Пређи на садржај

Пређи на садржај

„То је заиста Божје најсветије и највеће име“

„То је заиста Божје најсветије и највеће име“

„То је заиста Божје најсветије и највеће име“

Ово су речи Николе Кузанског из једне проповеди коју је одржао 1430. * Он је био веома свестран човек који се бавио разним истраживањима, на пример грчког и хебрејског језика, филозофије, теологије, математике и астрономије. Са 22 године, постао је доктор римокатоличког канонског права. Године 1448, постао је кардинал.

Пре око 550 година, Никола Кузански је у Кузи, граду који је данас познат као Бернкастел-Куес, основао дом за бригу о остарелим лицима. Тај град се налази око 120 километара од Франкфурта. У тој установи је сада смештена библиотека Кузанског у којој се налази преко 300 манускрипата. Један од њих је кодекс Кузански 220, у ком је и проповед коју је 1430. одржао Кузански. У тој проповеди, под називом „У почетку беше Реч“ (In principio erat verbum), Никола Кузански је употребио латински облик имена Јехова — Iehoua. * На 56. страни тог кодекса, налази се следећа изјава о Божјем имену: „Бог је сам себи дао то име. У питању је тетраграм, тј. име које се састоји од четири слова... То је заиста Божје најсветије и највеће име.“ Изјава Николе Кузанског подупире чињеницу да се Божје име налази у изворном тексту Хебрејског дела Светог писма (Изл. 6:3).

Тај кодекс с почетка 15. века представља један од најстаријих постојећих докумената у ком је тетраграм преведен са „Iehoua“. Ово писано сведочанство је даљњи доказ да се најчешћа дословна транскрипција Божјег имена вековима јављала у облицима који су слични данашњем облику „Јехова“.

[Фусноте]

^ Кузански је добио име по свом родном граду Кузи (Куесу).

^ Проповед је одржана у прилог постојању Тројства.

[Слика на 16. страни]

Библиотека Кузанског