Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можемо истрајати у служби?

Како можемо истрајати у служби?

Како можемо истрајати у служби?

ДА ЛИ си се икада осећао тако исцрпљено да си пожелео да престанеш да проповедаш? Снажно противљење, бриге, слабо здравље, притисак средине или равнодушност људи могу представљати испит наше истрајности. Међутим, размисли о Исусовом примеру. Он је истрајао под најтежим кушњама „због радости која је стајала пред њим“ (Јевр. 12:2). Знао је да ће, уколико докаже да су оптужбе против Јехове лажне, обрадовати његово срце (Посл. 27:11).

Својом истрајношћу у служби и ти можеш обрадовати Јеховино срце. Међутим, шта ако ти неке препреке одузимају снагу да проповедаш? Кристина, која је у поодмаклим годинама и слабог здравља, признаје: „Често сам уморна и нерасположена. Проблеми који долазе с годинама, као што су лоше здравље и бриге које сваки дан носи са собом, повремено слабе моју ревност.“ Како можеш истрајати у служби упркос таквим тешкоћама?

Опонашајмо пророке

Да би истрајали у делу проповедања, верни објавитељи се могу трудити да развију став попут древних пророка. Узмимо за пример Јеремију. Када је позван да служи као пророк, у почетку је оклевао. Ипак, истрајао је преко 40 година на том тешком задатку јер је научио да се потпуно ослања на Бога (Јер. 1:6; 20:7-11).

Хенрик извлачи охрабрење из Јеремијиног примера. Он каже: „Током више од 70 година службе, дешавало се да сам био обесхрабрен због реакције људи — њиховог непријатељског става или равнодушности. Тада бих се сетио Јеремијиног примера. Његова љубав према Јехови и чврст однос с њим ојачали су га да и даље пророкује“ (Јер. 1:17). Јеремијин пример је извор охрабрења и за Рафала. Он каже: „Уместо да се усредсреди на себе и своја осећања, Јеремија се ослањао на Бога. Неустрашиво је ишао даље упркос непријатељству које га је окруживало. Трудим се да то увек имам у мислима.“

Још један пророк чији је пример многима помогао да истрају у служби јесте Исаија. Када је од Бога добио задатак да прориче међу својим сународницима, спремно је рекао: „Ево мене, мене пошаљи.“ Јехова му је такође рекао: „Учини да срце тог народа буде непријемчиво, да им уши буду неосетљиве“, што је значило да га његови сународници неће слушати (Иса. 6:8-10). Да ли је Исаија био осуђен на неуспех? С Јеховиног становишта није! Зато је верно извршавао свој задатак. Да ли и ти тако гледаш на заповест да проповедаш?

Да бисмо попут Исаије истрајали у служби упркос равнодушности људи, не смемо се усредсређивати на негативне реакције и догађаје. Рафал се са обесхрабрењем бори на следећи начин: „Настојим да не обраћам пажњу на нељубазне коментаре. Људи на мом подручју имају право да реагују онако како желе.“ Ана каже: „Трудим се да не размишљам о било чему што је непријатно или обесхрабрујуће. У томе успевам захваљујући молитви и дневном стиху који осматрам пре него што пођем у службу. Све негативне мисли брзо нестану.“

Пророк Језекиљ је служио међу тврдокорним јеврејским изгнаницима у Вавилону (Језек. 2:6). Ако им не би пренео поруке од Бога, те би неко ко је зао умро не чувши упозорење, Језекиљ би био лично одговоран. Јехова му је рекао: „Његову крв [ћу] тражити из твоје руке“ (Језек. 3:17, 18).

Хенрик се труди да има став попут Језекиља: „Желим да будем чист од крви свих људи. У питању су драгоцени људски животи“ (Дела 20:26, 27). Збигњев слично размишља: „Језекиљ није одустајао без обзира на то шта су други мислили. То ми помаже да на дело проповедања гледам из угла нашег Створитеља.“

Нисмо сами

Док учествујемо у служби проповедања, ми нисмо сами. Баш као и апостол Павле, можемо рећи: „Ми смо Божји сарадници“ (1. Кор. 3:9). Кристина, која признаје да понекад клоне духом, каже: „Стално преклињем Јехову за снагу. Он ме никад не напушта.“ У нашој служби заиста нам је потребна помоћ Божјег духа! (Зах. 4:6).

Док учествујемо у служби проповедања, свети дух нам такође помаже да показујемо особине које чине „плод духа“ (Гал. 5:22, 23). Захваљујући томе истрајавамо у служби, без обзира на околности. Хенрик запажа: „Служба ми помаже да радим на својој личности. Учим да будем стрпљив и обзиран и да не одустајем лако.“ Истрајност у служби упркос разним тешкоћама може ти помоћи да још потпуније развијеш плод духа.

У обављању овог јединственог дела Јехова користи своје анђеле (Откр. 14:6). Библија открива да постоје „миријаде миријада и хиљаде хиљада“ тих духовних створења (Откр. 5:11). Под Исусовим вођством, анђели подупиру Божје слуге на земљи. Да ли имаш то на уму сваки пут када си у служби?

„Када размишљам о чињеници да су анђели с нама док проповедамо, то је извор охрабрења за мене“, каже Ана. „Ценим помоћ коју добијамо од њих под вођством Јехове и Исуса.“ Заиста је предност сарађивати с верним анђелима!

А шта рећи за помоћ других објавитеља Краљевства? Благословљени смо тиме што смо део великог мноштва верних Сведока. Сигурно смо се уверили у истинитост библијске пословице: „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри лице другог човека“ (Посл. 27:17).

Када сарађујемо с другима у служби, имамо одличну прилику да посматрамо успешне методе које су за нас можда нове. Елжбјета каже: „Сарадња с различитим објавитељима пружа ми прилику да покажем љубав како према суверницима тако и према људима које срећем у служби.“ Настојмо да идемо у службу с различитим објавитељима. То ће нашу службу учинити занимљивијом.

Бринимо о себи

Да бисмо задржали одушевљење у служби, потребно је да добро планирамо време, редовно проучавамо и да се довољно одмарамо. Другим речима, морамо бринути о себи у духовном и физичком смислу.

Библија каже: „Замисли [планови] марљивог човека сигурно доносе корист“ (Посл. 21:5, фуснота). Зигмунд, који сада има 88 година, каже: „Добар распоред ми помаже да будем продуктиван у служби. Пажљиво се организујем како бих имао довољно времена за сведочење.“

Темељно познавање Светог писма јача нас и оспособљава за службу. Као што је потребно да узимамо физичку храну да бисмо наставили даље, тако је потребно да редовно узимамо духовну храну како бисмо и даље учествовали у делу проповедања. Ако се свакодневно хранимо из Божје Речи и тако узимамо „храну у право време“, то нам може дати снагу за службу (Мат. 24:45-47).

Елжбјета је направила велике промене у начину живота како би се побољшала у служби. Она каже: „Знатно сам смањила време које сам проводила гледајући телевизију, тако да сада имам више времена да се припремам за службу. Свако вече када читам Библију, размишљам о људима које сам срела на подручју. Тражим стихове и чланке који им могу бити од помоћи.“

Ако се довољно одмарамо, то ће нам помоћи да имамо довољно снаге и моћи ћемо у потпуности да се посветимо служби. С друге стране, претерана рекреација може негативно утицати на квалитет наше службе. Ревни објавитељ Анджеј каже: „Недовољан одмор доводи до преморености и потребан је још само један мали корак до обесхрабрења. Чиним све како бих то избегао“ (Проп. 4:6).

Упркос нашим најискренијим напорима, већина људи неће прихватити добру вест. Међутим, Јехова никада неће заборавити наш труд (Јевр. 6:10). Чак и ако многи не желе да разговарају с нама, они можда коментаришу нашу посету након што одемо. Резултат ће бити сличан оном у Језекиљево време: Људи ће ’знати да је пророк био међу њима‘ (Језек. 2:5). Истина, наша служба није лака, али ми извлачимо велике користи као и људи који нас слушају.

„Учествовање у служби помаже нам да обучемо нову личност и покажемо љубав према Богу и нашим ближњима“, каже Зигмунд. „Част је учествовати у том животоспасавајућем делу. Оно се никад неће поновити у оваквом обиму нити под оваквим околностима“, додаје Анджеј. И ти можеш пожњети богате благослове ако истрајеш у служби (2. Кор. 4:1, 2).

[Слике на 31. страни]

Брига о духовним и физичким потребама помаже нам да истрајемо у служби