Пређи на садржај

Пређи на садржај

Каква особа желиш да будеш?

Каква особа желиш да будеш?

Каква особа желиш да будеш?

ШЕФ полиције у једном граду на Филипинима питао је једну пионирку: „Шта сте то урадили да се овај човек толико променио?“ Показујући на хрпу папира на свом столу, рекао је: „Да ли знате да су све ово извештаји са судских парница против њега? Он нам је задавао велику главобољу, а ви сте нас тога ослободили.“ Човек о коме је овде реч био је познат као насилник и пијаница који је стално правио проблеме. Шта га је покренуло да учини невероватне промене у свом животу? Била је то надахнута Божја Реч, Библија.

Многи су узели к срцу савет апостола Павла да ’скину стару личност обликовану ранијим начином живота, коју кваре њене преварне жеље и да обуку нову личност која је створена по Божјој вољи‘ (Еф. 4:22-24). Без обзира на то да ли треба да учинимо велике или мале промене, облачење нове личности је неопходно да бисмо постали хришћани.

Међутим, то што смо начинили промене и напредовали до крштења само је почетак. У време када смо спремни за крштење ми смо попут комада дрвета коме је дат основни облик. Иако се види који је предмет у питању, има још много посла. Мајстор треба да ради на детаљима да би предмет добио свој коначни изглед и лепоту. У време крштења имамо основне особине које су потребне да бисмо били Божје слуге. Међутим, наша нова личност још увек је у почетној фази развоја. Треба и даље да радимо на њој тако што ћемо наставити да чинимо промене.

Чак је и Павле увидео потребу да се мења. Он је признао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљ. 7:21). Павле је свакако био свестан каква је он особа и какав је желео да буде. Како је с нама? Треба да се питамо: ’Шта је у мени? Каква сам ја особа? И каква особа желим да будем?‘

Шта је „у мени“?

Када реновирамо стару кућу, није довољно само да је обојимо споља ако су изнутра неке греде иструлиле. Ако занемаримо такве недостатке у конструкцији, то ће касније довести до проблема. Слично томе, није довољан само спољашњи изглед праведности. Морамо продрети у саму срж своје личности и увидети на чему треба да радимо. У супротном, старе црте личности поново ће избити на површину. Зато је неопходно самоиспитивање (2. Кор. 13:5). Потребно је да препознамо непожељне особине и исправимо их. Да бисмо успели у томе, Јехова нам пружа помоћ.

Павле је написао: „Божја реч је жива и делотворна, оштрија је од сваког двосеклог мача и продире дотле да раздваја душу и дух, кости и њихову мождину, и може просудити мисли и намере срца“ (Јевр. 4:12). Божја писана Реч, Библија, може снажно утицати на наш живот. Она продире дубоко у нас — симболично до саме мождине, то јест у саму унутрашњост наших костију. Открива наше мисли и мотиве, разоткрива какви смо заиста изнутра у односу на то како се споља приказујемо или какви мислимо да јесмо. Божја Реч нам заиста помаже да препознамо своје недостатке!

Када реновирамо стару кућу, није довољно само да заменимо оно што је оштећено. Ако знамо шта је проузроковало штету, то ће нам помоћи да предузмемо мере које ће спречити да се поново појаве исти проблеми. Исто тако, да бисмо своје слабости држали под контролом, није довољно само да препознамо своје негативне стране већ треба и да утврдимо шта их узрокује или поспешује. На обликовање наше личности утичу бројни фактори. Између осталог, то може бити наш социјални статус, економска ситуација, окружење, култура, родитељи, особе с којима се дружимо, као и наше верско порекло. Чак и телевизијске емисије и филмови које гледамо, као и други облици забаве, остављају свој траг. Ако препознамо шта негативно утиче на нас, бићемо у бољој позицији да тај утицај сведемо на најмању могућу меру.

Након што се преиспитамо, можда ћемо рећи: ’Ја сам такав.‘ То је погрешно резоновање. Говорећи о некима из коринтске скупштине који су били блудници, хомосексуалци, пијанице и слично, Павле је рекао: „Неки од вас били су такви, али опрани сте... духом нашег Бога“ (1. Кор. 6:9-11). Помоћу Јеховиног светог духа, и ми можемо извршити потребне промене.

Осмотримо пример човека по имену Маркос * који живи на Филипинима. Говорећи о својој прошлости, он каже: „Моји родитељи су се увек свађали. Зато сам са 19 година постао бунтован.“ Маркос је постао озлоглашени коцкар, лопов и пљачкаш. Заједно с још некима чак је планирао да отме авион, али је њихов план пропао. Није се променио ни након што се оженио. На крају је изгубио на коцки све што је имао. Убрзо након тога, прикључио се библијском студију који су Јеховини сведоци водили с његовом женом. Испрва се осећао недостојно да постане Сведок. Међутим, када је почео да примењује оно што је учио и да посећује састанке, напустио је свој пређашњи начин живота. Сада је крштени хришћанин који редовно поучава друге како се и они могу променити.

Каква особа желиш да будеш?

Које промене треба да извршимо како бисмо побољшали своје хришћанске особине? Павле је саветовао хришћане: „Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор, а простачке речи нека не излазе из ваших уста. Не лажите један другога. Свуците стару личност и њена дела.“ Апостол даље наставља: „Обуците нову личност, која се обнавља добрим познавањем Божје воље по слици онога који ју је створио“ (Кол. 3:8-10).

Према томе, наш главни циљ је да скинемо стару личност и обучемо нову. Које особине треба да развијамо да бисмо то постигли? Павле каже: „Обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост. Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога. Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви. А изнад свега, обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Кол. 3:12-14). Ако се савесно трудимо да развијамо такве особине, то ће нам помоћи да имамо „све већу наклоност код Јехове и код људи“ (1. Сам. 2:26). Када је био на земљи, Исус је одражавао Божје особине на изванредан начин. Проучавајући и опонашајући његов пример, можемо све више бити налик њему док се трудимо да се ’угледамо на Бога‘ (Еф. 5:1, 2).

Још један начин на који можемо просудити које промене треба да учинимо јесте да проучавамо особине библијских личности, размишљајући о томе које су од њих добре а које не. На пример, размислимо о Јосифу, сину патријарха Јакова. Иако је доживео велику неправду, Јосиф је задржао позитиван став и унутрашњу лепоту (Пост. 45:1-15). С друге стране, син краља Давида, Авесалом, претварао се да брине за народ и био је хваљен због своје лепоте. Међутим, у стварности је био издајица и убица (2. Сам. 13:28, 29; 14:25; 15:1-12). Лажна доброта и физичка лепота не чине некога заиста привлачним.

Можемо успети

Да бисмо се променили набоље и били лепи у Божјим очима, морамо поклонити пажњу својој унутрашњој личности (1. Петр. 3:3, 4). Потребно је препознати своје негативне црте и факторе који их проузрокују или поспешују, и развијати Божје особине. Можемо ли бити уверени да ће наша настојања бити успешна?

Да, можемо успети уз Божју помоћ. Попут псалмисте, добро је да се молимо: „Створи у мени, Боже, чисто срце, и стави у мене дух нов, дух постојан“ (Пс. 51:10). Можемо се молити да Божји дух делује како би у нама подстакао жељу да што је могуће више свој живот ускладимо с његовом вољом. Заиста можемо успети у томе и бити лепи у Јеховиним очима!

[Фуснота]

^ Име је промењено.

[Слика на 4. страни]

Да ли је довољно само обојити ову оштећену кућу?

[Слика на 5. страни]

Да ли је твоја личност налик Христовој?