Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Исусове поуке воде до среће?

Како Исусове поуке воде до среће?

Како Исусове поуке воде до среће?

’Исус се попео на гору. Пришли су му његови ученици и он је почео да их поучава‘ (МАТ. 5:1, 2)

1, 2. (а) У којој прилици је Исус изнео Проповед на гори? (б) Како је Исус започео своју Проповед?

 БИЛА је 31. година н. е. Исус је накратко прекинуо с проповедањем у Галилеји, како би прославио Пасху у Јерусалиму (Јов. 5:1). Вративши се у Галилеју, целу ноћ се молио за Божје вођство да би изабрао 12 апостола. Следећег дана се окупило мноштво људи док је Исус лечио болесне. Када је видео то мноштво, у ком су били и његови ученици, сео је на оближњи обронак и почео да их поучава (Мат. 4:23–5:2; Лука 6:12-19).

2 Исус је започео Проповед на гори тако што је показао да срећа произлази из доброг односа с Богом. (Прочитати Матеја 5:1-12.) Срећа се дефинише као „стање и осећање потпуног задовољства“. Девет разлога за срећу које је Исус навео истичу зашто су хришћани срећни, и ти разлози су вредни данас као што су то били и пре скоро 2 000 година. Осмотримо неке од њих.

„Они који су свесни својих духовних потреба“

3. Шта значи бити свестан својих духовних потреба?

3 „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба, јер је њихово небеско краљевство“ (Мат. 5:3). „Они који су свесни својих духовних потреба“ увиђају да им је потребно Божје вођство и милосрђе.

4, 5. (а) Зашто су срећни они који су свесни својих духовних потреба? (б) Како можемо задовољити духовне потребе?

4 Особе које увиђају да им је потребно Божје вођство су срећне, „јер је њихово небеско краљевство“. Исусови први ученици су прихватили Исуса као Месију и тиме добили могућност да у будућности владају с њим у Божјем небеском Краљевству (Лука 22:28-30). Сви који су у потпуности свесни својих духовних потреба могу бити срећни, без обзира да ли се надају да ће бити сунаследници с Христом на небу или очекују вечни живот у Рају на земљи под владавином Краљевства.

5 Не желе сви Божје вођство, јер многи немају веру и не цене оно што је свето (2. Сол. 3:1, 2; Јевр. 12:16). За разлику од њих, ми смо свесни својих духовних потреба и можемо их задовољити тако што марљиво проучавамо Библију, ревно учествујемо у стварању ученика и редовно долазимо на скупштинске састанке (Мат. 28:19, 20; Јевр. 10:23-25).

Како су ’они који тугују срећни‘?

6. Ко су „они који тугују“ и зашто су срећни?

6 „Срећни су они који тугују, јер ће бити утешени“ (Мат. 5:4). „Они који тугују“ су исти „они који су свесни својих духовних потреба“. Они не тугују у том смислу што се жале на своје животне околности, већ су тужни због свог грешног стања, као и због услова у свету до којих је довела људска несавршеност. Зашто су срећни? Зато што исказују веру у Бога и Христа и црпе утеху из доброг односа с Јеховом (Јов. 3:36).

7. Какав став треба да имамо према Сатанином свету?

7 Да ли и ми тугујемо због тога што безбожност узима маха у Сатанином свету? Какав став заиста имамо према ономе што нуди овај свет? Апостол Јован је написао: „Ништа што је у свету — жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка — не потиче од Оца“ (1. Јов. 2:16). Међутим, шта уколико видимо да је нашу духовност почео поткопавати ’дух света‘, то јест невидљива сила која нагони људско друштво да буде непослушно Богу? Тада треба да се жарко молимо, проучавамо Божју Реч и тражимо помоћ старешина. Док се све више приближавамо Јехови, ’наћи ћемо утеху‘ без обзира на проблеме које имамо (1. Кор. 2:12; Пс. 119:52; Јак. 5:14, 15).

’Срећа оних који су кротки‘

8, 9. Шта значи бити кротак и зашто су такве особе срећне?

8 „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Мат. 5:5). „Кроткост“, то јест благост, не указује на слабост нити на лажну обзирност (1. Тим. 6:11). Ако смо кротки, то ћемо показивати тако што вршимо Јеховину вољу и прихватамо његово вођство. Кроткост ће се такође видети из нашег опхођења према суверницима и другим људима. Та особина је у складу са саветом апостола Павла. (Прочитати Римљанима 12:17-19.)

9 Зашто су кротки срећни? Зато што ће „наследити земљу“, рекао је Исус, који је такође био кротак. Он добија земљу у наследство (Пс. 2:8; Мат. 11:29; Јевр. 2:8, 9). Захваљујући томе што су кротки, и ’Христови сунаследници‘ имају с њим удела у наслеђивању земље (Римљ. 8:16, 17). Надаље, и многе друге кротке особе ће добити вечни живот на земљи под Исусовим Краљевством (Пс. 37:10, 11).

10. Како на наше скупштинске одговорности и однос према другима може утицати ако нисмо благи?

10 Треба да будемо кротки, то јест благи попут Исуса. Међутим, шта ако смо познати као ратоборне особе? Такав агресиван и непријатељски став може навести друге да нас избегавају. Ако смо браћа која желе да имају одговорности у скупштини, то би због нашег ратоборног става било немогуће (1. Тим. 3:1, 3). Павле је рекао Титу да подсети критске хришћане „да не буду ратоборни, него да буду разумни, да буду сасвим благи према свим људима“ (Титу 3:1, 2). Таква благост је прави благослов за друге!

Они који су ’гладни праведности‘

11-13. (а) Шта значи бити гладан и жедан праведности? (б) Како они који су гладни и жедни праведности задовољавају ту потребу?

11 „Срећни су они који су гладни и жедни праведности, јер ће се наситити“ (Мат. 5:6). Праведност на коју је Исус мислио подстиче особу да исправно поступа, у складу с Божјом вољом и заповестима. Псалмиста је рекао да је ’изнемогао жарко желећи‘ да боље упозна Божје праведне законе (Пс. 119:20). Да ли нам је праведност толико важна да се може рећи да смо гладни и жедни праведности?

12 Исус је рекао да су они који су гладни и жедни праведности срећни, јер ће се наситити, то јест потпуно задовољити. То је постало могуће после Педесетнице 33. н. е., јер је тада Јехова путем светог духа почео да ’показује свету шта је праведност‘ (Јов. 16:8). Помоћу светог духа, Бог је надахнуо људе да саставе грчки део Светог писма, које је веома корисно за „васпитавање у праведности“ (2. Тим. 3:16). Божји дух нам такође помаже да ’обучемо нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности‘ (Еф. 4:24). Утешно је знати да праведан положај пред Богом могу имати и они који погреше, али се кају и моле Бога да им опрости на темељу Исусове откупне жртве. (Прочитати Римљанима 3:23, 24.)

13 Они који се надају вечном животу на земљи, у потпуности ће се наситити праведности када наша планета постане Рај у ком ће владати праведни услови. До тада, будимо одлучни да живимо у складу с Јеховиним мерилима. Исус је рекао: „Тражите најпре краљевство и Божју праведност“ (Мат. 6:33). Када то чинимо, имаћемо пуне руке посла у служби за Бога и бићемо истински срећни (1. Кор. 15:58).

Зашто су ’милосрдни срећни‘?

14, 15. Како можемо показивати милосрђе и зашто су ’милосрдни срећни‘?

14 „Срећни су милосрдни, јер ће им бити указано милосрђе“ (Мат. 5:7). Милосрђе проистиче из саосећања и сажаљења према другима. Исуса је сажаљење наводило да путем чуда помаже многима који су патили (Мат. 14:14). Милосрђе нас подстиче да опраштамо другима када нас изневере, баш као што Јехова милосрдно опрашта покајницима (Изл. 34:6, 7; Пс. 103:10). Ту особину такође можемо показати и нашим љубазним речима и делима, који доносе олакшање онима који пате. Још један добар начин да будемо милосрдни према другима јесте да им пренесемо библијску истину. Када је Исус видео мноштво, сажалио се на њих и ’почео да их поучава много чему‘ (Мар. 6:34).

15 Имамо сваки разлог да се сложимо са Исусовим речима: „Срећни су милосрдни, јер ће им бити указано милосрђе.“ Ако смо милосрдни према другима, вероватно ће се и они слично опходити према нама. А када нама буде било потребно Божје милосрђе, могуће је да ће се он сетити милосрдних дела која смо чинили за друге и узети их у обзир када нам буде судио (Јак. 2:13). Само милосрдне особе могу добити опроштење греха и вечни живот (Мат. 6:15).

Зашто су ’срећни они који су чистог срца‘?

16. Шта значи бити „чистог срца“ и како ће они који имају такво срце „видети Бога“?

16 „Срећни су они који су чистог срца, јер ће видети Бога“ (Мат. 5:8). Ако смо „чистог срца“, то ће бити очигледно у ономе чему смо наклоњени, нашим жељама и мотивима. Показиваћемо „љубав из чистог срца“ (1. Тим. 1:5). Када смо чисти у души, ’видећемо Бога‘. Међутим, то не значи да ћемо дословно видети Јехову, јер ’човек не може видети Бога и остати жив‘ (Изл. 33:20). Пошто је савршено одражавао Божју личност, Исус је могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:7-9). Као Јеховине слуге на земљи, ми можемо „видети Бога“ тако што видимо како нам помаже (Јов 42:5). За помазане хришћане врхунац ће бити да, након што ускрсну као духовне особе, дословно виде свог небеског Оца (1. Јов. 3:2).

17. Како ће на нас утицати ако имамо чисто срце?

17 Пошто је чисто срце морално и духовно неупрљано, оно се не бави стварима које су нечисте у Јеховиним очима (1. Лет. 28:9; Иса. 52:11). Ако смо чисти у срцу, наше речи и дела ће бити беспрекорни и нећемо бити дволични у служењу Јехови.

Миротворци постају Божји синови

18, 19. Како поступају миротворци?

18 „Срећни су миротворци, јер ће бити названи Божјим синовима“ (Мат. 5:9). Миротворци, на које је Исус мислио, препознају се по ономе што раде, као и по ономе што не желе да раде. Ако смо такве особе, бићемо мирољубиви и ’никоме нећемо враћати зло за зло‘. Насупрот томе, ’увек ћемо се трудити да чинимо добро свима‘ (1. Сол. 5:15).

19 Да бисмо били убројани међу миротворце, морамо активно градити мир. Миротворци не чине ништа што „раздваја оне који су блиски“ (Посл. 16:28). Као миротворци, ’тежимо за миром са свима‘ (Јевр. 12:14).

20. (а) Ко су данас ’Божји синови‘? (б) Ко ће се још назвати Божјом децом на крају Христове владавине?

20 Миротворци су срећни јер ће „бити названи Божјим синовима“. Јехова је усвојио верне помазане хришћане и они су ’Божји синови‘. Они већ сада имају близак однос с Јеховом као његова деца зато што исказују веру у Христа и свим срцем служе ’Богу љубави и мира‘ (2. Кор. 13:11; Јов. 1:12). Шта је са Исусовим ’другим овцама‘, које су такође миротворци? Оне ће током Хиљадугодишње владавине имати Исуса за ’Вечног Оца‘, а на крају те владавине, када се Исус подложи Јехови, и оне ће у правом смислу постати Божја деца (Јов. 10:16; Иса. 9:6; Римљ. 8:21; 1. Кор. 15:27, 28).

21. Како ћемо поступати ако „живимо по духу“?

21 Ако „живимо по духу“, други ће јасно видети да градимо мир. Нећемо се ’надметати с другима‘, или како један превод на енглеском језику каже ’провоцирати друге‘ (Гал. 5:22-26, New International Version). Напротив, трудићемо се да ’будемо у миру са свим људима‘ (Римљ. 12:18).

Срећни иако прогоњени

22-24. (а) Које разлоге за срећу имају они који су прогоњени због праведности? (б) Шта ћемо осмотрити у следећа два чланка?

22 „Срећни су они који су прогоњени због праведности, јер је њихово небеско краљевство“ (Мат. 5:10). Након овога, Исус је увео девети разлог за срећу: „Срећни сте кад вас због мене вређају и прогоне и лажући вам приписују свакаква зла. Радујте се и кличите, јер је велика ваша награда на небесима. Јер тако су прогонили и пророке пре вас“ (Мат. 5:11, 12).

23 Попут древних Божјих пророка, хришћани очекују да ће бити вређани, прогоњени и нападани лажима — и све то ’због праведности‘. Међутим, када остајемо верни у таквим испитима, задовољни смо јер смо угодили Јехови и прославили га (1. Петр. 2:19-21). Патња не може нарушити радост коју имамо у служењу Јехови, ни сада ни у будућности. Она не може помрачити срећу коју ће донети владање с Христом у небеском Краљевству, као ни срећу коју ће донети вечни живот на земљи под Христовом влашћу. Ти благослови представљају доказ Божје наклоности, доброте и великодушности.

24 Може се још много тога научити из Проповеди на гори. Неке поуке се осматрају у следећа два чланка. Погледајмо како их можемо применити.

Како би одговорио?

• Зашто су срећни „они који су свесни својих духовних потреба“?

• Због чега су ’срећни кротки‘?

• Зашто су хришћани срећни иако су прогоњени?

• Који је разлог за срећу оставио најснажнији утисак на тебе?

[Питања за разматрање]

[Слика на 7. страни]

Девет разлога за срећу које је Исус навео вредни су како некад тако и данас

[Слика на 8. страни]

Један добар начин да покажемо милосрђе другима јесте да им пренесемо библијску истину