Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сачувај „љубав коју си имао у почетку“

Сачувај „љубав коју си имао у почетку“

Сачувај „љубав коју си имао у почетку“

„Чврсто се држи онога што имаш“ (ОТКР. 3:11)

1, 2. Како си се осећао када си се уверио да је оно што си учио о Јехови истина?

 СЕЋАШ ли се времена када си први пут чуо за предивну будућност коју Јехова обећава послушним људима? Ако си раније припадао другој религији, како си се осећао када су ти Јеховини сведоци показали из Светог писма шта је Божја намера или када су ти разјаснили учења која до тада ниси могао да разумеш? Можда си увидео да си био у заблуди. Али како си само био срећан када си сазнао истину о Богу! Ако су твоји родитељи Јеховини сведоци, сећаш ли се како си се осећао када си се лично уверио да је оно чему су те поучавали о Јехови истина и када си одлучио да живиш у складу с тим? (Римљ. 12:2).

2 Многи од твојих сухришћана рећи ће ти да су осећали велику радост, блискост с Јеховом и захвалност за то што им је омогућио да постану део његове скупштине (Јов. 6:44). Радост их је подстакла да учествују у хришћанским активностима. Били су толико срећни да су желели свима да причају о ономе што су осећали. Да ли си и ти доживео нешто слично?

3. Какве су биле околности у ефешкој скупштини када им је Исус упутио поруку?

3 У поруци коју је у првом веку упутио хришћанској скупштини у Ефесу, Исус је споменуо ’љубав коју су имали у почетку‘. Ефешани су имали многе врлине, али је њихова љубав према Јехови с временом ослабила. Зато им је Исус рекао: „Знам твоја дела, твој труд и истрајност, и да не можеш трпети зле људе, да си искушао оне који кажу да су апостоли а нису, и утврдио си да су лажљивци. Истрајан си и трпео си због мог имена и ниси се уморио. Ипак, имам нешто против тебе: оставио си љубав коју си имао у почетку“ (Откр. 2:2-4).

4. Зашто је Исусова порука Ефешанима и данас важна?

4 Исусови савети Ефешанима и другим скупштинама којима се обратио у књизи Откривење одговарали су и приликама које су неко време владале међу помазаним хришћанима од 1914. па надаље (Откр. 1:10). Међутим, могуће је да чак и данас неки хришћани изгубе ’љубав коју су у почетку имали‘ према Јехови и истини. Имајући то на уму, хајде да осмотримо како нам присећање на властита искуства и дубоко размишљање о њима може помоћи да сачувамо, оживимо и ојачамо љубав и ревност које смо у почетку имали за Бога и истину.

Шта те је уверило да си пронашао истину?

5, 6. (а) У шта сваки хришћанин мора да се увери? (б) Шта је тебе уверило да Јеховини сведоци поучавају истини о Богу? (в) Шта некоме може помоћи да обнови љубав коју је имао у почетку?

5 Свако ко изврши предање Јехови мора најпре да ’утврди шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљ. 12:1, 2). То између осталог подразумева упознавање с оним што Библија научава. Оно што за једну особу представља доказ да Јеховини сведоци поучавају истини не мора представљати доказ за некога другог. Неки се сећају да је за њих прекретница био тренутак када су у Библији прочитали Божје име или када су разумели у каквом се стању налазе мртви (Пс. 83:18; Проп. 9:5, 10). На друге је посебан утисак оставила љубав која влада међу Јеховиним народом (Јов. 13:34, 35). Неки су размишљали о томе шта значи не бити део света. Закључили су да прави хришћани не треба да учествују у политичким споровима нити у ратовима (Иса. 2:4; Јов. 6:15; 17:14-16).

6 Ова и друга сазнања су у многима распламсала прву љубав према Богу. Издвој време и размисли о томе шта је тебе уверило да си пронашао истину. Пошто свака особа има јединствене околности и другачију личност, разлози због којих си ти заволео Јехову и поверовао у његова обећања вероватно су другачији од оних које би други навели. По свој прилици, ти разлози су за тебе данас значајни исто као што су били када си се први пут сусрео с њима. Истина се није променила. Зато подсећање на те мисли и осећања може на неки начин обновити и оживети твоју прву љубав према истини. (Прочитати Псалам 119:151, 152; 143:5.)

Ојачај своју прву љубав

7. Зашто треба да ојачамо своју прву љубав према истини и како то можемо учинити?

7 Можда се у твом животу много тога променило откако си извршио предање Јехови. Твоја прва љубав према истини била је важна, али с временом је било потребно да је продубиш како би се суочио с новим ситуацијама које су представљале испит твоје вере. Међутим, Јехова те је подупирао (1. Кор. 10:13). Због тога је и све оно што си доживео током година за тебе драгоцено. Помогло ти је да ојачаш љубав коју си имао у почетку и представља још један начин да ’утврдиш шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено‘ (Ис. Нав. 23:14; Пс. 34:8).

8. Шта је Јехова рекао Мојсију и како су Израелци имали прилику да добро упознају Бога?

8 Осмотримо један пример. Размисли о ситуацији у којој су се Израелци нашли када је Јехова објавио своју намеру да их избави из ропства у Египту. Говорећи о себи, Бог је рекао Мојсију: „Постаћу што год желим да постанем“ (Изл. 3:7, 8, 13, 14). У основи, Јехова је рекао да ће преузети било коју улогу која је потребна да би ослободио свој народ. У збивањима која су уследила и када су околности то налагале, Израелци су видели како Јехова испољава различита обележја своје личности — као Свемоћни, Судија, Вођа, Избавитељ, Ратник и Хранилац (Изл. 12:12; 13:21; 14:24-31; 16:4; Нем. 9:9-15).

9, 10. Какве ситуације могу помоћи некоме да упозна Бога и зашто је добро присећати се таквих искустава?

9 Твоје животне околности се разликују од околности древних Израелаца. Па ипак, вероватно си доживео нешто што те је уверило да Бог брине о теби. То је ојачало твоју веру. Можда се Јехова у извесном смислу показао као Хранилац, Тешитељ или Учитељ. (Прочитати Исаију 30:20б, 21.) Или си добио јасан одговор на молитву. Можда си се нашао у тешкој ситуацији, а онда ти је неки суверник помогао. Или си током личног проучавања запазио неке библијске стихове које си могао да примениш у тој ситуацији.

10 Ако би та искуства испричао другима, на неке то можда не би оставило посебан утисак. На крају крајева, ти догађаји нису били чуда. Али за тебе су они веома значајни. Да, Јехова је постао управо оно што је било потребно да постане за тебе. Размисли о годинама које су прошле откако си у истини. Можеш ли се сетити неких ситуација када си осетио да Јехова брине о теби? Сећање на те догађаје и на то како су утицали на тебе може у твом срцу распламсати исту љубав према Јехови коју си тада осећао. Буди захвалан за та искуства. Дубоко размишљај о њима. Она су доказ да је Јехова заинтересован за тебе и то уверење ти нико не може одузети.

Преиспитај се

11, 12. Због чега би љубав једног хришћанина према истини могла да ослаби и какав је савет Исус дао?

11 Ако више не осећаш исту љубав према Богу и истини као некада, то није због тога што се код њега нешто променило. Јехова се никад не мења (Мал. 3:6; Јак. 1:17). Он је данас заинтересован за тебе као што је био и раније. Онда, ако се нешто променило у твом односу с Јеховом, шта би то могло да буде? Да ли можда осећаш да си под већим стресом, више притиснут животним бригама? Можда си се у прошлости усрдније молио, више проучавао, чешће дубоко размишљао. Да ли си био ревнији у служби проповедања и редовнији на скупштинским састанцима него сада? (2. Кор. 13:5).

12 Можда код себе ниси запазио ниједну од ових промена, али ако јеси, шта је довело до тога? Да ли су брига за породицу и здравље, као и други оправдани разлози ослабили твој осећај хитности у погледу близине Јеховиног дана? Исус је рекао својим апостолима: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка. Јер ће доћи на све који живе по свој земљи. Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели умаћи свему овоме што треба да се догоди“ (Лука 21:34-36).

13. Са чим је Јаков упоредио Божју Реч?

13 Библијски писац Јаков је подстакао сувернике да се поштено преиспитају у светлу Божје Речи. Он је написао: „Немојте само слушати реч, већ је и извршавајте, да не бисте сами себе заваравали. Јер ако неко слуша реч, а не извршава је, он је као човек који посматра своје лице у огледалу, али кад се погледа, оде и одмах заборави какав је. Али онај ко се удуби у савршени закон слободе и прионе уз њега, па не буде заборавни слушач већ извршилац дела, тај ће бити срећан у оном што чини“ (Јак. 1:22-25).

14, 15. (а) Како ти Библија може помоћи да ојачаш своју духовност? (б) О којим питањима би могао да размишљаш?

14 Огледало користимо да бисмо се уверили да лепо и уредно изгледамо. На пример, ако мушкарац види да му се кравата накривила, он је може исправити. Ако жена види да јој фризура није уредна, може је наместити. Слично томе, Библија нам помаже да видимо какви смо. Када упоређујемо себе с оним што она каже да треба да будемо, ми је заправо користимо као огледало. Али каква би била корист од гледања у огледало ако не бисмо учинили ништа да исправимо недостатак који смо запазили? Мудро је да поступамо у складу с оним што видимо у Божјем ’савршеном закону‘, ако смо ’извршиоци‘ тог закона. Према томе, свако ко увиди да је његова љубав према Јехови и истини ослабила требало би да се пита: ’С каквим се животним притисцима суочавам и како реагујем на њих? Како сам то чинио у прошлости? Да ли се нешто променило?‘ Ако такво самоиспитивање открије неке слабости, немој их игнорисати. Уколико треба да промениш нешто код себе, учини то без одлагања (Јевр. 12:12, 13).

15 Такво размишљање ти може помоћи и да поставиш разумне циљеве који ће ти омогућити да духовно напредујеш. Апостол Павле је свом сараднику Тимотеју дао надахнути савет о томе како да побољша своју службу. Павле је подстакао тог младића: „Размишљај о томе, сав се томе посвети, да твој напредак свима буде очигледан.“ Добро је да и ми у светлу Божје Речи размишљамо о томе у чему бисмо могли да се побољшамо (1. Тим. 4:15).

16. На коју опасност треба да обратиш пажњу док се преиспитујеш у светлу Божје Речи?

16 Ако се поштено преиспиташ, вероватно ћеш увидети да имаш неке слабости. Због тога би се могао обесхрабрити, али немој дозволити да ти се то деси. Уосталом, циљ самоиспитивања и јесте да запазиш у чему се можеш побољшати. Наравно, Сатана би волео да се хришћанин осећа безвредно због својих мана. На пример, једном је речено да Бог с презиром гледа на сва настојања оних који му служе (Јов 15:15, 16; 22:3). То је лаж коју је Исус одлучно одбацио. Бог сваког од нас сматра драгоценим. (Прочитати Матеја 10:29-31.) То што си свестан својих недостатака треба да те подстакне да, уз Јеховину помоћ, понизно и одлучно настојиш да се побољшаш (2. Кор. 12:7-10). Ако због болести или старости не можеш да учиниш много, онда постави достижне циљеве, али немој одустати нити дозволити да твоја љубав ослаби.

Бројни разлози за захвалност

17, 18. Како ти може користити ако јачаш љубав коју си имао у почетку?

17 Када јачаш љубав коју си имао у почетку, то ти може користити на много начина. Можеш продубити своје знање о Богу и захвалност што нам с љубављу пружа вођство. (Прочитати Пословице 2:1-9; 3:5, 6.) ’Ко се држи [Јеховиних закона], велику награду има‘, рекао је псалмиста. „Опомена је Јеховина поуздана, даје мудрост неискусноме.“ Поред тога, „срећни су они који су на свом путу беспрекорни, они који по закону Јеховином живе“ (Пс. 19:7, 11; 119:1).

18 Сигурно ћеш се сложити да постоје многе добре ствари за које можеш бити захвалан. Ти разумеш разлоге који се налазе у позадини светских збивања. Имаш користи од свега онога што Бог данас пружа свом народу. Нема сумње да си захвалан и за то што ти је Јехова омогућио да постанеш део његове међународне скупштине и указао ти част да будеш један од његових Сведока. Размишљај о благословима које имаш! Када би их све набројао, била би то сигурно дугачка листа. Ако то будеш чинио с времена на време, биће ти лакше да примениш савет: „Чврсто се држи онога што имаш“ (Откр. 3:11).

19. Поред размишљања о личном односу с Богом, шта је неопходно да би остао духовно здрав?

19 Размишљање о томе како се твоја вера развијала током година само је један корак који ти може помоћи да се чврсто држиш онога што имаш. У овом часопису се увек изнова указује и на друге ствари које су неопходне да бисмо остали духовно здрави. Међу њима су молитва, присуствовање и активност на хришћанским састанцима и ревно учествовање у служби проповедања. Све то ће нам помоћи да обнављамо и јачамо љубав коју смо имали у почетку (Еф. 5:10; 1. Петр. 3:15; Јуда 20, 21).

Како би одговорио?

• Како ти разлози због којих си заволео Јехову могу и данас бити извор охрабрења?

• У шта те уверава размишљање о ономе што си доживео током година?

• Зашто треба да испиташ своју љубав према Богу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Које библијско учење је тебе привукло и уверило да си пронашао истину?

[Слика на 25. страни]

Да ли си код себе запазио нешто што би требало да промениш?