Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин одговор на усрдну молитву

Јеховин одговор на усрдну молитву

Јеховин одговор на усрдну молитву

„Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (ПС. 83:18)

1, 2. Шта су многи доживели и која питања се постављају?

 ПРЕ неколико година, једна жена је била страшно потресена због трагедије која се десила у њеном комшилуку. Пошто је одрасла у католичкој породици обратила се свештенику за помоћ, али он није био вољан чак ни да разговара с њом. Зато се молила Богу: „Не знам ко си... али знам да си ту. Молим те, помози ми да те упознам!“ Убрзо после тога, посетили су је Јеховини сведоци и пружили јој утеху и одговоре за којима је трагала. Од њих је сазнала много, између осталог и то да се Бог зове Јехова. То сазнање је дубоко утицало на њу. Рекла је: „Замислите — управо је то Бог ког сам чезнула да упознам још од малих ногу!“

2 Многи су се слично осећали након што су сазнали Божје име. Најчешће су га први пут видели када су у Библији прочитали Псалам 83:18. У преводу Нови свет тај стих гласи: „Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ Међутим, да ли си се икада питао зашто је 83. псалам био написан? Због којих ће догађаја свако морати да призна да је Јехова једини истинити Бог? Шта ми данас можемо научити из тог псалма? У овом чланку ћемо добити одговоре на та питања. *

Завера против Јеховиног народа

3, 4. Ко је написао 83. псалам и о којој опасности по Божји народ он говори?

3 Из увода 83. псалма сазнајемо да га је саставио Асаф. Он је вероватно био потомак Левита Асафа, истакнутог музичара који је живео током владавине краља Давида. Псалмиста преклиње Јехову да предузме нешто чиме би потврдио своју врховну власт и обзнанио своје име. Овај псалам је био састављен неко време након Соломонове смрти. Како то знамо? Током Давидове и Соломонове владавине, краљ Тира је био у пријатељским односима са Израелом. До времена када је састављен 83. псалам, Тирци су се окренули против Израелаца и стали на страну њихових непријатеља.

4 Псалмиста спомиње десет народа који су сковали заверу да униште Божји народ. Они су окруживали Израел са свих страна. То су били: „[Едомци], Исмаилци, Моав и Агарени, Гевал, Амон и Амалик, и Филистеја заједно са становницима Тира. А и Асирија им се придружила“ (Пс. 83:6-8). О ком историјском догађају говори овај псалам? Неки сматрају да се ради о нападу на Израел који су удруженим снагама спровели Амонци, Моавци и становници горе Сир у Јосафатовим данима (2. Лет. 20:1-26). Други верују да он уопштено говори о непријатељству које су током историје околни народи показивали према Израелцима.

5. Како 83. псалам данас може користити хришћанима?

5 Било шта да је случај, нема сумње да је Јехова Бог надахнуо писање ове молитве у време када је његов народ био у опасности. Овај псалам такође пружа охрабрење Божјим слугама које се у савремено доба суочавају с непрестаним нападима непријатеља који желе да их униште. Сигурно ће ојачати и нас у блиској будућности, кад Гог од Магога буде окупио своје снаге у последњем покушају да уништи све оне који обожавају Бога духом и истином. (Прочитати Језекиља 38:2, 8, 9, 16.)

Шта је псалмисти било најважније

6, 7. (а) За шта се псалмиста молио у уводним речима 83. псалма? (б) Шта је псалмисти било на првом месту?

6 Запази како псалмиста изражава своја осећања у молитви: „Немој ћутати, Боже. Не буди нем и немој мировати, Боже. Јер гле, непријатељи се твоји комешају, главу подижу они што те силно мрзе. Против народа твога лукаво се тајно договарају... Јер се свим срцем сложно саветују, чак су и савез против тебе склопили“ (Пс. 83:1-3, 5).

7 Шта је псалмисти било на првом месту? Разумљиво, мора да је био веома забринут за своју породицу и за себе. Па ипак, најважније му је било да Јеховино име не буде осрамоћено и да се не обистине претње упућене народу који је носио то име. Задржимо сви слично, уравнотежено гледиште док пролазимо кроз тешке последње дане овог старог света. (Прочитати Матеја 6:9, 10.)

8. С којим циљем су народи ковали заверу против Израела?

8 Псалмиста наводи речи Израелових непријатеља који су позивали једни друге: „Дођите, да их истребимо, да више народ не буду, да се избрише спомен на име Израелово“ (Пс. 83:4). Ти народи су заиста мрзели Божји изабрани народ! Али они су ковали заверу из још једног разлога. Желели су да преотму израелску земљу и разметљиво су говорили: „Освојимо места у којима Бог пребива“ (Пс. 83:12). Да ли се нешто слично дешавало у савремено доба? Нема сумње да јесте!

’Твоје свето пребивалиште‘

9, 10. (а) Шта је било Божје свето пребивалиште у старо доба? (б) Које благослове данас имају помазани остатак и „друге овце“?

9 У древно доба, на Обећану земљу се указивало као на Божје свето пребивалиште. Присети се победничке песме коју су Израелци певали након ослобођења из Египта: „Милошћу својом водио си народ који си избавио, снагом својом водићеш га у свето пребивалиште своје“ (Изл. 15:13). Касније је то „пребивалиште“ обухватало храм с његовим свештенством и главни град, Јерусалим, у ком су краљеви из Давидове лозе седели на Јеховином престолу (1. Лет. 29:23). Зато је Исус одговарајуће назвао Јерусалим ’градом великог Краља‘ (Мат. 5:35).

10 Шта се може рећи о нашем времену? Године 33. н. е., рођен је нови народ, ’Израел Божји‘ (Гал. 6:16). Тај народ, који сачињавају помазана браћа Исуса Христа, испунио је задатак да сведочи за Божје име, што су Израелци пропустили да чине (Иса. 43:10; 1. Петр. 2:9). Јехова је помазаницима дао исто обећање као и старом Израелу: „Бићу њихов Бог, а они ће бити мој народ“ (2. Кор. 6:16; Лев. 26:12). Преостали припадници ’Израела Божјег‘ су 1919. стекли посебну Јеховину наклоност. Тада су у духовном погледу добили „земљу“, то јест подручје активности где се налазе у духовном рају (Иса. 66:8). Од 1930-их, придружили су им се милиони ’других оваца‘ (Јов. 10:16). Срећа и духовно благостање тих хришћана у савремено доба пружају упечатљив доказ о праведности Јеховине врховне власти. (Прочитати Псалам 91:1, 2.) Сатана је веома бесан због тога!

11. Шта је још увек главни циљ Божјих непријатеља?

11 Током времена краја, Сатана је подстицао своје заступнике на земљи да се противе помазаном остатку и њиховим сарадницима, другим овцама. То се догађало у западној Европи под нацистима и у источној Европи под комунистичком влашћу Совјетског Савеза. Исто се дешавало у многим другим земљама и дешаваће се поново, нарочито током завршног напада Гога од Магога. Могуће је да ће противници тада похлепно отимати поседе и имовину Јеховиног народа, као што су непријатељи чинили у прошлости. Међутим, Сатанин главни циљ је увек био да нас уништи као народ, како би се избрисао спомен на име које нам је Бог дао. Како Јехова реагује на такво супротстављање његовој врховној власти? Погледајмо поново шта је псалмиста написао.

Темељ за веру у Јеховину победу

12-14. Којих се двеју историјских победа у околини Мегида псалмиста присећа?

12 Запази псалмистину јаку веру у то да Јехова може осујетити планове непријатељских народа. Он спомиње две важне битке у којима су Израелци потукли своје непријатеље, недалеко од древног града Мегида који се уздиже изнад истоимене долине. Током лета, одатле се види исушено корито реке Кисон која вијуга кроз долину. Након зимских провала облака, та река се излива. Можда се због тога на њу указује и као на ’воде мегидске‘ (Суд. 4:13; 5:19).

13 На другој страни долине, око 15 километара од Мегида, лежи брдо Морех. Ту су се у данима судије Гедеона удружене снаге Мадијанаца, Амаличана и народа са Истока окупиле да би ратовале с Израелцима (Суд. 7:1, 12). Гедеонова мала војска је на крају бројала само 300 људи, али уз Јеховину помоћ, они су поразили бројнију непријатељску војску. Како? У складу с упутствима која су добили од Бога, они су током ноћи опколили непријатељски логор држећи крчаге у којима су се налазиле запаљене бакље. Када је Гедеон дао знак својим људима, они су разбили крчаге и светлост бакљи је изненада обасјала таму. У исто време, затрубили су у рогове и узвикнули: „Мач Јеховин и Гедеонов!“ То је довело до пометње међу непријатељима који су почели да убијају једни друге. Преживели су побегли преко реке Јордан. Гедеонови људи су кренули у потеру за њима, у чему им се у међувремену придружило још Израелаца. Укупно је убијено 120 000 непријатељских војника (Суд. 7:19-25; 8:10).

14 Око шест километара иза брда Морех, на супротној страни од Мегида, лежи гора Тавор. На том месту је судија Варак окупио 10 000 Израелаца да се боре с војском хананског краља Јавина који је владао у Асору. Заповедник хананске војске био је Сисара. Та војска је имала деветсто бојних кола са смртоносним гвозденим оштрицама које су штрчале из точкова. Када се слабо наоружана израелска војска окупила на гори Тавор, Сисара је повео своју војску до долине Кисон. Тада је ’Јехова створио пометњу у Сисариној војсци‘. Највероватније се река Кисон излила због изненадне провале облака, тако да су се бојна кола заглавила у блату. Израелци су уништили хананску војску (Суд. 4:13-16; 5:19-21).

15. (а) Шта псалмиста моли Јехову? (б) На шта нас подсећа име Божјег завршног рата?

15 Псалмиста преклиње Јехову да учини нешто слично народима који у његово време прете опстанку Израела. Он моли: „Учини им као што си учинио Мадијану и Сисари, као Јавину код долине Кисон. Били су истребљени код Ен-Дора, постали су ђубриво за земљу“ (Пс. 83:9, 10). Вредно је запазити да се Божји завршни рат против Сатаниног света зове Хар-Магедон (што значи „мегидско брдо“) или Армагедон. То име нас подсећа на одлучујуће битке које су вођене у близини Мегида. Јеховина победа у тим древним ратовима пружа нам темељ за веру у његов сигуран тријумф у Армагедону (Откр. 16:13-16).

Моли да се потврди Јеховино право да буде Врховни Владар

16. Како су у наше време лица противника ’прекривена срамотом‘?

16 Током ових ’последњих дана‘ Јехова је осујећивао све покушаје да се уништи његов народ (2. Тим. 3:1). То је нанело срамоту противницима, што је наговештено у Псалму 83:16: „Срамотом прекриј лице њихово, да би тражили име твоје, Јехова.“ У многим земљама, противници су настојали да ућуткају Јеховине сведоке, али су доживели потпуни неуспех. Јеховине слуге су остале непоколебљиве и истрајне. Тиме су пружиле сведочанство искреним особама и многи су ’тражили Јеховино име‘. У неким земљама у којима су Јеховини сведоци некада били страховито прогањани, сада десетине, чак стотине хиљада срећно хвале јединог истинитог Бога. Какав тријумф за Јехову! И каква срамота за његове непријатеље! (Прочитати Јеремију 1:19.)

17. Коју прилику они који се противе не би смели да пропусте и којих ћемо се речи ускоро сетити?

17 Наравно, ми смо свесни тога да битка још није завршена. Настављамо да проповедамо добру вест — чак и онима који се противе (Мат. 24:14, 21). Они сада имају прилику да се покају и добију спасење, али те прилике ускоро неће бити. Посвећење Јеховиног имена је неупоредиво важније од спасења људи. (Прочитати Језекиља 38:23.) Када се, као што је проречено, народи из целог света удруже да би уништили Божје слуге, сетићемо се речи које је псалмиста изговорио у молитви: „Нека се посраме и смету за сва времена, нека се постиде и изгину“ (Пс. 83:17).

18, 19. (а) Шта предстоји онима који се упорно противе Јеховиној врховној власти? (б) Како на тебе утиче сазнање да ће се ускоро потврдити Јеховино право да влада?

18 Упорним противницима Јеховине врховне власти предстоји понижавајућ крај. Божја Реч показује да ће оне који се „не покоравају доброј вести“ — и који због тога буду погубљени у Армагедону — задесити ’вечна пропаст‘ (2. Сол. 1:7-9). Њихово уништење, као и преживљавање оних који обожавају Јехову у истини, биће уверљив доказ да је он једини прави Бог. У новом свету, та величанствена победа ће се вечно памтити. Сви који се врате у живот приликом ’ускрсења праведника и неправедника‘ сазнаће за то Јеховино велико дело (Дела 24:15). Они ће видети колико је мудро подложити се Јеховиној врховној власти. Кротке особе међу њима брзо ће се уверити да је он једини истинити Бог.

19 Јехова је за своје верне слуге припремио заиста предивну будућност! Зар ниси подстакнут да се молиш да он у потпуности одговори на псалмистину молитву: „Нека се [твоји непријатељи]... постиде и изгину, да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“? (Пс. 83:17, 18).

[Фуснота]

^ Пре него што осмотриш овај чланак, било би добро да прочиташ 83. псалам да би се упознао с његовим садржајем.

Можеш ли објаснити?

• У каквим су се околностима налазили Израелци у време када је написан 83. псалам?

• Шта је писцу 83. псалма било најважније?

• Према коме Сатана данас показује непријатељство?

• Како ће Јехова у потпуности одговорити на молитву из Псалма 83:18?

[Питања за разматрање]

[Мапа на 15. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

У каквој су вези битке вођене код древног Мегида и наша будућност?

Кисон

Аросет

Кармил

Језраел

Мегидо

Танах

Гелвуја

Извор Арод

Морех

Ен-Дор

Тавор

Галилејско море

Јордан

[Слика на 12. страни]

Шта је подстакло псалмисту да упути усрдну молитву Јехови?