Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молимо се у складу са Исусовим поукама

Молимо се у складу са Исусовим поукама

Молимо се у складу са Исусовим поукама

„Када је Исус завршио свој говор, народ је био задивљен његовим учењем“ (МАТ. 7:28)

1, 2. Зашто је народ био задивљен Исусовим поучавањем?

 ПОУКЕ Божјег јединорођеног Сина, Исуса Христа, треба прихватити и применити у животу. Нема сумње да је он поучавао боље од било ког човека. Зато није ни чудо што је народ био задивљен када их је поучавао држећи Проповед на гори. (Прочитати Матеја 7:28, 29.)

2 Јеховин Син није поучавао као писмозналци, који су своје дуге и испразне говоре темељили на учењима несавршених људи. Христ је поучавао „као онај ко има ауторитет“, зато што су његове поуке долазиле од Бога (Јов. 12:50). Погледајмо како још неке Исусове поуке из Проповеди на гори могу и треба да утичу на наше молитве.

Никада се немојмо молити као лицемери

3. Која је суштина Исусових речи забележених у Матеју 6:5?

3 Молитва је важан део наше службе Јехови и треба редовно да се молимо. Међутим, молитве треба упућивати у складу са Исусовим поукама из Проповеди на гори. Он је рекао: „Кад се молите, не будите као лицемери. Јер они воле да се моле стојећи у синагогама и на великим раскршћима да би их видели људи. Заиста, кажем вам, већ су примили своју плату“ (Мат. 6:5).

4-6. (а) Зашто су фарисеји волели да се моле „стојећи у синагогама и на великим раскршћима“? (б) На који су начин ти лицемери ’већ примили своју плату‘?

4 Молитве Исусових ученика су се морале разликовати од молитви ’лицемера‘, као што су били самоправични фарисеји, који су се у јавности лажно приказивали као побожни (Мат. 23:13-32). Ти лицемери су волели да се моле „стојећи у синагогама и на великим раскршћима“. Зашто? Желели су да их ’људи виде‘. У првом веку, Јевреји су имали обичај да се у храму моле током приношења жртава паљеница (око девет сати ујутру и три сата по подне). Многи становници Јерусалима молили су се заједно с мноштвом верника који су се молили на подручју храма. Изван тог града, побожни Јевреји су се често молили двапут дневно, „стојећи у синагогама“. (Упоредити с Луком 18:11, 13.)

5 Пошто већина људи није била близу храма или синагоге у време споменутих молитви, могли су да се моле тамо где би се затекли. Неки су гледали да се у време молитве нађу на „великим раскршћима“. Желели су да их ’виде људи‘ који су туда пролазили. Ти религиозни лицемери су се ’дуго молили‘ да би им се дивили они који их виде (Лука 20:47). То је став који треба да избегавамо.

6 Исус је рекао да су ти лицемери ’већ примили своју плату‘. Они су силно желели признање и хвалу од других људи — и то је било све што су добили. То је била сва њихова плата пошто Јехова није одговарао на њихове лицемерне молитве. С друге стране, Бог услишава молитве Христових правих следбеника, као што се види из онога што Исус даље каже о молитви.

7. Шта значи савет да се молимо у својој ’најскровитијој соби‘?

7 „Ти, кад се молиш, уђи у своју најскровитију собу и затвори врата, па се помоли свом Оцу који је у тајности. Тада ће ти твој Отац, који види у тајности, узвратити“ (Мат. 6:6). Исусов савет да се приликом молитве ’уђе у најскровитију собу и затворе врата‘ не значи да неко не може заступати скупштину у молитви. Исус је тим саветом хтео да одврати од јавних молитви које су наводиле друге да се диве особи која се моли и да је хвале. Треба да то задржимо на уму ако имамо част да заступамо Божји народ у молитви. Поред тога, применимо и Исусове даљње савете у погледу молитве.

8. Према Матеју 6:7, шта треба да избегавамо када се молимо?

8 „Кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде незнабошци, јер они мисле да ће бити услишени зато што користе много речи“ (Мат. 6:7). Овим је Исус рекао да понављањем једног те истог у молитви показујемо непоштовање према томе што имамо могућност да се обраћамо Богу. Међутим, он није мислио да никада не треба да користимо исте речи у горљивим молитвама и захвалама које упућујемо Богу. Ноћ уочи своје смрти, Исус се у гетсиманском врту више пута ’молио истим речима‘ (Мар. 14:32-39).

9, 10. Шта је погрешно у томе да у молитви понављамо увек једно те исто?

9 Било би погрешно када бисмо понављали увек исте молитве попут незнабожаца. Они говоре „увек једно те исто“, изговарајући напамет научене фразе које су пуне беспотребних речи. Обожаваоцима Вала није нимало помогло то што су „од јутра до подне“ призивали име тог лажног бога, говорећи: ’Вале, услиши нас!‘ (1. Краљ. 18:26). Милиони људи данас понављају дуге и испразне молитве, узалуд се надајући да ће ’бити услишени‘. С друге стране, Исус нам помаже да разумемо да дуге и једноличне молитве с „много речи“ немају никакву вредност пред Јеховом. Исус је још рекао:

10 „Зато не будите као они, јер Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите“ (Мат. 6:8). Многе јеврејске верске вође биле су попут незнабожаца зато што су се дуго и испразно молиле. Искрена молитва која обухвата хвалу, захваљивање и молбе представља важан део наше службе Богу (Фил. 4:6). Па ипак, било би погрешно да у молитви понављамо увек једно те исто, размишљајући да треба да подсећамо Бога на оно за шта га молимо. Зато када се молимо, не треба да заборавимо да се обраћамо Ономе који ’зна шта нам треба и пре него што га замолимо‘.

11. Шта треба да задржимо на уму ако имамо част да заступамо друге у молитви?

11 Исусове поуке о молитвама које Бог не одобрава треба да нас подсете да он није одушевљен високозвучним и безвредним речима. Такође треба да разумемо да када се наглас молимо за друге то није прилика да их покушавамо задивити и навести их да се питају кад ће већ једном „амин“. Такође не би било у складу с духом Исусових поука из Проповеди на гори ако бисмо путем молитви износили нека обавештења или саветовали присутне.

Исус нас поучава како да се молимо

12. Како би објаснио колико је важно да се молимо за посвећење Божјег имена?

12 Исус није рекао својим ученицима само шта треба да избегавају у молитви, већ их је и поучио како да се исправно моле. (Прочитати Матеја 6:9-13.) Молитва Оченаш не треба да се научи напамет како би се механички понављала. Насупрот томе, она пружа образац за наше личне молитве. На пример, Исус је најпре скренуо пажњу на Бога следећим речима: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Мат. 6:9). Прикладно је што се Јехови обраћамо са „Оче наш“ зато што је он наш Створитељ, који пребива ’на небесима‘, која су далеко изнад земље (П. зак. 32:6; 2. Лет. 6:21; Дела 17:24, 28). Присвојна заменица „наш“ треба да нас подсети да и наши суверници такође имају близак однос с Богом. „Нека се свети име твоје“ представља молбу да Јехова предузме кораке и посвети своје име тако што ће га очистити од срамоте која му се наноси од побуне у еденском врту. У одговору на ту молитву, Јехова ће посветити своје име тако што ће уклонити зло са земље (Језек. 36:23).

13. (а) Како ће се испунити молба да дође Божје Краљевство? (б) Шта ће подразумевати вршење Божје воље на земљи?

13 „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:10). С обзиром на овај део молитве Оченаш, треба да задржимо у мислима да то „краљевство“ представља небеску, месијанску власт у рукама Христа и његових ускрснулих ’светих слугу‘ (Дан. 7:13, 14, 18; Иса. 9:6, 7). Када се молимо да Божје Краљевство дође, ми упућујемо молбе да оно предузме акцију против свих земаљских непријатеља Божје владавине. То ће се одиграти у блиској будућности и омогућиће да цела планета постане рај у ком ће владати правда, мир и срећа (Пс. 72:1-15; Дан. 2:44; 2. Петр. 3:13). Воља Јехове Бога врши се на небу, а када се молимо да се она врши и на земљи, ми га заправо молимо да испуни све оно што жели с нашом планетом, у шта спада и уклањање његових противника као што је то био случај у древна времена. (Прочитати Псалам 83:1, 2, 13-18.)

14. Зашто је исправно да се молимо за „хлеб наш за овај дан“?

14 „Дај нам данас хлеб наш за овај дан“ (Мат. 6:11; Лука 11:3). Када упућујемо ову молбу, ми молимо Бога да нам пружи неопходне ствари „за овај дан“. То показује да имамо веру у Јеховину моћ да се свакодневно стара за наше потребе. То није молитва за изобиље. Ова молба Богу да задовољи наше дневне потребе може нас подсетити на прилику када је Бог заповедио Израелцима да сакупљају ману ’колико им треба за сваки дан‘ (Изл. 16:4).

15. Објасни шта значи када се молимо да нам Бог ’опрости наше дугове као што ми опраштамо својим дужницима‘.

15 Следећа молба у молитви Оченаш усмерава нам пажњу на нешто што треба да радимо. Исус је рекао: „Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим“ (Мат. 6:12). Из Лукиног Јеванђеља се види да су ти ’дугови‘ у ствари ’греси‘ (Лука 11:4). Само ако смо већ опростили онима који су нас увредили, можемо очекивати да нам Јехова опрости. (Прочитати Матеја 6:14, 15.) Треба спремно да опраштамо другима (Еф. 4:32; Кол. 3:13).

16. Како треба да разумемо молбе да нас Бог не уведе у искушење и да нас избави од Злога?

16 „Не уведи нас у искушење, него нас избави од Злога“ (Мат. 6:13). Како треба да разумемо ове две међусобно повезане молбе у молитви Оченаш? Можемо бити сигурни да нас Јехова не искушава како би нас навео да погрешимо. (Прочитати Јакова 1:13.) Прави Кушач је Сатана, то јест Зли (Мат. 4:3). Међутим, понекад се у Библији каже да Бог нешто чини, иако то само допушта (Рута 1:20, 21; Проп. 11:5). Према томе, када у молитви кажемо: „Не уведи нас у искушење“, ми тиме молимо Јехову да не дозволи да подлегнемо искушењу да му будемо непослушни. На крају, молбом ’избави нас од Злога‘ ми тражимо од Јехове да не дозволи да нас Сатана надвлада. Можемо бити уверени да ’Бог неће дозволити да будемо искушани више него што можемо поднети‘. (Прочитати 1. Коринћанима 10:13.)

’Молите, тражите, куцајте‘

17, 18. Шта значи да ’молимо, тражимо и куцамо‘?

17 Апостол Павле је подстицао своје сувернике: „Устрајте у молитви“ (Римљ. 12:12). Исус је то нагласио када је дао сличну заповест: „Молите, и даће вам се! Тражите, и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се! Јер свако ко моли, добија. Свако ко тражи, налази. Свакоме ко куца, отвориће се“ (Мат. 7:7, 8). Добро је да ’молимо‘ за све оно што је у складу с Божјом вољом. У складу са Исусовим речима, апостол Јован је написао: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јов. 5:14).

18 Исусов савет да ’молимо и тражимо‘ значи да треба да се искрено молимо и да не одустајемо. Такође је потребно да ’куцамо‘ како бисмо добили благослове које ће донети Краљевство. Међутим, да ли можемо бити потпуно уверени да ће Бог одговорити на наше молитве? Можемо, уколико смо верни Јехови, јер Христ је рекао: „Свако ко моли, добија. Свако ко тражи, налази. Свакоме ко куца, отвориће се.“ Искуства многих Јеховиних слугу потврђују да Бог заиста „слуша молитве“ (Пс. 65:2).

19, 20. Према Исусовим речима забележеним у Матеју 7:9-11, на који начин је Јехова попут брижног оца?

19 Исус је упоредио Бога с брижним оцем који својој деци пружа само оно што је добро. Замисли да си присуствовао Проповеди на гори и да си чуо када је Исус рекао: „Ко би од вас свом сину, ако га замоли за хлеб, дао камен? Или ако га замоли за рибу, зар ће му дати змију? Дакле, ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац ваш који је на небесима дати добра онима који га моле!“ (Мат. 7:9-11).

20 Иако је због наслеђеног греха један отац у релативном смислу ’зао‘, он има природну наклоност према својој деци. Он неће преварити своје дете, већ ће настојати да му пружи „добре дарове“. Са очинском бригом према нама, наш небески Отац нам пружа само оно што је добро, као што је његов свети дух (Лука 11:13). Тај дух нас може ојачати тако да наша служба буде угодна Јехови, који је извор ’сваког доброг дара и сваког савршеног поклона‘ (Јак. 1:17).

Нека нам Исусове поуке и даље користе

21, 22. Шта је вредно пажње у погледу Проповеди на гори и шта ти мислиш о тим Исусовим поукама?

21 Проповед на гори је најбољи говор који је икада одржан. Та проповед је чувена по духовним драгуљима и јасноћи. Као што се види из ове серије чланака, ако примењујемо савете који се налазе у тој проповеди, то ће у великој мери допринети нашој срећи. Ове Исусове поуке могу побољшати наш живот сада и пружити нам наду у срећну будућност.

22 У овим чланцима смо осмотрили само неколико духовних поука из Исусове Проповеди на гори. Није чудо што су они који су чули његов говор ’били задивљени његовим учењем‘ (Мат. 7:28). Нема сумње да ћемо и ми тако реаговати када испунимо своје мисли и срца овим и другим непроцењивим поукама Великог Учитеља, Исуса Христа.

Како би одговорио?

• Шта је Исус рекао о лицемерним молитвама?

• Зашто не треба да увек говоримо једно те исто када се молимо?

• Које се молбе налазе у молитви Оченаш?

• Како можемо да ’молимо, тражимо и куцамо‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Исус је осудио лицемере који су се молили само да би их други видели и чули

[Слика на 17. страни]

Да ли знаш зашто је на месту да се молимо за наш ’хлеб за овај дан‘?