Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Бог је тај који даје да расте‘!

’Бог је тај који даје да расте‘!

’Бог је тај који даје да расте‘!

„Нити је нешто онај који сади нити онај који залива, него Бог који даје да расте“ (1. КОР. 3:7)

1. У ком смислу смо ми „Божји сарадници“?

 „БОЖЈИ сарадници.“ Тим речима је апостол Павле описао част коју сви ми имамо. (Прочитати 1. Коринћанима 3:5-9.) Он је говорио о стварању ученика и то дело је упоредио са сејањем и заливањем. Ако желимо да са успехом извршимо тај важан задатак, потребна нам је Јеховина помоћ. Павле нас подсећа да је ’Бог тај који даје да расте‘.

2. Како нам то што знамо да је ’Бог тај који даје да расте‘ помаже да имамо исправан став према нашој служби?

2 Та чињеница нам помаже да будемо понизни и да имамо исправан став према нашој служби. Ми можемо веома марљиво проповедати и поучавати друге, али сва хвала за раст који је резултат тога припада Јехови. Зашто? Чак и ако улажемо велики труд, нико од нас не може у потпуности да разуме како се тај раст одвија, а камоли да управља њиме. Краљ Соломон је то добро описао следећим речима: ’Не знаш дело истинитог Бога, који све чини‘ (Проп. 11:5).

3. Која сличност постоји између сејања дословног семена и стварања ученика?

3 Да ли треба да будемо разочарани због тога што не можемо да разумемо како се одвија раст, то јест како нека особа постаје ученик? Не. Напротив, то наш рад чини још занимљивијим и радоснијим. Краљ Соломон је рекао: „Ујутру сеј семе своје и до вечери нека ти рука не почива. Јер не знаш где ће успети, овде или онде, или ће обоје бити једнако добро“ (Проп. 11:6). Када се ради о сејању дословног семена, ми не знамо да ли ће оно никнути и где ће се то десити. На многе чиниоце не можемо да утичемо. Нешто слично се може рећи и за стварање ученика. Исус је ту чињеницу истакао у два поређења која су забележена у 4. поглављу Јеванђеља по Марку. Хајде да видимо шта можемо научити из тих поређења.

Различите врсте тла

4, 5. Испричај укратко Исусово поређење о сејачу.

4 Као што је забележено у Марку 4:1-9, Исус је говорио о сејачу и семену које пада на различита места: „Слушајте! Сејач је изашао да сеје. Док је сејао, нешто је семена пало поред пута и дошле су птице и позобале га. А нешто је семена пало на каменито тло где није било много земље, и одмах је изникло јер земља није била дубока. Али кад је изашло сунце, опржило га је, и пошто није имало корена, осушило се. Нешто је семена пало међу трње и трње је нарасло и угушило га, и није донело плод. А нешто је пало на добру земљу. Изникло је, нарасло и почело да доноси плод и давало је тридесет, шездесет и сто пута више од посејаног.“

5 У библијска времена, сејач је обично руком бацао семе. Носио га је у набору своје одеће или у торби, одакле га је узимао и широким покретима бацао на земљу. Према томе, сејач из овог поређења не сеје семе намерно на различите врсте тла. Уместо тога, бачено семе пада на различита места.

6. Како је Исус објаснио поређење о сејачу?

6 Не морамо да нагађамо шта значи ово поређење. Исус је то објаснио, као што је забележено у Марку 4:14-20: „Сејач сеје реч. Оно уз пут, где је посејана реч, то су они који је чују, али одмах затим долази Сатана и узима реч која је била посејана у њих. А посејано на каменито тло, то су они који кад чују реч, одмах је радосно прихвате, али немају корена у себи, него се одрже само неко време, а кад настане невоља или прогонство због речи, одмах се поколебају. Оно које је посејано међу трње, то су они који чују реч, али им се у срце увуку бриге овог света, преварно богатство и жеље за свим осталим и угуше реч, и она остане без плода. А оно које је посејано на добру земљу, то су они који слушају реч и прихвате је и доносе плод — тридесет, шездесет и сто пута више од посејаног.“

7. Шта је представљено семеном и различитим врстама тла?

7 Запази да Исус није рекао да је сејач користио различите врсте семена. Он је говорио о једној врсти семена која пада на различите врсте тла, што доноси различите резултате. Прво тло је тврдо и утабано, друго је плитко, на трећем расте трње, а четврто је добро, погодно тло које доноси добар род (Лука 8:8). Шта је семе? То је порука о Краљевству која се налази у Божјој Речи (Мат. 13:19). Шта представљају различите врсте тла? Људе који се разликују по ономе што им је у срцу. (Прочитати Луку 8:12, 15.)

8. (а) Кога представља сејач? (б) Зашто људи различито реагују на поруку о Краљевству?

8 Кога представља сејач? Он представља Божје сараднике, објавитеље добре вести о Краљевству. Попут Павла и Апола, они саде и заливају. Али, иако улажу велики труд, не постижу исте резултате. Зашто је тако? Оно што се налази у срцу слушалаца разликује се од особе до особе. Из поређења се види да сејач не може да утиче на исход. То је заиста утешно, посебно за сву ону верну браћу и сестре који су проповедали годинама, па и деценијама, без неких видљивих резултата! * Зашто то може бити извор утехе?

9. Какву утеху налазимо у ономе што су рекли апостол Павле и Исус?

9 Верност сејача не мери се резултатима његовог рада. Павле је указао на то следећим речима: „Сваки ће добити награду према свом труду“ (1. Кор. 3:8). Сејач прима награду према труду, а не према резултатима које постиже. И Исус је то истакао када су се његови ученици вратили из службе проповедања. Они су били срећни јер су им се демони покоравали када су користили Исусово име. Иако су имали разлога за радост, Исус им је рекао: „Не радујте се томе што вам се духови покоравају, него се радујте што је ваше име записано на небесима“ (Лука 10:17-20). Чак и ако сејач можда не види велики пораст као резултат свог рада, то не значи да он није марљив или веран као остали. У великој мери, резултати зависе од срца оних који слушају поруку. Али, на крају, Бог је тај који даје да расте!

Одговорност оних који слушају реч

10. Од чега зависи да ли ће особа која чује реч бити попут доброг тла или не?

10 Шта се може рећи о онима који слушају реч? Да ли је њихова реакција унапред одређена? Није. Од њих зависи да ли ће бити попут доброг тла или не. Заиста, срце особе може се променити набоље или нагоре (Римљ. 6:17). Исус је у поређењу рекао да кад неки чују реч, одмах долази Сатана и узима реч која је била посејана у њих. Ипак, то не мора да се деси. У Јакову 4:7, хришћани су подстакнути: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас.“ Исус је говорио и о некима који су најпре радосно прихватили реч, али су се брзо поколебали јер ’нису имали корена у себи‘. Божје слуге су подстакнуте да ’буду укорењене и утемељене‘, како би могле да разумеју ’шта је ширина и дужина и висина и дубина истине и да спознају Христову љубав која надилази знање‘ (Еф. 3:17-19; Кол. 2:6, 7).

11. Како особа може спречити да бриге и богатство угуше реч коју је чула?

11 За друге који су чули реч каже се да су дозволили да им се „бриге овог света“ и „преварно богатство“ увуку у срце и угуше реч (1. Тим. 6:9, 10). Како могу избећи да им се то догоди? Апостол Павле одговара: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер он је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити‘“ (Јевр. 13:5).

12. Зашто они који су представљени добром земљом доносе различит плод?

12 Исус је на крају рекао да семе које је посејано на добро тло ’доноси плод — тридесет, шездесет и сто пута више од посејаног‘. Иако неки који се одазивају на реч имају добро срце и доносе плод, оно што могу да учине у објављивању добре вести разликује се због њихових околности. На пример, поодмакле године или исцрпљујућа болест могу спречити неке да учине више у служби проповедања. (Упоредити с Марком 12:43, 44). И то је нешто над чим сејач може имати мало или нимало контроле, али он се радује када види како Јехова даје да расте. (Прочитати Псалам 126:5, 6.)

Сејач који спава

13, 14. (а) Укратко испричај Исусово поређење које је забележено у Марку 4:26-29. (б) Кога представља сејач и шта је семе?

13 У Марку 4:26-29, налази се још једно поређење о сејачу: „Божје краљевство је као кад човек баци семе на земљу, и ноћу спава и дању устаје, а семе ниче и расте, а да он и не зна како. Земља сама од себе доноси плод — прво стабљику, затим клас и на крају пуно зрно у класу. А чим плод сазри, он замахује српом, јер је дошло време за жетву.“

14 Ко је тај сејач? У неким хришћанским религијама верује се да је то Исус. Али зар би се могло рећи да Исус спава и не зна како семе расте? Нема сумње да он добро зна како се тај процес одвија! Уместо тога, тај сејач, као и онај ког смо поменули раније, представља сваког појединог објавитеља Краљевства који сеје семе тако што ревно проповеда. Семе је реч коју ти објавитељи проповедају. *

15, 16. Коју је чињеницу о дословном и духовном расту Исус истакао у свом поређењу о сејачу?

15 Исус каже да сејач „ноћу спава и дању устаје“. То не значи да је он немаран. Тиме се само приказује свакодневица већине људи. Речи које се користе у овом стиху указују на сталан процес — обављање послова дању и одмарање ноћу током одређеног периода. Исус је објаснио шта се дешава у том периоду. „Семе ниче и расте а да [сејач] и не зна како“, рекао је он. Нагласак је на чињеници да се тај раст одвија ’сам од себе‘. *

16 Шта је Исус желео тиме да каже? Запази да је нагласак на расту и на томе да се он постепено одвија. „Земља сама од себе доноси плод — прво стабљику, затим клас и на крају пуно зрно у класу“ (Мар. 4:28). Тај раст се одвија постепено, у фазама. Он се не може изазвати на силу и не може се убрзати. Исто важи и за духовни раст који се одвија у фазама, док Јехова утиче на то да истина расте у срцу особе која има исправан став (Дела 13:48; Јевр. 6:1).

17. Ко се радује када семе истине донесе плод?

17 Како сејач учествује у жетви кад „плод сазри“? Док Јехова проузрокује да истина о Краљевству расте у срцу нових ученика, љубав према Богу их на крају подстиче да му предају свој живот. Затим се у знак тог предања крштавају. Браћа која напредују и стичу духовну зрелост с временом ће моћи да преузму више одговорности у скупштини. Плод Краљевства жање и особа која је посејала семе, као и други објавитељи који можда нису били лично укључени у сејање тог семена које је уродило плодом, то јест донело новог ученика. (Прочитати Јована 4:36-38.) Заиста, ’сејач и жетелац се заједно радују‘.

Поуке за нас

18, 19. (а) Какво охрабрење си пронашао осматрајући ова Исусова поређења? (б) Шта ћемо осматрати у следећем чланку?

18 Шта смо научили осматрајући ова поређења која су забележена у 4. поглављу Јеванђеља по Марку? Можемо јасно видети да нам је поверен задатак — сејање. Никад не треба да дозволимо да нас неки изговори или проблеми и потешкоће с којима бисмо се могли суочити спрече да учествујемо у том делу (Проп. 11:4). Међутим, у исто време смо свесни тога да имамо изузетну част да будемо убројени међу Божје сараднике. Јехова проузрокује духовни раст, благосиља наше залагање и труд оних који прихватају поруку коју преносимо. Сасвим је јасно да не можемо никога приморати да постане ученик. Осим тога, не треба да будемо обесхрабрени или разочарани ако се тај раст одвија споро или га нема. Заиста је утешно знати да се наш успех мери нашом верношћу Јехови и преданошћу с којом обављамо задатак који нам је поверио — да проповедамо ’добру вест о краљевству за сведочанство свим народима‘ (Мат. 24:14).

19 Чему нас је још Исус поучио у вези са духовним растом нових ученика и проповедањем о Краљевству? Одговор на то питање налази се у другим поређењима која су записана у Јеванђељима. Нека од њих ћемо детаљније осмотрити у следећем чланку.

[Фусноте]

^ Осмотри пример брата Георга Фјелнира Линдала који је проповедао на Исланду. Извештај о његовој служби налази се у Годишњаку Јеховиних сведока за 2005, на странама 210-211. Осим тога, у Годишњаку Јеховиних сведока за 1988, на странама 82-99 (енгл.) налазе се искуства верних слугу који су више година истрајно проповедали у Ирској иако су резултати уследили тек касније.

^ У овом часопису је раније било објашњено да семе представља особине које треба да се развију до потпуне зрелости, под утицајем околине у којој се особа налази. Међутим, вреди запазити да семе из Исусовог поређења не постаје лоше нити доноси покварен плод. Оно једноставно ниче и расте. (Видети Стражарску кулу од 1. октобра 1980, стране 26-29.)

^ Овај израз се налази још само у Делима апостолским 12:10, где се каже да су се гвоздена врата „сама отворила“.

Да ли се сећаш?

• Које сличности постоје између сејања дословног семена и проповедања поруке о Краљевству?

• На основу чега Јехова процењује верност оних који објављују Краљевство?

• Коју је сличност између дословног и духовног раста Исус истакао?

• Како се ’сејач и жетелац заједно радују‘?

[Питања за разматрање]

[Слике на 13. страни]

Зашто је Исус упоредио објавитеље Божјег Краљевства са сејачем?

[Слике на 15. страни]

Особе чије је срце попут добре земље свесрдно се залажу у делу проповедања, у складу са својим околностима

[Слике на 16. страни]

Бог је тај који даје да расте