Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Они следе јагње“

„Они следе јагње“

„Они следе јагње“

„Они следе Јагње куда год оно пође“ (ОТКР. 14:4)

1. Зашто су Исусови верни ученици остали уз њега?

 ОКО две и по године од почетка своје службе, Исус је „поучавао на скупу у Капернауму“. Пошто им је оно што је говорио звучало застрашујуће, ’многи од његових ученика вратили су се ономе што су оставили и више нису ишли с њим‘. Када је Исус упитао својих 12 апостола да ли ће га и они напустити, Симон Петар је одговорио: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота. Ми смо поверовали и спознали да си ти Божји Свети“ (Јов. 6:48, 59, 60, 66-69). Исусови верни ученици су остали уз њега. Након што су били помазани светим духом, наставили су да следе његово вођство (Дела 16:7-10).

2. (а) Ко је ’верни и разборити роб‘ то јест ’верни настојник‘? (б) Које чињенице показују да тај роб верно следи Јагње?

2 Шта се може рећи о помазаним хришћанима у савремено доба? У пророчанству о ’знаку своје присутности и свршетка овог поретка‘, Исус је целокупну групу својих духом помазаних следбеника на земљи назвао ’верним и разборитим робом‘ или ’верним настојником‘ (Мат. 24:3, 45; Лука 12:42). Чињенице показују да је тај роб као група верно следио ’Јагње куда год је оно пошло‘. (Прочитати Откривење 14:4, 5.) Чланови тог роба остају духовно чисти тако што се не прљају веровањима и обичајима ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије (Откр. 17:5). Никакво лажно учење ’не налази се у њиховим устима‘ и потпуно су одвојени од нечистоће Сатаниног света (Јов. 15:19). Када дође време за то, преостали помазани хришћани на земљи ићи ће за Јагњетом на небо (Јов. 13:36).

3. Зашто је важно да имамо поверење у верног роба?

3 Исус је поставио верног и разборитог роба „над својим слугама“, то јест члановима роба појединачно, „да им даје храну у право време“. Такође га је поставио „над свим својим имањем“ (Мат. 24:45-47). У то имање спада и све већи број великог мноштва, које припада другим овцама (Откр. 7:9; Јов. 10:16). Зар не треба да сви чланови помазаног остатка, као и друге овце, верују робу којем су поверени на бригу? Постоје многи разлози зашто верни роб завређује наше поверење. Два важна разлога су: (1) Јехова има поверење у верног роба. (2) Исус такође верује том робу. Осмотримо доказе зашто и Јехова Бог и Исус Христ имају потпуно поверење у верног и разборитог роба.

Јехова има поверење у свог роба

4. Зашто треба с поверењем да прихватамо духовну храну од верног и разборитог роба?

4 Осмотри зашто верни и разборити роб може да пружа правовремену, квалитетну духовну храну. „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш“, каже Јехова. Затим додаје: „Саветоваћу те, око ће моје бити на теби“ (Пс. 32:8). Јехова је тај који пружа вођство свом робу. Зато можемо имати потпуно поверење у спознање Библије које роб има, као и у објашњења и смернице које нам на темељу ње пружа.

5. Шта показује да Божји дух подупире верног роба?

5 Јехова благосиља роба својим светим духом. Иако је Јеховин дух невидљив, оно што ствара у онима у којима делује може се видети. Размисли о ономе што је верни и разборити роб успео да постигне дајући широм света сведочанство о Јехови Богу, његовом Сину и Божјем Краљевству. Јеховине слуге објављују добру вест о Краљевству у преко 230 земаља и острва. Зар то не пружа необорив доказ да Божји дух подупире роба? (Прочитати Дела апостолска 1:8.) Док пружа правовремену духовну храну за Јеховин народ широм света, верни роб мора доносити многе важне одлуке. Док доноси такве одлуке и спроводи их у дело, роб испољава љубав, благост и друге плодове светог духа (Гал. 5:22, 23).

6, 7. До које мере Јехова има поверење у верног роба?

6 Да бисмо у потпуности разумели до које мере Јехова има поверење у верног роба, погледајмо шта је обећао члановима тог роба. „Труба ће затрубити“, написао је апостол Павле, „и мртви ће ускрснути нераспадљиви, и ми ћемо се преобразити. Јер ово распадљиво мора да се обуче у нераспадљивост и ово смртно мора да се обуче у бесмртност“ (1. Кор. 15:52, 53). Помазани Христови следбеници који су верно служили Богу умиру у распадљивом људском телу, и ускрсавају као духовна бића која добијају више од вечног живота. Они добијају бесмртност то јест бесконачност и неуништивост. Поред тога, они добијају нераспадљивост, то јест добијају тела која не могу пропасти и која по свему судећи подржавају сама себе, то јест не зависе ни од каквог спољашњег извора енергије, као што је то случај код осталих Божјих створења, било телесних било духовних. Откривење 4:4 описује те ускрснуле особе како седе на престолима и на глави имају златне круне. Помазани хришћани биће награђени краљевском славом. Али то није све.

7 „Дошла [је] Јагњетова свадба и спремна је његова жена! И дато јој је да се обуче у фини лан, сјајан и чист, јер фини лан представља праведна дела светих“, наводи се у Откривењу 19:7, 8. Јехова је изабрао помазане хришћане да сачињавају невесту за његовог Сина. Бог им је подарио нешто величанствено — нераспадљивост, бесмртност, краљевску част и могућност да буду Јагњетова невеста. Све то пружа снажан доказ да Бог има поверење у помазанике, који „следе Јагње куда год оно пође“.

Исус верује робу

8. Како Исус показује да има поверење у своје духом помазане следбенике?

8 Који доказ постоји да Исус у потпуности верује својим духом помазаним следбеницима? Последње ноћи свог живота на земљи, Исус је дао једно обећање једанаесторици верних апостола. Он им је рекао: „Ви сте остали са мном у мојим кушњама. Зато ја с вама склапам савез за краљевство, као што је мој Отац са мном склопио савез, да једете и пијете за мојим столом у мом краљевству, и да седите на престолима и судите над дванаест Израелових племена“ (Лука 22:28-30). Савез који је склопио са својих 11 апостола односи се и на свих 144 000 помазаних хришћана (Лука 12:32; Откр. 5:9, 10; 14:1). Зар би Исус с њима склопио савез на основу ког ће заједно с њим краљевати да им није веровао?

9. Шта све спада у Христово имање?

9 Поред тога, Исус Христ је верног и разборитог роба поставио „над свим својим имањем“, то јест над свим дословним и симболичним поседима Краљевства на земљи (Мат. 24:47). Ту спадају објекти светске централе Јеховиних сведока, објекти подружница у земљама широм света, затим конгресне дворане и дворане Краљевства, као и дело проповедања и стварања ученика. Да ли би ико поверио неком нешто вредно на чување и коришћење, а да нема поверења у ту особу?

10. Шта показује да је Исус Христ уз своје помазане следбенике?

10 Кратко пре него што је узашао на небо, ускрснули Исус се појавио пред својим верним ученицима и обећао им: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). Да ли је испунио ово обећање? У протеклих 15 година, број скупштина Јеховиних сведока порастао је са око 70 000 на преко 100 000, што је пораст од преко 40 посто. А шта показују подаци о новим ученицима? У истом периоду, крстило се скоро 4,5 милиона ученика, што у просеку значи преко 800 њих дневно. Тај задивљујући пораст јасно доказује да Христ надгледа библијско поучавање које верни роб пружа на скупштинским састанцима и да подржава свог роба у делу стварања ученика.

Роб је веран и разборит

11, 12. Како је роб показао да је веран и разборит?

11 Пошто Јехова Бог и Исус Христ показују потпуно поверење у верног и разборитог роба, зар не треба то и ми да чинимо? На крају крајева, роб је показао да је веран у извршавању задатка који је добио од њих. На пример, часопис Стражарска кула излази већ 130 година. Скупштински састанци и већи скупови Јеховиног народа и даље нас духовно изграђују.

12 Верни роб је разборит и зато што се не понаша охоло, у том смислу да иде испред Јехове, нити заостаје за његовим вођством, када је Божје гледиште о неком питању јасно. Примера ради, за разлику од лажних верских вођа које прећутно одобравају или прихватају себично, безбожно понашање људи у свету као нешто нормално, верни роб нас упозорава на све замке Сатаниног злог света. Роб пружа мудра и правовремена упозорења зато што има наклоност Јехове Бога и Исуса Христа. Због тога је роб вредан нашег потпуног поверења. Како онда можемо показати да верујемо том робу?

Заједно с робом следимо Јагње

13. У складу са Захаријиним пророчанством, како можемо показати поверење у верног и разборитог роба?

13 Библијска књига Захарије помиње „десет људи“ који прилазе ’једном Јудејцу‘ и кажу му: „Идемо с вама.“ (Прочитати Захарију 8:23.) Будући да се они Јудејцу уместо једнине обраћају у множини, значи да он представља више особа, то јест групу људи. Данас, остатак духом помазаних хришћана, то јест део ’Израела Божјег‘, представља тог Јудејца (Гал. 6:16). „Десет људи из свих језика којима говоре народи“ представљају велико мноштво, које припада другим овцама. Као што помазаници следе Исуса где год он пође, тако и велико мноштво иде у корак с верним и разборитим робом. Велико мноштво никада не треба да се стиди што блиско сарађује са ’учесницима у небеском позиву‘ (Јевр. 3:1). Ни Исус се не стиди да помазане хришћане назива својом „браћом“ (Јевр. 2:11).

14. Како можемо подупирати Христову браћу?

14 На подршку која се пружа његовој браћи, Исус Христ гледа као да је пружена њему лично. (Прочитати Матеја 25:40.) На који начин они који се надају да ће вечно живети на земљи подупиру Христову духом помазану браћу? У основи, тако што им помажу у проповедању о Краљевству (Мат. 24:14; Јов. 14:12). Док се током деценија број помазаника на земљи смањује, број других оваца се повећава. Када они који се надају вечном животу на земљи учествују у делу сведочења, а неки од њих то чине пуновремено, они подржавају помазанике у испуњавању заповести да стварају нове ученике (Мат. 28:19, 20). Не треба превидети ни прилике за материјално подупирање тог дела.

15. Како треба да гледамо на правовремену духовну храну и организационе одлуке роба?

15 Као појединци, како гледамо на правовремену духовну храну коју нам верни роб даје путем састанака и публикација темељених на Библији? Да ли је са захвалношћу узимамо и радо примењујемо оно што учимо? Како реагујемо на организационе одлуке које роб доноси? Када нам не пада тешко да будемо послушни робу, тада показујемо да имамо поверење у средство путем ког нам Јехова пружа вођство (Јак. 3:17).

16. Зашто сви хришћани треба да слушају Христову браћу?

16 „Моје овце слушају мој глас, ја их познајем и оне иду за мном“, рекао је Исус (Јов. 10:27). Помазани хришћани слушају Исусов глас. А шта се може рећи за оне који ’иду с њима‘? И они морају слушати Исуса. Поред тога, морају слушати и његову браћу. На крају крајева, Христовој браћи је поверена главна одговорност да брину о духовној добробити Божјег народа. Шта обухвата слушање Христове браће?

17. Шта значи слушати верног роба?

17 Верног и разборитог роба данас представља Водеће тело, које предводи и организује дело проповедања о Краљевству широм света. Чланови Водећег тела су искусне, духом помазане старешине. За њих се посебно може рећи да су ’они који предводе‘ међу нама (Јевр. 13:7). Док брину о скоро 7 000 000 објавитеља Краљевства широм света, који су распоређени у преко 100 000 скупштина, ти помазани надгледници су „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58). Слушати верног роба значи потпуно сарађивати с Водећим телом.

Они који слушају роба су срећни

18, 19. (а) Зашто су они који слушају верног и разборитог роба срећни? (б) На шта треба да будемо одлучни?

18 Верни и разборити роб још од свог наименовања, ’многе доводи до праведности‘ (Дан. 12:3). У те ’многе‘ спадају и они који се надају да ће преживети уништење садашњег злог света. Заиста можемо рећи да је праведан положај пред Богом извор велике среће.

19 Када ’свети град, Нови Јерусалим [који се састоји од 144 000 помазаника], буде сишао с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа‘ шта ће доживети они који су слушали роба? ’Бог ће бити с њима‘, каже се у Библији, ’и он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било‘ (Откр. 21:2-4). Нема сумње, имамо пуно снажних разлога да слушамо Христа и његову поуздану, духом помазану браћу.

Шта си научио?

• Наведи доказе који показују да Јехова има поверење у верног и разборитог роба.

• Шта показује да Исус Христ потпуно верује робу?

• Зашто верни настојник завређује наше поверење?

• Како ми показујемо да верујемо робу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Да ли знаш кога је Јехова одабрао да буде невеста његовом Сину?

[Слике на 26. страни]

Исус Христ је своје имање поверио верном и разборитом робу

[Слика на 27. страни]

Када сведочимо о Богу, подупиремо помазане хришћане