Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сачувај троструко уже у браку

Сачувај троструко уже у браку

Сачувај троструко уже у браку

„Троструко уже не кида се лако“ (ПРОП. 4:12)

1. Ко је закључио брак између првог људског пара?

 НАКОН што је створио биљни и животињски свет, Јехова Бог је створио првог човека Адама. Бог је затим проузроковао да Адам утоне у дубок сан, узео му је једно ребро и начинио му савршену помоћницу. Када ју је угледао, Адам је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса“ (Пост. 1:27; 2:18, 21-23). Пошто је Јехова био задовољан оним што је учинио, закључио је брак између првог људског пара и благословио их (Пост. 1:28; 2:24).

2. Како је Сатана створио раздор између Адама и Еве?

2 Нажалост, брачно уређење је убрзо постало угрожено. Како? Зло духовно створење које је касније названо Сатана, завело је Еву и она је јела плод с јединог дрвета с кога она и њен муж нису смели јести. Убрзо се и Адам придружио својој жени и тако су се обоје побунили против Божјег праведног владања и доброг вођства (Пост. 3:1-7). Када је Јехова упитао тај брачни пар шта су то учинили, било је очигледно да су већ тада били у затегнутим односима. Адам је окривио своју жену рекавши: „Жена коју си ми дао да буде уз мене, она ми је дала плод с дрвета па сам га јео“ (Пост. 3:11-13).

3. Које су погрешно гледиште развили неки Израелци?

3 Сатана је током векова који су уследили на многе лукаве начине стварао неслогу међу брачним партнерима. На пример, понекад је преко верских вођа ширио небиблијско гледиште о браку. Неке израелске вође су потцењивале Божја мерила и дозвољавале мушкарцима да се разведу од своје жене због неких безначајних ствари, рецимо због тога што је пресолила јело. Али Исус је јасно рекао: „Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу“ (Мат. 19:9).

4. У ком смислу је брачно уређење данас на удару?

4 Сатана и даље покушава да растури брачну заједницу. Венчавање хомосексуалаца, ванбрачне заједнице и лако добијање развода брака доказују да је прилично успешан у томе. (Прочитати Јеврејима 13:4.) Шта ми као прави хришћани можемо учинити како на нас не би утицало преовладавајуће искривљено гледиште о браку? Погледајмо која су нека обележја срећног и успешног брака.

Нека Јехова буде део твог брака

5. На шта се односи израз „троструко уже“ када је реч о браку?

5 Да би један брак био успешан, Јехова мора бити део њега. Његова Реч каже: „Троструко уже не кида се лако“ (Проп. 4:12). „Троструко уже“ је фигуративан израз. Када се овај израз односи на брак, то значи да су муж и жена попут два влакна која су упредена око главног влакна које представља Јехову Бога. То јединство с Богом брачном пару даје снагу да се бори с проблемима и уједно је темељ за постизање највеће среће у браку.

6, 7. (а) Шта прави хришћани могу учинити да би Бог био део њиховог брака? (б) Шта једна наша сестра цени код свог мужа?

6 Али шта брачни пар може учинити да би њихов брак био попут троструког ужета? Псалмиста Давид је у песми рекао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Пс. 40:8). Љубав према Богу и нас подстиче да му служимо целим срцем. Зато оба брачна партнера треба да развијају близак однос с Јеховом и да уживају у вршењу његове воље. Свако треба да се труди да помогне свом брачном партнеру да продуби љубав према Богу (Посл. 27:17).

7 Ако је Божји закон заиста дубоко у нама, испољаваћемо особине као што су вера, нада и љубав, што ће нам помоћи да ојачамо свој брак (1. Кор. 13:13). Једна наша сестра која се зове Сандра у браку је већ 50 година и она каже следеће: „Код свог супруга највише ценим то што вођство и савете које ми пружа заснива на Библији и што Јехову воли више од мене.“ Мужеви, да ли би се и за вас могло рећи нешто слично?

8. Шта је потребно да би брачни пар добио „добру плату“?

8 Да ли вама као брачном пару духовне ствари и добар однос с Јеховом заузимају најважније место у животу? Сем тога, да ли свог брачног друга заиста сматраш сарадником у служби за Јехову? (Пост. 2:24). Мудри краљ Соломон је написао: „Боље је двојици него једноме, јер имају добру плату за свој труд“ (Проп. 4:9). Муж и жена се заиста морају истински потрудити да би добили „добру плату“ у виду трајне заједнице у којој влада љубав и која има Божји благослов.

9. (а) Које одговорности има муж? (б) Како муж треба да се опходи према својој жени на основу стиха из Колошанима 3:19?

9 Да ли је Бог део нечијег брака може се између осталог видети по томе да ли се и муж и жена труде да живе у складу с његовим мерилима. Првенствена обавеза мужа је да подмири материјалне и духовне потребе своје породице (1. Тим. 5:8). Такође треба да обрати пажњу на емоционалне потребе своје жене. У Колошанима 3:19 читамо: „Мужеви, волите своје жене и немојте се гневити на њих.“ Један библичар каже да израз ’гневити се‘ између осталог значи „упутити им оштре речи, то јест ударце, и ускратити им наклоност, пажњу, средства за живот, заштиту и помоћ“. Сасвим је јасно да таквом понашању нема места у хришћанској породици. Када муж с љубављу спроводи поглаварство, онда ће му његова жена радо бити подложна.

10. Какав став треба да показују удате хришћанке?

10 Удате хришћанке које желе да Јехова буде део њиховог брака такође морају да живе по Божјим мерилима. Апостол Павле је написао: „Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини“ (Еф. 5:22, 23). Сатана је завео Еву лажући да ће јој независност од Бога донети трајну срећу. Данас се дух независности може запазити у многим браковима. Међутим, за жене које имају Божје гледиште о браку подложност поглавару који показује љубав не представља никакав проблем. Оне знају да је Јехова створио Еву да буде ’помоћница‘ свом мужу, што је Бог очигледно сматрао достојанственом улогом (Пост. 2:18). Хришћанка која спремно прихвата ту улогу заиста је „круна“ свом мужу (Посл. 12:4).

11. Шта је једном нашем брату помогло да има срећан брак?

11 Још нешто што ће брачном пару помоћи да Бог буде део њиховог брака јесте заједничко проучавање Божје Речи. Џералд који је срећно ожењен већ 55 година каже: „Најбитнија ствар у успешном браку је заједничко читање и проучавање Библије.“ Он још каже: „Кад нешто заједно раде, нарочито када су у питању духовне активности, брачни партнери су много ближи једно другом и Јехови.“ Заједничко проучавање Библије помаже члановима породице да јасно задрже у мислима Јеховина мерила, продубљује њихов однос с Јеховом и помаже им да и даље напредују.

12, 13. (а) Зашто је веома важно да се брачни пар заједно моли? (б) Које друге хришћанске активности јачају брак?

12 Успешни брачни парови се такође заједно моле. Када супруг ’излива своје срце‘ са специфичним молбама које се односе на њихове околности, то ће сигурно ојачати њихов брак (Пс. 62:8). На пример, сигурно ће бити много лакше прећи преко неког неспоразума након што сте се заједно усрдно помолили Свемоћном за помоћ и савет! (Мат. 6:14, 15). Како би било добро када би у складу с таквом молитвом брачни другови решили да помогну једно другом да се ’подносе и да спремно опраштају‘ (Кол. 3:13). Немој заборавити да молитва показује колико се ослањамо на Бога. Краљ Давид је рекао: „Свачије су очи у тебе упрте“ (Пс. 145:15). Када се у молитви ослањамо на Бога, мање смо забринути јер знамо да се он ’брине за нас‘ (1. Петр. 5:7).

13 Још један начин да Јехова буде део нашег брака јесте да посећујемо хришћанске састанке и да заједно идемо у службу проповедања. На нашим састанцима брачни парови могу научити како да се боре против Сатаниних ’сплетки‘ које он користи како би растурио породицу (Еф. 6:11). А муж и жена који редовно заједно иду у службу проповедања уче како да ’буду постојани, непоколебљиви‘ (1. Кор. 15:58).

Кад настану проблеми

14. Шта доприноси напетости у браку?

14 Истини за вољу, савети који су управо изнети можда нису ништа ново, али зашто о њима не би отворено поразговарао са својим брачним партнером? Размислите да ли нешто треба да промените у свом браку како бисте потпуније применили те савете. Библија показује да ће чак и они који у свом браку имају добар однос с Богом имати „телесну невољу“ (1. Кор. 7:28). Због људске несавршености, лошег утицаја овог безбожног света и Ђаволових замки под великим притиском су чак и бракови верних Божјих слугу (2. Кор. 2:11). Али Јехова нам помаже да изађемо на крај с таквим притисцима. И у томе стварно можемо успети. Верни Јов је изгубио стоку, слуге, па чак и децу. Али Библија каже: „У свему овоме Јов није сагрешио нити је рекао ишта лоше о Богу“ (Јов 1:13-22).

15. Како људи могу реаговати под стресом и како брачни партнери треба да се поставе у таквим ситуацијама?

15 Међутим, Јовова жена је рекла: „Зар си још постојан у својој беспрекорности? Прокуни Бога, па умри!“ (Јов 2:9). Кад се догоди нека несрећа или настану неки други проблеми, бриге могу натерати човека да неразумно поступа. „Тлачење може навести мудрога да поступа лудо“, запазио је један мудар човек (Проп. 7:7). Ако твом брачном другу излете неке грубе речи због проблема или ’тлачења‘, потруди се да останеш смирен. Ако узвратиш истом мером, можда ће једно од вас или чак обоје рећи нешто што ће само погоршати ситуацију. (Прочитати Псалам 37:8.) Зато пређи преко ’непромишљених речи‘ које су можда изречене због секирације или обесхрабрења (Јов 6:3).

16. (а) Како се Исусове речи из Матеја 7:1-5 примењују на брак? (б) Зашто је у браку веома важно бити уравнотежен?

16 Брачни партнери треба да имају реална очекивања. Један од брачних партнера ће можда код другог приметити неко размишљање које није баш најбоље и помислити како то може да промени. С љубављу и стрпљењем можеш помоћи свом брачном партнеру да се постепено поправи. Међутим, немој заборавити да је оног ко критикује другог због малих пропуста Исус упоредио с човеком који види „трун“ у оку свог брата, а не види „греду“ у свом оку. Исус је рекао: „Не судите, да вам се не суди.“ (Прочитати Матеја 7:1-5.) То не значи да треба прелазити преко озбиљних пропуста. Роберт који је у браку скоро 40 година каже следеће: „Отворена и искрена комуникација као и спремно прихватање оправданих примедби може помоћи брачним партнерима да промене свој став.“ Зато будимо уравнотежени. Уместо да се нервирамо што наш брачни друг нема неке особине, научимо да ценимо и волимо добре особине које он или она већ има (Проп. 9:9).

17, 18. Где можемо наћи помоћ кад се проблеми нагомилају?

17 Кушње могу доћи када се у животу промене околности. Брачни пар се можда може суочити са изазовима кад добије децу. Брачни друг или дете могу се тешко разболети. Остарелим родитељима можда треба посебна нега. Можда су се одрасла деца одселила далеко од куће. Промене могу настати и због неких теократских одговорности. Све то може створити напетост и бриге у браку.

18 Шта можете учинити ако због притиска којем сте изложени осећате да сте дошли до граница своје издржљивости? (Посл. 24:10). Немојте се предати! Сатана не би пожелео ништа више од тога да неки Божји слуга престане да служи Богу. Још би се више радовао када би брачни пар то учинио. Зато предузми све што можеш да би твој брак остао троструко уже. У Библији се спомињу многи људи који су остали верни упркос великим кушњама. На пример, једном приликом је Давид излио своје срце Јехови рекавши: „Смилуј ми се, Боже, јер човек смртни... тлачи ме“ (Пс. 56:1). Да ли си икада осетио да те „човек смртни“ тлачи? Било да ти тај притисак ствара неко са стране или пак неко ко ти је близак, сети се да је Давид нашао снагу да опстане, што можеш и ти. „Тражио сам Јехову, и он се одазвао“, рекао је Давид. „Ослободио ме је од свих страхова мојих“ (Пс. 34:4).

Још неки благослови

19. Како се можемо одупрети Сатаниним нападима?

19 У овом времену краја, брачни партнери треба да ’теше и изграђују једно друго‘ (1. Сол. 5:11). Не заборави да Сатана тврди да се наша верност Јехови заснива на себичности. Он ће искористити сва могућа средства, укључујући и напетост у браку, како би нас навео да више не будемо верни Богу. Да бисмо се одупрли Сатаниним нападима, треба да се потпуно уздамо у Јехову (Посл. 3:5, 6). Павле је написао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13).

20. Који благослови произлазе из тога што је Бог део нечијег брака?

20 Има много благослова који произлазе из тога што је Бог део брака. То могу потврдити Џоел и његова супруга који су 51 годину у браку. Он каже: „Стално захваљујем Јехови што имам такву супругу и такво пријатељство с њом. Она је идеалан партнер.“ У чему је тајна њиховог успеха? „Стално се трудимо да једно другом показујемо доброту, стрпљење и љубав.“ Нико од нас у овом свету неће бити савршен у томе. Али се зато сви можемо трудити да примењујемо библијска начела и да тако Јехова буде део нашег брака. Ако тако радимо, онда ће наш брак бити попут ’троструког ужета које се не кида лако‘ (Проп. 4:12).

Да ли се сећаш?

• У ком смислу Јехова може бити део нечијег брака?

• Шта муж и жена треба да раде када се појаве проблеми?

• Како можемо знати да ли је Бог део нашег брака?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

Заједничка молитва помаже брачним паровима да се суоче с проблемима