Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је важно сачувати беспрекорност?

Зашто је важно сачувати беспрекорност?

Зашто је важно сачувати беспрекорност?

„Суди ми, Јехова... према беспрекорности мојој“ (ПС. 7:8)

1, 2. Које уобичајене ситуације представљају испит за беспрекорност једног хришћанина?

 ЗАМИСЛИ следеће три ситуације: Једном дечаку се ругају школски другови. Покушавају да га испровоцирају и наљуте, можда да би им узвратио ружним речима или се потукао с њима. Да ли ће им вратити истом мером или ће се одупрети тој жељи и удаљити се? Један ожењен човек је сам код куће и тражи нешто на Интернету. На компјутерском екрану се изненада појављује реклама за вебсајт с вулгарним садржајем. Да ли ће подлећи искушењу и посетити тај сајт или ће то одлучно избећи? Док је једна хришћанка у друштву неких сестара, разговор креће у негативном правцу и претвара се у оговарање једне сестре из скупштине. Да ли ће учествовати у томе или ће се трудити да промени тему?

2 Иако су ове ситуације потпуно различите, оне имају нешто заједничко. У сваку од њих је укључена борба да се сачува хришћанска беспрекорност. Да ли имаш на уму властиту беспрекорност када се ради о твојим бригама, потребама и циљевима у животу? Људи свакодневно размишљају о свом изгледу, здрављу, зарађивању за живот и успонима и падовима блиских веза као што су пријатељства или емоционалне везе. Таквим бригама вероватно посвећујемо велику пажњу. Међутим, шта је Јехови посебно важно док испитује наше срце? (Пс. 139:23, 24). То је наша беспрекорност.

3. Који је посебан избор Јехова ставио пред нас и шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Од Јехове потиче „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Јак. 1:17). Захваљујући њему имамо бројне дарове као што су тело, ум, здравље и различите способности (1. Кор. 4:7). Међутим, Јехова нас не присиљава да будемо беспрекорни. Он нам допушта да сами одлучимо да ли ћемо испољавати ту особину или не (П. зак. 30:19). Зато је потребно да сазнамо шта је беспрекорност. Такође ћемо осмотрити три разлога који показују зашто је она од пресудне важности.

Шта је беспрекорност?

4. Шта се подразумева под беспрекорношћу и шта можемо научити из Јеховиног закона о животињским жртвама?

4 Многи људи имају нејасну представу о томе шта је беспрекорност. На пример, неки је изједначавају с поштењем. То јесте важна особина, али беспрекорност обухвата много више. У Библији се под беспрекорношћу подразумева потпуна оданост Богу и морална честитост. Хебрејске речи којима се указује на „беспрекорност“ у свом корену имају значење здрав, потпун или без мане. Једна од тих речи се користи у повезаности са жртвама које су биле приношене Јехови. Да би Јехова прихватио неку жртву, животиња која се приносила морала је бити здрава, без мане. (Прочитати Левитску 22:19, 20.) Јехова је строго укорио оне који су безобзирно кршили његове одредбе, приносећи хроме, болесне или слепе животиње (Мал. 1:6-8).

5, 6. (а) Који примери показују да већина нас цени оно што је без недостатка или мане? (б) Да ли морамо бити савршени да бисмо били беспрекорни? Објасни.

5 Сасвим је природно да неко тражи и цени оно што је без недостатка или мане. Примера ради, замисли колекционара који је након дугог трагања коначно нашао драгоцену књигу, а онда установио да јој недостају важне странице. Разочаран, вероватно ће је вратити на полицу. Или замисли жену која шета плажом и скупља шкољке које су таласи избацили на обалу. Очарана њиховом разноликошћу и лепотом, узима их и пажљиво посматра. Које ће задржати? Оне које су целе, неоштећене. Слично томе, Бог тражи људе који су му одани целим срцем (2. Лет. 16:9).

6 Међутим, можда се питаш да ли човек мора бити савршен да би био беспрекоран. Због греха и несавршености, можда себе видимо као књигу којој недостају странице или као оштећену шкољку. Да ли се понекад тако осећаш? Буди уверен да Јехова од нас не очекује да будемо савршени у апсолутном смислу. Он од нас никад не тражи више него што можемо пружити * (Пс. 103:14; Јак. 3:2). Па ипак, очекује да будемо беспрекорни. Постоји ли онда разлика између савршености и беспрекорности? Постоји. Ево једног примера: младић воли девојку и намерава да се ожени њоме. Било би неразумно ако би очекивао од ње да буде савршена. С друге стране, сасвим је на месту да очекује да му буде одана целим срцем, да воли само њега. Слично томе, Јехова је „Бог који захтева да се оданост исказује искључиво њему“ (Изл. 20:5). Он од нас не очекује да будемо савршени већ да га волимо целим срцем и да обожавамо само њега.

7, 8. (а) Какав је пример беспрекорности пружио Исус? (б) Шта је суштина беспрекорности у библијском смислу?

7 Можда нас то подсећа на Исусов одговор када је упитан која је заповест најважнија. (Прочитати Марка 12:28-30.) Исус није само дао одговор већ је живео у складу с оним што је рекао. Својим ненадмашним примером показао је шта значи волети Јехову свим својим умом, срцем, душом и снагом. Показао је да се беспрекорност не испољава само речима већ и добрим делима која се чине из чистих мотива. Да бисмо сачували беспрекорност, неопходно је да следимо Исусове стопе (1. Петр. 2:21).

8 Суштина беспрекорности у библијском смислу јесте да смо целим срцем одани нашем небеском Оцу, Јехови Богу и да живимо у складу с његовом вољом и намером. Беспрекорност ћемо сачувати тако што ћемо се у свакодневном животу изнад свега трудити да угодимо Јехови Богу. Увек ће нам бити најважније оно што он сматра најважнијим. Осмотримо три разлога који показују зашто је то толико значајно.

1. Беспрекорност и спорно питање о Божјем праву да влада

9. Како је наша беспрекорност повезана са спорним питањем о праву владања?

9 Јеховино право да влада не зависи од наше беспрекорности. Његова врховна власт је праведна, вечна и свеобухватна. Увек ће бити тако, без обзира на то шта каже или уради било које створење. Међутим, Божје право да влада је злонамерно оспорено, на небу и на земљи. Зато је потребно да се те оптужбе оповргну, да се пред свим интелигентним створењима докаже да Јехова има право да влада, као и да то чини праведно и с љубављу. Као Јеховини сведоци, ми волимо да разговарамо о Божјој врховној власти са свима који желе да слушају. Међутим, како можемо заузети став у том спорном питању? Како можемо показати да смо изабрали Јехову за свог Врховног Владара? Тако што ћемо остати беспрекорни.

10. Коју је оптужбу Сатана изнео у погледу људске беспрекорности и како би ти желео да одговориш на њу?

10 Осмотри како је твоја беспрекорност повезана с тим. Сатана је у суштини тврдио да ниједан човек неће подупирати Бога као Владара, да нико неће служити Јехови из несебичне љубави. Пред огромним бројем небеских створења, Ђаво је рекао Јехови: „Кожу за кожу! Све што човек има даће за душу своју“ (Јов 2:4). Запази да он није оптужио само праведног Јова, већ је своју тврдњу изнео као опште правило за све људе. Зато се у Библији Сатана назива ’тужитељем наше браће‘ (Откр. 12:10). Он се руга Јехови тврдећи да му хришћани — укључујући и тебе — неће остати верни. Сатана тврди да би ти издао Јехову како би спасао свој живот. Шта мислиш о тим оптужбама које су упућене на твој рачун? Зар не би једва дочекао прилику да докажеш да је Сатана лажов? Управо то постижеш тиме што чуваш своју беспрекорност.

11, 12. (а) Како се из наведених примера види веза између наше беспрекорности и одлука које свакодневно доносимо? (б) Зашто чување беспрекорности можемо сматрати чашћу?

11 Пошто желиш да останеш беспрекоран, твоје свакодневно понашање и одлуке које доносиш веома су важни. Осмотри поново три ситуације које су споменуте у уводу. На који начин би свака особа могла да сачува своју беспрекорност? Дечак коме се ругају школски другови у великом је искушењу да плане на њих, али присећа се следеће опомене: „Не освећујте се, вољени, него дајте места гневу Божјем, јер је писано: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова.‘“ (Римљ. 12:19). Зато иде својим путем, не обазирући се на њих. Човек који користи Интернет могао би да гледа материјал неморалног садржаја, али има на уму начело које се огледа у Јововим речима: „Савез сам склопио са очима својим, па како бих онда за девојком гледао?“ (Јов 31:1). У складу с тим, он одбија да гледа бесрамне слике, избегавајући такве садржаје као да се ради о отрову. Сестра се повлачи из разговора који се претворио у оговарање јер се присећа савета: „Нека свако од нас угађа ближњем у ономе што је добро за изграђивање“ (Римљ. 15:2). Ако би ширила даље оно што је чула, не би никога изградила. Тиме би нашкодила сухришћанки и разочарала би свог небеског Оца. Она зато пази на своје речи и мења тему.

12 У сваком од ових случајева, својом одлуком хришћанин заправо каже: ’Јехова је мој Владар. Желим да чиним оно што је њему угодно.‘ Да ли своје изборе и одлуке посматраш у том светлу? Ако то чиниш, онда си истински послушан дирљивим речима које су забележене у Пословицама 27:11: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга.“ Права је част што својим поступцима можемо обрадовати Бога! Зар чување беспрекорности није вредно сваког труда?

2. Темељ за Божји суд

13. Како Јовове и Давидове речи показују да је беспрекорност темељ за Божји суд?

13 Видели смо да нам беспрекорност омогућава да покажемо да смо изабрали Јехову за Врховног Владара. Она је зато темељ за Божји суд. Јову је била добро позната та чињеница. (Прочитати Јова 31:6.) Он је знао да Бог ’мери‘ све људе на ’тачној ваги‘ користећи своја савршена мерила правде да би проценио нашу беспрекорност. Давид је рекао нешто слично: „Јехова ће изрећи пресуду свим народима. Суди ми, Јехова, према праведности мојој и према беспрекорности мојој... Праведни Бог испитује срце и бубреге“ (Пс. 7:8, 9). Ми знамо да Бог може да види наше најскривеније мисли и осећања, наше фигуративно „срце и бубреге“. Зато увек треба да имамо на уму шта он тражи. Као што је Давид рекао, Јехова нам суди према нашој беспрекорности.

14. Зашто не треба да закључимо да због своје несавршености и склоности ка греху нећемо успети да останемо беспрекорни?

14 Замисли Јехову како испитује милијарде људских срца (1. Лет. 28:9). Колико често он нађе некога ко чува хришћанску беспрекорност? То се ретко дешава! Међутим, не треба да закључимо да имамо и сувише мана да бисмо били беспрекорни. Напротив, попут Давида и Јова, с разлогом се можемо поуздати у то да ће нас Јехова просудити као беспрекорне иако смо несавршени. Присети се да савршеност не гарантује да ћемо остати беспрекорни. На земљи је живело само троје савршених људи, а двоје њих, Адам и Ева, нису сачували своју беспрекорност. С друге стране, милиони несавршених људи су успели у томе. То можеш и ти.

3. Од пресудне важности за нашу наду

15. Како је Давид показао да је беспрекорност од пресудне важности за нашу наду за будућност?

15 Будући да је беспрекорност темељ за Божји суд, она је од пресудне важности за нашу наду за будућност. Давид је знао да је то истина. (Прочитати Псалам 41:12.) Нада да ће заувек имати Божју наклоност чинила га је срећним. Попут правих хришћана данас, Давид се надао да ће вечно живети, служити Јехови и тако му постајати све ближи. Он је знао да мора остати беспрекоран ако жели да види испуњење те наде. Слично томе, Јехова и нас подупире, поучава, води и благосиља док чувамо своју беспрекорност.

16, 17. (а) Зашто си одлучан да се увек чврсто држиш своје беспрекорности? (б) На која питања ће бити одговорено у следећем чланку?

16 Да бисмо сада били срећни, неопходно је да имамо наду. Она нам може дати радост која је потребна да бисмо пребродили тешка времена. Нада може заштитити и наше мисли. Присети се да се она у Библији упоређује с кацигом (1. Сол. 5:8). Као што кацига штити главу војника током битке, нада штити наш ум од негативног, песимистичног размишљања које Сатана шири у овом старом свету коме се ближи крај. Живот је бесмислен ако је лишен наде. Морамо се искрено преиспитивати и пажљиво размишљати о својој беспрекорности и нади која је повезана с њом. Немој заборавити да тиме што остајеш беспрекоран ти подупиреш Јеховину врховну власт и чуваш своју драгоцену наду за будућност. Увек се чврсто држи своје беспрекорности!

17 Пошто је беспрекорност толико важна, вреди осмотрити још нека питања. Како можемо бити беспрекорни? Како можемо сачувати беспрекорност? Шта се може учинити ако особа неко време не поступа беспрекорно? На ова питања биће одговорено у следећем чланку.

[Фуснота]

^ Додуше, Исус је рекао: „Будите дакле савршени, као што је савршен ваш небески Отац“ (Мат. 5:48). Он је очигледно био свестан тога да чак и несавршени људи могу бити савршени у релативном смислу. Ми можемо испунити заповест да несебично волимо друге, чиме угађамо Богу. Међутим, Јехова је савршен у апсолутном смислу. Када се ради о Јехови, беспрекорност подразумева и савршенство (Пс. 18:30).

[Питања за разматрање]

Како би одговорио?

• Шта је беспрекорност?

• Како је беспрекорност повезана са спорним питањем о праву владања?

• У ком смислу је беспрекорност темељ за нашу наду?

[Слике на 5. страни]

Наша беспрекорност је свакодневно на испиту