Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Откривења — 1. део

Изабране мисли из Откривења — 1. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Откривења — 1. део

ДОК се налази у заточеништву на острву Патмос, остарели апостол Јован прима 16 визија. У њима види шта ће Јехова Бог и Исус Христ учинити у Господовом дану — периоду који се протеже од успоставе Божјег Краљевства 1914. до краја Христове хиљадугодишње владавине. Књига Откривење, коју је Јован написао око 96. н. е., представља узбудљив опис тих визија.

Осмотримо најпре изабране мисли из Откривења 1:1–12:17, то јест првих седам визија које је Јован добио. Те визије су значајне за нас пошто се односе на оно што се сада догађа на светској сцени и показују како ће Јехова предузети акцију у блиској будућности. Они који с вером читају те извештаје заиста ће бити утешени и охрабрени (Јев. 4:12).

„ЈАГЊЕ“ ОТВАРА ПРВИХ ШЕСТ ПЕЧАТА

(Откр. 1:1–7:17)

Јован најпре види прослављеног Исуса Христа и добија низ порука које треба да ’напише у свитак и пошаље у седам скупштина‘ (Откр. 1:10, 11). Затим следи визија небеског престола. Онај који седи на престолу у десној руци држи свитак запечаћен са седам печата. Онај „ко је достојан да отвори свитак“ није нико други до „Лав из Јудиног племена“, то јест ’Јагње које је имало седам рогова и седам очију‘ (Откр. 4:2; 5:1, 2, 5, 6).

Трећа визија открива шта се дешава док „Јагње“ редом отвара првих шест печата. Приликом отварања шестог печата, дешава се јак земљотрес и стиже велики дан гнева (Откр. 6:1, 12, 17). Међутим, следећа визија показује ’четири анђела како чврсто држе четири земаљска ветра‘ док се не заврши печаћење 144 000. Затим се види „велико мноштво“ оних који нису запечаћени „како стоје пред престолом и пред Јагњетом“ (Откр. 7:1, 9).

Одговори на библијска питања:

1:4; 3:1; 4:5; 5:6 — На шта се односи израз „седам духова“? Број седам представља потпуност с Божјег становишта. Зато се порука за „седам скупштина“ примењује на цео Божји народ који је окупљен у преко 100 000 скупштина широм света (Откр. 1:11, 20). Пошто Јехова даје онолико светог духа колико је потребно да би се остварио циљ, израз „седам духова“ представља потпуност његовог деловања у пружању разумевања и изливању благослова на оне који обраћају пажњу на пророчанство. Изгледа да се у књизи Откривење следи образац разматрања по седам појмова. Број седам овде представља потпуност, и књига се заиста усредсређује на ’довршавање‘, то јест потпуно испуњење ’Божје свете тајне‘ (Откр. 10:7).

1:8, 17 — На кога се односе називи „Алфа и Омега“ и „Први и Последњи“? Назив „Алфа и Омега“ односи се на Јехову и наглашава да пре њега није било свемоћног Бога нити ће га после њега бити. Он је „почетак и свршетак“ (Откр. 21:6; 22:13). Премда се у Откривењу 22:13 на Јехову указује као на ’првог и последњег‘, у смислу да нема никог ни пре ни после њега, контекст првог поглавља Откривења показује да се израз „Први и Последњи“ овде односи на Исуса Христа. Он је био први човек који је ускрснут у бесмртан духовни живот и последњи кога је Јехова лично ускрснуо (Кол. 1:18).

2:7 — Шта је „Божји рај“? Пошто су те речи упућене помазаним хришћанима, рај се мора односити на рајско небеско подручје — на само Божје присуство. Верни помазаници ће бити награђени тиме што ће моћи да једу са „дрвета живота“. Они ће добити бесмртност (1. Кор. 15:53).

3:7 — Када је Исус добио „Давидов кључ“ и како га је користио? Након крштења 29. н. е., Исус је постао наименовани Краљ из Давидове лозе. Међутим, он није добио Давидов кључ све до 33. н. е., када је узвишен до Божје деснице на небу. Тада је наследио сва права Давидовог Краљевства. Од тада Исус користи тај кључ да повери задатке и пружи благослове повезане с Краљевством. Године 1919. Исус је ставио „кључ Давидовог дома“ на раме ’верном и разборитом робу‘ тиме што га је поставио „над свим својим имањем“ (Иса. 22:22; Мат. 24:45, 47).

3:12 — Шта је Исусово „ново име“? То име тиче се Исусовог новог положаја и предности (Фил. 2:9-11). Премда се може рећи да нико осим њега не зна то име, Исус га пише на своју верну браћу која су на небеским положајима и тиме они долазе у близак однос с њим (Откр. 19:12). Он чак дели с њима и неке предности.

Поука за нас:

1:3. Пошто је „близу време“ да се изврши Божја осуда над Сатаниним светом, хитно је потребно да разумемо поруку из Откривења и да поступамо у складу с њом.

3:17, 18. Да бисмо били духовно богати, треба да купимо од Исуса „злата прочишћеног у ватри“, то јест да се богатимо добрим делима (1. Тим. 6:17-19). Такође треба да обучемо „беле хаљине“, које представљају идентитет који имамо као Христови следбеници, и да користимо ’очну маст‘, као што су савети из Стражарске куле, да бисмо размишљали на духован начин (Откр. 19:8).

7:13, 14. Двадесет четири старешине представљају 144 000 помазаника у небеској слави, где не служе само као краљеви већ и као свештеници. Њих су предочавали свештеници у древном Израелу, које је краљ Давид организовао у 24 групе. Један од старешина Јовану открива кога представља велико мноштво. Дакле, ускрсење помазаних хришћана морало је почети нешто пре 1935. Зашто? Зато што је те године Божјим помазаним слугама на земљи откривен тачан идентитет великог мноштва (Лука 22:28-30; Откр. 4:4; 7:9).

ОТВАРАЊЕ СЕДМОГ ПЕЧАТА И ОГЛАШАВАЊЕ СЕДАМ ТРУБА

(Откр. 8:1–12:17)

Јагње отвара седми печат. Седам анђела добијају седам труба. Шест анђела трубе у своје трубе, оглашавајући поруку осуде ’трећини‘ човечанства, то јест хришћанском свету (Откр. 8:1, 2, 7-12; 9:15, 18). То је оно што Јован види у петој визији. У наредној визији и сам учествује тиме што једе мали свитак и мери светилиште. Након оглашавања седме трубе, јаки гласови обзнањују: „Краљевска власт над светом сада припада нашем Господу и његовом Христу“ (Откр. 10:10; 11:1, 15).

Седма визија проширује оно што је речено у Откривењу 11:15, 17. На небу се види велики знак. Небеска жена рађа сина, мушко дете. Ђаво је збачен с неба. Гневан на жену, одлази да „ратује с остатком њеног потомства“ (Откр. 12:1, 5, 9, 17).

Одговори на библијска питања:

8:1-5 — Зашто је на небу настала тишина и шта је затим бачено на земљу? Симболична тишина настала је на небу како би се ’молитве светих‘ чуле на земљи. То се десило на крају Првог светског рата. Помазани хришћани нису узашли на небо када су се завршила времена незнабожаца, као што су многи очекивали. Током рата су прошли кроз тежак период и зато су се сада усрдно молили за вођство. У одговору на њихове молитве, анђео је бацио на земљу симболичну ватру која је у духовном смислу распламсала њихов жар. Премда их је било мало, започели су са светским делом проповедања због којег је Божје Краљевство постало горуће питање и запалило ватру у хришћанском свету. Попут громова разглашена су упозорења из Библије, библијска истина засјала је попут муње, а темељи криве религије били су уздрмани попут темеља неке грађевине услед земљотреса.

8:6-12; 9:1, 13; 11:15 — Када се седам анђела припремало да затруби у трубе и када и како су се трубе огласиле? Припрема да се затруби у трубе обухватала је давање упутстава поново оживљеним припадницима „Јованове класе“ на земљи од 1919. до 1922. Од тада су помазаници почели с реорганизовањем службе проповедања и развојем штампарске делатности (Откр. 12:13, 14). Оглашавање труба представља неустрашиве објаве Јеховине осуде против Сатаниног света које разглашава Божји народ у сарадњи са анђелима. Значајно је запазити да је то почело 1922. од конгреса у Сидар Поинту у Охају и да ће трајати све до велике невоље.

8:13; 9:12; 11:14 — Зашто су последња три оглашавања трубе названа „јао“? Док прве четири трубе представљају објаве које разоткривају духовно мртвило хришћанског света, последње три објаве назване су „јао“ јер се односе на конкретне догађаје. Пета труба односи се на ослобађање Божјег народа из „бездана“ неактивности 1919. и на њихово истрајно дело сведочења које за хришћански свет представља мучење (Откр. 9:1). Шеста труба тиче се највећег напада коњице у историји и светског дела проповедања које је започело 1922. Последња труба оглашава рођење Месијанског Краљевства.

Поука за нас:

9:10, 19. Ауторитативне изјаве темељене на Библији у публикацијама „верног и разборитог роба“ садрже поруку која је попут жаоке (Мат. 24:45). Та порука је упоређена с реповима скакаваца који имају „жаоке као шкорпије“ и с реповима коња који су „као змије“. Зашто? Зато што се у тим публикацијама упозорава на „дан [Јеховине] освете“ (Иса. 61:2). Будимо храбри и ревни док их дистрибуишемо.

9:20, 21. Многе кротке особе које живе у такозваним нехришћанским земљама одазвале су се на нашу поруку. Међутим, ми не очекујемо масовно преобраћење људи који не припадају хришћанском свету, на које се указује као на ’остале људе‘. Ипак, истрајавамо у служби.

12:15, 16. „Земља“ — неки елементи унутар Сатаниног поретка, то јест власти разних земаља — подржала је слободу вероисповести. Почев од 1940-их, те власти су ’прогутале реку [прогонства] коју је змај избацио из уста‘. Заиста, када Јехова то одлучи, он може утицати на власти да изврше његову вољу. У складу с тим, у Пословицама 21:1 стоји: „Срце краља слично је потоцима воде у руци Јеховиној. Усмерава га куд год жели.“ То треба да ојача нашу веру у Бога.