Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли предњачиш у исказивању поштовања другима?

Да ли предњачиш у исказивању поштовања другима?

Да ли предњачиш у исказивању поштовања другима?

„Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (РИМЉ. 12:10)

1. Шта више није уобичајено у многим деловима света?

 У НЕКИМ деловима света, обичај је да деца исказују поштовање према старијима тако што клече у присуству одраслих који седе, како не би била виша од њих. У тим земљама такође се сматра чином непоштовања ако дете окрене леђа старијој особи. Иако се у разним културама поштовање показује на различите начине, ови изрази поштовања подсећају нас на Мојсијев закон у коме је стајала следећа заповест: „Пред седом косом устани, поштуј лице старе особе“ (Лев. 19:32). Нажалост, у многим деловима света више није уобичајено показивати поштовање према другима. Заправо, оно што видимо свуда око нас јесте непоштовање.

2. Према Божјој Речи, кога треба да поштујемо?

2 Божја Реч ставља велики нагласак на исказивање поштовања. Она нам јасно каже да поштујемо Јехову и Исуса (Јов. 5:23). Такође нам налаже да поштујемо чланове породице и сувернике, као и неке особе ван скупштине (Римљ. 12:10; Еф. 6:1, 2; 1. Петр. 2:17). На које начине можемо показати да поштујемо Јехову? Како показујемо поштовање према хришћанској браћи и сестрама? Осмотрићемо ова и још нека питања.

Поштуј Јехову и његово име

3. На који важан начин исказујемо част Јехови?

3 Важан начин на који исказујемо част Јехови јесте показивање исправног поштовања према његовом имену. Уосталом, ми смо ’народ за његово име‘ (Дела 15:14). Заиста је част носити име свемоћног Бога, Јехове. Пророк Михеј је рекао: „Сви ће народи ходити у име свог бога, а ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога, довека, у сву вечност“ (Мих. 4:5). Ми ’ходимо у име Јехове‘ тако што настојимо да свакодневно живимо на начин који доноси част имену које носимо. Као што је Павле подсетио хришћане у Риму, ако не живимо у складу с добром вешћу коју проповедамо, због нас ће се ’хулити на Божје име‘, то јест биће му нанета срамота (Римљ. 2:21-24).

4. Како гледаш на то што имаш част да сведочиш о Јехови?

4 Поштовање према Јехови такође исказујемо својом службом проповедања. Јехова је у прошлости позвао израелски народ да буду његови сведоци, али они нису испунили ту улогу (Иса. 43:1-12). Често су му окретали леђа и „бол наносили Светом Богу Израеловом“ (Пс. 78:40, 41). На крају су потпуно изгубили Јеховину наклоност. Међутим, ми смо данас захвални што имамо част да сведочимо за Јехову и обзнањујемо његово име. То чинимо јер га волимо и жарко желимо да се његово име свети. Како да не проповедамо када знамо истину о нашем небеском Оцу и његовој намери? Осећамо се попут апостола Павла који је рекао: „То ми је дужност. Заиста, тешко мени ако не објављујем добру вест!“ (1. Кор. 9:16).

5. Каква веза постоји између вере у Јехову и поштовања према њему?

5 Псалмиста Давид је рекао: „Они који знају име твоје, уздаће се у тебе, јер ти, Јехова, нипошто нећеш оставити оне који те траже“ (Пс. 9:10). Ако заиста познајемо Јехову и имамо поштовање према значењу његовог имена, уздаћемо се у њега попут верних слугу из прошлости. Поуздање и вера у Јехову јесу још један начин на који му исказујемо поштовање. Запазимо како Божја Реч повезује недостатак вере у њега с непоштовањем, то јест презиром. Када се древни Израелци нису уздали у Јехову, он је питао Мојсија: „Докле ће ме овај народ презирати? Докле ми неће веровати и поред свих знакова које сам учинио међу њима?“ (Бр. 14:11). И обрнуто, тиме што се уздамо у Јехову верујући да ће нас заштитити и подржати чак и у време невоље, ми показујемо да га поштујемо.

6. Шта нас покреће да показујемо искрено поштовање према Јехови?

6 Исус је указао на то да поштовање према Јехови мора долазити из срца. Обраћајући се онима који нису били искрени у свом обожавању, Исус је цитирао Јеховине речи: „Овај народ ме поштује уснама својим, али срце му је далеко од мене“ (Мат. 15:8). Искрено поштовање према Јехови одраз је дубоке љубави према њему (1. Јов. 5:3). Осим тога, свесни смо Јеховиног обећања: „Ја исказујем част онима који мени исказују част“ (1. Сам. 2:30).

Надгледници показују поштовање према другима

7. (а) Зашто браћа која имају посебне одговорности у скупштини треба да поштују другу браћу? (б) Како је Павле исказивао поштовање суверницима?

7 Апостол Павле је саветовао сухришћане: „Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). Браћа која имају посебне одговорности у скупштини треба да буду пример — ’да предњаче‘ у показивању поштовања према другој браћи. У томе се могу угледати на апостола Павла. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7, 8.) Браћа у скупштинама које је Павле посећивао знала су да он никада не би од њих тражио да учине нешто што сам не би урадио. Он је поштовао сувернике и зато је заслужио њихово поштовање. Можемо бити сигурни да су се захваљујући његовом добром примеру многи спремно одазвали на подстрек: „Усрдно [вас] молим, угледајте се на мене“ (1. Кор. 4:16).

8. (а) На који је важан начин Исус показао поштовање према својим ученицима? (б) Како надгледници могу следити Исусов пример?

8 Одговорна браћа такође показују поштовање према другима тако што наводе разлог када им дају нека задужења или упутства. Тиме опонашају Исуса. На пример, када је рекао својим ученицима да се моле за више радника, Исус им је објаснио зашто је то потребно: „Жетва је велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Мат. 9:37, 38). Исто тако, када је рекао ученицима да ’бдију‘, навео је и разлог за то: „Јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (Мат. 24:42). Увек изнова Исус је својим ученицима говорио не само шта треба да раде већ и зашто то треба да раде. Тако је показао да их поштује и уважава. Заиста одличан пример за хришћанске надгледнике!

Поштуј Јеховину организацију и њене смернице

9. Коме исказујемо част уколико поштујемо хришћанску скупштину и њене представнике? Објасни.

9 Јехови исказујемо част и тиме што поштујемо хришћанску скупштину и њене представнике. Када смо послушни библијским саветима који долазе од верног роба, ми показујемо поштовање према Јеховином уређењу. У хришћанској скупштини првог века, апостол Јован је увидео потребу да прекори неке који нису поштовали наименовану браћу. (Прочитати 3. Јованову 9-11.) Јованове речи показују да они не само што нису поштовали надгледнике већ нису уважавали ни њихове поуке и смернице. Срећом, већина хришћана није имала тај проблем. Док су апостоли били живи, братство је очигледно дубоко поштовало оне који су предводили (Фил. 2:12).

10, 11. Помоћу библијских примера објасни зашто је исправно да некима у хришћанској скупштини буде поверена одређена мера ауторитета.

10 Будући да је Исус рекао својим ученицима „ви сте сви браћа“, неки сматрају да у хришћанској скупштини не треба да буде оних који ће имати ауторитет над другима (Мат. 23:8). Међутим, и хебрејски и грчки део Светог писма садржи бројне примере особа којима је Бог поверио одређену меру ауторитета. Историја патријарха̂, судија и краљева међу древним Јеврејима јасно доказује да Јехова пружа вођство преко људских представника. Када људи нису показивали исправно поштовање према онима које је Јехова наименовао, он их је казнио (2. Краљ. 1:2-17; 2:19, 23, 24).

11 Исто тако, и хришћани из првог века су признавали ауторитет апостола̂ (Дела 2:42). На пример, Павле је давао одређена упутства браћи (1. Кор. 16:1; 1. Сол. 4:2). Међутим, и он се спремно подлагао онима који су имали ауторитет над њим (Дела 15:22; Гал. 2:9, 10). Заиста, Павле је имао исправно гледиште о ауторитету у хришћанској скупштини.

12. Које две поуке о ауторитету извлачимо из библијских примера?

12 Из ових библијских примера извлачимо две поуке. Као прво, у складу је с Библијом да „верни и разборити роб“ преко Водећег тела поставља браћу на одговорна места и да неки имају ауторитет над другом наименованом браћом (Мат. 24:45-47; 1. Петр. 5:1-3). Као друго, сви ми, укључујући и наименовану браћу, треба да поштујемо оне који имају ауторитет над нама. Према томе, на које практичне начине можемо показати да поштујемо оне који надгледају у хришћанској скупштини?

Показуј поштовање према путујућим надгледницима

13. Како можемо показати поштовање према данашњим представницима хришћанске скупштине?

13 Павле је рекао: „Молимо вас, браћо, поштујте оне који се труде међу вама и предводе у Господовом делу и опомињу вас, и с љубављу их посебно цените због њиховог рада. Будите у миру једни с другима“ (1. Сол. 5:12, 13). Путујући надгледници се сасвим сигурно могу убројати међу оне „који се труде“. Зато је потребно да их ’посебно ценимо‘. То можемо чинити тако што ћемо се спремно одазивати на њихове савете и охрабрења. Када нам путујући надгледник пренесе нека упутства од верног роба, „мудрост одозго“ ће нас подстаћи да ’спремно послушамо‘ (Јак. 3:17).

14. Како скупштина показује да искрено поштује путујуће надгледнике и чему то доприноси?

14 Међутим, шта ако добијемо упутство да урадимо нешто на начин који се разликује од онога на шта смо навикли? Показивање поштовања понекад захтева да се боримо против склоности да приговарамо, говорећи: „Ми то овде не радимо на тај начин“ или „То можда функционише негде другде али не и у нашој скупштини“. Уместо тога, треба да се трудимо да применимо савете. То ће нам бити лакше ако задржимо у мислима да скупштина припада Јехови и да је Исус њен Поглавар. Када скупштина радосно прими упутства од путујућег надгледника и примени их, то је доказ искреног поштовања. Апостол Павле је похвалио браћу из Коринта за послушност којом су показали поштовање према смерницама које су добили од путујућег надгледника Тита (2. Кор. 7:13-16). И ми данас можемо бити уверени да наша спремност да примењујемо савете путујућих надгледника у великој мери доприноси нашој радости у служби. (Прочитати 2. Коринћанима 13:11.)

„Свакога поштујте“

15. Како се може показати поштовање према суверницима?

15 Павле је написао: „Старијег човека немој прекоравати, него га саветуј као оца, млађе мушкарце као браћу, старије жене као мајке, а млађе жене као сестре — са свом честитошћу. Поштуј удовице које су заиста удовице“ (1. Тим. 5:1-3). Божја Реч нас подстиче да поштујемо све у хришћанској скупштини. Међутим, шта ако постоје личне размирице између тебе и неког суверника? Да ли ће те то спречити да испуниш своју дужност да поштујеш брата? Да ли можеш да промениш став тако што ћеш код њега запазити неке добре хришћанске особине? Браћа која имају ауторитет посебно треба да се труде да с поштовањем гледају на друге, никада не ’господарећи над стадом‘ (1. Петр. 5:3). У хришћанској скупштини која се препознаје по искреној љубави имамо бројне прилике да покажемо поштовање једни према другима. (Прочитати Јована 13:34, 35.)

16, 17. (а) Зашто треба да поштујемо не само оне којима проповедамо већ и противнике? (б) Како можемо ’поштовати свакога‘?

16 Наравно, поштовање не исказујемо само према онима који су део хришћанске скупштине. Павле је хришћанима свог времена писао: „Док за то имамо прилику, чинимо добро свима“ (Гал. 6:10). Истина, можда није лако применити овај савет ако колега с посла или школски друг поступа грубо према нама. У таквим приликама треба да имамо на уму следеће речи: „Не жести се због оних који зло чине“ (Пс. 37:1). Ако послушамо тај савет, то ће нам помоћи да се с поштовањем опходимо чак и према противницима. Исто тако, понизно мишљење о себи помаже нам да се у служби према свима опходимо „с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петр. 3:15). Чак и наша лична појава и одећа откривају да ли поштујемо оне којима проповедамо.

17 Дакле, било да се ради о суверницима или људима ван скупштине, треба да се трудимо да у опхођењу с њима применимо следећи савет: „Свакога поштујте, сву браћу волите, Бога се бојте, краља поштујте“ (1. Петр. 2:17).

Како би одговорио?

Како можемо показати исправно поштовање према:

• Јехови?

• скупштинским старешинама и путујућим надгледницима?

• сваком члану скупштине?

• онима којима проповедамо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Хришћани из првог века су поштовали ауторитет водећег тела

[Слика на 24. страни]

Старешине широм света поштују путујуће надгледнике које је наименовало Водеће тело