Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли течно говориш „чист језик“?

Да ли течно говориш „чист језик“?

Да ли течно говориш „чист језик“?

„Тада [ћу] народима дати чист језик, да би сви призивали Јеховино име“ (СОФ. 3:9)

1. Који нам је диван дар Јехова дао?

 ДАР говора није људски изум, већ потиче од човековог Створитеља, Јехове Бога (Изл. 4:11, 12). Он је првом човеку Адаму дао способност не само да говори већ и да смишља нове речи и тако прошири свој речник (Пост. 2:19, 20, 23). То је заиста диван дар! Захваљујући томе, људи чак могу да комуницирају са својим небеским Оцем и да славе његово велико име.

2. Зашто људи више не говоре једним језиком?

2 Током првих 17 векова људске историје, сви су говорили само једним језиком, имајући „исте речи“ (Пост. 11:1). Онда је у време Неврода дошло до побуне. Насупрот Јеховиној намери да се рашире по целој земљи, непослушни људи су одлучили да се настане на једном месту, које је касније названо Вавел. Почели су да граде огромну кулу, али не да би прославили Јехову већ да би „себи стекли славно име“. Зато је Јехова направио пометњу у језику тих бунтовника, тако да су почели да говоре различитим језицима. Затим су се расејали по целој земљи. (Прочитати Постанак 11:4-8.)

3. Шта се десило када је Јехова направио пометњу у језику бунтовника у Вавелу?

3 Данас се широм света говори на хиљаде језика — према неким проценама преко 6 800. Сваки од ових језика подразумева другачији образац размишљања. По свему судећи, када је Јехова Бог направио пометњу у језику бунтовника у Вавелу, он им је избрисао из сећања језик којим су раније говорили. Не само што је у њихов ум усадио нове речи већ је променио и њихов начин размишљања и осмислио је нову граматику за сваки језик. Зато не изненађује што је место на ком је кула грађена названо „збрка“, то јест Вавел! (Пост. 11:9, фуснота). Занимљиво је да само Библија пружа прихватљиво објашњење о томе зашто данас има толико пуно језика.

Нов, чист језик

4. Шта је Јехова прорекао да ће се десити у наше време?

4 Колико год да је занимљиво оно што је Бог учинио у Вавелу, нешто још интересантније и важније дешава се у наше време. Преко свог пророка Софоније, Јехова је рекао: „Тада [ћу] народима дати чист језик, да би сви призивали Јеховино име и служили му раме уз раме“ (Соф. 3:9). Шта је „чист језик“ и како можемо научити да га течно говоримо?

5. Шта је чист језик и до чега доводи говорење тог новог језика?

5 Чист језик је истина о Јехови Богу и његовој намери која је откривена у његовој Речи, Библији. Тај „језик“ обухвата исправно разумевање истине о Божјем Краљевству и о томе како ће оно посветити Јеховино име, потврдити његово право да влада и донети вечне благослове верним људима. До чега доводи говорење тог новог језика? Стих каже да ће људи ’призивати Јеховино име и служити му раме уз раме‘. За разлику од онога што се десило у Вавелу, говорење чистог језика доводи до слављења Јеховиног имена и јединства међу његовим народом.

Учење чистог језика

6, 7. (а) Шта подразумева учење новог језика и како се то може применити на учење чистог језика? (б) Шта ћемо осмотрити у наставку?

6 Када неко жели да овлада страним језиком, није довољно да само памти нове речи. Учење новог језика подразумева и учење новог начина размишљања. Логика и хумор могу се разликовати од језика до језика. Изговарање нових гласова захтева другачију употребу говорних органа. Исто је и са учењем чистог језика библијске истине. Није довољно научити само неколико основних библијских учења. Савладавање тог новог језика подразумева промену начина размишљања. (Прочитати Римљанима 12:2 и Ефешанима 4:23.)

7 Шта ће нам помоћи не само да разумемо чист језик већ и да га течно говоримо? Као што је то случај са учењем било ког језика, постоје неке основне технике које нам могу помоћи да се усавршимо у говорењу језика библијске истине. Осмотрићемо неке кораке за учење страног језика и видећемо како нам они помажу да научимо тај нови симболични језик.

Течно говорење чистог језика

8, 9. Шта је потребно ако желимо да научимо чист језик и зашто је то важно?

8 Пажљиво слушај. Нови језик може звучати потпуно страно ономе ко га први пут чује (Иса. 33:19). Али, с временом особа учи да се усредсреди на оно што чује и затим почиње да препознаје појединачне речи и да запажа начин изражавања. Слично томе, нама се даје савет: „Зато је неопходно да обратимо посебну пажњу на оно што смо чули, да не будемо одвучени од вере“ (Јевр. 2:1). Исус је своје следбенике увек изнова подсећао: „Ко има уши, нека слуша“ (Мат. 11:15; 13:43; Мар. 4:23; Лука 14:35). Заиста, потребно је да ’слушамо и разумемо‘ оно што чујемо како бисмо напредовали у учењу чистог језика (Мат. 15:10; Мар. 7:14).

9 Слушање захтева концентрацију, али труд се заиста исплати (Лука 8:18). Када смо на хришћанским састанцима, да ли се концентришемо на оно што се говори или смо одсутни? Веома је важно да дамо све од себе како бисмо с пуном пажњом пратили програм. У супротном бисмо могли постати лењи у слушању (Јевр. 5:11).

10, 11. (а) Осим пажљивог слушања, шта још треба да радимо? (б) Шта још значи говорити чист језик?

10 Опонашај оне који течно говоре. Особе које уче нов језик подстакнуте су не само да пажљиво слушају већ и да покушају да опонашају изговор и начин изражавања оних који владају њиме. То им помаже да не развију јак акценат који ће им касније отежавати комуникацију. Исто тако, и ми треба да учимо од оних који су ’вешти у поучавању‘ других том новом језику (2. Тим. 4:2). Замоли за помоћ. Спремно прихвати исправке када погрешиш. (Прочитати Јеврејима 12:5, 6, 11.)

11 Говорити чист језик не значи само веровати у истину и поучавати друге већ и живети у складу с Божјим законима и начелима. Да бисмо то лакше чинили, потребно је да се угледамо на друге. То значи опонашати њихову веру и ревност. Такође треба да опонашамо Исусов целокупан начин живота (1. Кор. 11:1; Јевр. 12:2; 13:7). Ако истрајемо у томе, то ће довести до јединства међу Божјим народом, јер ћемо тада сви говорити истим „акцентом“ (1. Кор. 4:16, 17).

12. Коју улогу памћење има у учењу новог језика?

12 Памти. Особе које желе да науче неки језик морају запамтити много тога. То укључује нове речи и изразе. Хришћанима памћење представља велику помоћ у савладавању чистог језика. Сигурно је добро ако запамтимо називе библијских књига по реду. Неки имају циљ да науче напамет одређене библијске стихове или да запамте где се они налазе у Библији. Други су увидели да је корисно да науче неке песме Краљевства, имена израелских племена и 12 апостола, као и особине које спадају у плод духа. У древна времена многи Израелци су напамет учили псалме. А у наше време, један дечак је до своје шесте године од речи до речи научио преко 80 библијских стихова. Да ли можемо боље искористити своју способност памћења?

13. Зашто је понављање важно?

13 Понављање помаже при памћењу, а подсећање је важан део хришћанске поуке. Апостол Петар је рекао: „Зато ћу вас увек на то подсећати, иако то знате и утврђени сте у истини коју сте прихватили“ (2. Петр. 1:12). Зашто треба да се подсећамо? Зато што нам то помаже да продубимо разумевање, проширимо видике и ојачамо своју одлучност да останемо на исправном путу (Пс. 119:129). Стално понављање Божјих мерила и начела помаже нам да се пажљиво преиспитујемо и чува нас од тога да постанемо ’заборавни слушачи‘ (Јак. 1:22-25). Ако се не бисмо увек изнова подсећали на истину из Божје Речи, друге ствари би утицале на наше срце и више не бисмо течно говорили чист језик.

14. Шта ће нам помоћи док учимо чист језик?

14 Читај наглас (Откр. 1:3). Неки мисле да могу научити нови језик а да при том не вежбају наглас. Тиме се не постижу најбољи резултати. Када учимо чист језик, потребно је да повремено читамо „пригушеним гласом“ да бисмо се боље концентрисали. (Прочитати Псалам 1:1, 2 и фусноту за 2. стих.) То помаже да се материјал уреже у наш ум. Хебрејски израз „читати пригушеним гласом“ тесно је повезан с дубоким размишљањем. Као што је варење неопходно да бисмо имали користи од хране коју смо узели, тако је и размишљање потребно да бисмо усвојили прочитано. Да ли одвајамо довољно времена како бисмо размишљали о ономе што проучавамо? Након читања Библије, треба дубоко размишљати о томе.

15. Како можемо научити „граматику“ чистог језика?

15 Упознај се с граматиком. Док учимо нов језик, мораћемо да научимо и граматику, то јест граматичка правила и начин формирања реченица. То нам помаже да разумемо структуру језика и да правилно говоримо. Као што речи формирају реченице по одређеном обрасцу, тако и у чистом језику библијске истине постоје „здраве речи“ које представљају образац, то јест узор за хришћане (2. Тим. 1:13).

16. Против које склоности треба да се боримо и како то можемо чинити?

16 Настави да напредујеш. Људи често науче језик онолико колико им је потребно за свакодневну конверзацију, а затим престану да напредују. Сличан проблем се може појавити и код оних који уче чист језик. (Прочитати Јеврејима 5:11-14.) Шта нам може помоћи да се боримо против те склоности? Потруди се да обогатиш свој речник. „Зато сада, пошто смо оставили основна учења о Христу, напредујмо према зрелости, не постављајући изнова темељ: покајање од мртвих дела и веру у Бога, учење о крштењима, полагању руку, ускрсењу мртвих и вечном суду“ (Јевр. 6:1, 2).

17. Зашто је редовно проучавање важно? Објасни помоћу примера.

17 Одреди термин за проучавање. Боље је проучавати краће али редовно, него дуже али само повремено. Проучавај у време када си концентрисан и када ти друге ствари не одвлаче пажњу. Учење новог језика је попут крчења стазе кроз џунглу. Што се чешће пролази том стазом, она је проходнија. Међутим, ако се стаза неко време не користи, растиње ће брзо закрчити пролаз. Упорност и постојаност су неопходни! (Дан. 6:16, 20). Када је у питању говорење чистог језика, треба да уз молитву ’бдимо са свом устрајношћу‘ (Еф. 6:18).

18. Зашто треба да говоримо чист језик у свакој прилици?

18 Говори, говори, говори! Неки који уче нов језик могу се устезати да га говоре зато што се стиде или боје да ће погрешити. То ће их спречити да напредују. Када је реч о учењу језика, показало се истинитим да се вежбањем постижу најбољи резултати. Што више неко користи нов језик, слободније ће га говорити. И ми треба да говоримо чист језик у свакој прилици. „Срцем [се] исказује вера и тако се постиже праведност, а устима се обзнањује вера и тако се постиже спасење“ (Римљ. 10:10). Своју веру не обзнањујемо само приликом крштења већ и када говоримо о Јехови у служби проповедања и у свакој другој прилици (Мат. 28:19, 20; Јевр. 13:15). Хришћански састанци нам пружају прилику да на јасан и сажет начин изражавамо своју веру чистим језиком. (Прочитати Јеврејима 10:23-25.)

Уједињено говоримо чист језик на хвалу Јехови

19, 20. (а) Које изванредно дело обављају Јеховини сведоци у наше време? (б) Шта си одлучан да чиниш?

19 Како би било узбудљиво да смо се нашли у Јерусалиму у суботу ујутру 6. сивана 33. н. е.! Тог јутра, нешто пре девет сати, хришћани који су се окупили у горњој соби чудом су „почели да говоре разним језицима“ (Дела 2:4). Данас Божје слуге немају дар говорења језицима (1. Кор. 13:8). Ипак, Јеховини сведоци објављују добру вест о Краљевству на више од 430 језика.

20 Колико смо захвални што смо без обзира на то који језик говоримо уједињени у говорењу чистог језика библијске истине! Може се рећи да је то супротно од онога што се десило у Вавелу. Јеховин народ уједињено хвали његово име као да сви говоре истим језиком (1. Кор. 1:10). Будимо одлучни да и даље служимо „раме уз раме“ с браћом и сестрама широм света док се трудимо да још течније говоримо чист језик на славу нашег небеског Оца, Јехове. (Прочитати Псалам 150:1-6.)

Како би одговорио?

• Шта је чист језик?

• Шта све подразумева говорење чистог језика?

• Шта ће нам помоћи да течно говоримо чист језик?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 23. страни]

Како можеш још течније говорити чист језик

◆ пажљиво слушај

Лука 8:18; Јевр. 2:1

◆ опонашај оне који течно говоре

1. Кор. 11:1; Јевр. 13:7

◆ памти и понављај

Јак. 1:22-25; 2. Петр. 1:12

◆ читај наглас

Пс. 1:1, 2; Откр. 1:3

◆ упознај се с граматиком

2. Тим. 1:13

◆ настави да напредујеш

Јевр. 5:11-14; 6:1, 2

◆ одреди термин за проучавање

Дан. 6:16, 20; Еф. 6:18

◆ говори

Римљ. 10:10; Јевр. 10:23-25

[Слике на 24. страни]

Јеховин народ уједињено говори чист језик