Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Пођи за мном“

„Пођи за мном“

„Пођи за мном“

’Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе, узме свој мученички стуб, нека га носи сваки дан и иде за мном‘ (ЛУКА 9:23)

1, 2. (а) Који је срдачан позив Исус упутио људима? (б) Како си ти реаговао на његов позив?

 ИСУС је пред крај своје службе проповедао у Переји, подручју источно од Јордана и североисточно од Јудеје. Том приликом му је пришао један младић који је желео да зна шта треба да ради како би добио вечни живот. Када је видео да тај младић поштује Мојсијев закон, Исус му је упутио један изузетан позив. Рекао је: „Иди, продај оно што имаш и новац дај сиромашнима и имаћеш благо на небу. Онда дођи и крени за мном“ (Мар. 10:21). Замисли само — тај младић је добио прилику да буде ученик јединорођеног Сина Свевишњег Бога!

2 Он је то одбио, али други су прихватили. Једном ранијом приликом, Исус је рекао Филипу: „Пођи за мном“ (Јов. 1:43). Филип је пристао и касније је постао апостол. Исус је такође упутио исти позив Матеју и он га је прихватио (Мат. 9:9; 10:2-4). У ствари, Исус је свим особама које воле праведност упутио исти позив када је рекао: ’Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе, узме свој мученички стуб, нека га носи сваки дан и иде за мном‘ (Лука 9:23). Према томе, ако неко заиста хоће да следи Исуса, може то и учинити. Да ли и ти то желиш? Већина нас се већ одазвала на тај Исусов срдачан позив и у служби проповедања преносимо га другима.

3. Како можемо избећи да престанемо да следимо Исуса?

3 Међутим, жалосно је што неки који су показали занимање за библијску истину прекидају с проучавањем. Они духовно слабе и на крају бивају „одвучени од вере“ па престају да следе Исуса (Јевр. 2:1). Како можемо избећи ту замку? Добро је да се питамо: ’Шта је био главни разлог због чега сам одлучио да следим Исуса? Шта значи следити га?‘ Ако имамо на уму одговоре на та питања, бићемо још одлучнији да останемо на добром путу који смо изабрали. То ће нам такође помоћи да подстичемо друге да следе Исуса.

Зашто треба да следимо Исуса?

4, 5. Због којих је разлога Исус добар владар?

4 Пророк Јеремија је рекао: „Јехова, добро знам да пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јер. 10:23). Историја је показала да су Јеремијине речи истините. Све је више доказа да несавршени људи не могу успешно владати једни над другима. Зато смо прихватили позив да следимо Исуса јер смо разумели да је он, за разлику од било ког човека, способан да буде наш владар. Осмотримо неке од разлога зашто је то тако.

5 Као прво, Јехова је изабрао Исуса да буде Месија и владар. Ко зна боље од нашег Створитеља какав нам је владар потребан? Као друго, Исус има особине којима се можемо дивити и које можемо опонашати. (Прочитати Исаију 11:2, 3.) Он је савршен пример за нас (1. Петр. 2:21). Као треће, Исусу је веома стало до оних који га следе и то је показао када је положио свој живот за њих. (Прочитати Јована 10:14, 15.) Показао је и да је брижан пастир који нам помаже да будемо срећни не само данас већ и у сву вечност (Јов. 10:10, 11; Откр. 7:16, 17). Имајући у виду не само то већ и много више, мудро је што смо одлучили да следимо Исуса. Међутим, шта то обухвата?

6. Шта значи следити Исуса?

6 Да бисмо били Христови следбеници, потребно је много више од тога да само кажемо да смо хришћани. Данас око две милијарде људи тврди да су хришћани, али њихови поступци откривају да ’чине безакоње‘ (Прочитати Матеја 7:21-23.) Када неко пожели да крене Исусовим стопама, ми му објаснимо да се прави хришћани на сваком пољу живота морају водити Исусовим учењима и примером и то чинити непрестано, целог живота. Да бисмо видели шта то значи, осмотримо неке ствари које знамо о Исусу.

Опонашајмо Исусову мудрост

7, 8. (а) Шта је мудрост и зашто је Исус био толико мудар? (б) Како је Исус показао мудрост и како га можемо опонашати?

7 Исус је показао многе изванредне особине, али ми ћемо се усредсредити само на четири: његову мудрост, понизност, ревност и љубав. Осмотримо најпре његову мудрост — способност да своје знање и интелигенцију примени у пракси. Апостол Павле је написао: „У њему су сакривена сва блага мудрости и знања“ (Кол. 2:3). Где је Исус стекао такву мудрост? Он је рекао: „Говорим онако како ме је Отац научио“ (Јов. 8:28). Његова мудрост је потицала од Јехове и стога нисмо изненађени што је био тако оштроуман у просуђивању.

8 На пример, Исус је користио добро просуђивање у избору свог животног пута. Он је изабрао да живи једноставно и усредсредио се на вршење Божје воље. Мудро је користио време и снагу тако што је најпре тражио Краљевство. И ми следимо његов пример када се трудимо да сачувамо ’бистро око‘ и тако избегнемо оптерећење у виду беспотребних ствари које нам скрећу пажњу и одузимају енергију (Мат. 6:22). Многи хришћани су поједноставили свој живот да би више времена проводили у служби. Неки су чак започели с пионирском службом. Ако си и ти међу њима, то је за сваку похвалу. Када ’тражимо најпре краљевство‘, то нам доноси велику срећу и задовољство (Мат. 6:33).

Будимо понизни попут Исуса

9, 10. Како је Исус показао да је понизан?

9 Друга Исусова особина коју ћемо осмотрити јесте понизност. Када се несавршеним људима додели неки ауторитет, они често постану пуни себе. Колико се само Исус разликовао од тога! Упркос томе што је имао кључну улогу у испуњењу Јеховине намере, на Исусу није постојао ни најмањи траг охолости. То нас подстиче да га опонашамо. О томе је апостол Павле написао: „Размишљајте онако како је размишљао и Христ Исус, који, иако је био у Божјем обличју, није помишљао на отимање — да буде једнак Богу. Напротив, одрекао се самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима“ (Фил. 2:5-7). Шта је то обухватало?

10 Исус је имао велику част да живи крај свог небеског Оца, али се својевољно ’одрекао себе‘. Његов живот је био пренесен у материцу једне девице која је била Јеврејка, и тамо се девет месеци развијао као људско биће. Родио се као беспомоћна беба у породици сиромашног тесара Јосифа. Затим је прошао кроз детињство и стасао у младића. Иако је био савршен, увек је током свог одрастања био послушан својим несавршеним родитељима (Лука 2:51, 52). Какав изузетан пример понизности!

11. На које начине можемо показати понизност сличну Исусовој?

11 Ми показујемо понизност попут Исусове када спремно прихватамо задатке који нам се могу чинити мање важним. Примера ради, размисли о проповедању добре вести. Таква служба може нам се учинити не тако важном посебно када су људи равнодушни, када нас исмевају или су непријатељски расположени. Међутим, када истрајно проповедамо, ми помажемо другима да прихвате Исусов позив да га следе. На тај начин спасавамо животе. (Прочитати 2. Тимотеју 4:1-5.) Још један пример је чишћење наше Дворане Краљевства. То може укључивати пражњење корпи за смеће, брисање подова и чишћење тоалета — а за све то је потребна понизност! Па ипак, ми разумемо да је одржавање наше Дворане Краљевства, која је место у ком славимо Јехову, део наше свете службе. Када спремно извршавамо сваки задатак који је наизглед безначајан, показујемо понизност и на тај начин следимо Христа.

Будимо ревни попут Исуса

12, 13. (а) Како је Исус показао ревност и шта га је подстицало на то? (б) Шта ће и нас подстицати да будемо ревни у служби?

12 Осмотримо Исусову ревност у проповедању. Он је чинио много тога док је био на земљи. Током младости је вероватно радио као тесар са својим поочимом Јосифом. За време своје службе, чинио је чуда као што је лечење болесних и ускрсавање мртвих. Међутим, за њега је најважније било проповедање добре вести и поучавање оних који су хтели да слушају (Мат. 4:23). Будући да смо његови следбеници и ми имамо исти задатак. Како можемо опонашати његов пример? Један начин је да развијамо мотиве који су слични Исусовим.

13 Најјачи разлог зашто је Исус проповедао и поучавао била је љубав према Богу. Осим тога, волео је и истину коју је научавао. За њега је она имала непроцењиву вредност и жарко је желео да је пренесе другима. Као учитељи Божје Речи, ми имамо слична осећања. Само помисли на нека драгоцена учења која смо сазнали из Божје Речи! Знамо како је доведено у питање Божје право да влада свемиром и како ће бити решено. Разумемо шта Свето писмо каже о стању у ком се налазе мртви, као и о дивном времену које нас чека у Божјем новом свету. Без обзира на то да ли смо за та учења сазнали давно или тек одскоро, она никада не губе своју вредност. Она су за нас непроцењиво благо. (Прочитати Матеја 13:52.) Када ревно проповедамо, показујемо другима колико волимо оно чему нас Јехова поучава.

14. Како можемо поучавати попут Исуса?

14 Запазимо и то како је Исус поучавао. Он је увек указивао својим слушаоцима на Божју Реч. Често би увео неку важну мисао тако што би рекао: „Писано је“ (Мат. 4:4; 21:13). Из Исусових забележених речи види се да је директно цитирао или индиректно указивао на више од половине књига које данас сачињавају хебрејски део Библије. Попут њега, ми увек поучавамо људе из Библије када смо у служби проповедања и настојимо да је истакнемо кад год је то могуће. На тај начин помажемо искреним особама да се увере да преносимо Божје мисли, а не своје. Колико нас само радује када неко жели да осмотри оно што стоји у Божјој Речи, Библији, и разговара о њеној вредности и значењу! Када такве особе прихвате Исусов позив да га следе, веома смо срећни.

Љубав је обележје Исусових следбеника

15. По којој особини је Исус најпознатији и како размишљање о њој утиче на нас?

15 На крају ћемо осмотрити Исусову најпривлачнију особину, а то је његова љубав према људима. Апостол Павле је написао: „Христова љубав нас покреће“ (2. Кор. 5:14). Када размишљамо о љубави коју је Исус показао не само према човечанству као целини већ и према сваком од нас појединачно, то дубоко утиче на нас и покреће нас да га опонашамо.

16, 17. На које начине је Исус показао да воли људе?

16 Како је Исус показао љубав према људима? То што је био спреман да положи живот за њих представља највећи израз његове љубави (Јов. 15:13). Међутим, током своје службе, Исус је показао љубав и на друге начине. На пример, саосећао је са онима који су патили. Када је видео да Марија и људи око ње плачу због Лазареве смрти, њихова туга га је веома погодила. Иако је знао да ће убрзо ускрснути Лазара, Исус је био толико ганут да је заплакао (Јов. 11:32-35).

17 Једном ранијом приликом, Исусу је пришао један губавац и рекао: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Како је Исус реаговао? У том извештају се каже: „Он се сажалио.“ Затим је учинио нешто неуобичајено. „Испружио [је] руку, дотакао га и рекао му: ’Хоћу. Очисти се.‘ И губа је истог часа нестала с њега, и очистио се.“ Према Мојсијевом закону, губавци су били нечисти и Исус је сигурно могао излечити тог човека без физичког контакта. Па ипак, када је излечио тог губавца, Исус му је омогућио да осети додир другог човека, можда први пут након доста година. Заиста саосећајно и самилосно дело! (Мар. 1:40-42).

18. Како можемо показивати саосећање?

18 Као Христови следбеници, подстакнути смо да показујемо љубав тако што ћемо бити саосећајни (1. Петр. 3:8). Можда није лако схватити како се осећа суверник који пати од неке хроничне болести или тежег облика депресије — посебно ако нисмо лично доживели тако нешто. Међутим, Исус је саосећао с болеснима иако никада није био болестан. Како онда можемо продубити своје саосећање? Пажљивим слушањем када нам неко отвара своје срце и говори како се осећа. Можемо се питати: ’Да сам ја на његовом месту, како бих се осећао?‘ Уколико се трудимо да проникнемо у осећања других, онда ћемо боље „тешити потиштене душе“ (1. Сол. 5:14). На тај начин ћемо следити Исуса.

19. Како Исусов пример утиче на нас?

19 Какву само неисцрпну ризницу за проучавање представљају Исусове речи и дела! Што више учимо о њему, то више желимо да будемо попут њега — и више желимо помоћи другима да и они то чине. Стога дајмо све од себе да нам слеђење Месијанског Краља донесе задовољство, како сада тако и у сву вечност!

Можеш ли објаснити?

• Како можемо показивати мудрост попут Исусове?

• На које начине можемо показивати понизност?

• Како можемо развијати ревност за проповедање?

• На које начине можемо опонашати Исуса у показивању љубави према другима?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 5. страни]

КЊИГА КОЈА НАМ ПОМАЖЕ ДА ОПОНАШАМО ХРИСТА

Током 2007, на нашим обласним конгресима издата је књига „Пођи за мном“. Она је осмишљена тако да помогне хришћанима да се усредсреде на Исусову личност, посебно на његове особине и дела. Након два уводна поглавља, у првом делу књиге осматрају се Исусове изванредне особине — његова понизност, храброст, мудрост, послушност и истрајност.

Затим следе делови у којима се говори о ономе што је Исус радио као учитељ и проповедник добре вести. Такође се говори о томе како је показивао велику љубав. У целој књизи, информације су изнете тако да помогну хришћанима да опонашају Исуса.

Уверени смо да ће ова публикација покренути свакога од нас да се преиспита: ’Да ли заиста следим Исуса? Како то још боље могу чинити?‘ Она ће такође помоћи ’свима који исправно гледају на вечни живот‘ да постану Христови следбеници (Дела 13:48).

[Слика на 4. страни]

Исус је пристао да дође на земљу и роди се као беба. Која особина га је навела на то?

[Слика на 6. страни]

Шта ће нас подстаћи да будемо ревни у служби?