Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си ’настојник Божје незаслужене доброте‘?

Да ли си ’настојник Божје незаслужене доброте‘?

Да ли си ’настојник Божје незаслужене доброте‘?

„Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (РИМЉ. 12:10)

1. У шта нас уверава Божја Реч?

 У БОЖЈОЈ РЕЧИ се често каже да ће нам Јехова помоћи када смо обесхрабрени и сломљеног срца. Запазимо, на пример, следеће утешне речи: „Јехова подупире све који падају, и усправља све који су погнути.“ „Он лечи оне који су сломљеног срца, и превија њихове болне ране“ (Пс. 145:14; 147:3). Поред тога, наш небески Отац каже: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Иса. 41:13).

2. Како Јехова подупире своје слуге?

2 Међутим, како нас Јехова, који живи у невидљивом подручју, ’држи за руку‘? Како нас он ’усправља када смо погнути‘ услед тескобе? Јехова Бог нас подупире на многе начине. На пример, путем светог духа он пружа свом народу ’изузетну снагу‘ (2. Кор. 4:7; Јов. 14:16, 17). Бог својим слугама даје снагу и путем своје надахнуте Речи, Библије (Јевр. 4:12). Да ли постоји још неки начин на који нас Јехова јача? Одговор налазимо у Првој посланици Петровој.

’Божја незаслужена доброта, изражена на разне начине‘

3. (а) Шта је апостол Петар рекао о кушњама? (б) О чему Петар говори касније у својој посланици?

3 Када је говорио духом помазаним хришћанима, апостол Петар је написао да имају добре разлоге за радост, будући да их чека велика награда. Затим је додао: „Сада можда морате накратко бити ожалошћени због разних кушњи“ (1. Петр. 1:1-6). Запазимо реч „разних“. Она указује да кушње могу бити различите. Међутим, Петар није рекао само то, оставивши своју браћу у недоумици да ли ће моћи да поднесу све различите испите вере. Напротив, он је истакао да, без обзира о каквој се кушњи ради, хришћани могу бити уверени да ће им Јехова помоћи да се изборе са њом. О томе апостол Петар говори касније у својој посланици када указује на крај овог поретка (1. Петр. 4:7).

4. Зашто је за нас утешно оно што стоји у 1. Петровој 4:10?

4 Петар је рекао: „Служите једни другима у складу с даром који је сваки од вас примио, као добри настојници Божје незаслужене доброте, која се изражава на разне начине“ (1. Петр. 4:10). Петар је поново користио реч „разне“. Тиме је заправо рекао: ’Иако кушње могу бити различите, исто тако се и Божја незаслужена доброта показује на различите начине.‘ Зашто је то утешно за нас? То указује да о каквој год кушњи да је реч, Бог ће увек наћи прави начин да нам покаже своју незаслужену доброту, тако да можемо истрајати. Међутим, да ли си из онога што је Петар рекао запазио како нам Јехова показује своју незаслужену доброту? Он то чини преко наших суверника.

’Служимо једни другима‘

5. (а) Шта треба да ради сваки хришћанин? (б) Која питања се јављају?

5 Петар је рекао свим члановима хришћанске скупштине: „Пре свега, жарко волите једни друге.“ Затим је додао: „Служите једни другима у складу с даром који је сваки од вас примио“ (1. Петр. 4:8, 10). Према томе, сваки члан скупштине има одговорност да јача сувернике. Јехова нам је поверио нешто вредно и то не смемо задржати само за себе. Дакле, шта нам је он поверио? Петар је рекао да је то дар. О каквом је дару реч? Како га користимо да бисмо ’служили једни другима‘?

6. Који су неки дарови које су хришћани добили?

6 У Божјој Речи се каже: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је“ (Јак. 1:17). Заиста, Јеховина незаслужена доброта се изражава путем свих дарова које он пружа свом народу. Свети дух је један изузетан дар који нам Јехова пружа. Тај дар нам омогућује да развијамо хришћанске особине као што су љубав, доброта и благост. С друге стране, те особине нас покрећу да показујемо искрену наклоност према суверницима и да их спремно подупиремо. Такође, у добре дарове које добијамо помоћу светог духа спадају и права мудрост и спознање (1. Кор. 2:10-16; Гал. 5:22, 23). Заправо, сву нашу снагу, способности и таленте можемо сматрати даровима које треба да користимо како бисмо славили и хвалили нашег небеског Оца. Бог од нас очекује да своје способности и особине користимо као средство путем ког ће он показивати незаслужену доброту нашим суверницима.

Како да ’служимо једни другима‘?

7. (а) На шта указује израз „у складу с даром“? (б) Која питања треба да поставимо себи и зашто?

7 Петар је о даровима које смо добили такође рекао: ’Служите у складу с даром који је сваки од вас примио.‘ Те речи указују не само да имамо различите особине и способности, већ и да их поседујемо у различитој мери. Међутим, сви смо подстакнути да ’служимо једни другима у складу с било којим даром који смо добили‘. Поред тога, израз ’служите у складу с даром као добри настојници‘ представља заповест. Зато треба да се питамо: ’Да ли заиста користим дарове које сам добио како бих јачао сувернике?‘ (Упоредити с 1. Тимотеју 5:9, 10.) ’Или способности које ми је Јехова дао користим углавном за себе — можда да стекнем богатство или бољи положај у друштву?‘ (1. Кор. 4:7). Ако своје дарове користимо да бисмо служили једни другима, угодићемо Јехови (Посл. 19:17; прочитати Јеврејима 13:16).

8, 9. (а) Који су неки начини на које хришћани широм света служе својим суверницима? (б) Како браћа и сестре у твојој скупштини помажу једни другима?

8 У Божјој Речи се наводе разни начини на које су хришћани у првом веку служили једни другима. (Прочитати Римљанима 15:25, 26 и 2. Тимотеју 1:16-18.) Слично томе, и данас прави хришћани свим срцем извршавају заповест да користе свој дар како би служили суверницима. Осмотримо како они то чине.

9 Многа браћа сваког месеца сатима припремају тачке за скупштинске састанке. Када на састанцима изнесу неке духовне ’драгуље‘, које су пронашли током проучавања Библије, њихове поучне мисли подстичу све у скупштини да истрају (1. Тим. 5:17). Многа браћа и сестре су познати по својој срдачности и саосећајности према суверницима (Римљ. 12:15). Неки редовно посећују оне који су потиштени и моле се с њима (1. Сол. 5:14). Неки издвајају време да напишу охрабрујућа писма суверницима који се суочавају с кушњама. Други пак љубазно помажу онима који имају нека физичка ограничења да долазе на састанке. На хиљаде Сведока учествују у пружању хуманитарне помоћи тако што помажу суверницима да изграде своје домове након неке природне катастрофе. Љубав и практична помоћ које пружају брижна браћа и сестре представљају одраз „Божје незаслужене доброте, која се изражава на разне начине“. (Прочитати 1. Петрову 4:11.)

Шта је важније?

10. (а) На која два начина је Павле служио Јехови? (б) Како ми данас опонашамо Павла?

10 Божјим слугама није поверен само дар којим служе суверницима, већ и вест коју треба да пренесу другима. Апостол Павле је разумео да његова служба Јехови обухвата та два аспекта. Скупштини у Ефесу писао је да му је ’управљање Божјом незаслуженом добротом‘ поверено ради њихове добробити (Еф. 3:2). Поред тога, рекао је: ’Бог нас је просудио као достојне да нам повери добру вест‘ (1. Сол. 2:4). Попут Павла, и ми разумемо да смо добили задатак да служимо као објавитељи Божјег Краљевства. Када ревно проповедамо, ми настојимо да опонашамо пример који нам је Павле оставио као неуморни објавитељ добре вести (Дела 20:20, 21; 1. Кор. 11:1). Знамо да се проповедањем вести о Краљевству могу спасти животи. Међутим, у исто време, трудимо се да опонашамо Павла и тражимо прилике да суверницима ’дамо какав духовни дар‘ (Прочитати Римљанима 1:11, 12; 10:13-15.)

11. Како треба да гледамо на проповедање добре вести и помагање нашој браћи?

11 Који је од два наведена аспекта хришћанске службе важнији? То би било као кад бисмо питали: Које крило је важније за неку птицу? Одговор је очигледан. Птицама су потребна оба крила како би могле летети. Слично томе, да бисмо били примерни хришћани, треба да будемо марљиви у оба аспекта наше службе Богу. Зато на проповедање добре вести и помагање суверницима не треба да гледамо као на засебне одговорности, већ да попут Петра и Павла сматрамо да су оне нераскидива целина. На који начин?

12. У ком смислу служимо као средство у Јеховиним рукама?

12 Као објавитељи добре вести, ми користимо своје учитељске способности како бисмо охрабрујућу поруку о Божјем Краљевству пренели ближњима. Надамо се да ћемо им тиме помоћи да постану Христови ученици. Поред тога, ми користимо своје способности и друге дарове које имамо да бисмо и сувернике храбрили позитивним мислима и добрим делима — а то су све начини којима се изражава Божја незаслужена доброта (Посл. 3:27; 12:25). На тај начин се надамо да ћемо им помоћи да остану Христови ученици. Имамо дивну прилику да служимо као средство у Јеховиним рукама, како у проповедању добре вести тако и у ’служењу једни другима‘ (Гал. 6:10).

’Срдачно волимо једни друге‘

13. Шта би се десило ако бисмо престали да ’служимо једни другима‘?

13 Павле је подстицао своје сувернике: „Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). Заиста, када волимо своју браћу, то нас подстиче да свим срцем служимо као настојници Божје незаслужене доброте. Знамо да би Сатана ослабио наше јединство уколико би му пошло за руком да нас спречи да ’служимо једни другима‘ (Кол. 3:14). С друге стране, нејединство би ослабило нашу ревност у проповедању. Сатана добро зна да је довољно да, такорећи, повреди једно наше крило како би нас оборио на земљу.

14. На кога и како утиче када ’служимо једни другима‘? Наведи пример.

14 Када ’служимо једни другима‘, то не користи само онима који примају Божју незаслужену доброту, већ и онима преко којих она долази (Посл. 11:25). Узмимо као пример Рајана и Рони, један брачни пар из Илиноиса у Сједињеним Државама. Када су сазнали да је ураган Катрина уништио на стотине домова других Сведока, љубав према браћи их је навела да напусте посао и оду из свог стана, купе половну камп-кућицу, поправе је и пређу 1 400 километара до Лујзијане. Тамо су живели више од годину дана и своје време, снагу и средства трошили како би помагали браћи. „То што сам учествовао у пружању хуманитарне помоћи приближило ме је Богу“, каже Рајан, који има 29 година. „Видео сам како Јехова брине о свом народу.“ Затим додаје: „Захваљујући служењу са старијом браћом, пуно сам научио о томе како да бринем о браћи која су погођена неком катастрофом. Такође сам видео да у Јеховиној организацији има пуно посла за нас младе.“ Рони, која има 25 година, запажа: „Захвална сам што сам могла да помогнем другима. Радоснија сам него икада раније. Уверена сам да ће ми ово искуство пуно значити у предстојећим годинама.“

15. Које добре разлоге имамо како бисмо и даље служили као настојници Божје незаслужене доброте?

15 Заиста, и ми и други примамо благослове када смо послушни Божјим заповестима да проповедамо добру вест и јачамо сувернике. Они којима помажемо су духовно ојачани, а ми доживљавамо радост коју само давање може донети (Дела 20:35). Када се чланови скупштине у љубави брину једни о другима, тада у целој скупштини влада топла атмосфера. Поред тога, захваљујући љубави и бризи које показујемо једни за друге, јасно се види да смо прави хришћани. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:35). Изнад свега, сва слава припада нашем брижном Оцу, Јехови, јер је он тај који преко својих земаљских слугу јача оне који су у тешким околностима. Према томе, имамо добре разлоге да користимо свој дар како бисмо ’служили једни другима као добри настојници Божје незаслужене доброте‘! Да ли ћеш то и даље чинити? (Прочитати Јеврејима 6:10.)

Да ли се сећаш?

• На које начине Јехова јача своје слуге?

• Шта нам је поверено?

• Који су неки начини на које можемо служити својим суверницима?

• Шта ће нас покренути да и даље користимо свој дар како бисмо ’служили једни другима‘?

[Питања за разматрање]

[Слике на 13. страни]

Да ли свој дар користиш да би служио другима или да би угодио себи?

[Слике на 15. страни]

Ми проповедамо добру вест другима и подупиремо сухришћане

[Слика на 16. страни]

Самопожртвовани појединци који учествују у пружању хуманитарне помоћи заслужују похвалу