Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• С којим су се озбиљним проблемом суочили неки хришћани након ступања у брак и шта треба да раде како би га решили?

Неки хришћани су схватили да немају много тога заједничког са својим брачним другом. Пошто знају да развод није прихватљиво решење уколико не постоји библијски темељ, они морају да се труде да сачувају свој брак (15. 4, страна 17).

• С којим изазовима би се хришћанин могао суочити у старачком дому?

Он би могао да се нађе на подручју скупштине у којој никог не познаје. У дому би људи који имају другачија веровања могли покушати да га наведу да им се придружи у религиозним активностима. Рођаци који су у истини и чланови скупштине треба да буду свесни таквих проблема, да показују бригу и пружају подршку тим хришћанима (15. 4, стране 25-27).

• Која четири корака могу помоћи супружницима да реше проблеме?

Одредите време за решавање проблема (Проп. 3:1, 7). Искрено и с поштовањем кажите шта мислите (Еф. 4:25). Слушајте свог брачног друга и уважите његова осећања (Мат. 7:12). Сложите се око решења и заједно радите на његовом остварењу (Проп. 4:9, 10; 1. 5, стране 10-12).

• На какве је дугове Исус мислио када нас је подстакао да се молимо за опроштај наших дугова?

Када упоредимо Матеја 6:12 с Луком 11:4, јасно је да Исус није мислио на финансијске дугове. Он је говорио о гресима. Треба да опонашамо Бога тако што смо спремни да опростимо (15. 5, страна 9).

• У којим одборима служе чланови Водећег тела?

То су: Одбор координатора̂, Одбор за особље, Одбор за издавање, Службени одбор, Одбор за поучавање и Одбор за писање (15. 5, страна 29).

• Како знамо да је Нојев Потоп био светских размера?

Исус је веровао да се Потоп десио и да је био светских размера. Упозорења из Библије се темеље на чињеници да се то заиста десило (1. 6, страна 8).

• Да ли се поступци описани у Римљанима 1:24-32 односе на Израелце или на припаднике других народа?

Премда се тај опис може односити на обе групе, Павле је конкретно говорио о Израелцима који су вековима били непослушни Божјем закону. Иако су познавали Божје праведне одредбе, они нису живели у складу с њима (15. 6, страна 29).

• Где се налази Тел Арад и зашто је он важан?

Узвишење које указује на место где се налазио древни Арад смештено је западно од Мртвог мора. На том месту су пронађени комади грнчарије који су се користили за писање. На некима од њих се налазе имена која се спомињу у Библији. Осим тога, они показују да је Божје име коришћено у световним записима (1. 7, стране 23-24).

• Како нас то што гајимо разумна очекивања може учинити срећнијим?

Уколико се напрежемо да по сваку цену достигнемо нереалне циљеве, стављамо себе под превелик притисак. С друге стране, не треба да будемо и сувише попустљиви према себи налазећи изговоре за то што смо успорили у хришћанској служби (15. 7, страна 29).

• Шта може отежавати комуникацију између родитеља и адолесцената?

Неке препреке могу бити повученост младих, као и њихова тежња за независношћу и жеља за приватношћу. Било би корисно да родитељи разговарају с децом у неформалним приликама и потруде се да увиде шта стоји иза њихових речи (1. 8, стране 10-11).