Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је и данас важно да проповедамо од куће до куће?

Зашто је и данас важно да проповедамо од куће до куће?

Зашто је и данас важно да проповедамо од куће до куће?

„Сваки су дан у храму и од куће до куће без престанка поучавали и објављивали добру вест о Христу, Исусу“ (ДЕЛА 5:42)

1, 2. (а) Који вид проповедања је препознатљиво обележје Јеховиних сведока? (б) Шта ћемо осматрати у овом чланку?

 У СКОРО свакој земљи на свету, они су уобичајен призор. Две лепо одевене особе прилазе једној кући и желе да на темељу Библије кратко разговарају о Божјем Краљевству. Уколико неко буде заинтересован, тада ће му понудити библијску литературу и објаснити да може бесплатно проучавати Библију у свом дому. Затим иду до следеће куће. Ако учествујеш у овом виду службе, вероватно си приметио да људи схвате да си Јеховин сведок чак и пре него што проговориш. Заиста, служба од куће до куће је постала наше препознатљиво обележје.

2 Да бисмо послушали Исусову заповест да проповедамо и стварамо ученике, ми користимо различите видове проповедања (Мат. 28:19, 20). Сведочимо на пијацама и улицама, у тржним центрима и другим јавним местима (Дела 17:17). Многима проповедамо путем телефона или писама. Разговарамо с људима на темељу Библије док обављамо разне активности током дана. Имамо и званичан вебсајт, путем ког се могу добити информације о различитим библијским темама на више од 300 језика. * Захваљујући тим различитим видовима проповедања, постижемо добре резултате. Међутим, на већини подручја главни начин на који преносимо добру вест јесте проповедање од куће до куће. На чему се темељи такав вид проповедања? Како је Божји народ у савремено доба почео да га користи у тако великој мери? Зашто је важно да и ми данас то чинимо?

Вид службе који су користили и апостоли

3. Које је савете Исус дао апостолима у погледу проповедања и на који начин је то требало да чине?

3 Проповедање од куће до куће се темељи на Светом писму. Када је Исус послао апостоле да проповедају, рекао им је да чине следеће: „У који год град или село уђете, потражите ко је у њему достојан да вас прими.“ Како је требало да траже такве особе? Исус их је упутио да их потраже код куће: „Кад улазите у кућу, поздравите укућане. Ако је кућа достојна, нека на њу дође мир који јој желите.“ Да ли је требало да одлазе код људи без обзира на то да ли су их они раније позвали или не? Запази ове Исусове речи: „Где вас нико не прими или не послуша ваше речи, излазећи из те куће или из тог града отресите прашину са својих ногу“ (Мат. 10:11-14). Ти савети јасно показују да се од апостола очекивало да они прилазе људима и посећују их у њиховим кућама, док ’иду од села до села и објављују добру вест‘ (Лука 9:6).

4. Где се у Библији јасно говори о томе да су апостоли проповедали од куће до куће?

4 Библија јасно говори да су апостоли проповедали од куће до куће. На пример, у Делима апостолским 5:42 о њима се каже: „Сваки су дан у храму и од куће до куће без престанка поучавали и објављивали добру вест о Христу, Исусу.“ Око 20 година касније, апостол Павле је подсетио старешине скупштине у Ефесу: „Нисам ништа пропустио да вам кажем од онога што би вам могло бити корисно и да вас поучавам јавно и идући од куће до куће.“ Да ли је Павле посећивао те старешине и пре него што су постали верници? Изгледа да јесте, јер их је, између осталог, поучавао „о покајању пред Богом и о вери у нашег Господа Исуса“ (Дела 20:20, 21). У једном делу се о стиху из Дела апостолских 20:20 каже: „Вредно је запазити да је тај највећи проповедник [Павле] проповедао од куће до куће“ (Word Pictures in the New Testament).

Најезда скакаваца у новије доба

5. Како је проповедање приказано у Јоиловом пророчанству?

5 Проповедање у првом веку било је предслика обимнијег сведочења у наше време. Пророк Јоило је упоредио проповедање помазаних хришћана с најездом инсеката, укључујући и скакавце, који остављају пустош иза себе (Јоило 1:4). Они навиру у ројевима, савлађују препреке, улазе у куће и гутају све што им се нађе на путу. (Прочитати Јоила 2:2, 7-9.) Како је то само живописан приказ Божјег народа који истрајно и темељно сведочи у савремено доба! Проповедање од куће до куће је најистакнутији вид проповедања који помазани хришћани и њихови сарадници, „друге овце“, користе у испуњењу тог сликовитог пророчанства (Јов. 10:16). Како је за нас као Јеховине сведоке проповедање од куће до куће постало уобичајен вид службе, као што је то било и у случају апостола?

6. Како је Божји народ 1922. био подстакнут да сведочи од куће до куће и како су неки реаговали?

6 Почевши од 1919. године, Божји народ је све јасније увиђао да сваки хришћанин има одговорност да проповеда. На пример, чланак под насловом „Важност службе проповедања“ у енглеском издању Стражарске куле од 15. августа 1922, подсетио је помазане хришћане колико је важно да „активно учествују у преношењу библијске поруке у штампаном облику и да разговарају с људима код њихових кућа, дајући им сведочанство да је близу небеско краљевство“. У Билтену (сада Наша служба за Краљевство) објављивани су детаљно разрађени уводи за службу. Међутим, у почетку је било мало оних који су проповедали од куће до куће, зато што је некима та врста службе тешко падала. Наводили су различите приговоре, али суштина је била у томе да им је било испод части да проповедају од куће до куће. Док се све више пажње поклањало том виду проповедања, многи од њих су полако напустили Јеховину организацију.

7. Шта је постало очигледно у 1950-им?

7 У наредним деценијама, све више Сведока је проповедало. Међутим, постало је очигледно да је појединцима била потребна обука у служби од куће до куће. Као један пример, размотримо тадашње прилике у Сједињеним Државама. Почетком 1950-их, 28 посто Сведока у тој земљи проповедало је само тако што је делило летке и сведочило с часописима на улици. Више од 40 посто је било нередовно у служби проповедања и више месеци није уопште сведочило. Шта је Божја организација предузела како би сви предани хришћани проповедали од куће до куће?

8, 9. С каквом обуком је започето 1953. и какви су били резултати?

8 На једном међународном конгресу који је одржан 1953. у Њујорку, посебна пажња је била поклоњена служби од куће до куће. Брат Натан Нор је рекао да је главни задатак надгледника да помогну сваком Сведоку да редовно проповеда на тај начин. „Сви“, рекао је, „треба да знају да проповедају добру вест од куће до куће.“ Да би се постигао тај циљ, широм света је покренут један програм обуке. Они који још увек нису учествовали у том виду службе били су обучени како да започну разговор с људима на вратима, да им пруже доказе из Библије и одговоре на њихова питања.

9 Та обука је имала одличне резултате. За само десет година, број објавитеља у целом свету порастао је за 100 посто, број накнадних посета за 126 посто, а број библијских студија за 150 посто. Данас скоро 7 милиона објавитеља Краљевства проповеда добру вест широм света. Овај изванредан пораст показује да Јехова благосиља труд који његов народ улаже док проповеда од куће до куће (Иса. 60:22).

Обележавање људи за преживљавање

10, 11. (а) Коју визију је имао Језекиљ, као што је записано у 9. поглављу његове књиге? (б) Како се та визија испуњава у наше време?

10 Колико је важна служба од куће до куће, може се видети из визије коју је имао пророк Језекиљ. У њој је он видео шест људи с оружјем у рукама и још једног човека обученог у лан, који је имао писарски прибор за појасом. Њему је било речено да ’прође кроз град и знаком обележи чела људи који тугују и плачу због свих гадости које се чине у њему‘. Након тог обележавања, шесторици људи с оружјем речено је да погубе све који нису били обележени. (Прочитати Језекиља 9:1-6.)

11 Ми верујемо да у испуњењу тог пророчанства, човек „обучен у лан“ представља остатак духом помазаних хришћана. Путем проповедања и стварања ученика, они у симболичном смислу стављају знак на чело особама које постају Христове „друге овце“ (Јов. 10:16). Шта представља тај знак? То је доказ који им се такорећи налази на челу и показује да су оне предани, крштени ученици Исуса Христа и да су обукле нову личност сличну Христовој (Еф. 4:20-24). Те понизне особе постају једно стадо с помазаним хришћанима и помажу им у тој важној служби којом се обележавају још многи други (Откр. 22:17).

12. Како Језекиљева визија показује колико је важно то што још увек тражимо понизне особе?

12 Језекиљева визија истиче важан разлог због ког је толико хитно што још увек тражимо људе који „тугују и плачу“. У питању су њихови животи. Ускоро ће Јеховине небеске војске, које су представљене шесторицом наоружаних људи из визије, уништити оне који немају симболични знак. О том предстојећем суду, апостол Павле је написао да ће Господ Исус са „својим моћним анђелима“ извршити „освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Сол. 1:7, 8). Запази да ће се људима судити на основу тога како су реаговали на добру вест. Зато се објављивање Божје поруке мора све до краја наставити несмањеним темпом (Откр. 14:6, 7). То представља велику одговорност за све Јеховине предане слуге. (Прочитати Језекиља 3:17-19.)

13. (а) Коју одговорност је осећао апостол Павле и зашто? (б) Коју одговорност ти осећаш према људима на свом подручју?

13 Апостол Павле је осећао личну одговорност да другима објављује добру вест. Написао је: „Дужник сам и Грцима и осталим народима, и мудрима и неукима. Отуда моја жарка жеља да и вама у Риму објавим добру вест“ (Римљ. 1:14, 15). Павле је био захвалан за милосрђе које му је указано и зато је био подстакнут да помогне другима како би, попут њега, извукли корист из Божје незаслужене доброте (1. Тим. 1:12-16). На неки начин то је било као да према свакој особи коју сретне има дуг који јој може вратити једино ако јој проповеда добру вест. Да ли и ти осећаш такав дуг према особама на свом подручју? (Прочитати Дела апостолска 20:26, 27.)

14. Који је најважнији разлог због ког проповедамо на јавним местима и од куће до куће?

14 Иако се проповедањем од куће до куће могу спасти људски животи, постоји још важнији разлог због ког проповедамо. У пророчанству које је забележено у Малахији 1:11, Јехова каже: ’Од сунчевог изласка па до његовог заласка моје ће име бити велико међу народима и приносиће се дар мом имену — чист дар. Јер ће моје име бити велико међу народима.‘ У испуњењу овог пророчанства, Јеховине предане слуге јавно хвале његово име по читавом свету, понизно обављајући ту службу (Пс. 109:30; Мат. 24:14). Жеља да приносимо Јехови ’жртве хвале‘ представља најважнији разлог због ког проповедамо на јавним местима и од куће до куће (Јевр. 13:15).

Значајни догађаји пред нама

15. (а) Како су Израелци учинили много више када су седмог дана обилазили око Јерихона? (б) У каквој је то вези са службом проповедања?

15 Шта још предстоји када је у питању проповедање? У том погледу нам као пример може послужити опсада Јерихона, о којој се говори у књизи Исуса Навина. Присети се да је, пре него што је Бог уништио Јерихон, Израелцима рекао да једном дневно током шест дана обилазе око тог града. Међутим, седмог дана, требало је да учине много више. Јехова је рекао Исусу Навину: „Обиђите око града седам пута и свештеници нека затрубе у рогове. Кад они затрубе у овнујске рогове... нека се цео народ огласи снажним ратним покличем. Тада ће се градске зидине до темеља срушити“ (Ис. Нав. 6:2-5). Имајући у виду овај пример, могуће је да ће проповедање попримити много веће размере. Како год да се ствари буду одвијале, пре него што овај свет буде уништен, о Божјем имену и Краљевству сведочиће се у обиму који није забележен у историји света.

16, 17. (а) Шта ће се постићи проповедањем пре него што се заврши ’велика невоља‘? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

16 Можда ће доћи време када ће порука коју објављујемо бити попут ’снажног ратног поклича‘. У Откривењу су снажне поруке осуде приказане као „велики град тежине око један талант“. * А у Откривењу 16:21 се каже: ’То зло [од града] је било веома велико.‘ Остаје нам да видимо коју ће улогу имати служба од куће до куће у завршном објављивању тих осуда. Међутим, можемо бити сигурни да ће се, пре него што се заврши ’велика невоља‘, за Јеховино име чути као никада раније у људској историји (Откр. 7:14; Језек. 38:23).

17 Док очекујемо ове значајне догађаје, наставимо да ревно објављујемо добру вест о Краљевству. С којим препрекама се суочавамо у служби од куће до куће и како их можемо савладати? Та питања биће осмотрена у следећем чланку.

[Фусноте]

^ Званичан вебсајт Сведока је www.watchtower.org.

^ Уколико се ради о грчком таланту, тада је свако зрно града тежило око 20 килограма.

Како би одговорио?

• Из чега се види да је проповедање од куће до куће засновано на Библији?

• Како је у савремено доба истакнута важност службе од куће до куће?

• Зашто Јеховине предане слуге имају одговорност да проповедају?

• Који су значајни догађаји пред нама?

[Питања за разматрање]

[Слике на 4. страни]

Да ли и ти, попут апостола Павла, осећаш одговорност да проповедаш другима?

[Слика на 5. страни]

Брат Нор, 1953