Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова — наш Избавитељ и у данашње време

Јехова — наш Избавитељ и у данашње време

Јехова — наш Избавитељ и у данашње време

„Јехова ће им помоћи и избавиће их“ (ПС. 37:40)

1, 2. Која темељна истина о Јехови представља извор утехе и снаге за нас?

 СЕНКЕ које настају услед сунчеве светлости нису постојане. Како се земља окреће, оне се стално померају и мењају. Међутим, Створитељ земље и сунца се не мења (Мал. 3:6). Библија каже: „Он се не мења, није попут несталне сенке“ (Јак. 1:17). Ова темељна истина о Јехови заиста представља извор утехе и снаге за нас, посебно када се суочавамо с тешким кушњама и изазовима. Зашто?

2 Као што смо могли запазити у претходном чланку, Јехова је доказао у библијска времена да је Избавитељ (Пс. 70:5). Он се не мења и држи своју реч. Стога његове данашње слуге имају сваки разлог да се уздају да ће им Он ’помоћи и избавити их‘ (Пс. 37:40). Како Јехова у савремено доба избавља своје слуге? Како је он Избавитељ и за нас лично?

Избављени од противника

3. Зашто можемо бити сигурни да противници неће зауставити Божји народ у проповедању добре вести?

3 Никакво противљење иза ког стоји Сатана неће никада спречити Јеховине сведоке да обожавају искључиво Јехову, што он с правом заслужује. Божја Реч нас уверава: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно, и сваки језик који се на суду подигне на тебе прогласићеш злим“ (Иса. 54:17). Противници су безуспешно покушавали да зауставе Божји народ у проповедању. Осмотримо два примера.

4, 5. С којим противљењем се Јеховин народ суочио 1918. и какав је био исход тога?

4 Јеховин народ се 1918. суочио с таласом противљења, који је подстакло свештенство. Циљ је био да се заустави проповедање Божјег народа. Савезна влада је 7. маја те године издала налог за хапшење Џозефа Ратерфорда и неколико његових сарадника. За мање од два месеца, та истакнута браћа, која су била задужена да надгледају проповедање широм света, неправедно су оптужена за заверу и осуђена на дугогодишње затворске казне. Да ли су противници успели судским путем да трајно зауставе проповедање? Наравно да не!

5 Присетимо се шта је Јехова обећао: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно.“ У једном драматичном преокрету, 26. марта 1919, девет месеци након што су били осуђени, брат Ратерфорд и његови сарадници су пуштени уз кауцију. Следеће године, 7. маја 1920, повучене су оптужбе против њих. Та браћа су искористила то што су ослобођена да још боље организују проповедање о Краљевству. Какав је био исход тога? Божји народ од тада доживљава изванредан пораст! Сва заслуга за оно што је постигнуто припада нашем Избавитељу (1. Кор. 3:7).

6, 7. (а) Каква су настојања у нацистичкој Немачкој била усмерена против Јеховиних сведока и да ли су била успешна? (б) Какав доказ пружа савремена историја Јеховиног народа?

6 Сада осмотримо један други пример. Хитлер се 1934. године заклео да ће истребити Јеховине сведоке из Немачке. То нису биле само празне речи. Уследила су бројна хапшења и затварања. На хиљаде Јеховиних сведока је било прогоњено и злостављано, а на стотине је убијено у концентрационим логорима. Да ли је Хитлер успео у свом настојању да уништи Сведоке? Да ли је у потпуности зауставио проповедање добре вести у Немачкој? Никако! Током прогонства, браћа су наставила да проповедају у тајности. Након слома нацистичког режима, Сведоци су искористили своју слободу да и даље проповедају. Данас има преко 165 000 објавитеља Краљевства у Немачкој. Јехова је као Избавитељ поново испунио своје обећање: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно.“

7 Савремена историја Јеховиних сведока пружа доказ да Јехова никада неће дозволити да његов народ буде у потпуности истребљен (Пс. 116:15). Међутим, шта је с нама појединачно? Како Јехова избавља нас лично?

Да ли нас Јехова физички штити?

8, 9. (а) Како знамо да нам Јехова не гарантује да ће нас увек физички штитити? (б) У погледу чега морамо бити реални?

8 Знамо да нам Јехова не гарантује да ће нас као појединце увек физички штитити. У погледу тога, ми имамо гледиште попут тројице верних Јевреја који су одбили да се поклоне златном кипу који је подигао краљ Навуходоносор. Ти побожни младићи нису самоуверено сматрали да ће им Јехова на чудесан начин пружити физичку заштиту. (Прочитати Данила 3:17, 18.) Па ипак, он их је избавио из пламена ужарене пећи (Дан. 3:21-27). Међутим, чак и у библијска времена чудесна избављења нису била тако честа. Штавише, многе Јеховине верне слуге су умрле од руку противника (Јевр. 11:35-37).

9 А како је данас? Као Избавитељ, Јехова сигурно може да избавља из веома опасних ситуација. Међутим, да ли можемо са сигурношћу тврдити да је у неким ситуацијама Јехова интервенисао док у другим није? Не. Неко ко је био избављен из неке опасне ситуације може сматрати како му је Јехова помогао. Не би било на месту да оспоравамо његово мишљење. У исто време, морамо бити реални и признати да су многи верни хришћани изгубили живот услед прогонства, као што је то био случај током нацистичког периода. Други су умрли услед трагичних околности (Проп. 9:11). Можда се питамо: ’Да ли то што су те верне особе изгубиле живот значи да је Јехова заказао као Избавитељ?‘ Нипошто.

10, 11. Зашто су људи немоћни када се суоче са смрћу, али шта Јехова може да учини?

10 Осмотримо следеће: Људи су немоћни када се суоче са смрћу, јер ниједан човек не може да ’своју душу избави из гроба‘ (Пс. 89:48). Међутим, да ли то важи и за Јехову? Једна сестра, која је преживела период нацистичког терора, присећа се речи своје мајке која је била Сведок. Да би је утешила због губитка драгих особа у концентрационим логорима, мајка јој је рекла: „Ако би смрт заувек држала људе у ропству, тада би била моћнија од Бога, зар не?“ Нема сумње, смрт није моћнија од свемоћног Извора живота! (Пс. 36:9). Сви који су у гробу налазе се у Јеховином сећању и он ће их избавити (Лука 20:37, 38; Откр. 20:11-14).

11 Међутим, Јехова стварно брине за своје верне слуге. Осмотримо сада три начина на која он јасно показује да је наш Избавитељ.

Јехова нас штити у духовном погледу

12, 13. Зашто је заштита у духовном погледу најважнија и како нам је Јехова пружа?

12 Најважнија заштита коју нам Јехова пружа јесте духовна заштита. Будући да смо прави хришћани, ми разумемо да постоји нешто што је вредније од нашег живота — а то је добар однос с Јеховом (Пс. 25:14; 63:3). Ако не бисмо имали тај драгоцени однос, наш живот не би имао пуно смисла и не бисмо имали наду за будућност.

13 На сву срећу, Јехова нам пружа све што је потребно да бисмо сачували близак однос с њим. Он нам помаже путем своје Речи, светог духа и своје организације. Како можемо у потпуности искористити оно што нам Јехова пружа? Редовним и марљивим проучавањем његове Речи, јачаћемо своју веру и наду (Римљ. 15:4). Ако се искрено молимо за његов дух, добићемо помоћ да се одупремо искушењу да се упустимо у неприкладно понашање (Лука 11:13). Када држимо корак са упутствима која верни роб пружа преко библијске литературе, као и путем скупштинских и покрајинских састанака и обласних конгреса, бићемо храњени духовном ’храном у право време‘ (Мат. 24:45). То нас штити у духовном погледу и помаже нам да останемо близу Бога (Јак. 4:8).

14. Наведи искуство које показује како нас Јехова штити у духовном погледу.

14 Осврнимо се на искуство родитеља, споменутих на почетку претходног чланка. Оно показује како нас Јехова штити у духовном погледу. Неколико дана након што су сазнали да је њихова ћерка Тереза нестала, добили су страшну вест да је убијена. * Отац се присећа: „Молио сам се Јехови да је чува. Када је пронађена убијена, морам признати да сам се одмах питао зашто моје молитве нису услишене. Наравно, знам да Јехова не гарантује да ће чудом штитити сваког свог слугу. И даље сам се молио за разумевање. Утешило ме је сазнање да Јехова штити свој народ у духовном смислу — то јест, да пружа оно што нам је потребно да бисмо сачували свој однос с њим. Та врста заштите је најважнија јер се она тиче наше вечне будућности. У том смислу, Јехова јесте штитио Терезу; она му је верно служила све до своје смрти. Пронашао сам мир у сазнању да су њени будући изгледи на живот у његовим брижним рукама.“

Окрепљени у болести

15. На које начине нам Јехова може помоћи када смо тешко болесни?

15 Јехова нас може крепити на ’болесничкој постељи‘, као што је крепио Давида (Пс. 41:3). Иако нас Јехова не избавља у смислу чудесног излечења, он нам ипак помаже. Како? Начела која се налазе у његовој Речи могу нам помоћи да донесемо мудре одлуке с обзиром на избор лечења и друга питања која су повезана са здрављем (Посл. 2:6). У чланцима из Стражарске куле и Пробудите се!, који говоре о неком специфичном здравственом проблему, можемо наћи корисне информације и практичне савете. Помоћу свог духа, Јехова нам може дати ’изузетну снагу‘ да бисмо се изборили са својим околностима и сачували беспрекорност без обзира на то шта би се могло десити (2. Кор. 4:7). Уз такву помоћ, можемо избећи да се до те мере заокупимо својом болешћу да изгубимо из вида свој однос с Јеховом.

16. Како се један брат бори са својом болешћу?

16 Осмотримо пример младог брата који се помиње на почетку претходног чланка. Године 1998, установљено је да болује од амиотрофичне латералне склерозе, то јест АЛС-а, услед које је остао потпуно парализован. * Како се бори са својом болешћу? Он каже: „Понекад ми је толико тешко да на смрт гледам као на једини излаз. Кад год осетим да сам обесхрабрен, молим се Јехови за три ствари: мир у срцу, стрпљење и истрајност. Осећам да Јехова одговара на те молитве. Мир у срцу ми помаже да размишљам о стварима које ми пружају утеху, као што су како ће бити у новом свету када ћу моћи да ходам, уживам у укусном оброку и поново разговарам са својом породицом. Стрпљење ми помаже да поднесем непријатности и изазове које парализа носи са собом. Истрајност ми омогућује да останем веран и да не изгубим своју духовну равнотежу. Стварно се могу поистоветити с псалмистом Давидом, јер осећам да ме Јехова крепи на мојој болесничкој постељи“ (Иса. 35:5, 6).

Снабдевени основним стварима

17. Шта је Јехова обећао да ће учинити за нас и шта то обећање значи?

17 Јехова обећава да ће бринути за наше материјалне потребе. (Прочитати Матеја 6:33, 34 и Јеврејима 13:5, 6.) То не значи да бригу о материјалним потребама треба да препустимо случају или да не треба да радимо (2. Сол. 3:10). Јехова нам обећава следеће: Ако најпре тражимо Божје Краљевство и спремни смо да радимо како бисмо се издржавали, тада можемо очекивати да ће нам он помоћи да имамо оно што је неопходно за живот (1. Сол. 4:11, 12; 1. Тим. 5:8). Он нам може дати оно што нам је потребно на начине на које то не очекујемо, можда преко суверника који нам пружи материјалну помоћ или понуди посао.

18. Испричај искуство које показује како можемо бити збринути у невољи.

18 Присетимо се самохране мајке која се спомиње у уводу претходног чланка. Када се са својом ћерком преселила у нову средину, било јој је тешко да нађе посао. Она каже: „Преподне сам ишла у службу проповедања, а свако поподне сам тражила посао. Сећам се једног дана када сам отишла у продавницу да купим млеко. Стајала сам и гледала поврће, али нисам имала новца да га купим. Никада се нисам осећала тако јадно. Када сам се из продавнице вратила кући, на тераси је било пуно врећа с најразноврснијим поврћем. То је било довољно за неколико месеци. Само сам плакала и захваљивала Јехови.“ Та сестра је убрзо сазнала да је вреће оставио један брат из скупштине, који је узгајао поврће у својој башти. Касније му је написала: „Иако сам ти већ захвалила након што сам сазнала да си ми ти помогао, такође сам захвалила и Јехови што је користио твоју доброту да ме подсети на то колико ме воли“ (Посл. 19:17).

19. Као Јеховине слуге, какво поуздање ћемо имати у великој невољи и на шта данас треба да будемо одлучни?

19 Будући да је Јехова избављао своје слуге у библијска времена, као што то чини и данас, јасно је да се можемо уздати да ће помоћи и нама. Када велика невоља ускоро дође на Сатанин свет, Јеховина помоћ ће нам бити потребна више него икада. Па ипак, као Јеховине слуге моћи ћемо да се ослонимо на њега с потпуним поуздањем. Моћи ћемо да подигнемо своје главе, знајући да се приближава наше избављење (Лука 21:28). У међувремену, без обзира на то с којим се тешкоћама можемо суочити, будимо одлучни да се уздамо у Јехову, потпуно уверени да је наш Бог који се не мења заиста наш Избавитељ.

[Фусноте]

Да ли се сећаш?

• Како Јехова може избавити оне који су изгубили живот?

• Зашто је заштита у духовном погледу од највеће важности?

• Шта значи Јеховино обећање да ће бринути о нашим материјалним потребама?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Брат Ратерфорд и његови сарадници су били ухапшени 1918, али су касније ослобођени, а оптужбе против њих су одбачене

[Слика на 10. страни]

Јехова нас може окрепити на ’болесничкој постељи‘