Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Како можемо течно говорити „чист језик“, истину о Богу и његовој намери? (Соф. 3:9)

Као што је то случај са учењем било ког језика, да бисмо течно говорили „чист језик“ треба да пажљиво слушамо, опонашамо оне који течно говоре, памтимо називе библијских књига и одређене библијске стихове, понављамо оно што смо научили, читамо наглас, упознамо се с граматиком, то јест ’здравим речима‘ библијске истине, наставимо да напредујемо, одредимо термин за проучавање и „говоримо“ чист језик у свакој прилици (15. 8, стране 21-25).

• Шта треба да знамо о Богу да бисмо га добро упознали?

„Јехова је име његово“, и он жели да га познајемо по том имену (Изл. 15:3). Он је „Бог љубави и мира“ (2. Кор. 13:11). Он је „Бог који све зна“ и „Бог спасења“ (1. Сам. 2:3; Пс. 25:5). Бог ће се приближити онима који се труде да га упознају (1. 9, стране 4-7).

• На шта се односи израз „троструко уже“ када је реч о браку?

„Троструко уже“ је фигуративан израз (Проп. 4:12). Када се овај израз односи на брак, то значи да су муж и жена попут два влакна која су упредена око главног влакна које представља Бога. То јединство с Богом брачном пару даје духовну снагу да се бори с проблемима и уједно је темељ за постизање среће (15. 9, страна 16).

• На шта се у Јеврејима 6:2 указује изразом ’полагање руку‘?

Тим изразом се не указује на наименовање старешина већ на полагање руку које се вршило с циљем да се новим верницима пренесу дарови светог духа (Дела 8:14-17; 19:6) — 15. 9, страна 32.

• Којим потребама своје деце удовољава добар отац?

Неке од тих потреба су (1) његова љубав, (2) добар пример, (3) срећна породична атмосфера, (4) духовна поука, (5) дисциплиновање, (6) заштита (1. 10, стране 18-21).

• Како надгледници могу показивати поштовање према другима?

Један начин је да никада од других не траже да учине нешто што сами не би урадили. Такође, показују поштовање тиме што наводе разлог када дају нека задужења или упутства (15. 10, страна 22).

• Који кораци ће помоћи брачним друговима да остану одани једно другом?

(1) Нека вам брак буде приоритет. (2) Избегавајте све облике неверства. Било да је ваш брак стабилан или је у кризи, вашем брачном другу је потребно да зна да сте одлучни да учините све како би ваш брак успео. Ова два корака ће допринети томе (1. 11, стране 18-21).

• Коју поуку старешина може извући из начина на који је израелски пастир користио свој штап?

Пастир је користио дуг, на врху савијен штап којим је водио стадо. Када су овце улазиле у тор или излазиле из њега, ’пролазиле би испод пастирског штапа‘ и тада би их он пребројавао (Лев. 27:32). Слично томе, пастири у скупштини треба да добро познају Божје стадо, као и стање сваке овце у њему (15. 11, страна 9).

• Како једна домаћица показује да јој је чистоћа веома важна?

Бактерије могу доспети у храну на различите начине, зато домаћица пере руке пре припреме јела и држи храну покривеном. Она темељно чисти кућу како се не би појавили пацови, мишеви и инсекти. Још неки кораци су редовно одржавање и прање одеће, као и да се сви чланови породице редовно туширају. Такви поступци су у складу с библијским начелима (1. 12, стране 9-11).