Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да савладамо препреке у служби од куће до куће

Како да савладамо препреке у служби од куће до куће

Како да савладамо препреке у служби од куће до куће

„Уз помоћ нашег Бога одважили смо се да вам проповедамо, уз тешку борбу, Божју добру вест“ (1. СОЛ. 2:2)

1. С којим препрекама се Јеремија суочавао и како је успео да их савлада?

 ЈЕРЕМИЈА се борио са истим осећањима као и ми. Када му је Јехова рекао да треба да буде „пророк народима“, он је уплашено изјавио: „Јао, Суверени Господе Јехова! Ја не знам да говорим, јер сам још дете.“ Упркос томе, поуздао се у Јехову и прихватио тај задатак (Јер. 1:4-10). Више од 40 година, Јеремија се суочавао с равнодушношћу, одбацивањем, исмејавањем па чак и физичким насиљем (Јер. 20:1, 2). Понекад је желео да дигне руке од свега. Па ипак, он је истрајао у објављивању поруке коју, у већини случајева, непријатељски настројени људи нису желели да чују. Ослањајући се на Божју снагу, Јеремија је постигао оно што никада не би успео сопственим снагама. (Прочитати Јеремију 20:7-9.)

2, 3. На који начин се данашње Божје слуге суочавају с препрекама сличним Јеремијиним?

2 Многе данашње Божје слуге могу се поистоветити с тим како се Јеремија осећао. Можда смо некада о проповедању од куће до куће мислили: ’Ја то никада нећу моћи.‘ Међутим, када смо разумели да Јехова жели да објављујемо добру вест, савладали смо своју несигурност и посветили се проповедању. Чак и након тога, многи од нас су се, барем неко време, суочавали с околностима које су нам отежавале да проповедамо. Нема сумње, прави је изазов започети с проповедањем од куће до куће и истрајати у томе све до краја (Мат. 24:13).

3 Шта ако неко време проучаваш Библију и долазиш на скупштинске састанке, али се прибојаваш да започнеш с проповедањем од куће до куће? Или шта ако си крштен Сведок, али ти је тешко да проповедаш од врата до врата, иако си физички у могућности да то чиниш? Буди уверен да људи различитих животних околности успевају да савладају препреке на које наилазе у служби од куће до куће. Уз Јеховину помоћ, то можеш и ти.

Постанимо још одважнији

4. Шта је апостолу Павлу омогућило да одважно проповеда добру вест?

4 Сигурно увиђаш да се проповедање широм света одвија захваљујући Божјем духу, а не људској снази и мудрости (Зах. 4:6). Исто важи и када је у питању служба сваког хришћанина појединачно (2. Кор. 4:7). Осмотри пример апостола Павла. Присећајући се како су противници злостављали њега и његовог сарадника у мисионарској служби, он је написао: „Након што смо у Филипима... најпре трпели и били злостављани, уз помоћ нашег Бога одважили смо се да вам проповедамо, уз тешку борбу, Божју добру вест“ (1. Сол. 2:2; Дела 16:22-24). Можда нам је тешко да замислимо како је ревном проповеднику попут Павла понекад било тешко да проповеда. Међутим, да би одважно проповедао добру вест, он је морао да се ослања на Јехову баш као што то морамо и ми. (Прочитати Ефешанима 6:18-20.) Како можемо опонашати Павлов пример?

5. Шта нам може помоћи да будемо одважни у проповедању?

5 Да бисмо били одважни у проповедању, може нам помоћи молитва. Једна пионирка каже: „Молим се да говорим одважно, да допрем људима до срца и да имам радост у служби. На крају крајева, то је Јеховино дело, а не наше, тако да ништа не можемо учинити без његове помоћи“ (1. Сол. 5:17). Сви треба да се непрестано молимо да нам Божји дух помаже да одважно проповедамо (Лука 11:9-13).

6, 7. (а) Коју је визију имао Језекиљ и шта је она значила? (б) Коју поуку данашње Божје слуге извлаче из ње?

6 Књига пророка Језекиља открива још нешто што нам може помоћи да одважно говоримо. У једној визији, Јехова је Језекиљу дао свитак на ком су на обе стране биле исписане „нарицаљке, тугованке и јадиковке“. Затим му је рекао да га поједе: „Сине човечји, напуни свој стомак и насити своју утробу овим свитком који ти дајем.“ Шта је та визија значила? Требало је да Језекиљ у потпуности усвоји поруку коју ће објављивати. Та порука је требало да постане део њега и да утиче на његова најдубља осећања. Тај пророк наставља: „Ја сам га појео, и у устима ми је био сладак као мед.“ Језекиљ је уживао у објављивању Божје поруке народу, баш као што би уживао у укусном меду. За њега је била велика част што представља Јехову и извршава задатак који му је он дао, иако је то значило да треба објавити поруку коју многи непријатељски настројени људи нису хтели да чују. (Прочитати Језекиља 2:8–3:4, 7-9.)

7 Божје данашње слуге извлаче вредну поуку из те визије. И ми наилазимо на људе који не желе да чују добру вест и не цене наш труд да им је пренесемо. Да бисмо и даље гледали на службу проповедања као на драгоцени задатак који нам је Бог поверио, морамо да се добро духовно хранимо. Површно или нередовно проучавање није довољно да бисмо у потпуности усвојили Божју Реч. Да ли би могао да побољшаш квалитет или редовност проучавања и читања Библије? Да ли можеш редовније дубоко размишљати о ономе што читаш? (Пс. 1:2, 3).

Како да започнемо библијске разговоре

8. Који приступ помаже неким објавитељима да започну библијске разговоре у служби од куће до куће?

8 За многе објавитеље, најтежи је први контакт са особом у служби од куће од куће. Истина, на неким подручјима није лако започети разговоре. Неким објавитељима је лакше када припреме неколико уводних речи и затим особи дају трактат, као што је изнето у пропратном оквиру. Пажњу особе може привући назив трактата или живописна илустрација, што нам може омогућити да јој укратко кажемо зашто смо дошли и да јој поставимо једно питање. Један сличан приступ је да покажемо особи три или четири трактата и замолимо је да изабере један који је занима. Наравно, наш циљ није да уручујемо трактате или да их користимо на сваким вратима, већ да започнемо библијске разговоре који могу подстаћи људе да почну да проучавају Библију.

9. Зашто је важно да се добро припремамо за службу?

9 Који год приступ да користиш, добра припрема ће ти помоћи да будеш сталожен и одушевљен у служби од куће до куће. Један пионир каже: „Када се добро припремим, осећам већу радост. То ме просто тера да испробам оно што сам припремио.“ Један други пионир је рекао: „Када се упознам с публикацијама које ћу нудити, једва чекам да их користим.“ Иако је корисно да вежбамо у себи оно што ћемо рећи, многи су утврдили да је корисније када наглас вежбају своје уводе. То им помаже да дају Јехови најбоље од себе (Кол. 3:23; 2. Тим. 2:15).

10. Како састанци за службу проповедања могу бити практични и корисни?

10 Састанци за службу проповедања, на којима се осматра практичан материјал, доприносе нашем успеху и радости у служби од куће до куће. Ако дневни стих говори директно о служби проповедања, може се прочитати и укратко осмотрити. Међутим, брат који води тај састанак треба да одвоји довољно времена да осмотри или прикаже једноставан увод који је прилагођен подручју, или да осмотри друге практичне мисли које се тог дана могу користити у служби. То ће помоћи онима који присуствују састанку да буду вештији у служби. Када се унапред добро припремају, старешине и други који воде састанке за службу проповедања могу применити горе наведене предлоге и још увек завршити састанак на време (Римљ. 12:8).

Снажан утицај који има слушање

11, 12. Како нам саосећајно слушање помаже да с добром вешћу допремо људима до срца? Наведи примере.

11 Да бисмо с људима започели библијске разговоре и допрли до њиховог срца, поред добре припреме, важно је и да покажемо да нам је заиста стало до њих. Начин на који их слушамо представља једну могућност да покажемо такво занимање. Један путујући надгледник је рекао: „Стрпљивост и спремност да слушамо невероватно снажно могу привући друге и представљају диван начин да им покажемо да смо од срца заинтересовани за њих.“ Саосећајно слушање може бити попут кључа који откључава срце неке особе, као што се види из следећег искуства.

12 У отвореном писму јавности, које је било објављено у једном часопису, * у Сент-Етјену у Француској, једна госпођа је испричала како су је две жене посетиле након што је трагично изгубила своју тромесечну ћерку. „Одмах сам препознала да су Јеховини сведоци. Хтела сам да их љубазно одбијем, али приметила сам брошуру коју су нудиле. Говорила је о томе зашто Бог допушта патњу. Зато сам их позвала у кућу с намером да оповргнем њихова гледишта... Те Сведокиње су биле код мене мало више од сат времена. Веома саосећајно су ме слушале и када су одлазиле осећала сам се толико боље да сам пристала да ме поново посете“ (Римљ. 12:15). С временом је та жена почела да проучава Библију. Значајно је то што се није сећала онога што су сестре рекле, већ како су је слушале.

13. Како можемо прилагодити своје проповедање људима на које наилазимо?

13 Када саосећајно слушамо, заправо дозвољавамо људима да нам кажу зашто им је потребно Краљевство. То нам у знатно већој мери помаже да им пренесемо добру вест. Вероватно си приметио да су успешни објавитељи обично они који умеју добро да слушају (Посл. 20:5). Они показују да им је заиста стало до особа на које наилазе у служби. Није им важно само њихово име и адреса, већ и њихове бриге и потребе. Када неко изнесе нешто што га забрињава, они истраже ту тему и убрзо се врате како би поделили с њим мисли које су нашли. Попут апостола Павла, они прилагођавају своје проповедање људима на које наилазе. (Прочитати 1. Коринћанима 9:19-23.) Такво искрено занимање привлачи друге доброј вести и на диван начин одражава ’дубоку самилост нашег Бога‘ (Лука 1:78).

Задржимо позитиван став

14. Како можемо опонашати Јеховине особине у служби проповедања?

14 Јехова је показао да нас уважава као појединце тако што нам је дао слободну вољу. Иако је Свемоћни Бог, он никог не присиљава да му служи, већ привлачи људе на темељу своје љубави према њима и благосиља оне који показују цењење за дивне ствари које он чини (Римљ. 2:4). Као његове слуге, треба да будемо спремни да, сваки пут када дајемо сведочанство, то чинимо тако да буде достојно нашег милосрдног Бога (2. Кор. 5:20, 21; 6:3-6). Да бисмо то постигли, треба да имамо позитиван став према људима на свом подручју. Шта ће нам помоћи да успемо у томе?

15. (а) Шта је Исус рекао апостолима да чине када људи одбаце поруку о Краљевству? (б) Шта нам може помоћи да се усредсредимо на то да нађемо достојне?

15 Исус је поучио своје следбенике да се не брину прекомерно ако неко одбије поруку о Краљевству, већ да се усредсреде на то да пронађу достојне особе. (Прочитати Матеја 10:11-15.) Постављање малих, достижних циљева може нам помоћи да то учинимо. Док је у служби проповедања, један брат гледа на себе као на некога ко трага за благом. Његов мото је: „Једва чекам да нађем неки ’грумен злата.‘“ Један други брат има циљ да „сваке недеље нађе једну заинтересовану особу и да је за неколико дана поново посети како би с њом наставио разговор.“ Неки објавитељи настоје да свакој особи на вратима прочитају барем један стих. Који реалан циљ ти можеш себи поставити?

16. Које разлоге имамо да и даље проповедамо?

16 Успех у служби од куће до куће не зависи искључиво од тога како реагују људи на подручју. Истина је да проповедање игра важну улогу у спасавању искрених особа, али ту постоје и други важни разлози. Служба проповедања нам пружа прилику да покажемо своју љубав према Јехови (1. Јов. 5:3). Она нам омогућује да не будемо криви за крв (Дела 20:26, 27). Њом се упозоравају безбожни људи да је „дошао час његовог [то јест Божјег] суда“ (Откр. 14:6, 7). Изнад свега, путем проповедања добре вести, широм света слави се Јеховино име (Пс. 113:3). Према томе, било да људи слушају или не, морамо објављивати поруку о Краљевству. Заиста, Јехова цени сав труд који улажемо у објављивању добре вести (Римљ. 10:13-15).

17. Шта ће људи ускоро морати да признају?

17 Иако данас многи с омаловажавањем гледају на наше проповедање, ускоро ће бити приморани да га сагледају у другачијем светлу (Мат. 24:37-39). Јехова је уверио Језекиља да ће бунтовни Израелци, након што се испуне осуде које је објављивао, ’знати да је пророк био међу њима‘ (Језек. 2:5). Слично томе, када Бог буде извршио суд над овим светом, људи ће морати да признају да порука коју су Јеховини сведоци проповедали на јавним местима и од куће до куће заиста потиче од јединог правог Бога, Јехове, и да су Сведоци стварно служили као његови представници. Какву само јединствену прилику имамо да носимо његово име и објављујемо његову поруку у овом значајном времену! Уз његову помоћ, наставимо да савлађујемо препреке у служби од куће до куће.

[Фуснота]

^ Le Progrès, бр. 47 305, 2. мај 2000, „Témoins de Jéhova“, стр. 19.

Како би одговорио?

• Шта нам може помоћи да постанемо одважни у проповедању?

• Шта нам може помоћи да започнемо библијске разговоре у служби од куће до куће?

• Како можемо показати искрено занимање за друге?

• Шта нам може помоћи да задржимо позитиван став према људима на нашем подручју?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 9. страни]

Предлог како започети библијске разговоре

Увод:

◼ Након што поздравиш особу, можеш јој показати трактат и рећи: „Данас сам дошао код вас како бих вам пренео охрабрујућу мисао о овој теми.“

◼ Или можеш понудити трактат и рећи: „Данас вас накратко посећујем, јер бих волео чути ваше мишљење о овој теми.“

Ако особа прихвати трактат:

◼ Без дуге паузе, питај је за мишљење у вези с називом трактата.

◼ Пажљиво слушај и настој да разумеш који су њени ставови. На учтив начин покажи да уважаваш њено мишљење.

Како наставити разговор:

◼ Прочитај и осмотри један или више стихова, прилагођавајући оно што говориш бригама и потребама особе.

◼ Тамо где је показано занимање, понуди литературу и, уколико је то могуће, покажи како се проучава Библија. Договори се да поново дођеш.