Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин „поглед“ све испитује

Јеховин „поглед“ све испитује

Јеховин „поглед“ све испитује

„Поглед [Јеховин] испитује синове људске“ (ПС. 11:4)

1. Каквим људима смо привучени?

 ШТА осећаш према људима који су истински заинтересовани за тебе? Они ти искрено кажу шта мисле када их замолиш за то. Када ти је потребна помоћ, спремно ти је пружају. Када ти је потребан савет, с љубављу ти га дају (Пс. 141:5; Гал. 6:1). Зар ниси привучен таквим људима? Јехова и Исус су управо такви. Заправо, они су више заинтересовани за тебе од било ког човека и њихови мотиви су потпуно несебични, јер желе да ти помогну да ’освојиш прави живот‘ (1. Тим. 6:19; Откр. 3:19).

2. Колико је Јехова заинтересован за своје слуге?

2 Псалмиста Давид је следећим речима изразио колико је Јехова заинтересован за нас: „Очи [Јеховине] посматрају, поглед његов испитује синове људске“ (Пс. 11:4). Дакле, Бог не само што нас посматра него нас и испитује. Давид је још написао: „Испитао си срце моје, ноћу си ме проверио... видиш да зло не смишљам“ (Пс. 17:3). Сасвим је јасно да је Давид био свестан тога да је Јехова дубоко заинтересован за њега. Знао је да би повредио Јехову и заслужио његово негодовање ако не би одбацивао грешне мисли или ако би у срцу смишљао зло. Да ли је Јехова и теби стваран као што је био Давиду?

Јехова види срце

3. Како Јехова показује уравнотежен став када је у питању наша несавршеност?

3 Јехова је првенствено заинтересован за то какви смо као особе, какви смо заиста у свом срцу (Пс. 19:14; 26:2). Пошто нас воли, он се не задржава на ситнијим пропустима. На пример, када Аврахамова жена Сара није рекла истину утеловљеном анђелу, анђео је очигледно приметио да се она уплашила и збунила, па ју је само благо прекорио (Пост. 18:12-15). Када је патријарх Јов рекао да је ’праведнији од Бога‘, Јехова му није ускратио свој благослов јер је знао да му је Сатана нанео многе патње (Јов 32:2; 42:12). Јехова није замерио ни удовици из Сарепте због онога што је искрено рекла пророку Илији. Бог је разумео да ју је притисла туга јер је изгубила сина јединца (1. Краљ. 17:8-24).

4, 5. Како је Јехова показао обзир према Авимелеху?

4 Пошто Јехова испитује срце, он је обзиран чак и према онима који му не служе. Погледајмо како је поступио са Авимелехом, краљем филистејског града Герара. Авимелех није знао да су Аврахам и Сара муж и жена, па је хтео да узме Сару за себе. Међутим, пре него што је Авимелех имао полне односе с њом, Јехова му је у сну рекао: „И ја знам да си то учинио у честитости свог срца, и зато сам те и задржавао да ми не згрешиш. Зато ти нисам допустио да је дотакнеш. А сада врати жену том човеку, јер је он пророк, и он ће се усрдно молити за тебе. Тако ћеш остати жив“ (Пост. 20:1-7).

5 Јехова је сигурно могао да буде оштар према Авимелеху, који је поштовао лажна божанства. Али Бог је видео да је тај човек честито поступао у овој ситуацији. Узео је то у обзир и рекао је краљу како да добије опроштење и да ’остане жив‘. Зар то није Бог каквом би желео да служиш?

6. Како је Исус опонашао свог Оца?

6 Савршено опонашајући свог Оца, Исус се усредсредио на добре особине својих ученика и спремно им је опраштао грешке (Мар. 10:35-45; 14:66-72; Лука 22:31, 32; Јов. 15:15). Исусов став је био у складу са оним што је рекао према Јовану 3:17: „Бог није послао свог Сина у свет да он осуди свет, него да се свет спасе преко њега“ (Јов. 3:17). Љубав коју Јехова и Исус имају према нама дубока је и непролазна. То се види по томе што желе да добијемо живот (Јов 14:15). Таква љубав објашњава зашто нас Јехова испитује, зашто запажа добре особине код нас и зашто жели да поправи оно што види да не ваља. (Прочитати 1. Јованову 4:8, 19.)

Испитани очима љубави

7. С којим мотивом нас Јехова испитује?

7 Заиста би било погрешно ако бисмо мислили да је Јехова попут неког полицајца који нас посматра с неба како би нас ухватио у неком греху! Сатана је тај који нас с презиром гледа и оптужује (Откр. 12:10). Он чак приписује лоше мотиве тамо где нема ни говора о томе! (Јов 1:9-11; 2:4, 5). Псалмиста је о Богу написао: „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“ (Пс. 130:3). Јасно је да нико не би остао! (Проп. 7:20). Међутим, Јехова милосрдно гледа на нас, с благошћу брижног родитеља који жели да заштити своју вољену децу да им се не деси нешто лоше. Он нас често упозорава да смо слаби и несавршени како не бисмо сами себи нанели бол (Пс. 103:10-14; Мат. 26:41).

8. Како Јехова поучава и опомиње своје слуге?

8 Божја љубав долази до изражаја у облику поука и опомена које нам пружа како путем Писма тако и путем духовне хране коју нам обезбеђује преко ’верног и разборитог роба‘ (Мат. 24:45; Јевр. 12:5, 6). Јехова такође пружа помоћ преко скупштине и људи које је дао на дар (Еф. 4:8). Поред тога, Јехова посматра како реагујемо на очинску поуку коју нам пружа и такође настоји да нам даље помаже. Псалам 32:8 каже: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби.“ Зато је веома важно да увек слушамо Јехову! Потребно је да будемо понизни пред њим и да увек имамо на уму да је он наш Учитељ и Отац који нас воли. (Прочитати Матеја 18:4.)

9. Које црте не смемо да развијамо и зашто?

9 С друге стране, никада немојмо отврднути због поноса, недостатка вере или „заводљивости греха“ (Јевр. 3:13; Јак. 4:6). Такве црте често почињу да се развијају када се особа бави нездравим мислима или жељама. Особа чак може доћи до те тачке да одбаци сасвим прикладан библијски савет. Што је још горе, може постати толико окорела у свом лошем ставу или понашању да постане Божји непријатељ, што је веома опасно! (Посл. 1:22-31). Узмимо као пример Каина, првог сина који се родио Адаму и Еви.

Јехова све види и у складу с тим поступа

10. Зашто Јехова није био задовољан Каиновим приносом и како је Каин реаговао?

10 Када су Каин и Авељ принели жртве, Јехову је занимало не само шта су му даровали, него и с којим потицајима су то учинили. Зато је Бог показао да је задовољан Авељевом жртвом, која је принета с вером, а да није задовољан Каиновим приносом, који је на неки начин био показатељ недостатка вере (Пост. 4:4, 5; Јевр. 11:4). Уместо да нешто научи из тога и промени став, Каин је био веома гневан на свог брата (Пост. 4:6).

11. По чему се види да је Каин имао варљиво срце и шта учимо из тога?

11 Јехова је видео колико је то опасно и на обзиран начин је разговарао с Каином, објаснивши му да ће му бити мио ако буде добро поступао. Нажалост, Каин се оглушио о савет свог Створитеља и убио је брата. Каиново дрско држање када га је Бог питао где му је брат такође показује да је имао лоше срце. Каин је оштро одговорио: „Не знам. Зар сам ја чувар свог брата?“ (Пост. 4:7-9). Срце заиста може да буде варљиво — чак до те мере да се одбаци савет који се добије директно од Бога! (Јер. 17:9). Извуцимо поуке из таквих извештаја и брзо одбацујмо неисправне мисли и жеље. (Прочитати Јакова 1:14, 15.) Ако добијемо савет на темељу Библије, ценимо га и гледајмо на њега као на доказ да нас Јехова воли.

Не постоји грех који се може сакрити

12. Како Јехова гледа на неисправно поступање?

12 Неки људи мисле да ће избећи казну ако их нико не види када чине зло (Пс. 19:12). Али у суштини не постоји грех који се може сакрити. „Све [је] голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун“ (Јевр. 4:13). Јехова је Судија који испитује наше најдубље мотиве и његов став према неисправном поступању одражава савршену правду. Он је „Бог милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте и истине“. Међутим, оне који се не кају „не ослобађа од казне“ ако ’намерно греше‘ или нису искрени и служе се сплеткама (Изл. 34:6, 7; Јевр. 10:26). То се види по томе како је Јехова поступио према Ахану, Ананији и Сапфири.

13. Шта је очигледно допринело томе да Ахан лоше поступи?

13 Директно кршећи Божју заповест, Ахан је узео плен из Јерихона и сакрио га у свој шатор, вероватно у сарадњи са својом породицом. Када је грех био откривен, Ахан је показао да је схватио колико је озбиљно то што је урадио, јер је рекао: „Заиста сам згрешио Јехови“ (Ис. Нав. 7:20). Попут Каина, и Ахан је развио зло срце. Што се њега тиче, један од главних фактора је била похлепа која је допринела томе да се послужи преваром. Пошто је плен из Јерихона припадао Јехови, Ахан је заправо украо од Бога, а то је њега и његову породицу скупо коштало (Ис. Нав. 7:25).

14, 15. Зашто су Ананија и Сапфира заслужили Божју осуду и шта учимо из тога?

14 Ананија и његова жена Сапфира су били чланови ране хришћанске скупштине у Јерусалиму. Након Педесетнице 33. н. е., био је основан заједнички фонд из ког су се збрињавале материјалне потребе нових верника из далеких земаља који су се задржали у Јерусалиму. Фонд се заснивао на добровољним прилозима. Ананија је продао једну њиву и приложио део новца у тај фонд. Међутим, у договору са својом женом претварао се да је дао целу суму. Нема сумње да је овај пар желео да им се укаже посебна част у скупштини. Али послужили су се преваром. Јехова је помоћу чуда открио превару апостолу Петру који је питао Ананију зашто је тако поступио. Ананија се одмах срушио и издахнуо. Убрзо након њега је и Сапфира умрла (Дела 5:1-11).

15 Ананија и Сапфира нису били жртве неке тренутне слабости. Они су разрадили план и лагали како би обманули апостоле. Што је још горе, они су ’слагали светом духу и Богу‘. Јеховина реакција на веома јасан начин показује да је он спреман да заштити скупштину од лицемера. Заиста, „страшно је упасти у руке живог Бога“! (Јевр. 10:31).

Останимо беспрекорни

16. (а) Како Сатана покушава да исквари Божје слуге? (б) Којим методама се Ђаво служи да би искварио људе тамо где ти живиш?

16 Сатана чини све што је у његовој моћи да би нас искварио и довео до тога да изгубимо Јеховину наклоност (Откр. 12:12, 17). Ђаволове зле намере јасно се виде у овом свету који је опседнут сексом и насиљем. Путем компјутера или других уређаја лако се може доћи до порнографије. Никада немојмо постати жртве Сатаниних напада. Уместо тога, имајмо став попут псалмисте Давида који је написао: „Поступаћу разборито и живећу беспрекорно... Беспрекорног срца ходићу у дому своме“ (Пс. 101:2).

17. (а) Зашто Јехова на крају открива скривене грехе? (б) На шта треба да будемо одлучни?

17 Данас Јехова не открива чудом велике грехе и превару као што је то чинио у прошлости. Па ипак, он све види, и у своје време и на свој начин открива оно што је скривено. Павле је рекао: „Греси неких људи очигледни су свима и одмах воде до осуде, док се греси других показују касније“ (1. Тим. 5:24). Јехова се у откривању лоших поступака првенствено води љубављу. Он воли скупштину и жели да заштити њену чистоћу. Штавише, он показује милосрђе према онима који су починили грех али се сада искрено кају (Посл. 28:13). Зато служимо Богу целим срцем и одбацимо све лоше утицаје.

Служимо Богу целим срцем

18. Шта је краљ Давид желео да његов син осећа према Богу?

18 Краљ Давид је свом сину Соломону рекао: „Упознај Бога свог оца и служи му целим срцем и радосном душом, јер Јехова испитује сва срца и сваку помисао и жељу разабире“ (1. Лет. 28:9). Давид није желео да његов син само верује у Бога. Желео је да Соломон цени то што је Јехова дубоко заинтересован за своје слуге. Да ли ти на Јехову гледаш с таквим цењењем?

19, 20. Шта је према Псалму 19:7-11 помогло Давиду да се приближи Богу и како га ми можемо опонашати?

19 Јехова зна да ће људи који имају исправан став бити привучени њему и да ће му се још више приближити када виде његове дивне особине. Зато Јехова жели да га добро упознамо. Како то можемо учинити? Тако што проучавамо његову Реч и запажамо његове благослове у свом животу (Посл. 10:22; Јов. 14:9).

20 Да ли свакодневно с цењењем читаш Библију као Божју Реч и да ли се молиш за помоћ да би применио оно што читаш из ње? Да ли видиш колико је вредно да живиш по библијским начелима? (Прочитати Псалам 19:7-11.) Ако видиш, имаћеш још већу веру у Јехову и још више ћеш га волети, а он ће ти се још више приближити и, симболично речено, водиће те за руку (Иса. 42:6; Јак. 4:8). Јехова ће сигурно показати да те воли тако што ће те благословити и што ће ти помагати да останеш близу њега док идеш тесним путем који води у живот (Пс. 91:1, 2; Мат. 7:13, 14).

Како би одговорио?

• Зашто нас Јехова испитује?

• Због чега су неки постали Божји непријатељи?

• Како можемо показати да нам је Јехова стваран?

• Како можемо служити Богу целим срцем?

[Питања за разматрање]

[Слика на 4. страни]

Зашто можемо рећи да нас Јехова посматра као брижан родитељ?

[Слика на 5. страни]

Коју поуку извлачимо из Ананијиног примера?

[Слика на 6. страни]

Шта ће нам помоћи да целим срцем служимо Јехови?