Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мисионари су попут скакаваца

Мисионари су попут скакаваца

124. Разред школе Галад

Мисионари су попут скакаваца

БИБЛИЈСКА школа Галад сваких шест месеци одржава свечаност на којој се полазницима ове школе додељују дипломе и на коју буде позвана цела бетелска породица из Сједињених Држава. Гости из преко 30 земаља придружили су се бетелској породици 8. марта 2008. како би присуствовали додели диплома 124. разреду ове школе. Заједно са студентима, овој посебној прилици се радовало укупно 6 411 присутних.

Председавајући програма Стивен Лет, члан Водећег тела, започео је програм говором „Идите напред с Јеховиним симболичним скакавцима“. У Откривењу 9:1-4, мала група помазаних хришћана који су поново постали духовно активни 1919. године упоређује се с великим ројем скакаваца који су изненада кренули у свој поход. Говорник је подсетио студенте да су се они као чланови ’других оваца‘ придружили том симболичном роју скакаваца (Јов. 10:16).

Затим је Лон Шилинг, члан Одбора подружнице Сједињених Држава, одржао говор под насловом „Допуњујте једно друго“. Тај говор се темељио на библијском примеру Акиле и Прискиле (Приске), мужа и жене из првог века који су били хришћани (Римљ. 16:3, 4). Овај разред мисионара се састојао од 28 брачних парова. Говорник их је подсетио да морају чувати свој брак уколико желе да буду успешни као мисионари. Библија никада не указује на Акилу а да не спомиње и његову жену Прискилу. Из тога се види да су Павле и скупштина гледали на њих као на једно. Слично томе, данашњи брачни парови који су мисионари треба заједно да обављају ствари, заједно да служе Јехови и заједно да савладавају специфичне изазове везане за страну доделу и да тако допуњују једно друго (Пост. 2:18).

Следећи говор који је имао наслов „Одазови се на Јеховину доброту“ одржао је Гај Пирс, члан Водећег тела. Брат Пирс је објаснио да бити добар значи много више од тога да се не ради оно што је лоше. Добра особа чини ствари које користе другима. Јехова Бог је најбољи пример доброте (Зах. 9:16, 17). Божја доброта и љубав могу нас подстаћи да чинимо добре ствари за друге. Похваљујући студенте, брат Пирс је на крају рекао: „Ви већ чините добро. Уверени смо да ћете наставити да се одазивате на Божју доброту тако што ћете чинити добро на било којој будућој додели коју вам Јехова Бог буде дао.“

Затим је Мајкл Бернет, некадашњи мисионар који је однедавно инструктор у Галаду одржао говор „Носи га као повез преко чела“. Требало је да се Израелци, баш као да носе повез преко чела, увек сећају како их је Јехова помоћу чуда избавио из Египта (Изл. 13:16). Студенти су били подстакнути да не забораве многе поуке које су добили у мисионарској школи, баш као да и они носе повез преко чела. Брат Бернет је нагласио да је важно бити понизан и скроман и примењивати библијска начела приликом решавања било ког неспоразума са осталим мисионарима или другима (Мат. 5:23, 24).

Дугогодишњи инструктор у Галаду Марк Нумар изнео је говор „Каква ће се песма певати о теби?“ У древно доба, био је обичај да се победе опевају у песми. Једна таква песма јавно открива да је Рувимово, Даново и Асирово племе штедело себе, док је Завулоново племе било хваљено због самопожртвованог духа (Суд. 5:16-18). Попут стихова неке песме, и оно што ради сваки хришћанин на крају постане познато другима. Ревност коју неко има у служби за Бога и верност у слеђењу смерница Јеховине организације допашће се Јехови и служиће као добар пример браћи. Када други у скупштини слушају фигуративну песму која је написана на основу онога што ми радимо, подстакнути су да опонашају тај добар пример.

У оквиру обуке у Галаду, 124. разред је укупно провео око 3 000 сати у служби проповедања. У говору „Следимо вођство светог духа“ који је одржао Сем Роберсон из Одељења за теократске образовне програме, студенти су испричали неколико искустава из службе проповедања, а нека су и приказали. Након тих охрабрујућих искустава, Патрик Лафранка из Одбора подружнице Сједињених Држава интервјуисао је дипломце Галада који сада служе у разним земљама. Студенти су били захвални за практичне савете које су добили од ове браће.

Ентони Морис који је члан Водећег тела одржао је последњи говор под насловом „Не заборави, оно што се види је привремено“. Писмо нас саветује да се усредсредимо на будуће благослове које ћемо добити од Јехове, а не на неку привремену невољу коју бисмо сада могли да доживимо (2. Кор. 4:16-18). Велико сиромаштво, неправда, тлачење, болест и смрт представљају реалност коју сви данас видимо. Мисионари се могу наћи у некој од тих тешких околности. Али, ако се сетимо да су те ствари привремене, то ће нам помоћи да останемо духовно уравнотежени и да и даље имамо наду.

На крају програма, сви дипломци су седели на бини и слушали закључне мисли брата Лета. Он их је подстакао да се не предају и рекао: „Ништа не може сломити нашу беспрекорност ако је Јехова с нама.“ Он је подстакао нове мисионаре да буду попут скакаваца, да наставе служити Јехови са истом одлучношћу и да заувек остану ревни, верни и послушни.

[Оквир на 30. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 7

Број додељених земаља: 16

Број студената: 56

Просечна старост: 33,8

Просек година у истини: 18,2

Просек година у пуновременој служби: 13,8

[Слика на 31. страни]

124. разред дипломаца Библијске школе Галад

У овом списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Nicholson, T.; Main, H.; Senge, Y.; Snape, L.; Vanegas, C.; Pou, L. (2) Santana, S.; Oh, K.; Lemaitre, C.; Williams, N.; Alexander, L. (3) Woods, B.; Stainton, L.; Huntley, E.; Alvarez, G.; Cruz, J.; Bennett, J. (4) Williamson, A.; González, N.; Zuroski, J.; Degandt, I.; May, J.; Diemmi, C.; Tavener, L. (5) Lemaitre, W.; Harris, A.; Wells, C.; Rodgers, S.; Durrant, M.; Senge, J. (6) Huntley, T.; Vanegas, A.; Pou, A.; Santana, M.; Bennett, V.; Tavener, D.; Oh, M. (7) Zuroski, M.; Rodgers, G.; Diemmi, D.; Nicholson, L.; Alvarez, C.; Snape, J. (8) Harris, M.; González, P.; Main, S.; Woods, S.; Stainton, B.; Williamson, D.; Durrant, J. (9) Cruz, P.; Degandt, B.; Williams, D.; Wells, S.; Alexander, D.; May, M.

[Слика на 32. страни]

Школа Галад смештена је у Образовном центру Јеховиних сведока у Патерсону