Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ево Слуге који је по Јеховиној вољи!

Ево Слуге који је по Јеховиној вољи!

Ево Слуге који је по Јеховиној вољи!

„Ево мог слуге... који је по вољи душе моје“ (ИСА. 42:1)

1. На шта је Јеховин народ подстакнут, нарочито док се приближава Спомен-свечаност, и зашто?

 ДОК се приближава обележавање Христове смрти, Божји народ је подстакнут да поступа према Павловом савету: „Упримо поглед у Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса.“ Павле је додао: „Дакле, добро промотрите онога који је поднео такво противљење из уста оних који су грешили против себе, да се не уморите и да вам душе не клону“ (Јевр. 12:2, 3). Дубоко размишљање о Христовом верном животном путу који се завршио његовом жртвеном смрћу помоћи ће и помазаним хришћанима и њиховим сарадницима из редова других оваца да наставе с верном службом Јехови и да им „душе не клону“. (Упоредити с Галатима 6:9.)

2. Шта можемо научити из Исаијиних пророчанстава која указују на Божјег Сина?

2 Јехова је надахнуо пророка Исаију да запише низ пророчанстава која директно указују на Божјег Сина. Та пророчанства ће нам помоћи да ’упремо поглед у Главног Заступника и Усавршитеља наше вере‘, Исуса Христа. * Она бацају светло на његову личност, на патње које је доживео и на његов узвишен положај Краља и Откупитеља. Осим тога, помоћи ће нам да боље разумемо значај Спомен-свечаности која ће се ове године одржати у четвртак, 9. априла, након заласка сунца.

Како је откривено ко је Слуга

3, 4. (а) На кога се у Исаијиној књизи односи реч „слуга“? (б) Како нам Библија открива ко је Слуга о коме је Исаија писао у поглављима 42, 49, 50, 52 и 53?

3 Реч „слуга“ се у Исаијиној књизи појављује много пута. Њоме се понекад указује на самог пророка (Иса. 20:3; 44:26). На неким местима се односи на цео израелски народ, то јест Јакова (Иса. 41:8, 9; 44:1, 2, 21). Али о коме је реч у упечатљивим пророчанствима која је Исаија забележио у поглављима 42, 49, 50, 52 и 53? У грчком делу Светог писма јасно се открива ко је Јеховин Слуга који је описан у тим поглављима. Вреди запазити да је етиопски дворанин који се спомиње у Делима апостолским читао једно од тих пророчанстава када је срео Филипа, кога је Јеховин дух упутио да му приђе. Дворанин је прочитао одломак који се сада налази у Исаији 53:7, 8 и питао Филипа: „Молим те, реци ми о коме ово говори пророк? О себи или о неком другом?“ Филип му је одмах објаснио да је Исаија говорио о Месији, Исусу (Дела 8:26-35).

4 Кад је Исус био тек новорођенче, праведни Симон је понесен светим духом обзнанио да ће то дете постати „светлост за просветљење незнабожаца“, као што је проречено у Исаији 42:6 и 49:6 (Лука 2:25-32). Осим тога, понижења која је Исус доживео у ноћи кад му је суђено била су проречена у Исаији 50:6-9 (Мат. 26:67; Лука 22:63). После Педесетнице 33. н. е. апостол Петар је јасно указао на то да је Исус Јеховин „Слуга“ (Иса. 52:13; 53:11; прочитати Дела апостолска 3:13, 26). Шта можемо научити из тих месијанских пророчанстава?

Јехова поучава свог Слугу

5. Од кога је Слуга добијао поуку?

5 Из једног од Исаијиних пророчанстава о Божјем Слуги сазнајемо да су Јехова и његов прворођени Син били веома блиски пре него што је Исус дошао на земљу. (Прочитати Исаију 50:4-9.) Божји Слуга нам лично открива да га је Јехова непрестано поучавао: „Буди ми уши да га слушам као што слушају они који се поучавају“ (Иса. 50:4). Током целог тог периода, Јеховин Слуга је био подложан ученик који је слушао свог Оца и учио од њега. Заиста је изузетна част примати поуку од Створитеља свемира!

6. Како Слугине речи показују да је био савршено подложан свом Оцу?

6 У овом пророчанству, Слуга је свог Оца назвао „Суверени Господ Јехова“. Тиме је показао да признаје Јехову за Врховног Владара свемира. Био је савршено подложан свом Оцу, што је видљиво из његових речи: „Суверени Господ Јехова отворио ми је уши, и ја се нисам бунио. Нисам се окренуо на другу страну“ (Иса. 50:5). Он је ’био уз [Јехову] као вешт градитељ‘ приликом стварања свемира и човека. Тај „вешт градитељ“ ’веселио се пред [Јеховом] све време, веселио се плодном тлу земље његове и радост су [Божјем Сину] били синови људски‘ (Посл. 8:22-31).

7. Из чега се види да је Слуга током кушњи био уверен да има Очеву подршку?

7 Поука коју је примио и љубав према човечанству припремиле су Слугу за службу на земљи и суочавање с тешким противљењем. Упркос жестоком прогонству, наставио је да ужива у вршењу Очеве воље (Пс. 40:8; Мат. 26:42; Јов. 6:38). Док је доживљавао кушње на земљи, био је уверен у то да има одобравање и подршку свог Оца. Као што је Исаија прорекао, Исус је могао да каже: „Близу је онај који ме проглашава праведним. Ко ће се правдати са мном?... Гле, помоћи ће ми Суверени Господ Јехова“ (Иса. 50:8, 9). Јехова је то и учинио — помагао је свом верном Слуги током његове службе на земљи, као што показује још једно Исаијино пророчанство.

Његова служба на земљи

8. Како знамо да је Исус Јеховин ’изабраник‘, као што је проречено у Исаији 42:1?

8 Библијски запис говори о томе шта се десило приликом Исусовог крштења 29. н. е.: „Свети дух је сишао на њега... и с неба се зачуо глас: ’Ти си мој Син, вољени, ти си по мојој вољи‘“ (Лука 3:21, 22). Јехова је тиме јасно показао ко је ’изабраник‘ из Исаијиног пророчанства. (Прочитати Исаију 42:1-7.) Током своје службе на земљи Исус је на изванредан начин испунио то пророчанство. Матеј је у свом Јеванђељу цитирао речи из Исаије 42:1-4 и указао да се оне односе на Исуса (Мат. 12:15-21).

9, 10. (а) Како је Исус током своје службе испунио Исаију 42:3? (б) Како је Христ ’донео правду‘ док је био на земљи и када ће ’успоставити правду на земљи‘?

9 Јеврејске верске вође су с презиром гледале на обичан народ (Јов. 7:47-49). Опходили су се бездушно према тим људима који су се могли упоредити са ’згаженом трском‘ или ’фитиљем који тиња‘ и само што се није угасио. За разлику од њих, Исус је био самилостан према сиромашнима и напаћенима (Мат. 9:35, 36). С љубављу им је упутио позив: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (Мат. 11:28). Осим тога, Исус је ’донео правду‘ тако што је поучавао Јеховиним мерилима о томе шта је добро а шта лоше (Иса. 42:3). Такође је показао да Божји Закон треба примењивати разумно и с милосрђем (Мат. 23:23). Надаље, поступао је праведно тиме што је без пристраности проповедао и богатима и сиромашнима (Мат. 11:5; Лука 18:18-23).

10 Исаија је такође прорекао да ће Јеховин ’изабраник‘ ’успоставити правду на земљи‘ (Иса. 42:4). Он ће то учинити убрзо након што као Владар Месијанског Краљевства уништи све политичке силе и замени их својом праведном влашћу. То ће означити почетак новог света у ком ће „праведност пребивати“ (2. Петр. 3:13; Дан. 2:44).

„Светлост“ и „савез“

11. У ком смислу је Исус био „светлост народима“ у првом веку и како је то још увек?

11 У испуњењу Исаије 42:6 Исус се заиста показао као „светлост народима“. Током своје службе на земљи он је ширио духовну светлост првенствено међу Јеврејима (Мат. 15:24; Дела 3:26). Али, рекао је и следеће: „Ја сам светлост света“ (Јов. 8:12). Он је био светлост и Јеврејима и људима из других народа не само тако што им је донео духовно просветљење већ и тако што је као савршен човек дао свој живот као откупнину за цело човечанство (Мат. 20:28). После ускрсења, поверио је својим ученицима задатак да буду сведоци за њега „све до краја земље“ (Дела 1:8). Павле и Варнава су током своје службе указали на израз „светлост народима“ и повезали га са својим проповедањем нејеврејима (Дела 13:46-48; упоредити са Исаијом 49:6). Исусова помазана браћа и њихови сарадници још увек шире духовну светлост тако што проповедају добру вест и помажу људима да развију веру у Исуса, који је „светлост народима“.

12. Шта значи то што је Јехова дао свог Слугу као „савез народу“?

12 У том истом пророчанству, Јехова је свом изабраном Слуги рекао: „Чуваћу те и поставићу те да будеш савез народу“ (Иса. 42:6). Сатана се свим силама трудио да уништи Божјег Сина и спречи га да доврши своју службу на земљи, али Јехова је чувао Исуса док није дошло време да положи свој живот (Мат. 2:13; Јов. 7:30). После тога је Јехова ускрснуо Исуса и дао га као „савез“, то јест залог народима на земљи. То свечано обећање пружило је гаранцију да ће Божји верни Слуга наставити да буде „светлост народима“, ослобађајући их из духовне таме. (Прочитати Исаију 49:8, 9. *)

13. На који начин је Исус избавио „оне који седе у тами“ током своје службе на земљи и како то и даље чини?

13 У складу с тим обећањем, Јеховин изабрани Слуга ће ’отворити очи слепима‘, ’извести затворенике из тамнице‘ и избавити „оне који седе у тами“ (Иса. 42:7). Исус је то чинио током своје службе на земљи тако што је разоткривао лажна религиозна учења и проповедао добру вест о Краљевству (Мат. 15:3; Лука 8:1). На тај начин је избавио из духовног ропства Јевреје који су постали његови ученици (Јов. 8:31, 32). Он је омогућио слично духовно избављење милионима људи који нису јеврејског порекла. Опуномоћио је своје следбенике да ’иду и стварају ученике од људи из свих народа‘ и обећао да ће бити с њима „у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:19, 20). Исус Христ са свог небеског положаја и даље надгледа то проповедничко дело које се обавља у целом свету.

Јехова је уздигао „Слугу“

14, 15. Зашто је Јехова уздигао свог Слугу и како је то учинио?

14 У још једном пророчанству о свом Месијанском Слуги, Јехова каже: „Гле, мој ће слуга поступати разборито. На високом ће месту бити, биће уздигнут и веома узвишен“ (Иса. 52:13). Јехова је уздигао свог Сина због верности и подложности Његовој врховној власти и оданости под најтежим испитом.

15 Апостол Петар је писао о Исусу: „Он је Богу здесна, јер је отишао на небо, и подложени су му анђели и власти и силе“ (1. Петр. 3:22). Апостол Павле је рекао нешто слично: „Понизио се и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу. Зато га је Бог и узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом, и да сваки језик јавно призна Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца“ (Фил. 2:8-11).

16. Како је Исус 1914. постао „веома узвишен“ и шта је све урадио од тада?

16 Јехова је 1914. још више уздигао свог Слугу. Исус је постао „веома узвишен“ када га је Јехова поставио за Владара Месијанског Краљевства (Пс. 2:6; Дан. 7:13, 14). Од тада Христ ’покорава своје непријатеље‘ (Пс. 110:2). Најпре је покорио Сатану и његове демоне, збацивши их с неба у близину земље (Откр. 12:7-12). Затим је, попут Већег Кира, избавио остатак своје помазане браће на земљи из канџи ’Вавилона Великог‘ (Откр. 18:2; Иса. 44:28). Под његовим вођством, у целом свету се проповеда добра вест и тако сакупља остатак његове духовне браће, као и милиони ’других оваца‘, верних сарадника ’малог стада‘ (Откр. 12:17; Јов. 10:16; Лука 12:32).

17. Шта смо до сада научили проучавајући Исаијина пророчанства о „слуги“?

17 Проучавање ових изванредних пророчанстава из Исаијине књиге сигурно је продубило цењење које осећамо према нашем Краљу и Откупитељу, Исусу Христу. Током своје службе на земљи био је савршено подложан свом Оцу, што показује какву је поуку примио од њега пре него што је дошао на земљу. Исусова служба и проповедничко дело које се још увек одвија под његовим вођством потврђују да је он „светлост народима“. У следећем чланку ћемо осмотрити још једно пророчанство о Месијанском Слуги које говори о његовим патњама и о томе како је положио свој живот за нас. То су ствари које треба да ’добро промотримо‘, да дубоко размишљамо о њима док се приближава обележавање његове смрти (Јевр. 12:2, 3).

[Фусноте]

^ Та пророчанства се налазе у Исаији 42:1-7; 49:1-12; 50:4-9 и 52:13–53:12.

За понављање

• Ко је „слуга“ о ком се говори у Исаијиним пророчанствима и како то знамо?

• Какву је поуку Слуга добио од Јехове?

• У ком смислу је Исус „светлост народима“?

• Како је Слуга био уздигнут?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Филип је објаснио да се Исаијино пророчанство о „слуги“ односи на Исуса, Месију

[Слика на 23. страни]

Као Јеховин изабрани Слуга, Исус је био самилостан према сиромашнима и напаћенима

[Слика на 24. страни]

Бог је узвисио Исуса и поставио га за Владара Месијанског Краљевства