Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо радосни док стварамо ученике

Будимо радосни док стварамо ученике

Будимо радосни док стварамо ученике

„Идите и стварајте ученике“ (МАТ. 28:19)

1-3. (а) Како на многе утиче то што с неким проучавају Библију? (б) Која ћемо питања осмотрити?

 „ПРОТЕКЛИХ 11 седмица проучавам Библију с једном породицом из Пакистана“, написала је једна сестра која служи у групи на хинди језику у Сједињеним Државама. „Сувишно је рећи“, додаје она, „да смо постали пријатељи. Очи ми се испуне сузама када помислим да ће се та породица ускоро вратити у Пакистан. То није само због туге што више нећу бити с њима, већ и због радости коју сам имала док сам их поучавала о Јехови.“

2 Да ли си и ти, попут ове сестре, доживео радост коју доноси проучавање Библије с неким? Исус и његови ученици из првог века били су веома радосни док су стварали ученике. Када се 70 ученика, које је Исус поучавао за службу, вратило са лепим искуствима, „свети дух је испунио Исуса радошћу“ (Лука 10:17-21). Слично томе, стварање ученика данас многима причињава велику радост. Заправо, током 2007, марљиви и радосни објавитељи водили су у просеку шест и по милиона библијских студија сваког месеца!

3 Међутим, неки објавитељи још нису доживели радост коју доноси проучавање Библије с неком особом. Други можда нису задњих година водили неки библијски студиј. С којим потешкоћама се можемо суочити док поучавамо друге на темељу Библије? Како се можемо изборити с тим потешкоћама? Како на нас утиче то што дајемо све од себе да бисмо извршили Исусову заповест: „Идите и стварајте ученике“? (Мат. 28:19).

Шта нас може лишити радости?

4, 5. (а) Какав је одзив на проповедање у неким деловима света? (б) На које потешкоће наилазе објавитељи на другим подручјима?

4 У неким деловима света, људи врло радо узимају нашу литературу и жарко желе да проучавају Библију с нама. Један брачни пар из Аустралије, који је једно време служио у Замбији, написао је: „Замбија је прави рај за проповедање. Милина је сведочити на улици. Људи нам прилазе, а неки од њих чак траже издања часописа с конкретним темама.“ Недавно су током једне године, браћа и сестре у Замбији водили преко 200 000 библијских студија — то је у просеку више од једног библијског студија по објавитељу.

5 Међутим, на другим подручјима објавитељима можда теже иде да уруче литературу и да редовно воде библијске студије. Зашто? Често људи нису код куће, док они који то јесу могу бити равнодушни када је религија у питању. Можда нису одрасли у религиозној породици или су огорчени због лицемерства у кривој религији. Многи су у духовном погледу измучени и расејани због лицемерства својих верских вођа (Мат. 9:36). Стога је разумљиво што су такве особе скептичне и не желе да разговарају о Библији.

6. С којим препрекама се неки објавитељи суочавају?

6 Неки објавитељи се суочавају с другом врстом потешкоћа које их могу лишити радости. Иако су некада били веома укључени у стварање ученика, сада су спутани болешћу или старошћу. Осмотри и неке препреке које можемо сами себи поставити. На пример, да ли мислиш да ниси довољно способан да водиш неки библијски студиј? Можда се осећаш попут Мојсија након што је сазнао да треба да разговара с фараоном. Мојсије је рекао: „Опрости, Јехова, али ја нисам речит човек, никада то нисам био, а нисам ни сада“ (Изл. 4:10). Са осећањем недораслости тесно је повезан страх од тога да нећемо бити успешни као учитељи. Можда смо забринути да неко неће постати ученик зато што нисмо најбољи учитељи. Због тога што не желимо да доживимо тако нешто, могли бисмо избегавати да водимо библијски студиј. Како можемо савладати све потешкоће које смо споменули?

Припремимо своје срце

7. Шта је подстицало Исуса на проповедање?

7 Прво треба да припремимо срце. Исус је рекао: ’Уста говоре оно чега је срце пуно‘ (Лука 6:45). То што је био свим срцем заинтересован за добробит других, подстицало је Исуса на проповедање. На пример, када је видео духовно тешко стање својих сународника, „сажалио се на њих“. Рекао је својим ученицима: „Жетва је велика... Молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Мат. 9:36-38).

8. (а) О чему треба да размишљамо? (б) Шта видимо из онога што је написала једна жена која проучава Библију?

8 Када поучавамо друге, добро је да дубоко размишљамо о томе колико је нама користило то што је неко одвајао време да би нас поучавао на темељу Библије. Размисли и о људима на које ћемо наићи у служби и о томе како ће им помоћи добра вест коју носимо. Једна жена је написала подружници земље у којој живи: „Желела бих да изразим своју захвалност за Сведокиње које долазе код мене да ме поучавају. Знам да им понекад сигурно није лако зато што имам пуно питања и задржим их дуже него што су планирале да остану. Међутим, оне су стрпљиве са мном и желе да ме поуче. Захваљујем Јехови и Исусу што су се оне појавиле у мом животу.“

9. На шта се Исус концентрисао и како га можемо опонашати?

9 Наравно, нису сви позитивно реаговали на Исусова настојања да им помогне (Мат. 23:37). Неки су га једно време следили, али им је касније засметало оно што је научавао и „више нису ишли с њим“ (Јов. 6:66). Међутим, Исус није дозволио да због негативне реакције појединаца сматра да оно што говори није вредно. Иако много семена које је сејао није донело плод, Исус се концентрисао на добру службу коју је обављао. Видео је да су поља зрела за жетву и веома се радовао што је могао да учествује у њој. (Прочитати Јована 4:35, 36.) Слично томе, уместо да видимо само неплодно подручје, зашто се не бисмо концентрисали на то што учествујемо у жетви и очекивали плод? Сада ћемо видети како можемо сачувати оптимистичан став.

Сејати очекујући успех

10, 11. Шта можеш урадити да би сачувао радост?

10 Један земљорадник сеје семе очекујући жетву. Слично томе, ми треба да проповедамо очекујући да ћемо успоставити библијске студије. Међутим, шта ако редовно идеш у службу проповедања, али налазиш само мало људи код куће или изгледа да их не можеш поново пронаћи? То стварно може обесхрабрити. Да ли треба да престанеш да проповедаш од врата до врата? Наравно да не! Још увек пуно људи први пут чује добру вест путем овог провереног и ефикасног вида службе.

11 Међутим, да би сачувао радост, да ли можеш у служби учинити више, можда тако што ћеш испробати и друге видове проповедања? На пример, да ли си покушао да сведочиш људима на улици или на њиховом радном месту? Да ли можеш сведочити људима телефоном или добити телефонски број оних којима си већ сведочио, тако да можеш наставити разговор? Када си истрајан и прилагодљив у служби, бићеш радостан док тражиш особе које ће позитивно реаговати на добру вест о Краљевству.

Изборити се с равнодушношћу

12. Шта можемо урадити ако су многи људи на нашем подручју равнодушни?

12 Шта уколико су многи на нашем подручју равнодушни када је реч о религији? Да ли можемо прилагодити свој увод ономе што их занима? Апостол Павле је написао суверницима у Коринту: „Јудејцима [сам] био као Јудејац... Онима без закона био сам као без закона — премда нисам без Божјег закона.“ Шта је подстакло Павла на то? „Свима сам био све, да на сваки могући начин неке спасем“, рекао је (1. Кор. 9:20-22). Да ли попут њега можемо наћи неку заједничку тему за разговор с људима на нашем подручју? Многи људи који нису религиозни желе да имају бољи породични живот. Они можда траже и смисао у животу. Да ли им можемо пренети добру вест о Краљевству на начин који ће им се допасти?

13, 14. Како можемо имати више радости у стварању ученика?

13 Све више објавитеља проналази већу радост у стварању ученика, чак и на подручјима где је већина људи очигледно равнодушна. Како? Тако што уче неки страни језик. Један старији брачни пар, у својим 60-им, утврдио је да на подручју њихове скупштине живи на хиљаде студената из Кине са својим породицама. „Због тога смо били подстакнути да научимо кинески“, каже супруг. „Иако је то значило да сваки дан издвајамо време да бисмо учили тај језик“, додаје он, „захваљујући томе имали смо прилику да проучавамо Библију с многим Кинезима на нашем подручју.“

14 Чак и ако ниси у прилици да научиш неки страни језик, можеш добро употребити брошурицу Добра вест за људе из свих народа када наиђеш на особе које говоре страни језик. Такође обично можеш набавити литературу на језику људи које срећеш у служби. Руку на срце, потребно је додатно време и труд да бисмо проповедали људима друге културе и језика. Ипак, немој заборавити начело које се налази у Божјој Речи: „Ко обилно сеје, обилно ће и жети“ (2. Кор. 9:6).

Задатак целе скупштине

15, 16. (а) Зашто се може рећи да цела скупштина учествује у томе да нека особа постане Исусов ученик? (б) Коју улогу старији објавитељи имају у томе?

15 Да ли ће нека особа постати Исусов ученик, нипошто не зависи од залагања само једне особе. Напротив, цела скупштина учествује у томе. Зашто? Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:35). У складу с тим, када они који проучавају Библију дођу на наше састанке, често су одушевљени атмосфером која одише љубављу. Једна жена је написала: „Јако ми се свиђају састанци. Осећам да сам добродошла.“ Исус је рекао да ће се онима који постану његови ученици можда противити чланови породице. (Прочитати Матеја 10:35-37.) Међутим, обећао им је и да ће у скупштини пронаћи много духовне ’браће, сестара, мајки и деце‘ (Мар. 10:29, 30).

16 Наша старија браћа и сестре на један посебан начин имају важну улогу у помагању заинтересованим особама да напредују. У ком смислу? Чак и ако неки од њих не могу да воде библијски студиј, њихови позитивни коментари на састанцима јачају веру свих присутних. То што верно ходе „на путу праведности“ украшава скупштину и привлачи искрене особе Божјој организацији (Посл. 16:31).

Како да савладамо своје зебње

17. Шта можемо урадити да бисмо савладали осећање недораслости?

17 Шта ако се боримо са осећањем недораслости? Сети се да је Јехова помогао Мојсију тако што му је дао свети дух и сарадника, његовог брата Арона (Изл. 4:10-17). Исус је обећао да ће нас Божји дух подупирати у сведочењу (Дела 1:8). Поред тога, Исус је послао ученике да проповедају по двоје (Лука 10:1). Према томе, ако ти је тешко да водиш библијски студиј, моли се да ти Божји дух да мудрост и сарађуј с неким објавитељем који ти може помоћи да стекнеш самопоуздање и из чијег ћеш искуства учити. Своју веру можемо ојачати и ако имамо на уму да је Јехова изабрао обичне људе — „оно што свет сматра слабим“ — како би извршио ово изванредно дело (1. Кор. 1:26-29).

18. Како можемо савладати страх од тога да нећемо бити успешни као учитељи?

18 Како можемо савладати страх од тога да нећемо бити успешни као учитељи? Добро је да не заборавимо да стварање ученика није попут кувања, при чему то да ли ће оброк бити добро спремљен зависи искључиво од кувара. Насупрот томе, стварање ученика подразумева сарадњу барем три стране. Јехова има најважнију улогу — он привлачи људе к себи (Јов. 6:44). Поред тога, сви ми у скупштини дајемо све од себе како бисмо вешто поучавали заинтересоване и помогли им да напредују. (Прочитати 2. Тимотеју 2:15.) Међутим, и особе које проучавају треба да примењују оно што уче (Мат. 7:24-27). Ако неко престане да проучава Библију, то нас може разочарати. Иако се надамо да ће особе које проучавају донети исправну одлуку, ипак свака од њих мора „положити Богу рачун за себе“ (Римљ. 14:12).

Које благослове имамо?

19-21. (а) Како на нас утиче када с неким проучавамо Библију? (б) Како Јехова гледа на све који проповедају добру вест?

19 То што друге поучавамо на темељу Библије, помаже нам да останемо усредсређени на Краљевство. Такође нам у мисли и срце дубље урезује истину из Божје Речи. Зашто? Један пионир каже: „Када водиш библијске студије, то те подстиче да боље проучаваш Божју Реч. Увидео сам да ја морам имати снажна уверења пре него што некога исправно поучим.“

20 Ако не водиш неки библијски студиј, да ли то значи да Бог не цени твоју службу? Наравно да не! Јехова веома цени то што се трудимо да га хвалимо. Сви који проповедају су Божји сарадници. Међутим, када проучавамо Библију с неким, то нам пружа додатну радост јер видимо како Бог даје да расте семе које смо ми посејали (1. Кор. 3:6, 9). „Када видиш напредак заинтересоване особе“, каже једна пионирка, „неизмерно си захвалан Јехови зато што преко тебе пружа тој особи један диван дар — прилику да га упозна и добије вечни живот.“

21 Када се свим срцем трудимо да започнемо и водимо библијске студије, то ће нам помоћи да останемо усредсређени на служење Богу, као и да ојачамо своју наду у нови свет. Уз Јеховину подршку, можемо имати удео у спасењу оних који нас слушају. (Прочитати 1. Тимотеју 4:16.) То је заиста разлог за радост!

Да ли се сећаш?

• Које потешкоће могу спречити некога да води библијски студиј?

• Шта можемо урадити ако изгледа да су многи на нашем подручју равнодушни?

• Које благослове имамо када водимо неки библијски студиј?

[Питања за разматрање]

[Слике на 9. страни]

Да ли користиш и друге видове проповедања како би пронашао искрене особе?