Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гледајмо на награду

Гледајмо на награду

Гледајмо на награду

„Трчим ка циљу, ка награди“ (ФИЛ. 3:14)

1. Која је награда стајала пред апостолом Павлом?

 АПОСТОЛ ПАВЛЕ, који је познат и као Савле из Тарса, потицао је из утицајне породице. Религији његових предака поучавао га је Гамалило, чувени учитељ Закона (Дела 22:3). Павле је имао прилику да оствари каријеру која би му донела углед, али је одбацио све то када је променио веру и постао хришћанин. Од тада је радосно гледао на награду вечног живота која је стајала пред њим. Та награда је подразумевала да ће добити бесмртност и заувек служити као краљ и свештеник у Божјем небеском Краљевству које ће владати над рајском земљом (Мат. 6:10; Откр. 7:4; 20:6).

2, 3. Колико је Павлу била драгоцена његова награда на небу?

2 Павлове следеће речи откривају колико му је та награда била драгоцена: „Оно што ми је било добитак, то због Христа сматрам губитком. У ствари, чак све сматрам губитком у поређењу са ненадмашном вредношћу познавања Христа Исуса, мог Господа. Ради њега сам пристао да све изгубим и све то сматрам смећем“ (Фил. 3:7, 8). Ствари које већина људи сматра важним — положај у друштву, богатство, каријера, углед — Павле је сматрао смећем након што је сазнао истину о Јеховиној намери за човечанство.

3 Од тада па надаље, Павлу је најважније било драгоцено знање о Јехови и Христу, знање о ком је Исус у молитви Богу рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јов. 17:3). Павле је искрено желео да добије вечни живот, што се види из његових речи које су забележене у Филипљанима 3:14: „Трчим ка циљу, ка награди небеског Божјег позива посредством Христа Исуса.“ Нема сумње да је био усредсређен на награду вечног живота на небу, у Божјем Краљевству.

Вечни живот на земљи

4, 5. Која награда очекује милионе оних који данас врше Божју вољу?

4 Велику већину оних који врше Божју вољу очекује вечни живот у Божјем новом свету, што је награда вредна сваког труда (Пс. 37:11, 29). Исус нам је пружио уверење да је та нада сигурна. Он је рекао: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Мат. 5:5). Као што показује Псалам 2:8, Исус је главни наследник земље јер ће владати њоме са својих 144 000 сувладара на небу (Дан. 7:13, 14, 22, 27). Друге кротке особе ће ’наследити краљевство које је припремљено за њих од постанка света‘ у том смислу што ће добити вечни живот на земљи (Мат. 25:34, 46). Можемо бити потпуно уверени у испуњење тих обећања, јер их је дао Бог који „не може да лаже“ (Титу 1:2). У том погледу можемо имати исто поуздање као Исус Навин који је рекао Израелцима: „Од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Ис. Нав. 23:14).

5 Живот у Божјем новом свету неће бити пун недаћа и разочарања као данас. Биће сасвим другачији: тада неће бити ратова, криминала, беде, неправде, болести и смрти. Људи ће имати савршено здравље и живеће на планети која ће постати рај. Не можемо ни да замислимо колико ће такав живот бити испуњен и срећан. Сваки дан ће нам донети много радости и уживања. То је заиста предивна награда!

6, 7. (а) Како је Исус показао шта ће се дешавати у Божјем новом свету? (б) Коју могућност ће добити ускрснуле особе?

6 Када је Исус био на земљи, Бог му је путем свог духа дао моћ да чини изванредна дела како би показао које ће се величанствене ствари дешавати у новом свету. На пример, човеку који је био непокретан 38 година, Исус је рекао да устане и хода. Библија показује да је човек то одмах учинио. (Прочитати Јована 5:5-9.) Другом приликом је излечио „човека слепог од рођења“. Када су тог човека касније питали ко га је излечио, он је одговорио: „Никада се још није чуло да је неко отворио очи човеку слепом од рођења. Да он није од Бога, не би могао ништа да учини“ (Јов. 9:1, 6, 7, 32, 33). Исус је могао да чини све то јер га је Бог опуномоћио и давао му снагу. Где год је ишао, „лечио [је] оне којима је требало излечење“ (Лука 9:11).

7 Исус није само лечио болесне и парализоване већ је такође ускрсавао мртве. На пример, родитељи једне 12-годишње девојчице били су неутешни због њене смрти. Али, Исус је дошао до ње и рекао: „Девојчице, теби говорим, устани!“ И она је устала! Можеш ли да замислиш како су се осећали њени родитељи и остали који су били присутни? (Прочитати Марка 5:38-42.) У Божјем новом свету, сви ће бити усхићени кад буду ускрсавале милијарде људи, јер Библија обећава да ће „Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела 24:15; Јов. 5:28, 29). За њих ће то бити нови почетак, уз могућност да наставе да живе у сву вечност.

8, 9. (а) Шта ће се током Христове хиљадугодишње владавине десити са грехом који смо наследили од Адама? (б) На темељу чега ће се судити онима који ускрсну?

8 Они који тада ускрсну имаће прилику да добију вечни живот. Они неће бити осуђени због греха које су починили пре него што су умрли (Римљ. 6:7). Током Христове хиљадугодишње владавине, послушни поданици Божјег Краљевства добијаће благослове захваљујући откупној жртви и постепено ће постајати савршени, док на крају не буду избрисане све последице Адамовог греха (Римљ. 8:21). Јехова ће ’заувек уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица‘ (Иса. 25:8). Божја Реч нам такође открива да ће се ’отворити свици‘, чиме се указује да ће они који тада буду живели добити нове смернице (Откр. 20:12). Док се наша планета буде претварала у рај, „праведности ће се учити они који живе на земљи“ (Иса. 26:9).

9 Ускрснулим особама неће бити суђено на темељу греха који су наследиле од Адама, већ на основу онога што саме изаберу да чине. У Откривењу 20:12 се каже: „Мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима“, то јест према делима која су чинили после ускрсења. То на предиван начин осликава Јеховину правду, милосрђе и љубав! Осим тога, болне ствари из њиховог некадашњег живота у овом старом свету „неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Иса. 65:17). Они ће тада имати нова сазнања и поуке које ће их духовно изграђивати, а живот ће им бити испуњен лепим и радосним тренуцима, па их неће жалостити ружне успомене из прошлости. Та прошла искуства ће бити заборављена (Откр. 21:4). Исто ће доживети и „велико мноштво“ оних који буду преживели Армагедон (Откр. 7:9, 10, 14).

10. (а) Како ће изгледати живот у Божјем новом свету? (б) Шта ти може помоћи да останеш усредсређен на награду?

10 У Божјем новом свету, људи се више неће разболевати нити умирати. „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“ (Иса. 33:24). На крају ће се сви који тада буду живели будити сваког јутра савршено здрави, срећни што је освануо још један прекрасан дан. Биће радосни што имају смисаон посао и што су окружени људима који им желе само најбоље. Нема сумње да је такав живот предивна награда! Зашто не би отворио Библију и прочитао пророчанства из Исаије 33:24 и 35:5-7? Док читаш, покушај да замислиш себе у том свету. То ће ти помоћи да останеш усредсређен на награду.

Они су изгубили из вида награду

11. Зашто се може рећи да је Соломонова владавина имала добар почетак?

11 Након што смо сазнали каква нас награда очекује, морамо чинити све што је у нашој моћи да бисмо остали усредсређени на њу јер би се могло десити да је изгубимо из вида. На пример, када је постао краљ древног Израела, Соломон је понизно молио Бога за разумност и разборитост како би исправно судио Божјем народу. (Прочитати 1. Краљевима 3:6-12.) Библија нам показује какав је био исход: „Бог је Соломону дао велику мудрост и разборитост.“ Заправо, „Соломонова мудрост била је већа од мудрости свих људи на Истоку и од све египатске мудрости“ (1. Краљ. 4:29-32).

12. На шта је Јехова упозорио будуће краљеве Израела?

12 Међутим, Јехова је раније упозорио сваког ко би постао краљ да „не држи много коња“ и такође да „нема много жена, да му срце не застрани“ (П. зак. 17:14-17). Уколико би краљ набавио много коња, тиме би показао да се ослања на војну моћ уместо на Јеховину заштиту. Осим тога, било би опасно да има пуно жена јер би неке од њих могле бити из околних паганских народа који су служили лажним боговима и могле би да наведу краља да застрани од служења Јехови.

13. Како је Соломон изгубио из вида оно што му је било дато?

13 Соломон није послушао та упозорења. Учинио је управо оно што је Јехова рекао да краљеви не треба да чине. С временом је прикупио више хиљада коња и коњаника (1. Краљ. 4:26). Такође је имао 700 жена и 300 иноча, од којих су многе потицале из околних паганских народа. Оне су навеле „његово срце да се окрене другим боговима, и више није био целим срцем одан Јехови“. Под утицајем тих туђинки Соломон је почео да учествује у одвратним религиозним обредима паганских народа. Због тога је Јехова рекао да ће „отргнути краљевство“ од њега (1. Краљ. 11:1-6, 11).

14. До чега је довела непослушност коју су показали Соломон и израелски народ?

14 Соломон је заборавио да му је била указана изузетна част да представља истинитог Бога. Потпуно се окренуо кривој религији. Отпадништво се постепено проширило на читав народ, што је довело до његовог уништења 607. пре н. е. Премда су Јевреји касније обновили праву религију, неколико векова након тога Исус је био подстакнут да каже: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове.“ Управо се то и десило. Исус је објавио: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Мат. 21:43; 23:37, 38). Израелски народ је због своје неверности изгубио велику част да представља истинитог Бога. Римска војска је 70. н. е. разорила Јерусалим и храм, а већина преживелих Јевреја је одведена у ропство.

15. Које су још особе изгубиле из вида оно што је било заиста важно?

15 Јуда Искариотски је био један од Исусових 12 апостола. Слушао је Исусова предивна учења и видео чуда која је он чинио помоћу Божјег светог духа. Па ипак, Јуда није чувао своје срце. Код њега је стајао новац који је припадао Исусу и апостолима. Али, он је „био лопов — имао је кутију за новац па је узимао оно што се у њу стављало“ (Јов. 12:6). Постао је толико похлепан да је на крају сковао заверу са лицемерним свештеничким главарима да изда Исуса за 30 сребрника (Мат. 26:14-16). Димас, некадашњи сарадник апостола Павла, такође је изгубио награду из вида. Ни он није чувао своје срце. Павле је рекао: ’Димас ме је оставио зато што је заволео садашњи свет‘ (2. Тим. 4:10; прочитати Пословице 4:23).

Поука за сваког од нас

16, 17. (а) С каквим се снажним противљењем суочавамо? (б) Шта нам може помоћи да одолимо свим Сатаниним нападима?

16 Све Божје слуге треба озбиљно да размишљају о примерима из Библије, јер нам је речено: „Све им се то догађало за пример и написано је за упозорење нама, који живимо на крају овог поретка“ (1. Кор. 10:11). То је период у којем данас живимо — последњи дани овог злог света (2. Тим. 3:1, 13).

17 Сатана Ђаво, „бог овог света“, зна да „има мало времена“ (2. Кор. 4:4; Откр. 12:12). Он ће учинити све да би навео Јеховине слуге да погазе хришћанска начела. Сатана управља овим светом, што укључује и средства за ширење пропаганде. Међутим, Јеховин народ има нешто далеко моћније — ’изузетну снагу која потиче од Бога‘ (2. Кор. 4:7). Захваљујући тој снази, моћи ћемо да одолимо свим Сатаниним нападима. Зато смо подстакнути да се непрестано молимо, уверени да ће Јехова „дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13).

18. Како треба да гледамо на садашњи свет?

18 Осим тога, снагу нам даје и сазнање да ће читав Сатанин поредак ускоро бити уништен и да ће прави хришћани преживети. „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јов. 2:17). С обзиром на то, било би заиста немудро ако би неко од Божјих слугу помислио да у садашњем свету постоји нешто трајније и вредније од доброг односа с Јеховом! Свет под Сатанином влашћу је попут брода који тоне. Јехова сакупља своје верне слуге у хришћанску скупштину која би се могла упоредити са чамцем за спасавање. Док идемо према новом свету, можемо бити сигурни у следеће обећање: ’Истребиће се они који зло чине, а они који се у Јехову уздају поседоваће земљу‘ (Пс. 37:9). Зато не скрећи поглед с те предивне награде!

Да ли се сећаш?

• Какав је став Павле имао према награди која га је очекивала?

• На темељу чега ће бити суђено онима који ће заувек живети на земљи?

• Шта је мудро да сада чинимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 12, 13]

Док читаш Библију, да ли замишљаш да си награђен животом у новом свету?