Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова нас посматра за наше добро

Јехова нас посматра за наше добро

Јехова нас посматра за наше добро

„Јехова очима својим претражују сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. ЛЕТ. 16:9)

1. Зашто нас Јехова испитује?

 ЈЕХОВА је савршен Отац. Он нас толико добро познаје да чак и „сваку [нашу] помисао и жељу разабире“ (1. Лет. 28:9). Међутим, он нас не испитује да би нам нашао неке пропусте (Пс. 11:4; 130:3). Не, већ у својој љубави жели да нас заштити од било чега што би могло нарушити наш однос с њим или угрозити могућност да добијемо вечни живот (Пс. 25:8-10, 12, 13).

2. У чију корист Јехова показује своју моћ?

2 Јехова је свемоћан и све види. Зато и може притећи у помоћ својим верним слугама кад год га призову и може их подржати кад су у неким кушњама. У 2. Летописа 16:9 пише: „Јехова очима својим претражују сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем.“ Запази да Јехова користи своју моћ да би помогао онима који му служе целим срцем, срцем које је чисто и искрено. Он не показује такву бригу према онима који су непоштени или лицемерни (Ис. Нав. 7:1, 20, 21, 25; Посл. 1:23-33).

Ходимо с Богом

3, 4. Шта значи ’ходити с Богом‘ и који нам примери из Библије помажу да то разумемо?

3 Многима је непојмљиво да Створитељ огромног свемира уопште дозвољава људима да у симболичном смислу ходе с њим. Ипак, Јехова управо то жели од нас. У библијска времена, Енох и Ноје су ’ходили с Богом‘ (Пост. 5:24; 6:9). Мојсије је „остао постојан као да види Невидљивог“ (Јевр. 11:27). Краљ Давид је понизно ходио са својим небеским Оцем. Он је рекао: „[Јехова] ми је с десне стране, нећу посрнути“ (Пс. 16:8).

4 Наравно, ми не можемо дословно дати Јехови руку и ићи с њим. Али можемо то учинити у симболичном смислу. Како? Псалмиста Асаф је написао: „Ја сам увек с тобом, ти прихваташ десницу моју. Саветом својим водићеш ме“ (Пс. 73:23, 24). Једноставно речено, ми ходимо с Јеховом када савесно примењујемо његове савете, које добијамо првенствено преко његове писане Речи и ’верног и разборитог роба‘ (Мат. 24:45; 2. Тим. 3:16).

5. Како Јехова посматра оне који су му верни и шта треба да осећамо према њему?

5 Пошто Јехова воли оне који ходе с њим, он их очински прати својим погледом тако што брине за њих, штити их и поучава. Он каже: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби“ (Пс. 32:8). Питај се: ’Могу ли да замислим себе како ходим с Јеховом који ме држи за руку, како слушам његове мудре савете и на себи осећам његов брижан поглед? Да ли сазнање да је он свеприсутан утиче на моје мисли, речи и дела? И кад погрешим, да ли Јехову доживљавам као хладног и строгог Бога или као брижног и милосрдног Оца који жели да помогне онима који се кају да се поново врате под његово окриље?‘ (Пс. 51:17).

6. Шта Јехова може за разлику од људских родитеља?

6 Понекад нам Јехова може помоћи чак и пре него што кренемо неким лошим путем. На пример, он може приметити како у нашем срцу, које уме да буде варљиво, почиње да се јавља жеља за нечим што није исправно (Јер. 17:9). У таквој ситуацији он може реаговати чак пре него што би то могли људски родитељи јер „поглед његов [који] испитује“ може продрети дубоко у нас и испитати наше најдубље мисли (Пс. 11:4; 139:4; Јер. 17:10). Погледајмо како је Бог реаговао на ситуацију која је настала у животу Варуха, личног секретара и блиског пријатеља пророка Јеремије.

Очинска брига према Варуху

7, 8. (а) Ко је био Варух и које штетне жеље су можда почеле да се развијају у његовом срцу? (б) Како је Јехова показао очинску бригу према Варуху?

7 Варух је био писар који је верно служио с Јеремијом на једном тешком задатку — објављивању Јеховиних пресуда за Јуду (Јер. 1:18, 19). У једном тренутку је Варух, који је можда потицао из угледне породице, почео да тражи „велике ствари“ за себе. Можда је дозволио да се код њега развију личне амбиције или жеља за бољим материјалним стањем. О чему год да се радило, Јехова је видео да се у Варуховом срцу развијало то опасно размишљање. Јехова је преко Јеремије одмах рекао Варуху: „Ти кажеш: ’Тешко мени, јер ми је Јехова додао тугу на мој бол! Изнемогао сам од уздисања, не налазим мира.‘“ Затим му је рекао: „Тражиш велике ствари за себе. Не тражи их!“ (Јер. 45:1-5).

8 Иако је био одлучан с Варухом, Јехова није био љут већ је показао истинску очинску бригу. Бог је очигледно видео да Варух није имао такве жеље зато што је био зао или неискрен. Јехова је такође знао да су то били последњи дани за Јерусалим и Јуду и није желео да Варух посрне у том пресудном времену. Да би му помогао да поново реално гледа на ствари, рекао му је да ће ’пустити невољу на свако тело‘ и да ће Варух остати жив ако буде мудро поступао (Јер. 45:5). Другим речима, Бог му је рекао: ’Буди реалан. Не заборави шта ће се ускоро десити с Јудом и Јерусалимом који су огрезли у гресима. Остани веран и живећеш! Ја ћу те штитити.‘ Јеховине речи су очигледно утицале на Варуха, пошто је исправио свој начин размишљања и преживео уништење Јерусалима, које се десило 17 година касније.

9. Како би одговорио на питања из овог одломка?

9 Док разматраш извештај о Варуху, размисли о следећим питањима и библијским стиховима: Шта откривам о Јехови и његовим осећањима према онима који му служе на основу тога како је поступио према Варуху? (Прочитати Јеврејима 12:9.) Будући да живимо у нарочито тешким временима, шта могу научити на основу савета који је Бог дао Варуху и начина на који је Варух реаговао? (Прочитати Луку 21:34-36.) Како старешине могу по узору на Јеремију одражавати Јеховину бригу за његове слуге? (Прочитати Галатима 6:1.)

Син је одражавао Очеву љубав

10. Захваљујући чему Исус може испунити улогу поглавара хришћанске скупштине?

10 У претхришћанско доба је љубав коју Јехова има према свом народу долазила до изражаја преко његових пророка и других верних слугу. Данас она долази до изражаја првенствено преко Поглавара хришћанске скупштине, Исуса Христа (Еф. 1:22, 23). Због тога је Исус у Откривењу описан као јагње које има „седам очију, које представљају седам Божјих духова послатих по целој земљи“ (Откр. 5:6). Захваљујући моћи коју је добио путем Божјег светог духа, Исус има савршен увид у ствари. Он такође види какви смо ми у суштини и ништа не измиче његовој пажњи.

11. Коју улогу Христ има и како се у његовом ставу према нама огледа став који има његов Отац?

11 Међутим, ни Исус, као ни Јехова, није попут неког полицајца који нас посматра с неба. Он нас испитује очима љубави. Једна од Исусових титула, „Вечни Отац“, подсећа нас на улогу коју ће имати у томе да сви они који исказују веру у њега добију вечни живот (Иса. 9:6). Штавише, Христ као Поглавар Хришћанске скупштине може подстаћи сусретљиве, духовно зреле хришћане, нарочито старешине, да пруже утеху и савет онима којима је то потребно (1. Сол. 5:14; 2. Тим. 4:1, 2).

12. (а) Шта писма за седам скупштина у Малој Азији откривају о Исусу? (б) Како старешине одражавају Христов став према Божјем стаду?

12 Да је Христ дубоко заинтересован за стадо види се по писмима упућеним старешинама у седам скупштина у Малој Азији (Откр. 2:1–3:22). Исус је у њима показао и да је упознат с тим шта се дешава у свакој скупштини и да је веома заинтересован за своје следбенике. И данас је тако, само у још већој мери, пошто се визија из Откривења испуњава током ’Господовог дана‘ * (Откр. 1:10). Христова љубав често се изражава преко старешина, који служе као духовни пастири у скупштини. Он може подстаћи те ’људе који су дати на дар‘ да пруже утеху, охрабрење или савет када је то потребно (Еф. 4:8; Дела 20:28; прочитати Исаију 32:1, 2). Да ли у ономе што они раде видиш како се Христ занима за тебе лично?

Помоћ у право време

13-15. Како Бог може одговорити на наше молитве? Наведи примере.

13 Да ли си се икада усрдно молио за помоћ и добио одговор у облику охрабрујуће посете неког духовно зрелог хришћанина? (Јак. 5:14-16). Или је помоћ можда дошла у облику неког говора на хришћанском састанку или нечега што је писало у нашим публикацијама. Јехова често на те начине одговара на молитве. На пример, једном старешини је након што је одржао говор пришла једна сестра која је неколико седмица пре тога била жртва једне велике неправде. Уместо да се жалила због свог проблема, изразила је дубоко цењење за неке библијске мисли које су биле изнете у говору. Оне су биле применљиве на њену ситуацију и пружиле су јој велику утеху. Била је веома радосна што је дошла на тај састанак!

14 Што се тиче помоћи која се добија путем молитве, осмотри пример три затвореника који су упознали библијску истину у затвору и постали некрштени објавитељи. Због једног инцидента, свим затвореницима су биле ускраћене неке погодности. Зато је избила побуна. Затвореници су одлучили да после доручка следећег дана у знак протеста не врате тањире. Ова три некрштена објавитеља су се нашла у дилеми. Ако би учествовали у побуни, оглушили би се о Јеховин савет из посланице Римљанима 13:1. Ако не би учествовали у њој, могли су да очекују одмазду гневних затвореника.

15 Они нису могли међусобно да разговарају, али су се молили Јехови за мудрост. Следећег јутра су утврдили да су сва тројица донела потпуно исту одлуку — да једноставно не узму доручак. Када су стражари касније дошли да покупе тањире, њих тројица нису ни имали шта да врате. Били су срећни што је Бог „који слуша молитве“ био близу! (Пс. 65:2).

С поверењем гледајмо на будућност

16. Како проповедање показује да Јехова брине за понизне особе?

16 Проповедање по целом свету је још један показатељ да Јехова брине за сваку искрену особу, где год да она живи (Пост. 18:25). Јехова, често уз помоћ анђела, може водити своје слуге до понизних особа — чак и ако такве особе живе негде где се још није проповедала добра вест (Откр. 14:6, 7). На пример, Бог је преко анђела водио Филипа, јеванђелизатора из првог века, како би се срео с једним етиопским службеником и објаснио му Писмо. Који је био резултат тога? Тај човек је прихватио добру вест и крстио се као Исусов следбеник * (Јов. 10:14; Дела 8:26-39).

17. Зашто не треба да будемо претерано забринути за будућност?

17 Како се овај свет ближи свом крају, проречене „болне невоље“ ће и даље постојати (Мат. 24:8). На пример, због све веће потражње, екстремних временских услова или економске нестабилности могу скочити цене хране. Може постати теже да се нађе посао, а и од оних који већ раде може се захтевати да још више времена проводе на послу. Шта год да се деси, сви који стављају службу Јехови на прво место и имају ’бистро око‘, то јест усредсређени су само на један циљ, не морају бити претерано забринути. Они знају да их Бог воли и да ће бринути за њих (Мат. 6:22-34). Погледајмо, на пример, како се Јехова побринуо за Јеремију током бурних времена пред уништење Јерусалима 607. пре н. е.

18. Како је током опсаде Јерусалима Јехова показао да воли Јеремију?

18 Пред крај вавилонске опсаде Јерусалима, Јеремија је био затворен у Стражарском дворишту. Како ће доћи до хране? Да је био слободан, могао је да је потражи. Међутим, у потпуности је зависио од оних у чијем се окружењу налазио, од којих га је већина мрзела! Ипак, Јеремија се није уздао у људе него у Бога, који је обећао да ће бринути за њега. Да ли је Јехова одржао реч? Наравно да јесте! Постарао се да Јеремија сваког дана добија „један хлеб... све док у граду није нестало хлеба“ (Јер. 37:21). Јеремија је, као и Варух, Авдемелех и други, преживео то време глади, болести и смрти (Јер. 38:2; 39:15-18).

19. На шта треба да будемо одлучни с обзиром на оно што нас очекује у будућности?

19 „Јеховине очи гледају праведнике и његове уши слушају њихове усрдне молитве“ (1. Петр. 3:12). Да ли си радостан због тога што твој небески Отац бди над тобом? Да ли ти сазнање да те посматра за твоје добро помаже да се осећаш сигурно и заштићено? Онда буди одлучан да и даље ходиш с Богом — шта год да се деси у будућности. Можемо бити сигурни да ће Јехова увек очински бринути за све своје верне слуге (Пс. 32:8; прочитати Исаију 41:13).

[Фусноте]

^ Иако су ова писма првенствено намењена Христовим помазаним следбеницима, у принципу се могу применити на све Божје слуге.

^ Још један пример Божјег вођства може се пронаћи у Делима апостолским 16:6-10. Тамо читамо да је Павлу и његовим сарадницима „свети дух забранио“ да проповедају у Азији и Витинији. Уместо тога, били су позвани да дођу у Македонију, где су се многи кротки људи одазвали на њихово проповедање.

Можеш ли објаснити?

• Како можемо показати да ’ходимо с Богом‘?

• Како је Јехова показао да воли Варуха?

• Како Исус као Поглавар хришћанске скупштине одражава особине свог Оца?

• На које начине можемо показати да се уздамо у Бога током ових нарочито тешких времена?

[Питања за разматрање]

[Слике на 9. страни]

Старешине данас одражавају Јеховину бригу баш као што је то чинио Јеремија када је разговарао с Варухом

[Слика на 10. страни]

Како Јехова може помоћи у право време?