Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Откривења — 2. део

Изабране мисли из Откривења — 2. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Откривења — 2. део

ШТА очекује оне који обожавају Јехову а шта оне који то не чине? Каква будућност предстоји Сатани и демонима? Какве благослове ће послушни људи доживети током Христове хиљадугодишње владавине? Одговори на та и друга важна питања налазе се у Откривењу 13:1–22:21. * Ова поглавља садрже последњих девет од укупно шеснаест визија које је апостол Јован примио пред крај првог века наше ере.

„Срећан је онај ко чита и они који чују речи овог пророчанства“, пише Јован, „и који држе оно што је у њему написано“ (Откр. 1:3; 22:7). Читање и примењивање онога што стоји у Откривењу може мотивисати наше срце, ојачати нашу веру у Бога и његовог Сина Исуса Христа и пружити нам светлу наду у будућност * (Јевр. 4:12).

ИЗЛИВА СЕ СЕДАМ ПОСУДА БОЖЈЕГ ГНЕВА

(Откр. 13:1–16:21)

„Народи су се разбеснели“, каже се у Откривењу 11:18, „и дошао је [Божји] гнев и време... да се униште они који земљу уништавају.“ Наводећи разлог за долазак Божјег гнева, осма визија описује „звер с десет рогова и седам глава“ (Откр. 13:1).

У деветој визији, Јован види како „Јагње стоји на гори Сиону и с њим сто четрдесет и четири хиљаде“. Они су ’откупљени од људи‘ (Откр. 14:1, 4). Затим следе анђеоске објаве. У наредној визији Јован види „седам анђела са седам невоља“. Очигледно сам Јехова заповеда тим анђелима да излију „седам посуда Божјег гнева“ на различита обележја Сатаниног света. У посудама се налазе објаве и упозорења на пресуде које ће Бог извршити (Откр. 15:1; 16:1). Ове две визије садрже даљње осуде повезане с трећим „јао“ и оглашавањем седме трубе (Откр. 11:14, 15).

Одговори на библијска питања:

13:8 — Шта је ’јагњетов свитак живота‘? То је симболични свитак у ком се налазе имена свих који ће владати са Исусом Христом у небеском Краљевству. Ту спадају и имена помазаних хришћана који су још увек на земљи и надају се да ће живети на небу.

13:11-13 — Како звер с два рога говори као змај и како спушта ватру с неба? То што дворога звер — англоамеричка светска сила — говори као змај значи да се служи претњама, притиском и насиљем како би приморала друге да прихвате њену власт. Она спушта ватру с неба тако што се представља као пророк тврдећи да је победила силе зла у два светска рата 20. века и да је однела победу над комунизмом.

16:17 — Шта је ваздух на који је изливена седма посуда? Ваздух представља сатански начин размишљања, ’дух [став] који сада делује у синовима непослушности‘. Тај отровни ваздух прожима целокупан Сатанин зли поредак (Еф. 2:2).

Поука за нас:

13:1-4, 18. Звер која симболизује људске власти ’излази из мора‘, то јест ускомешаних маса човечанства (Иса. 17:12, 13; Дан. 7:2-8, 17). Та звер, коју је Сатана створио и којој он даје моћ, носи број 666, чиме се означава изразита несавршеност. Ако разумемо шта звер представља, то ће нам помоћи да је не следимо с дивљењем нити обожавамо као што то чини већи део човечанства (Јов. 12:31; 15:19).

13:16, 17. Упркос потешкоћама на које можемо наићи док обављамо свакодневне активности као што су ’куповање и продавање‘, не треба да под притиском дозволимо тој звери да управља нашим животом. Ако бисмо примили њен „жиг на своју десницу или чело“, она би могла да контролише наше поступке и размишљање.

14:6, 7. Из онога што анђео говори учимо да треба с хитношћу да објављујемо добру вест о успостављеном Божјем Краљевству. Треба да помажемо особама с којима проучавамо Библију да развију здрав страх од Јехове Бога и да му дају славу.

14:14-20. Када се заврши „земаљска жетва“, то јест сакупљање оних који ће се спасти, то ће бити време када ће анђео бацити одсечену ’земаљску лозу‘ „у велику винску пресу Божјег гнева“. Та лоза — Сатанин покварен систем људских власти са својим ’гроздовима‘ лоших плодова — биће уништена заувек. Будимо одлучни да не дођемо под утицај земаљске лозе.

16:13-16. „Нечисте надахнуте изјаве“ представљају демонску пропаганду. Њен циљ је да спречи да изливање седам посуда Божјег гнева утиче на краљеве земље и да управља њима тако да се окрену против Јехове (Мат. 24:42, 44).

16:21. Док се приближава крај овог света, објављивање Јеховине пресуде против Сатаниног злог поретка можда ће обухватати и веома тешке речи осуде које су вероватно представљене гра̋дом. Па ипак, већи део човечанства ће наставити да хули на Бога.

ПОБЕДНИЧКИ КРАЉ ВЛАДА

(Откр. 17:1–22:21)

„Вавилон Велики“, светско царство криве религије, чини одвратан део Сатаниног злог поретка. У једанаестој визији представљен је као „велика блудница“, неморална жена која „седи на скерлетној звери“. Њу ће потпуно уништити „десет рогова“ те исте звери на којој јаше (Откр. 17:1, 3, 5, 16). Упоређујући блудницу с ’великим градом‘, следећа визија најављује њен пад и упућује хитан позив Божјем народу да ’изађе из ње‘. Многи јадикују због пропасти тог великог града. Међутим, на небу влада радост због ’Јагњетове свадбе‘ (Откр. 18:4, 9, 10, 15-19; 19:7). У тринаестој визији онај који јаше на ’белом коњу‘ ратује против народа̂. Он уништава Сатанин зли свет (Откр. 19:11-16).

Шта ће се десити са ’празмијом, Сатаном Ђаволом‘? Када ће бити „бачен у огњено и сумпорно језеро“? То је једна од тема четрнаесте визије (Откр. 20:2, 10). У последње две визије пружа се увид у живот током Хиљадугодишње владавине. Док се „откривење“ примиче крају, Јован види ’реку воде живота како тече посред главне градске улице‘ и чује како се упућује диван позив свакоме „ко је жедан“ (Откр. 1:1; 22:1, 2, 17).

Одговори на библијска питања:

17:16; 18:9, 10 — Зашто „краљеви земаљски“ жале над Вавилоном Великим кад су га управо они уништили? Њихова жалост је искључиво себичне природе. Након уништења Вавилона Великог, краљеви земље ће очигледно схватити колико су користи имали од њега. Омогућио им је да под маском религиозности чине окрутна дела. Такође је играо улогу у регрутовању младића за ратове. Осим тога, помагао им је да држе људе у покорности.

19:12 — У ком смислу нико осим Исуса не зна његово име? Изгледа да се то име односи на његов положај и улоге, попут оних које су наведене у Исаији 9:6, које ће Исус имати за време Господовог дана. Нико не зна то име осим њега у том смислу што су његова задужења јединствена и само он може у потпуности разумети шта значи бити на тако високом положају. Међутим, неке од тих задатака Исус дели с члановима „класе невесте“ и тако ’пише на њих то ново име‘ (Откр. 3:12).

19:14 — Ко ће пратити Исуса у Армагедону? У ’небеским војскама‘ које ће учествовати са Исусом у Божјем рату биће анђели, као и помазаници који су победили и примили небеску награду (Мат. 25:31, 32; Откр. 2:26, 27).

20:11-15 — Чија су имена уписана у „свитак живота“? У том свитку се налазе имена свих који ће добити вечни живот — помазаних хришћана, припадника великог мноштва и верних Божјих слугу које ће бити ускрснуте приликом ’ускрсења праведника‘ (Дела 24:15; Откр. 2:10; 7:9). Имена оних који ће оживети приликом ’ускрсења неправедника‘ биће записана у „свитак живота“ само ако буду поступали по ономе што је „написано у свицима“, то јест упутствима која ће бити откривена током Хиљадугодишње владавине. Међутим, имена се у „свитак живота“ не уписују неизбрисивим мастилом. Помазани хришћани ће бити трајно уписани након што се покажу вернима до смрти (Откр. 3:5). Имена оних који добијају вечни живот на земљи трајно се уписују након што прођу завршну кушњу на крају хиљаду година (Откр. 20:7, 8).

Поука за нас:

17:3, 5, 7, 16. „Мудрост одозго“ помаже нам да разумемо „тајну те жене и [скерлетне] звери која је носи“ (Јак. 3:17). Та симболична звер појавила се у облику Друштва народа и касније оживела у виду Уједињених нација. Зар то што нам је откривена ова мистерија не треба да нас покрене да будемо ревни у проповедању добре вести о Божјем Краљевству и објављивању дана Јеховиног суда?

21:1-6. Можемо бити апсолутно сигурни да ће проречени благослови под владавином Краљевства постати стварност. Зашто? Зато што се о том пророчанству каже: ’Испунило се!‘

22:1, 17. „Река воде живота“ представља оно што Јехова чини како би послушне људе ослободио греха и смрти. Та вода је у одређеној мери и данас доступна. Осим што захвално прихватамо позив да дођемо и ’узмемо воду живота бесплатно‘, ревно позивајмо и друге!

[Фусноте]

^ Библијска књига Откривење разматра се стих по стих у публикацији Откривење — близу је величанствени врхунац!

[Слика на 5. страни]

Послушне људе очекују заиста предивни благослови под владавином Краљевства!