Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховина мудрост се огледа у делима стварања

Јеховина мудрост се огледа у делима стварања

Јеховина мудрост се огледа у делима стварања

’Његова невидљива својства разабиру се по ономе што је створено‘ (РИМЉ. 1:20)

1. Како светска мудрост данас утиче на многе?

 РЕЧ „мудрост“ често се неоправдано користи. За неке је мудра особа она која поседује велико знање. Међутим, они које овај свет назива интелектуалцима не пружају поуздано вођство у проналажењу правог смисла живота. Напротив, они који следе такву мудрост постају особе ’које као да бацају таласи и које тамо-амо носи сваки ветар учења‘ (Еф. 4:14).

2, 3. (а) Зашто је Јехова ’једини мудар‘? (б) По чему се Божја мудрост разликује од мудрости овог света?

2 Потпуно је другачије са онима који усвајају праву мудрост чији је Извор Јехова Бог! Библија открива да је Јехова ’једини мудар‘ (Римљ. 16:27). Он зна све што се може знати о свемиру — његовој структури, настанку и развоју. Сви физички закони у природи, на којима људи заснивају своја истраживања, Јеховино су дело. Зато га не импресионирају људски изуми нити га задивљују „узвишена“ гледишта људских филозофа. „Мудрост овог света [је] лудост пред Богом“ (1. Кор. 3:19).

3 Библија нам каже да Јехова „даје мудрост“ својим слугама (Посл. 2:6). За разлику од људских филозофија, мудрост од Бога није нејасна и неодређена. Она нас учи здравом просуђивању и темељи се на тачном знању и разумевању. (Прочитати Јакова 3:17.) Апостол Павле се дивио Јеховиној мудрости. Написао је: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљ. 11:33). Пошто је Јехова бескрајно мудар, уверени смо да његови закони пружају вођство за најбољи начин живота. На крају крајева, Јехова зна боље од било кога шта нам је потребно да бисмо били срећни (Посл. 3:5, 6).

Исус — „вешт градитељ“

4. На који начин можемо упознати Јеховину мудрост?

4 Јеховина мудрост, као и друге његове ненадмашне особине, може се запазити у ономе што је створио. (Прочитати Римљанима 1:20.) Од најмањег до највећег, Јеховина дела откривају различите аспекте његове личности. Где год да погледамо — у небо над нама или у тло под нашим ногама — проналазимо мноштво доказа о томе да је он бескрајно мудар Створитељ који нас пуно воли. Размишљајући о ономе што је створио, можемо много научити о њему (Пс. 19:1; Иса. 40:26).

5, 6. (а) Ко је осим Јехове учествовао у стварању? (б) Шта ћемо даље осмотрити и зашто?

5 Јехова није био сам када је ’стварао небеса и земљу‘ (Пост. 1:1). Из Библије сазнајемо да је давно пре него што је настао материјални свет Бог створио једно духовно биће преко кога је „све било створено“. То је био Божји јединорођени Син — „првенац свега што је створено“ — који је касније живео на земљи као човек по имену Исус (Кол. 1:15-17). Попут Јехове, и Исус поседује мудрост. Заправо, у 8. поглављу Пословица он се описује као персонификована мудрост. У истом поглављу такође се назива Божјим ’вештим градитељем‘ (Посл. 8:12, 22-31).

6 Као што смо видели, дела стварања откривају Јеховину мудрост и мудрост његовог вештог градитеља, Исуса. Она нам пружају вредне поуке. Осмотримо четири жива створења за која се у Пословицама 30:24-28 каже да су ’по природи мудра‘. *

Поука о марљивости

7, 8. Који ти се детаљи о мравима највише допадају?

7 Када испитамо како су створене и како функционишу, можемо много научити чак и од животиња које се могу назвати „најмање на земљи“. На пример, осмотримо зашто се може рећи да су мрави по природи мудри. (Прочитати Пословице 30:24, 25.)

8 Неки истраживачи сматрају да мрава има 200 000 пута више него људи. Сви они марљиво раде како на површини земље тако и испод ње. Они су организовани у колоније, а већина њих састоји се од три групе: краљица, мужјака и радника. Свака група се на свој начин брине о потребама колоније. Једна посебна врста мрава, јужноамерички мрав кројач, може се назвати вештим баштованом. Овај малени инсект ђубри, пресађује и подрезује гљиве у својој башти како би добио максималан род. Истраживачи су запазили да овај вешти баштован улаже онолико труда колико је хране потребно за његову колонију. *

9, 10. Како можемо опонашати марљивост мрава?

9 Од мрава̂ можемо научити много тога. Од њих учимо да је потребно да се марљиво трудимо ако желимо да постигнемо добре резултате. Библија нам каже: „Иди к мраву, ленштино, посматрај путеве његове и постани мудар. Иако нема заповедника, управитеља ни господара, он лети припрема себи храну, скупља залихе хране у доба жетве“ (Посл. 6:6-8). И Јехова и његов вешт градитељ Исус су марљиви. „Мој Отац ради све до сада“, рекао је Исус, „па радим и ја“ (Јов. 5:17).

10 Пошто желимо да се угледамо на Бога и Христа, и ми треба да будемо марљиви. Без обзира на то која задужења имамо у Божјој организацији, сви треба да будемо „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58). Зато ћемо добро поступити ако следимо савет који је Павле дао хришћанима из Рима: „У послу не будите лењи. Нека вас дух подстиче на ревност. Робујте Јехови“ (Римљ. 12:11). Наш труд у вршењу Јеховине воље није узалудан, јер нам Библија засигурава: „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јевр. 6:10).

Заштитимо нашу духовност

11. Опиши неке карактеристике дамана.

11 Даман је још једно релативно мало створење које нас учи важним поукама. (Прочитати Пословице 30:26.) Подсећа на кунића с кратким и заобљеним ушима и кратким ногама. Ова мала животиња живи у каменитим крајевима. Његов оштар вид добро му служи, а рупе и пукотине у његовом кршевитом станишту пружају му уточиште од грабљиваца. Даман је створен да живи у тесно повезаним заједницама, у којима је сигуран и топло му је током зиме. *

12, 13. Шта учимо од дамана?

12 Шта можемо научити од дамана? Као прво, запази да ова животиња предузима све како не би постала лак плен. Она користи свој оштар вид како би издалека видела грабљивца и не удаљава се од рупа и пукотина које јој пружају сигурно уточиште. Слично томе, и ми треба да имамо изоштрен духовни вид како бисмо уочили опасности које вребају у Сатанином свету. Апостол Петар је саветовао хришћане: „Будите трезвени, будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8). Док је био на земљи, Исус је био опрезан, чувајући се свих Сатаниних покушаја да сломи његову беспрекорност (Мат. 4:1-11). Он је оставио добар пример својим следбеницима.

13 Један начин на који можемо бити на опрезу јесте да користимо духовну заштиту коју нам Јехова пружа. Не смемо занемарити проучавање Божје Речи и присуствовање хришћанским састанцима (Лука 4:4; Јевр. 10:24, 25). Осим тога, као што даман опстаје у тесно повезаној заједници, и ми морамо остати тесно повезани са сухришћанима како бисмо се ’узајамно храбрили‘ (Римљ. 1:12). Ако искористимо све што нам Јехова пружа као заштиту, тиме показујемо да смо сагласни с речима псалмисте Давида: „Јехова је стена моја, тврђава моја и избавитељ мој. Бог је мој стена моја. Он је уточиште моје“ (Пс. 18:2).

Истрајмо упркос противљењу

14. Иако један скакавац можда не улива страхопоштовање, шта можемо рећи о роју скакаваца?

14 Много тога можемо научити и од скакаваца. Један скакавац, који је дугачак свега пет центиметара, можда не улива страхопоштовање, али рој скакаваца свакако да. (Прочитати Пословице 30:27.) Ови немилосрдни инсекти познати по својој халапљивости могу брзо оголити поље спремно за жетву. Хуку роја инсеката, међу којима су и скакавци, Библија упоређује с тутњавом кола и праскањем распламсале ватре која прождире стрњику (Јоило 2:3, 5). Људи обично пале ватру како би зауставили њихово надирање, али то је углавном безуспешно. Зашто? Својим телима скакавци који гину гасе пламен, након чега остали настављају несметано да напредују. Иако нема краља ни заповедника, рој скакаваца делује као добро организована војска, савладавајући готово сваку препреку (Јоило 2:25). *

15, 16. По чему су данашњи објавитељи Краљевства попут скакаваца?

15 Пророк Јоило је упоредио активност Јеховиних слугу с деловањем скакаваца. Он је написао: „Трче као јунаци. Пењу се на зидине као ратници. Сваки иде својим путем, и не мењају свој правац. Један другога не гурају. Као снажан човек на свом путу, они иду даље, а ако неки и падну међу стрелама, остали не одустају“ (Јоило 2:7, 8).

16 Ово пророчанство заиста добро описује данашње објавитеље Божјег Краљевства! Никакве „зидине“ противљења не могу зауставити њихово проповедање. Уместо тога, они опонашају Исуса који је истрајао у вршењу Божје воље иако су га многи презирали (Иса. 53:3). Истина, неки хришћани су ’пали међу стрелама‘ тако што су умрли као мученици због своје вере. Па ипак, дело проповедања се наставило, а број објавитеља Краљевства и даље расте. Заправо, противљење је често допринело томе да добра вест стигне до људи који на други начин не би могли чути поруку о Краљевству (Дела 8:1, 4). Да ли попут скакаваца истрајаваш у служби, чак и када се суочиш с равнодушношћу и противљењем? (Јевр. 10:39).

’Држимо се добра‘

17. Како геконова стопала приањају за глатке површине?

17 Сићушни гуштер гекон као да пркоси гравитацији. (Прочитати Пословице 30:28.) Заправо, способност овог малог створења да трчкара по зидовима и чак хода по глатком плафону а да при том не падне улива страхопоштовање научницима. Како му то успева? Тајна није у ефекту вакуума нити у некој врсти лепка. Уместо тога, јастучићи на геконовим прстима имају наборе на којима се налазе хиљаде израслина налик длачицама. Из сваке од њих расте на стотине нити с врхом у облику тањирића. Међумолекуларна сила свих тих нити довољно је јака да издржи тежину која је већа од геконовог тела — чак и када окренут наглавачке трчкара по стакленој површини! Задивљени овом геконовом способношћу, научници сматрају да би се вештачки материјали направљени по узору на геконова стопала могли користити као моћно средство за лепљење. *

18. Шта треба да чинимо како бисмо се увек ’држали добра‘?

18 Шта можемо научити од гекона? Библија нас саветује: „Мрзите зло, држите се добра“ (Римљ. 12:9). Лоши утицаји који преовладавају у Сатанином свету могу нас навести да се не држимо тако чврсто Божјих начела. На пример, дружење са онима који не живе по Божјим законима — било с друговима у школи, колегама на послу или путем светске забаве — може ослабити нашу одлучност да чинимо оно што је исправно. Не дозволи да ти се то деси! Божја Реч нас упозорава: „Не мисли за себе да си мудар“ (Посл. 3:7). Уместо тога, следи мудар савет који је у древна времена Мојсије дао Божјем народу: „Бој се Јехове, свог Бога. Њему служи, њега се држи“ (П. зак. 10:20). Ако се држимо Јехове, тиме ћемо опонашати Исуса за кога је речено: ’Волео је праведност и мрзео безакоње‘ (Јевр. 1:9).

Поуке из дела стварања

19. (а) Које Јеховине особине ти запажаш у ономе што је створено? (б) Како нам Божја мудрост може користити?

19 Као што смо видели, Јеховине особине јасно се виде у ономе што је створио, а његова дела пружају нам вредне поуке. Што их више истражујемо, то се више дивимо његовој мудрости. Ако обраћамо пажњу на Божју мудрост, то ће продубити нашу срећу данас и чувати нас у временима која долазе (Проп. 7:12). Лично ћемо доживети истинитост засигурања које се налази у Пословицама 3:13, 18, где стоји: „Срећан је човек који мудрост нађе, и човек који разборитост стекне, она је дрво живота онима који је прихвате, и срећнима ће се звати они који се ње чврсто држе.“

[Фусноте]

^ Посебно младима може бити занимљиво да потраже додатне информације у публикацијама наведеним у фуснотама и да затим на скупштинском Разматрању Стражарске куле коментаришу о томе.

^ Више информација о овој врсти мрава може се пронаћи у Пробудите се! од 22. марта 1997, страна 31 и од 22. маја 2002, страна 31.

^ Више информација о даману може се пронаћи у Пробудите се! од 8. септембра 1990, стране 15-16 (енгл.).

^ Више информација о скакавцима може се наћи у Пробудите се! од 22. октобра 1976, страна 11 (енгл.) и Стражарској кули од 15. јула 1996, страна 23.

^ Више информација о гекону може се наћи у Пробудите се! од априла 2008, страна 26.

Да ли се сећаш?

Шта учимо од...

• мрава?

• дамана?

• скакаваца?

• гекона?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Да ли си марљив попут мрава кројача?

[Слике на 17. страни]

Даман проналази сигурност у тесно повезаним заједницама. А ти?

[Слике на 18. страни]

Хришћани су истрајни попут скакаваца

[Слика на 18. страни]

Као што гекон приања за површину, хришћани се држе добра

[Извор]

Stockbyte/Getty Images