Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо Исусову јединствену улогу у Божјој намери

Ценимо Исусову јединствену улогу у Божјој намери

Ценимо Исусову јединствену улогу у Божјој намери

„Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (ЈОВ. 14:6)

1, 2. Зашто треба да нас занима Исусова јединствена улога у Божјој намери?

 ТОКОМ читаве историје, многи су настојали да буду истакнути у нечему, али врло мало их је успело у томе. Још мање њих могло је с правом да каже да су посебни у неком смислу. Међутим, Исус Христ, Божји Син, јединствен је у много чему.

2 Зашто треба да нас занима Исусова јединствена улога? Пре свега, због нашег односа с небеским Оцем, Јеховом. Исус је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јов. 14:6; 17:3). Осмотримо на које је начине Исус посебан. Чинећи то, боље ћемо разумети и више ценити његову улогу у Божјој намери.

„Јединорођени Син“

3, 4. (а) По чему је Исус као јединорођени Син посебан? (б) Зашто је Исусова улога у стварању јединствена?

3 Када је искушавао Исуса, Сатана га је назвао „син Божји“. Међутим, Исус није обичан Божји син (Мат. 4:3, 6). Он је с правом назван „јединорођени Син“ (Јов. 3:16, 18). Грчка реч преведена са „јединорођени“ дефинише се као „једини припадник своје врсте“, „једини тог рода“ или „јединствен“. Јехова има на стотине милиона духовних синова. У ком смислу је онда Исус једини припадник „своје врсте“?

4 Исус је посебан по томе што је Отац само њега директно створио. Он је прворођени Син. Заправо, он је „првенац свега што је створено“ (Кол. 1:15). Он је „почетак Божјих дела стварања“ (Откр. 3:14). Јединорођени Син је имао и јединствену улогу у стварању. Он није био Створитељ, већ га је Јехова користио као посредника преко ког је стварао све друго. (Прочитати Јована 1:3.) Апостол Павле је написао: „За нас постоји један Бог, Отац, који је све створио и за кога ми живимо, и један Господ, Исус Христ, преко кога је све створено и преко кога ми живимо“ (1. Кор. 8:6).

5. Како се у Светом писму истиче Исусова јединственост?

5 Међутим, Исус је на још многе начине јединствен. У Светом писму су му дате многе титуле и називи који истичу његову посебну улогу у Божјој намери. Осмотримо још пет Исусових улога о којима се говори у грчком делу Светог писма. *

„Реч“

6. Зашто је прикладно то што је Исус назван „Реч“?

6 Прочитати Јована 1:14. Зашто је Исус назван „Реч“ или Логос? Овај назив указује на улогу коју има откако су створена друга интелигентна створења. Јехова је користио свог Сина да пренесе поруке и упутства другим духовним синовима, као што га је користио и да преноси поруке људима на земљи. Да је Исус Реч, то јест да говори у Божје име, види се из његових речи упућених Јеврејима: „Оно што научавам није моје, него потиче од онога који ме је послао. Ако неко жели да врши његову вољу, он ће знати да ли је то учење од Бога или ја говорим сам од себе“ (Јов. 7:16, 17). Исус је задржао назив „Реч Божја“ чак и након што се вратио на небо (Откр. 19:11, 13, 16).

7. Како можемо опонашати понизност коју Исус показује као „Реч“?

7 Размисли шта све овај назив подразумева. Иако је Исус најмудрији од свих Јеховиних створења, он се не ослања на своју мудрост. Он говори оно што му Отац каже. Увек скреће пажњу на Јехову, а не на себе (Јов. 12:50). Какав диван пример за нас! Нама је такође поверена драгоцена предност да ’објављујемо добру вест о ономе што је добро‘ (Римљ. 10:15). Исусов пример понизности треба да нас подстакне да не износимо нешто своје. Када преносимо животодајну поруку из Светог писма, нећемо ’ићи преко онога што је написано‘ (1. Кор. 4:6).

„Амин“

8, 9. (а) Шта значи реч „амин“ и зашто је Исус назван „Амин“? (б) Како је Исус испунио своју улогу као „Амин“?

8 Прочитати Откривење 3:14. Зашто је Исус назван „Амин“? Реч преведена са „амин“ је транслитерација хебрејске речи која значи „тако је“ или „нека буде тако“. Хебрејска реч из које је изведен овај израз значи „бити веран“ или „бити поуздан“. Та иста реч се користи да би се описала Јеховина верност (П. зак. 7:9; Иса. 49:7). У ком смислу је Исусова улога посебна када се за њега каже да је „Амин“? Запази како 2. Коринћанима 1:19, 20 одговара: „Син Божји, Христ Исус, кога смо вам ми проповедали... није био ’да‘, а истовремено ’не‘, него је ’да‘ по њему постало ’да‘. Јер колико год има Божјих обећања, посредством њега постала су ’да‘. Зато преко њега и кажемо ’амин‘, да бисмо прославили Бога.“

9 Исус је „Амин“ за сва Божја обећања. Својим беспрекорним начином живота на земљи, као и жртвеном смрћу, он је потврдио и омогућио испуњење свих обећања Јехове Бога. Тиме што је остао веран, Исус је оповргао Сатанину оптужбу, забележену у књизи о Јову, да ће се Божје слуге одрећи Бога када су у немаштини, када пате или су у кушњи (Јов 1:6-12; 2:2-7). Од свих Божјих створења, прворођени Син је могао дати најупечатљивији одговор на ту оптужбу. Осим тога, Исус је пружио најјачи доказ тиме што је подржао свог Оца у још важнијем питању које се тиче његовог права да влада.

10. Како можемо опонашати Исуса у јединственој улози коју има као „Амин“?

10 Како можемо опонашати Исуса у јединственој улози коју има као „Амин“? Тако што ћемо остати верни Јехови и подржавати га као Врховног Владара. Чинећи то, одазваћемо се на позив из Пословица 27:11: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга.“

„Посредник новог савеза“

11, 12. По чему је Исусова улога као Посредника јединствена?

11 Прочитати 1. Тимотеју 2:5, 6. Исус је једини „посредник између Бога и људи“. Он је „посредник новог савеза“ (Јевр. 9:15; 12:24). Међутим, и за Мојсија се каже да је био посредник Савеза закона (Гал. 3:19). По чему је онда Исусова улога као Посредника јединствена?

12 Изворна реч преведена са „посредник“ је правни термин. Односи се на Исуса као законског посредника (или у неком смислу правног заступника) новог савеза који је омогућио рођење новог народа, ’Израела Божјег‘ (Гал. 6:16). Тај народ је сачињен од духом помазаних хришћана који ће на небу служити као „краљевско свештенство“ (1. Петр. 2:9; Изл. 19:6). Савез закона, чији је Мојсије био посредник, није могао да омогући стварање једног таквог народа.

13. Шта укључује Исусова улога коју има као Посредник?

13 Шта укључује Исусова улога коју има као Посредник? Јехова је применио вредност Исусове крви на оне с којима је склопио нови савез. На тај начин, он их је законски прогласио праведнима (Римљ. 3:24; Јевр. 9:15). Након тога их је могао узети у нови савез са изгледом да постану небески краљеви и свештеници. Као њихов посредник, Исус им помаже да сачувају чист положај пред Богом (Јевр. 2:16).

14. Зашто сви хришћани, без обзира на наду коју имају, треба да цене Исусову улогу Посредника?

14 Шта се може рећи за оне с којима није склопљен нови савез и који се надају да ће вечно живети на земљи а не на небу? Иако не учествују у новом савезу, они имају корист од њега. Они добијају опроштење греха и проглашени су праведнима као Божји пријатељи (Јак. 2:23; 1. Јов. 2:1, 2). Било да се надамо да ћемо живети на небу или на земљи, свако од нас има добар разлог да цени Исусову улогу Посредника новог савеза.

„Првосвештеник“

15. Како се Исусова улога као Првосвештеника разликује од службе коју су вршили сви други првосвештеници?

15 Иако су многи људи у прошлости служили као првосвештеници, Исусова улога као Првосвештеника је јединствена. Зашто? Павле објашњава: „Он не треба, као они првосвештеници, да сваки дан приноси жртве — најпре за своје грехе, а онда за грехе народа — јер кад је принео самог себе, учинио је то једном заувек. Закон, наиме, за првосвештенике поставља људе који имају слабости, а реч заклетве, која је дата након Закона, поставља Сина, који је заувек учињен савршеним“ (Јевр. 7:27, 28). *

16. По чему је Исусова жртва јединствена?

16 Исус је био савршен човек, потпуно једнак Адаму пре него што је згрешио (1. Кор. 15:45). Као такав, он је био једини човек који је могао принети савршену, потпуну жртву — жртву коју није требало приносити више пута. Према Мојсијевом закону, жртве су се приносиле свакодневно. Стога су све те жртве и свештеничка служба биле само предслика онога што ће Исус учинити (Јевр. 8:5; 10:1). Због свега онога што ће постићи служећи као Првосвештеник у сву вечност, Исус је у тој улози јединствен.

17. Зашто треба да будемо захвални за службу коју Исус врши као Првосвештеник и како то можемо показати?

17 Исусова првосвештеничка служба потребна нам је да бисмо имали праведан положај пред Богом. Заиста имамо дивног Првосвештеника! „Наш првосвештеник је неко ко не само што може да саосећа с нама у нашим слабостима“, написао је Павле, „него је и попут нас искушан у свему, али није згрешио“ (Јевр. 4:15). Ако смо свесни те чињенице и ако смо захвални, то ће нас подстаћи да ’не живимо више за себе, него за њега који је умро за нас‘ (2. Кор. 5:14, 15; Лука 9:23).

Проречено „потомство“

18. Које је пророчанство изречено након што је Адам згрешио и шта је касније откривено у вези с тим?

18 Још у Едену, када је изгледало да је човечанство изгубило све — чист положај пред Богом, вечни живот, срећу и Рај — Јехова Бог је прорекао да ће доћи Избавитељ. На њега је указано као на „потомство“ (Пост. 3:15). То мистериозно потомство вековима је било тема бројних библијских пророчанстава. Откривено је да ће бити Аврахамов, Исаков и Јаковљев потомак. Такође је речено да ће доћи из породичне лозе краља Давида (Пост. 21:12; 22:16-18; 28:14; 2. Сам. 7:12-16).

19, 20. (а) Ко је обећано „потомство“? (б) Зашто се може рећи да проречено потомство не укључује само Исуса?

19 Ко је био то обећано „потомство“? Одговор се може наћи у Галатима 3:16. (Прочитати.) Међутим, касније у истом поглављу, апостол Павле је рекао помазаним хришћанима: „Ако сте Христови, онда сте Аврахамово потомство, наследници по обећању“ (Гал. 3:29). Зашто се овде каже да и други припадају том потомству, када је претходно речено да је Христ обећано потомство?

20 Милиони тврде да су Аврахамови потомци, а неки се чак представљају као пророци. Неке религије придају велику важност тврдњи да су њихови пророци потекли од Аврахама. Али, да ли су сви они обећано потомство? Не. Као што је апостол Павле истакао под надахнућем, не могу сви Аврахамови потомци тврдити да су обећано потомство. Човечанство није требало да буде благословљено преко потомака других Аврахамових синова, већ само преко Исака (Јевр. 11:18). Према томе, само је један човек, Исус Христ, чије је порекло од Аврахама доказано у Библији, главни део прореченог потомства. * Сви остали који сачињавају други део Аврахамовог потомства постали су то зато што су „Христови“. Исусова улога у испуњењу тог пророчанства заиста је јединствена.

21. Шта ти се посебно допада у вези с начином на који је Исус испунио своју јединствену улогу у Јеховиној намери?

21 Шта смо научили из овог кратког прегледа Исусове јединствене улоге у Јеховиној намери? Још од времена када је створен, Божји јединорођени Син је заиста јединствен. Међутим, тај јединствени Божји Син који је касније постао Исус увек је понизно служио у складу с вољом свог Оца, никад не тражећи славу за себе (Јов. 5:41; 8:50). Какав изванредан пример за нас! Попут Исуса, нека наш циљ буде да ’чинимо све на Божју славу‘ (1. Кор. 10:31).

[Фусноте]

^ У грчком језику уз неке од тих назива стоји одређени члан, што указује да су ти називи „у одређеном смислу ’јединствени‘“, како каже један изучавалац.

^ Према једном библисти, реч преведена са „једном заувек“ указује на важно библијско учење по коме је „Христова смрт коначна, јединствена и посебна“.

^ Иако су Јевреји у првом веку н. е. сматрали да су као Аврахамови телесни потомци повлашћен народ, они су ипак очекивали једну особу која ће доћи као Месија, то јест Христ (Јов. 1:25; 7:41, 42; 8:39-41).

Да ли се сећаш?

• Шта о Исусовој јединственој улози учимо из његових титула и назива? (Видети оквир.)

• Како можемо опонашати пример Јеховиног јединственог Сина?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 15. страни]

Неки називи који истичу Исусову јединствену улогу у Божјој намери

Јединорођени Син (Јов. 1:3). Отац је само Исуса директно створио.

Реч (Јов. 1:14). Јехова користи свог Сина како би пренео поруке и упутства другим створењима.

Амин (Откр. 3:14). Својим беспрекорним начином живота на земљи, као и жртвеном смрћу, Исус је потврдио и омогућио испуњење обећања Јехове Бога.

Посредник новог савеза (1. Тим. 2:5, 6). Као законски посредник, Исус је омогућио рођење новог народа, ’Израела Божјег‘, сачињеног од хришћана који ће на небу служити као „краљевско свештенство“ (Гал. 6:16; 1. Пет. 2:9).

Првосвештеник (Јевр. 7:27, 28). Исус је био једини човек који је могао да принесе савршену жртву, коју није требало приносити више пута. Он нас може очистити од греха и ослободити од смрти.

Обећано потомство (Пост. 3:15). Само је једна особа, Исус Христ, главни део потомства. Остали који сачињавају други део Аврахамовог потомства припадају Христу (Гал. 3:29).