Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди разуман у својим очекивањима и задржи радост

Буди разуман у својим очекивањима и задржи радост

Буди разуман у својим очекивањима и задржи радост

„ЈОШ један неуспех!“ Колико пута си рекао себи нешто слично јер ниси успео да урадиш оно што си испланирао? Млада мајка се може тако осећати јер је исцрпљена пошто стално мора да пази на своју бебу и тешко јој је што не може да посвети више времена хришћанским активностима. Други хришћанин се може осећати спутано због начина на који су се родитељи у детињству опходили према њему, и сматрати да у скупштини никада не чини довољно. Старија сестра је можда потиштена јер не може да учествује у хришћанским активностима као некада, када је имала више снаге и могла лакше да се креће. „Понекад је довољно само да чујем говор у ком смо подстакнути да служимо као пионири па да заплачем“, каже Кристијана која због породичне ситуације не може да учини у служби Јехови онолико колико би то желела.

Шта можемо да учинимо када се појаве таква осећања? Како су неки хришћани успели да развију реално гледиште о својим околностима? Како нам може користити ако смо уравнотежени у својим очекивањима?

Показуј разумност

Апостол Павле је открио како можемо задржати радост: „Увек се радујте у Господу. И опет кажем: Радујте се! Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Фил. 4:4, 5). Да бисмо били радосни и задовољни док служимо Богу, треба да будемо разумни у ономе што очекујемо од себе, узимајући у обзир своје могућности и околности. Уколико се напрежемо да по сваку цену достигнемо нереалне циљеве, стављамо себе под превелик притисак. С друге стране, треба да пазимо да не будемо и сувише попустљиви према себи налазећи изговоре за то што смо у хришћанској служби успорили више него што околности налажу.

Без обзира на личне околности, Јехова очекује да му дајемо најбоље — да му служимо целим срцем и душом (Кол. 3:23, 24). Ако бисмо му давали мање од тога, не бисмо испунили своје предање (Римљ. 12:1). Надаље, лишили бисмо себе дубоког задовољства, праве среће и других богатих благослова које доноси служење Богу целом душом (Посл. 10:22).

Реч која је у Библији преведена као „разуман“ носи мисао о томе да се буде увиђаван. Њено значење подразумева спремност да се попусти (Јак. 3:17, фуснота). Она је такође повезана с тим да се не буде превише строг. Према томе, ако смо разумни, имаћемо уравнотежено гледиште о својим околностима. Да ли је то тешко? Некима јесте, иако су увиђавни када су у питању други. На пример, ако бисмо приметили да наш близак пријатељ показује знаке исцрпљености јер је преоптерећен, зар се не бисмо потрудили да му помогнемо како би увидео да је мудро да начини неке промене у животу? Слично томе, треба да научимо да примећујемо знакове који указују да радимо нешто што је изнад наших могућности (Посл. 11:17).

Много је теже да на уравнотежен начин сагледамо своја ограничења уколико су наши родитељи били превише захтевни. Неки су у детињству имали осећај да увек морају да ураде нешто више или да буду још бољи како би задобили љубав родитеља. Ако је то био случај и с нама, можда сада имамо погрешну представу о томе како Јехова гледа на нас. Он нас воли због тога што му служимо целом душом. Божја Реч нас уверава да Јехова „добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Пс. 103:14). Он зна која су наша ограничења и воли нас јер му упркос њима ревно служимо. Када смо свесни да наш Бог није попут крутог послодавца, то ће нам помоћи да будемо умерени у ономе што очекујемо од себе, признајући своја ограничења (Мих. 6:8).

И поред тога, некима је тешко да развију такав уравнотежен став. Ако је то случај и с тобом, зашто не замолиш за помоћ неког зрелог хришћанина који те добро познаје? (Посл. 27:9). На пример, да ли желиш да служиш као општи пионир? То је изврстан циљ! Да ли ти је тешко да га оствариш? Можда ти је потребна помоћ да поједноставиш свој живот. Или би с тим пријатељем у ког имаш поверења могао да разговараш о томе да ли је тренутно могуће да и поред многих породичних одговорности постанеш пионир. Он би могао да ти помогне да увидиш да ли си у стању да испуниш додатне обавезе, као и да размислиш шта би могао променити како би учинио више. Супруг је такође у добром положају да помогне својој супрузи да пронађе темпо у складу с њеним могућностима. На пример, може јој предложити да се мало одмори пре него што започне нови месец с појачаним активностима. То би јој помогло да обнови снагу и тако задржи радост у служби.

Усредсреди се на оно што можеш да урадиш

Због поодмаклих година или слабог здравља можда не можемо много да учинимо у служби Јехови. Ако си родитељ, можда имаш утисак да извлачиш мало користи из личног проучавања или хришћанских састанака јер ти брига за децу одузима много времена и снаге. Међутим, да ли се толико концентришеш на оно што те спутава да понекад изгубиш из вида ствари које још увек можеш да урадиш?

Један Левит је пре неколико хиљада година пожелео нешто што се није могло остварити. Он је имао посебну прилику да сваке године две седмице служи у храму. Међутим, изразио је хвале вредну жељу да непрестано буде близу олтара (Пс. 84:1-3). Шта је том верном човеку помогло да остане задовољан? Схватио је да је част боравити и само један дан у двориштима храма (Пс. 84:4, 5, 10). Слично томе, уместо да се усредсредимо на наша ограничења, треба да увидимо шта можемо урадити и да будемо захвални за то.

Узми за пример Нерланд, сестру из Канаде. Пошто је везана за инвалидска колица, сматрала је да може веома мало да учини у служби. Међутим, променила је свој став када је на оближњи тржни центар почела да гледа као на лично подручје за проповедање. Она прича: „У својим колицима седим близу једне клупе у том центру. Драго ми је што могу да сведочим људима који долазе да би се кратко одморили на клупи.“ Учествовање у том виду службе пружа јој много задовољства.

Ако је потребно, начини неке промене

Једрењак може да плови пуном брзином када је ветар повољан. Међутим, када наиђе снажна олуја, кормилар мора да подеси једра. Он не може да стиша олују, али подешавајући једра може да задржи контролу над бродом. На сличан начин, често не можемо да утичемо на неповољне животне околности које су налик олуји. Али можемо задржати контролу над својим животом у што већој мери тако што ћемо начинити промене у погледу тога како користимо физичку, менталну и емоционалну снагу. Ако узимамо у обзир своје нове околности, то ће нам помоћи да останемо задовољни и срећни док служимо Богу (Посл. 11:2).

Осмотри неке ситуације. Ако немамо много снаге, било би добро да се не оптерећујемо исцрпљујућим активностима у току дана како бисмо увече могли да одемо на скупштински састанак. На тај начин ћемо имати пуну корист од дружења са сухришћанима. Мајка која не може да учествује у служби од куће до куће јер јој је дете болесно, може да позове неку сестру код себе да заједно сведоче телефоном док дете спава.

Шта ако ти околности онемогућавају да унапред припремиш сав материјал који ће се осматрати на скупштинским састанцима? Можеш одредити колико тога си у стању да припремиш и учинити то најбоље што можеш. Ако смо прилагодљиви када се ради о нашим садашњим циљевима, можемо остати активни и срећни.

Прилагођавање циљева околностима може од нас изискивати одлучност и труд. Серж и Ањес, брачни пар из Француске, морали су да начине велике промене у својим плановима. „Када смо сазнали да је Ањес трудна, срушили су се наши снови о мисионарској служби“, каже Серж. Сада, као отац две живахне девојчице, он прича који су нови циљ поставили: „Пошто нисмо могли да одемо у другу земљу, одлучили смо да будемо ’мисионари‘ у својој земљи. Почели смо да сарађујемо с групом на страном језику.“ Да ли им је користило то што су поставили нови циљ? Серж запажа: „Осећамо да много доприносимо у скупштини.“

Одил, сестра из Француске која има преко 70 година и болује од остеоартритиса у коленима, не може дуго да стоји. Била је обесхрабрена јер јој здравствени проблеми онемогућавају да учествује у служби од куће до куће. Међутим, није одустала. Почела је да сведочи телефоном. Она каже: „То је много лакше и доноси више задовољства него што сам мислила!“ Овај начин сведочења дао јој је нови подстрек у служби проповедања.

Разумна очекивања воде до благослова

Када имамо разумно гледиште о томе шта можемо урадити, поштедећемо себе многих фрустрација. Постављање реалних циљева пружиће нам осећај да смо постигли нешто вредно упркос нашим ограничењима. Тако ћемо се радовати ономе што можемо учинити чак и ако то није много (Гал. 6:4).

Када смо уравнотежени у ономе што очекујемо од себе, бићемо увиђавнији према сухришћанима. Ако имамо на уму њихова ограничења, увек ћемо бити захвални за оно што чине за нас. Тиме што ценимо помоћ која нам се пружа, доприносимо духу сарадње и међусобног разумевања (1. Петр. 3:8). Имај на уму да Јехова, као отац пун љубави, никада не тражи од нас више него што можемо дати. Када гајимо разумна очекивања и постављамо достижне циљеве, наше хришћанске активности ће нам доносити више задовољства и радости.

[Истакнути текст на 29. страни]

Да бисмо били радосни и задовољни док служимо Богу, треба да будемо разумни у ономе што очекујемо од себе, узимајући у обзир своје могућности и околности

[Слика на 30. страни]

Нерланд проналази задовољство у ономе што може да учини у служби

[Слика на 31. страни]

Научи да „подешаваш једра“

[Извор]

© Wave Royalty Free/age fotostock

[Слика на 32. страни]

За Сержа и Ањес је било корисно што су поставили нове циљеве