блуда‘ (1. Кор. 6:18). Постави себи следећа питања: ’Зашто је ова заповест мудра? Како ће ми користити ако је послушам?‘ Можда познајеш неке који су одбацили Божје савете и затим платили високу цену за то. Да ли су сада заиста срећни? Да ли им је живот лепши него док су били у Јеховиној организацији? Да ли су стварно открили неку тајну среће, нешто што остале Божје слуге нису разумеле? (Прочитати Исаију 65:14.)

12 Размисли о ономе што је пре извесног времена рекла хришћанка по имену Шерон: „Прекршила сам Божји закон и добила сам сиду, смртоносну болест. Често се присећам колико сам била срећна током свих оних година које сам провела служећи Јехови.“ Она је увидела колико је било неразумно оглушити се о Јеховине законе и да је требало да буде свесна њихове вредности. Јеховини закони су заштита за нас. Шерон је умрла само седам седмица након што је написала горње речи. Као што њено трагично искуство показује, Сатана нема ништа добро да понуди онима који постану део овог злог поретка. Као „отац лажи“, он даје многа обећања али не испуњава ниједно, баш као што је било и с обећањем које је дао Еви (Јов. 8:44). Заиста, увек је најбоље подложити се Јеховином ауторитету.

Чувајмо се духа независности

13. На ком подручју треба да се чувамо духа независности?

13 Док се подлажемо Јеховином ауторитету, морамо се чувати духа независности. Надменост нас може навести на помисао да нам није потребно ничије вођство. На пример, могли бисмо да се опиремо саветима оних који предводе међу Божјим народом. Јехова је одредио да класа верног и разборитог роба обезбеђује духовну храну у право време (Мат. 24:45-47). Потребно је да понизно признамо да је то начин на који он данас брине за свој народ. Будимо попут верних апостола. Када су се неки ученици спотакли, Исус је питао апостоле: „Да нећете и ви да одете?“ Петар му је одговорио: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (Јов. 6:66-68).

14, 15. Зашто треба понизно да примењујемо библијске савете?

14 Подложност Јеховином ауторитету подразумева примену савета који се темеље на његовој Речи. Примера ради, класа верног и разборитог роба опомиње нас да „бдимо и будемо трезвени“ (1. Сол. 5:6). Такав савет је сасвим на месту у овим последњим данима када су многи људи себични и похлепни за новцем (2. Тим. 3:1, 2). Да ли би такав став могао да утиче и на нас? Да. Световни циљеви би могли да нас успавају у духовном погледу или бисмо могли да усвојимо материјалистички став (Лука 12:16-21). Зато је мудро да примењујемо библијске савете и чувамо се себичног начина живота који преовладава у Сатанином свету! (1. Јов. 2:16).

15 Духовна храна коју припрема класа верног и разборитог роба дели се скупштинама посредством наименованих старешина. Библија нас подстиче: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама као они који ће за то положити рачун — да би то чинили радосно, а не уздишући, јер би то вама било на штету“ (Јевр. 13:17). Да ли то значи да скупштинске старешине никад не греше? Наравно да не значи! Бог види њихове мане боље од било ког човека. Па ипак, он од нас очекује да будемо подложни. Када спремно сарађујемо са старешинама, иако су несавршени, пружамо доказ да смо подложни Јеховином ауторитету.

Важност понизности

16. Како можемо показати поштовање према Исусу као Поглавару хришћанске скупштине?

16 Увек морамо имати на уму да је Исус Поглавар скупштине (Кол. 1:18). То је један разлог зашто се понизно подлажемо вођству наименованих старешина и ’посебно их ценимо‘ (1. Сол. 5:12, 13). Наравно, и старешине могу показати подложност тако што ће пазити на то да скупштини преносе поруку од Бога, а не своје лично мишљење. Они ’не иду преко онога што је написано‘ да би заговарали своје идеје (1. Кор. 4:6).

17. Зашто је опасно бити частољубив?

17 Сви у скупштини морају пазити на то да не траже част за себе (Посл. 25:27). То је по свему судећи била замка у коју је упао један ученик о ком је апостол Јован написао: „Диотреф, који воли да буде први међу њима, ништа од нас не прима с поштовањем. Зато ћу, ако дођем, указати на дела која чини, говорећи о нама злим речима“ (3. Јов. 9, 10). Из тога и ми данас можемо извући поуку. Имамо добар разлог да искоренимо сваки наговештај частољубља који бисмо могли запазити код себе. Библија каже: „Понос претходи пропасти и охолост претходи паду.“ Они који се подлажу Божјем ауторитету морају се чувати охолости, јер ће у противном доживети срамоту (Посл. 11:2; 16:18).

18. Шта ће нам помоћи да будемо подложни Јеховином ауторитету?

18 С тим на уму, нека ти циљ буде да се одупреш светском духу независности и да се подложиш Јеховином ауторитету. С времена на време, с цењењем размишљај о томе колика је част служити Јехови. То што припадаш његовом народу доказ је да те је он привукао путем свог светог духа (Јов. 6:44). Никада немој олако гледати на свој однос с Богом. У свим подручјима живота настој да одбациш дух независности и покажеш подложност Јеховином ауторитету.

Да ли се сећаш?

• Шта све обухвата подложност Јеховином ауторитету?

• Како вежбање ’моћи запажања‘ утиче на нашу подложност Јеховином ауторитету?

• На којим подручјима Сатана настоји да поткопа Божји ауторитет?

• Зашто је понизност неопходна да бисмо били подложни Јеховином ауторитету?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

„Богу се морамо покоравати, а не људима“

[Слика на 20. страни]

Увек је мудро поступати по Божјим мерилима