Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они су служили Богу „једног срца и једне душе“

Они су служили Богу „једног срца и једне душе“

Они су служили Богу „једног срца и једне душе“

ЈУДЕЈЦИ и прозелити су се окупили око Исусових ученика. Била је Педесетница и неки од њих су дошли у Јерусалим чак из Рима на западу и Партије на истоку. У овом мноштву су се чули различити језици. Па ипак, многи од Исусових ученика који су разговарали с њима били су Галилејци. Неки од збуњених посетилаца су се питали: „Како то да свако од нас чује свој матерњи језик?“ (Дела 2:8).

Апостол Петар је устао и објаснио зашто се догодило то чудо. Окупљено мноштво је одмах реаговало. Крстило се неколико хиљада нових ученика! (Дела 2:41). И поред тога што је скупштина брзо расла, сви су остали уједињени. Како је Лука забележио у Библији, „мноштво оних који су примили веру било је једног срца и једне душе“ (Дела 4:32).

Хиљаде оних који су се крстили на Педесетницу 33. н. е. желели су мало дуже да остану у Јерусалиму како би више научили о својој новој вери. Али, они нису кренули на пут с намером да се ту дуже задрже. Зато је донета одлука да се неко време прикупљају новчана средства како би им се помогло. Неки верници су добровољно продали своја имања и новац од тога донели апостолима како би га разделили онима којима је то било потребно (Дела 2:42-47). Какав диван пример љубави и великодушности!

Прави хришћани увек показују такву љубав и великодушност. Хришћанска скупштина до дан-данас уједињено служи Јехови „једног срца и једне душе“. Сваки хришћанин великодушно користи своје време, снагу и материјална средства како би проповедао добру вест и подупирао Божју организацију на земљи. (Видети оквир  „Начини на које се могу дати прилози“.)

[Оквир на странама 6, 7]

 НАЧИНИ НА КОЈЕ СЕ МОГУ ДАТИ ПРИЛОЗИ

ПРИЛОЗИ ЗА МЕЂУНАРОДНО ДЕЛО ПРОПОВЕДАЊА

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму новца коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Међународно дело проповедања“.

Сваког месеца скупштине прослеђују тај новац локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се могу поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници на коришћење за светско дело. Међутим, на захтев донатора, новац се може вратити. За даљње информације, молимо вас ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ ЗА ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу постоје и други начини за подупирање нашег светског дела. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензионог осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права власништва донатора, који може доживотно да их користи. Контактирај с подружницом у својој земљи пре него што извршиш пренос власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

За више информација о било ком начину давања у добротворне сврхе можете ступити у везу с локалном подружницом или с подружницом која је надлежна за вашу земљу.

Јеховини сведоци хришћанска верска заједница

П. фах 173,

11080 Београд

Телефон (011) 2196-224 и 2197-109