Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помози им да се што пре врате!

Помози им да се што пре врате!

Помози им да се што пре врате!

„Коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (ЈОВ. 6:68)

1. Шта је Петар рекао када су многи ученици напустили Исуса?

 ИСУСА ХРИСТА су једном напустили многи ученици који нису разумели једно његово учење. „Да нећете и ви да одете?“, упитао је своје апостоле. Петар је одговорио: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (Јов. 6:51-69). Једноставно, истина се није могла нигде другде наћи. „Речи вечног живота“ нису се могле наћи у тадашњем јудаизму, а сигурно се не могу наћи ни у данашњем Вавилону Великом, светском царству криве религије. За све који су одлутали од Јеховиног стада, али желе да угоде Јехови, ’дошао је час да се пробуде‘ и врате у стадо (Римљ. 13:11).

2. Шта треба задржати на уму када је неактиван објавитељ починио озбиљан грех?

2 Јехова је показао да брине за изгубљене овце Израела. (Прочитати Језекиља 34:15, 16.) Слично томе, хришћанске старешине желе, а и обавезне су, да помогну симболичним овцама које су одлутале од стада. Шта треба урадити ако објавитељ, коме су старешине доделиле да проучава Библију с неактивном особом која жели помоћ, сазна да је она починила озбиљан грех? Тај објавитељ не треба да пружа савет који би задирао у надлежност старешина или би се односио на неке поверљиве ствари, већ треба да каже неактивној особи да лично разговара са старешинама. Уколико то особа не учини, онда тај објавитељ треба да обавести старешине (Лев. 5:1; Гал. 6:1).

3. Како је реаговао човек који је нашао своју изгубљену овцу?

3 У претходном чланку, споменули смо Исусову причу о човеку који је имао 100 оваца. Када се једна од њих изгубила, тај човек је оставио преосталих 99 и отишао да потражи изгубљену. Колико је само био срећан када ју је нашао! (Лука 15:4-7). Попут њега, и ми се радујемо када се у стадо врати нека Божја овца. Подстакнути љубављу, старешине и неки чланови скупштине вероватно посећују неактивне особе. И они желе да виде како се оне враћају у тор и уживају у Божјој подршци, заштити и благослову (П. зак. 33:27; Пс. 91:14; Посл. 10:22). Уколико имају прилику да помогну у том погледу, шта могу урадити?

4. Шта се види из Галатима 6:2, 5?

4 Можда неактивну особу могу подстаћи да се врати у скупштину тако што јој љубазно скрену пажњу да Јехова воли своје овце и да од њих очекује само оно што могу пружити — то обухвата проучавање Библије, присуствовање састанцима и проповедање добре вести о Краљевству. Поред тога, могу јој прочитати стихове из Галатима 6:2, 5 и споменути да хришћани могу носити бремена један другог, али да ће свако носити свој терет одговорности пред Јеховом. Нико не може уместо нас бити веран Богу.

Да ли су животне бриге узеле свој данак?

5, 6. (а) Зашто је важно пажљиво слушати када неактивни суверници говоре како се осећају? (б) Како се може помоћи неактивним особама да схвате да је отуђивање од скупштине на њихову штету?

5 Да би увидели како да помогну неактивним суверницима, старешине и други зрели објавитељи треба да их пажљиво слушају када им говоре како се осећају. Можда си старешина који је у посети једном брачном пару који не долази на састанке зато што су посустали због животних брига (Лука 21:34). Финансијске потешкоће или додатне породичне одговорности можда су довеле до тога да постану духовно неактивни. Можда кажу да им је потребан предах од хришћанских одговорности. Међутим, можеш им скренути пажњу да удаљавање од браће није решење. (Прочитати Пословице 18:1.) Као старешина, можеш их тактично питати: „Да ли сте срећнији од када не долазите на састанке? Да ли је ваш породични живот бољи? Да ли још увек црпите снагу и заштиту из радости која долази од Јехове?“ (Нем. 8:10).

6 Размишљање о тим питањима може им помоћи да схвате да су духовно ослабили и да више нису тако срећни због тога што су се отуђили од скупштине (Мат. 5:3; Јевр. 10:24, 25). Можда им се може помоћи да увиде како су изгубили радост која долази од проповедања добре вести (Мат. 28:19, 20). Дакле, шта би било мудро да неактивне особе учине?

7. На шта се могу подстаћи они који су одлутали од Божјег стада?

7 Исус је рекао: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама... Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели умаћи свему овоме што треба да се догоди“ (Лука 21:34-36). Они који су одлутали од Божјег стада, али желе да буду радосни као некада, могу се подстаћи да се моле за свети дух и Божју помоћ, и да поступају у складу са својим молитвама (Лука 11:13).

Да ли су се спотакли?

8, 9. Како старешина може резоновати с неким ко се спотакао?

8 Пошто смо несавршени, долази до сукоба између личности и неко се због тога може спотаћи. Неки су се спотакли зато што један уважени члан скупштине није поступио у складу с неким библијским мерилом. Ако се неактивна особа спотакла због тога, старешина који је посећује може јој указати на то да Јехова не наводи никог да се спотакне. Зашто би онда она нарушила свој однос с Богом и његовим народом? Зар не би требало да настави да служи Богу, имајући поверење да „Судија целе земље“ зна шта се догодило и да ће то решити на прави начин? (Пост. 18:25; Кол. 3:23-25). Ако се неко дословно спотакне и падне, он неће намерно остати да лежи, чак и не покушавајући да устане.

9 Да би пружио духовну помоћ, старешина може споменути да понекад повод за спотицање с временом губи значај. Заправо, тај „камен спотицања“ можда чак више и не постоји. Ако се нека неактивна особа спотакла због тога што је била дисциплинована, дубоко размишљање уз молитву може јој помоћи да увиди да је на неки начин сама одговорна за то и да није требало да се спотакне (Пс. 119:165; Јевр. 12:5-13).

Да ли је проблем био с неким учењем?

10, 11. Како се може помоћи неком коме је тешко да прихвати неко библијско учење?

10 Неки су напустили Божје стадо јер се нису сложили с неким библијским учењем. Израелци који су били ослобођени из египатског ропства, ’заборавили су Божја дела‘ којим их је спасао и ’нису чекали његове савете‘ (Пс. 106:13). Било би добро подсетити неактивну особу да ’верни и разборити роб‘ пружа одличну духовну храну (Мат. 24:45). Тако је та особа уопште и упознала истину. Зашто се онда одлучно не би вратила истини? (2. Јов. 4).

11 Када помаже онима који су одлутали од Божјег стада, старешина може поменути ученике који су напустили Исуса јер се нису сложили с неким од његових учења (Јов. 6:53, 66). Када су се отуђили од Христа и његових верних следбеника, њихова духовност је опала и изгубили су радост. Да ли су они који су се одвојили од скупштине нашли неко друго место где се пружа квалитетна духовна храна? Не, јер такво место једноставно не постоји!

Да ли је у питању био неки грех?

12, 13. Како се може помоћи неактивној особи која призна да је починила озбиљан грех?

12 Неки објавитељи су престали да проповедају и долазе на састанке зато што су починили озбиљан грех. Можда мисле да ће бити искључени ако кажу старешинама за свој преступ. Међутим, то се неће десити уколико су престали да греше и истински се кају (2. Кор. 7:10, 11). Напротив, биће радо прихваћени и старешине ће им пружити потребну духовну помоћ.

13 Ако си зрео објавитељ коме су старешине доделиле да помаже неактивној особи, шта треба да учиниш ако ти она каже да је починила озбиљан грех? Као што је раније споменуто, немој се уплитати у то, већ јој реци да се обрати старешинама. Ако то не жели да учини, показаћеш да ти је стало до тога да Јеховино име и скупштина остану чисти тако што ћеш поступити у складу с Божјим смерницама за такве ситуације. (Прочитати Левитску 5:1.) Старешине знају како да помогну свима онима који желе да се врате у стадо и да живе у складу с Божјом вољом. Можда ће бити потребно да с љубављу буду дисциплиновани (Јевр. 12:7-11). Ако та особа призна да је згрешила Богу, затим престане с неисправним поступањем и истински се каје, старешине ће јој помоћи, а Јехова ће јој опростити (Иса. 1:18; 55:7; Јак. 5:13-16).

Повратак сина доноси радост

14. Препричај у кратким цртама Исусову причу о изгубљеном сину.

14 Када помаже одлуталој овци, објавитељ коме је то додељено може указати на Исусову причу у Луки 15:11-24. У тој причи, један младић је проћердао своје наследство живећи раскалашно. С временом је почео да презире такав начин живота. Био је гладан, недостајала му је породица и одлучио је да се врати у свој дом. Када је био још далеко, отац га је видео и сав срећан потрчао му у сусрет, загрлио га и изљубио. Размишљање о тој причи може подстаћи особу која је одлутала да се врати у тор. Пошто ће овај свет ускоро бити уништен, она треба да се што пре врати у скупштину, која је попут породичног дома.

15. Зашто се неки удаље од скупштине?

15 Већина оних који су одлутали од скупштине не може се у потпуности изједначити са изгубљеним сином. Једни су се полако удаљили од скупштине, баш као што се брод ношен таласима удаљава од обале. Други су постали толико оптерећени бригама да су запоставили своју духовност. Трећи су се пак спотакли због неког суверника или су напустили скупштину зато што се не слажу с неким библијским учењем. Један број њих се уплео у неисправно поступање. Међутим, изнесени савети могу бити од користи онима који помажу неактивним особама да се врате у стадо пре него што буде касно, без обзира на то због чега су напустиле скупштину.

„Добро нам дошао, сине!“

16-18. (а) Како је један старешина помогао брату који је годинама био неактиван? (б) Зашто је тај брат постао неактиван? (в) Како се опоравио и како га је скупштина дочекала?

16 Један старешина каже: „Старешинство наше скупштине веома се труди да посети оне који су неактивни. Сећам се једног брата с којим сам некад проучавао и помогао му да упозна истину. Касније је духовно ослабио и пролазио кроз веома тежак период, тако да је 25 година био неактиван. Објаснио сам му како примењивање библијских начела може бити од помоћи. После неког времена, почео је да долази у Дворану Краљевства и прихватио је да поново проучава Библију како би се одлучније вратио у стадо.“

17 Зашто је тај брат постао неактиван? Он каже: „Почео сам више пажње да посвећујем световним тежњама него духовним стварима. Нисам више проучавао, нисам учествовао у служби и престао сам да идем на састанке. Пре него што сам се освестио, нисам више био део скупштине. Међутим, један старешина је био искрено заинтересован за мене и помогао ми је да се вратим у скупштину.“ Након што је тај брат прихватио да неко с њим проучава Библију, његови проблеми су полако постајали мањи. Он каже: „Схватио сам да мом животу недостају љубав и вођство које пружају Јехова и његова организација.“

18 Како је скупштина дочекала тог брата? Он каже: „Осећао сам се попут изгубљеног сина о ком је говорио Исус Христ. Једна старија сестра, која је била у скупштини и пре 30 година и која је још увек духовно јака, рекла ми је: ’Добро нам дошао, сине!‘ То ме је стварно дирнуло. Заиста сам осећао као да сам поново пронашао свој дом. Желим да искрено захвалим за љубав, топлину, стрпљење и пажњу коју су показали тај старешина и цела скупштина. Њихова љубав према Јехови и ближњем заиста ми је помогла да се вратим у стадо.“

Подстакни их да одмах делују!

19, 20. Како можеш охрабрити неактивне особе да се што пре врате у стадо и како им можеш показати да Бог од нас не очекује више него што можемо?

19 Живимо у последњим данима, и крај садашњег поретка је на прагу. Зато подстакни неактивне да посећују састанке. Охрабри их да то почну одмах. Скрени им пажњу на то да Сатана жели да уништи њихов однос с Богом и да их наведе да мисле како ће им у животу бити лакше ако одустану од службе Јехови. Можеш им објаснити да једино као Исусови верни следбеници могу уживати праву окрепу. (Прочитати Матеја 11:28-30.)

20 Подсети неактивне особе да Бог од нас очекује да чинимо само оно што можемо. Једном је Лазарева сестра Марија била критикована што је Исусу, кратко пре његове смрти, излила мирисно уље на главу. Том приликом, Исус је рекао: „Пустите је... Учинила је што је могла“ (Мар. 14:6-8). С друге стране, Исус је такође похвалио сиромашну удовицу која је дала веома мали прилог у храму. И она је учинила што је могла (Лука 21:1-4). Већина нас може да присуствује хришћанским састанцима и да учествује у проповедању добре вести. Уз Јеховину помоћ, многи који су сада неактивни моћи ће да постигну то исто.

21, 22. У шта можеш уверити оне који желе да се врате Јехови?

21 Уколико се нека симболична овца која је одлутала од стада плаши поновног сусрета с браћом у скупштини, можеш је подсетити на то како је изгубљени син радосно дочекан када се вратио кући. Неактивне особе могу очекивати сличну добродошлицу у скупштини. Подстакни их да одмах делују како би се одупрли Ђаволу и приближили Богу (Јак. 4:7, 8).

22 Они који се врате Јехови биће срдачно дочекани (Тужб. 3:40). У време кад су били духовно активни, њихова служба Јехови несумњиво им је доносила велику радост. Ако не одлажу свој повратак у стадо, они могу очекивати још многе благослове у будућности!

Како би одговорио?

• Како би се могло помоћи хришћанину који се спотакао и постао неактиван?

• Које би резоновање могло помоћи некоме ко је напустио Божје стадо јер се није слагао с неким библијским учењем?

• Како се може помоћи неком ко се прибојава повратка у скупштину?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Пажљиво слушај док ти неактиван суверник говори како се осећа

[Слика на 15. страни]

Разговор о Исусовој причи о изгубљеном сину може неке подстаћи да се врате у стадо