Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Супротставите се Ђаволу“ попут Исуса

„Супротставите се Ђаволу“ попут Исуса

„Супротставите се Ђаволу“ попут Исуса

„Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (ЈАК. 4:7)

1. С чијим се непријатељством Исус суочио на земљи и с каквим исходом?

 ИСУС ХРИСТ је знао да ће се суочити са Ђаволовим непријатељством. То је било очигледно из речи које је Бог упутио змији, односно бунтовном духовном створењу које се послужило њом: „Ставићу непријатељство између тебе и жене [Јеховине небеске организације] и између твог потомства и њеног потомства. Оно [Исус Христ] ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Пост. 3:14, 15; Откр. 12:9). То што је проречено да ће Исус бити рањен у пету значило је да ће бити убијен и тако претрпети ударац чије ће последице бити привремене, пошто ће га Јехова ускрснути у небески живот. Међутим, то што ће змији бити здробљена глава значило је да ће Ђаво задобити смртни ударац од ког се никада неће опоравити. (Прочитати Дела апостолска 2:31, 32 и Јеврејима 2:14.)

2. Зашто је Јехова био сигуран да ће се Исус успешно супротставити Ђаволу?

2 Јехова је знао да ће Исус успешно извршити свој задатак на земљи и супротставити се Ђаволу. Зашто је био сигуран у то? Зато што је он створио Исуса на небу вековима раније, посматрао га је и знао да је његов „вешт градитељ“ и „првенац свега што је створено“ послушан и веран (Посл. 8:22-31; Кол. 1:15). Зато је, када је Исус био послат на земљу и када је Ђаволу допуштено да га искушава до смрти, Бог био сигуран да ће његов јединорођени Син изаћи као победник (Јов. 3:16).

Јехова чува своје слуге

3. Како Ђаво поступа према Јеховиним слугама?

3 Исус је указао на Ђавола као на ’владара овог света‘ и упозорио је своје ученике да ће бити прогоњени као што је и он сам био (Јов. 12:31; 15:20). Свет, који лежи у Сатаниној власти, мрзи праве хришћане јер служе Јехови и проповедају о Божјој праведности (Мат. 24:9; 1. Јов. 5:19). Ђаво нарочито циља на остатак помазаника који ће владати с Христом у небеском Краљевству. Његова мета су и многобројни Јеховини сведоци који се надају да ће вечно живети у рају на земљи. Божја Реч нас упозорава: „Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8).

4. Шта доказује да се у наше време Божји народ успешно супротставља Ђаволу?

4 Ми се као организација успешно супротстављамо Ђаволу захваљујући томе што имамо Божју подршку. Размотримо следеће чињенице: У протеклих 100 година, неки од најсвирепијих диктаторских режима у историји покушали су да избришу Јеховине сведоке из постојања. Међутим, број Сведока је растао из године у годину и сада износи скоро 7 000 000 у преко 100 000 скупштина широм света. А окрутних режима који су прогонили Јеховин народ више нема!

5. Како се стих из Исаије 54:17 испуњава на Јеховиним слугама?

5 Обраћајући се древном Израелу, Бог је обећао: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно, и сваки језик који се на суду подигне на тебе прогласићеш злим. То је наследство Јеховиних слугу и од мене је њихова праведност“ (Иса. 54:17). У „последњим данима“ то обећање се испуњава на Јеховином народу широм света (2. Тим. 3:1-5, 13). Док се и даље супротстављамо Ђаволу, ниједно оружје које он користи како би збрисао Божји народ с лица земље није успешно пошто је Јехова на нашој страни (Пс. 118:6, 7).

6. Шта нам Данилово пророчанство говори о будућности Сатаниног владања?

6 Кад овом злом свету дође крај, који се брзо приближава, сви елементи Сатанине власти биће заувек уништени. Пророк Данило је под надахнућем прорекао: „У данима тих краљева [који данас владају] Бог ће небески подићи краљевство [на небу] које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства [која сада постоје], а само ће стајати довека“ (Дан. 2:44). Када се то деси, нестаће и сатанска власт и власт несавршених људи. Сваки траг Ђаволовог поретка заувек ће нестати и Божје Краљевство ће владати над свом земљом, без иједног противника. (Прочитати 2. Петрову 3:7, 13.)

7. Како знамо да се Јеховине слуге као појединци могу успешно супротставити Ђаволу?

7 Нема сумње да ће Јеховина организација бити сачувана и да ће духовно напредовати. (Прочитати Псалам 125:1, 2.) Како је с нама? Библија нам говори да се можемо успешно супротстављати Ђаволу, баш као што је то и Исус чинио. Штавише, пророчанство које је Христ дао преко апостола Јована показује да ће упркос Сатанином противљењу „велико мноштво“ оних који имају земаљску наду преживети крај овог поретка. Према Библији, они кличу: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету [Исусу Христу]!“ (Откр. 7:9-14). За помазанике се каже да побеђују Сатану, а њихови сарадници „друге овце“ такође му се успешно супротстављају (Јов. 10:16; Откр. 12:10, 11). Међутим, неопходан је свесрдан труд и усрдна молитва за ’избављење од Злога‘ (Мат. 6:13).

Савршен узор у супротстављању Ђаволу

8. Које је прво искушење Ђаво употребио против Исуса у пустињи и како је Исус реаговао?

8 Ђаво је покушао да сломи Исусову беспрекорност. У пустињи га је искушавао како би га навео да буде непослушан Јехови. Међутим, Исус је пружио савршен пример у супротстављању Сатани. Након што је постио 40 дана и ноћи, сигурно је био веома гладан. „Ако си син Божји“, рекао му је Сатана, „реци овом камењу да постане хлеб.“ Али Исус је одбио да моћ коју је добио од Бога употреби за личну корист. Рекао је: „Писано је: ’Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста‘“ (Мат. 4:1-4; П. зак. 8:3).

9. Зашто морамо да се одупиремо Ђаволовим покушајима да искористи наше природне жеље?

9 Данас Ђаво покушава да код Јеховиних слугу искористи природне жеље. Стога морамо бити одлучни да се одупремо искушењу да подлегнемо неисправним сексуалним жељама, које се истичу у овом неморалном свету. Божја Реч недвосмислено каже: „Зар не знате да неправедници неће наследити Божје краљевство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима... неће наследити Божје краљевство“ (1. Кор. 6:9, 10). Јасно је да људи који воде неморалан живот и не желе да се промене неће моћи да живе у Божјем новом свету.

10. Према Матеју 4:5, 6, којим се још искушењем Сатана послужио како би покушао да сломи Исусову беспрекорност?

10 Говорећи о још једном искушењу с којим се Исус суочио у пустињи, Писмо каже: „Тада га је Ђаво повео у свети град, поставио га на врх храмског зида и рекао му: ’Ако си син Божји, баци се доле! Јер је писано: „Анђелима својим заповедиће за тебе, и носиће те на рукама својим, да негде не запнеш о камен ногом својом“‘“ (Мат. 4:56). То је наводно требало да пружи спектакуларан доказ да је Исус Месија. Али то би заправо био неисправан, дрзак поступак који не би наишао на Божје одобравање. Исус је и овог пута остао беспрекоран пред Јеховом и одговорио је цитирајући један стих из Писма. Рекао је: „Писано је и ово: ’Не искушавај Јехову, свог Бога‘“ (Мат. 4:7; П. зак. 6:16).

11. Како нас Сатана може искушавати и до чега то може довести?

11 Сатана нас на разне начине може искушавати да тежимо за славом. Може покушати да нас наведе да следимо светске модне трендове у облачењу и дотеривању или да се упустимо у сумњиве облике забаве. Међутим, ако бисмо игнорисали библијске савете и опонашали свет, да ли бисмо могли очекивати да нас анђели заштите од лоших последица? Премда се краљ Давид покајао за своје грехе с Витсавејом, он није био заштићен од лоших последица својих поступака (2. Сам. 12:9-12). Немојмо искушавати Јехову на неисправан начин, можда тако што бисмо развијали пријатељство са светом. (Прочитати Јакова 4:4 и 1. Јованову 2:15-17.)

12. Које се искушење помиње у Матеју 4:8, 9 и како је Божји Син реаговао?

12 Ђаво је у пустињи искушао Исуса и на тај начин што му је понудио политичку моћ. Показао му је сва краљевства света и њихову славу и рекао: „Све ћу ти ово дати ако паднеш и поклониш ми се“ (Мат. 4:8, 9). Какав дрзак покушај да прими обожавање које припада Јехови и да наведе Исуса да буде неверан Богу! Развијајући жељу да буде обожаван, тај некада верни анђео постао је грешни, похлепни, зли кушач Сатана Ђаво (Јак. 1:14, 15). У оштрој супротности с тим, Исус је био одлучан да остане веран свом небеском Оцу и зато је рекао: „Одлази, Сатано! Јер је писано: ’Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи.‘“ Тако се Исус опет супротставио Ђаволу веома јасним и одлучним речима. Божји Син није желео ништа од Сатаниног света и никада не би обожавао Злога! (Мат. 4:10; П. зак. 6:13; 10:20).

„Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“

13, 14. (а) Шта је Ђаво понудио Исусу када му је показао сва краљевства света? (б) Како Сатана покушава да нас исквари?

13 Показујући Исусу сва краљевства света, Ђаво му је понудио моћ какву до тада ниједан човек није имао. Сатана се понадао да ће се Исусу допасти оно што види и да ће пожелети да постане најмоћнији политички вођа на земљи. Данас нам Сатана неће понудити краљевства, али он покушава да исквари наша срца путем онога што гледамо, слушамо и о чему размишљамо.

14 Ђаво влада овим светом, а исто тако контролише и светске медије. Зато није чудо што је оно што свет нуди за гледање, слушање и читање препуно неморала и насиља. Свет маркетинга покушава да у нама створи жељу да поседујемо брдо ствари које нам нису потребне. Тиме нас Ђаво стално искушава жељом за материјалним стварима која може утицати на наше очи, уши и мисли. Међутим, ако не гледамо, не слушамо и не читамо оно што није у складу с библијским начелима, ми у ствари говоримо: „Одлази, Сатано!“ На тај начин опонашамо Исуса тиме што смо чврсти и одлучни да одбацимо Сатанин нечист свет. Да нисмо део Сатаниног света, јасно се види и из тога што се храбро идентификујемо као Јеховини сведоци и Христови следбеници на послу, у школи, комшилуку и међу рођацима. (Прочитати Марка 8:38.)

15. Зашто супротстављање Ђаволу захтева да стално будемо на опрезу?

15 Након што је трећи пут безуспешно покушао да наведе Исуса да поступи неисправно, ’Ђаво га је оставио‘ (Мат. 4:11). Међутим, он није намеравао да сасвим престане да га искушава, јер се каже: „Када је Ђаво завршио са свим тим кушњама [у пустињи], отишао је од њега до неке друге прилике“ (Лука 4:13). Када се успешно супротставимо Ђаволу, треба да захвалимо Јехови. Али такође треба да наставимо да тражимо Божју помоћ, јер ће се Ђаво вратити како би нас искушао у неко друго време које он сматра повољним — а не онда када ми то очекујемо. Зато морамо стално бити на опрезу, спремни да истрајемо у светој служби Јехови без обзира на кушње с којима се можемо суочити.

16. Коју нам снажну силу Јехова даје и зашто треба да се молимо за њу?

16 Да бисмо успели да се супротставимо Ђаволу, треба да се молимо како бисмо добили најснажнију силу у свемиру — Божји свети дух. Та сила ће нас оспособити да радимо оно што сами својом снагом не бисмо могли. Исус је уверио своје следбенике да ће добити помоћ светог духа када је рекао: „Дакле, ако ви, иако сте [несавршени и зато у извесном смислу] зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то!“ (Лука 11:13). Наставимо да се молимо Јехови за његов свети дух. Имајући подршку ове најснажније силе док се супротстављамо Ђаволу, моћи ћемо да победимо. Осим тога што се редовно и усрдно молимо, треба да обучемо потпуну ратну опрему од Бога како бисмо ’могли да се одупремо Ђаволовим сплеткама‘ (Еф. 6:11-18).

17. Шта је још помогло Исусу у супротстављању Ђаволу?

17 Исусу је у супротстављању Ђаволу помогло још нешто што може помоћи и нама. Библија каже: „Због радости која је стајала пред њим поднео је мученички стуб не марећи за срамоту и сео је с десне стране Божјег престола“ (Јевр. 12:2). И ми можемо имати сличну радост ако подржавамо Јеховину врховну власт, славимо његово свето име и увек имамо у мислима награду вечног живота. Какву ћемо само радост доживети када Сатана и сва његова дела заувек нестану и када ’кротки буду поседовали земљу и уживали у изобиљу мира‘! (Пс. 37:11). Зато наставимо да се супротстављамо Ђаволу попут Исуса. (Прочитати Јакова 4:7, 8.)

Како би одговорио?

• Који доказ постоји да Јехова чува свој народ?

• Како је Исус пружио пример у супротстављању Сатани?

• На које начине се можеш супротставити Ђаволу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 29. страни]

Пријатељство са светом чини нас Божјим непријатељима

[Слика на 31. страни]

Исус је одбио Сатану када му је понудио сва краљевства света