Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јов је узвисивао Јеховино име

Јов је узвисивао Јеховино име

Јов је узвисивао Јеховино име

„Нека је благословљено име Јеховино“ (ЈОВ 1:21)

1. Ко је највероватније написао књигу о Јову и када?

 МОЈСИЈЕ је имао око 40 година када је побегао из Египта да би избегао фараонов гнев и населио се у мадијанској земљи (Дела 7:23, 29). Док је боравио у Мадијану, вероватно је чуо за кушње које је претрпео Јов, који је живео у оближњој земљи Уз. После више година, када је са израелским народом пред крај путовања кроз пустињу пролазио близу Уза, Мојсије је могао сазнати како су изгледале последње године Јововог живота. Према јеврејском предању, он је написао књигу о Јову неко време након Јовове смрти.

2. Како књига о Јову јача веру Божјих слугу у савремено доба?

2 Књига о Јову јача веру Божјих слугу у савремено доба. На који начин? Овај запис нам помаже да разумемо важне догађаје који су се одиграли на небу и који су имали далекосежан утицај. Он истиче најважније питање, наиме питање о Божјем праву да буде Врховни Владар. Запис о Јову такође нам помаже да јасније разумемо шта све обухвата чување беспрекорности, као и да схватимо зашто Јехова понекад допушта да његове слуге пате. Надаље, књига о Јову открива да је Сатана највећи Јеховин противник и непријатељ човечанства. Она такође показује да несавршени људи, као што је био Јов, могу остати верни Јехови упркос тешким испитима. Осмотримо неке догађаје који су описани у тој библијској књизи.

Сатана ставља Јова на испит

3. Шта знамо о Јову и зашто се Сатана окомио на њега?

3 Јов је био имућан и утицајан човек, патријарх кога су красиле изузетне врлине. Увек је био спреман да помогне сиромашнима и очигледно је да су сви веома ценили његове савете. Што је најважније, Јов је имао страх пред Богом. Описан је као ’човек беспрекоран и праведан, који се бојао Бога и клонио зла‘. Јов није постао Сатанина мета због свог богатства и утицаја већ због тога што је био одан Богу (Јов 1:1; 29:7-16; 31:1).

4. Шта је беспрекорност?

4 У уводном делу књиге о Јову описано је једно окупљање духовних створења на небу, када су анђели стали пред Јехову. Том приликом се појавио и Сатана који је изнео оптужбе против Јова. (Прочитати Јова 1:6-11.) Премда је споменуо Јовово богатство, Сатана је првенствено довео у питање његову беспрекорност. Израз „беспрекоран“ указује на некога ко је честит, чист, праведан и без мане. У Библији се под беспрекорношћу подразумева оданост Јехови целим срцем.

5. Шта је Сатана тврдио о Јову?

5 Сатана је рекао да Јов служи Богу из себичних мотива, а не зато што је беспрекорна особа. Тврдио је да ће Јов бити веран Јехови само докле га Бог буде награђивао и штитио. Да би се одговорило на те оптужбе, Јехова је допустио Сатани да искуша тог верног човека. Услед тога, у само једном дану Јов је сазнао да му је стока украдена или страдала, да су скоро све његове слуге убијене и да је његово десеторо деце погинуло (Јов 1:13-19). Да ли је тај Сатанин напад сломио Јовову беспрекорност? Надахнути запис описује како је Јов реаговао на несрећу која га је задесила: „Јехова је дао, Јехова је и узео. Нека је благословљено име Јеховино“ (Јов 1:21).

6. (а) Шта се догодило током другог окупљања небеских створења? (б) Кога је Сатана имао на уму када је довео у питање Јовову беспрекорност?

6 Касније је одржан још један скуп небеских створења. Сатана је поново изнео оптужбе против Јова рекавши: „Кожу за кожу! Све што човек има даће за душу своју. Али, молим те, пружи руку и дотакни се његових костију и његовог меса, и видећеш да ће те у лице проклети.“ Запази да је овог пута Сатана укључио и друге у своју оптужбу. Тиме што је рекао: „Све што човек има даће за душу своју“, Ђаво није довео у питање само Јовову беспрекорност већ и беспрекорност сваког човека који служи Богу. Јехова је потом допустио Сатани да удари Јова тешком болешћу (Јов 2:1-8). Али ту још није био крај Јововим патњама.

Поуке из Јововог примера

7. Како су Јовова жена и тројица посетилаца још више отежали његове патње?

7 Недаће које су у почетку задесиле Јова тешко су погодиле и његову жену. Сигурно је била скрхана због губитка деце и породичног богатства. Мора да ју је болело док је гледала како њен супруг пати од мучне болести. У очајању му је рекла: „Зар си још постојан у својој беспрекорности? Прокуни Бога, па умри!“ Затим су дошла три посетиоца — Елифас, Вилдад и Софар — тобоже да би утешили Јова. Уместо тога, погрешно су расуђивали и показали су се као „окрутни тешитељи“. На пример, Вилдад је наговестио да су Јовова деца згрешила и тиме заслужила оно што их је задесило. Елифас је индиректно указао да су Јовове патње казна за грехе које је починио. Чак је бацио сумњу на то да Бог иоле цени људе који су му верни! (Јов 2:9, 11; 4:8; 8:4; 16:2; 22:2, 3). Све то је још више отежало Јовове патње, али он је ипак остао беспрекоран. Додуше, није био у праву што је „за душу своју тврдио да је праведнија од Бога“ (Јов 32:2). Па ипак, остао је веран упркос свему.

8. Зашто је Елијуј добар пример за оне који данас пружају савете другима?

8 Затим на сцену ступа Елијуј, који је такође дошао да посети Јова. Он је најпре саслушао оно што су говорили Јов и његова три пријатеља. Иако је био млађи од осталих, Елијуј је показао да је мудрији од њих. Обратио се Јову обзирно и с поштовањем. Похвалио га је због његове праведности, али му је такође скренуо пажњу на то да је превише заокупљен жељом да докаже да је без кривице. Затим је охрабрио Јова рекавши му да верно служење Богу увек доноси благослове. (Прочитати Јова 36:1, 11.) Елијуј је заиста одличан пример за оне који данас пружају савете другима. Он је био стрпљив, пажљиво је слушао, упутио похвалу када је то било на месту и дао конструктиван савет (Јов 32:6; 33:32).

9. Како је Јехова помогао Јову?

9 Јов је на крају доживео нешто задивљујуће — Јехова је разговарао с њим! У запису се каже: „Јехова из вихора рече Јову.“ Помоћу низа питања, Јехова му је благо али одлучно помогао да исправи свој начин размишљања. Јов је спремно прихватио укор и признао: „Ја сам ништаван... Кајем се у праху и пепелу.“ Бог је затим укорио тројицу Јовових пријатеља јер нису „говорили истину“. Требало је да се Јов моли за њих. „Када се Јов помолио за своје пријатеље, Јехова га је избавио из невоље у којој је био заробљен. Тако је Јехова дао Јову двоструко више од свега што је раније имао“ (Јов 38:1; 40:4; 42:6-10).

Колико је дубока наша љубав према Јехови?

10. Зашто Јехова није одбацио Сатанине оптужбе или га уништио?

10 Јехова је Створитељ и Врховни Владар читавог свемира. С обзиром на то, зашто једноставно није одбацио Сатанине оптужбе? Бог је знао да би важно питање које се тада појавило остало без одговора ако би одбацио те оптужбе или уништио Сатану. Ђаво је тврдио да Јов, изузетан Јеховин слуга, неће остати веран Богу ако изгуби своје богатство. Јов је остао веран упркос том испиту. Сатана је затим тврдио да ће сваки човек окренути леђа Богу ако доживи телесне патње. Јов је страховито патио, али то није уздрмало његову беспрекорност. У случају овог верног човека, показало се да је Сатана лажов. Шта се може рећи за остале Божје слуге?

11. Како је Исус пружио потпун одговор на Сатанин изазов?

11 Сваки Божји слуга који остаје веран упркос свим Сатаниним нападима показује да су у његовом случају оптужбе тог немилосрдног непријатеља лаж. Исус је дошао на земљу и дао потпун одговор на Сатанин изазов. И он је попут нашег праоца Адама био савршен човек. Својом верношћу до смрти пружио је уверљив доказ да је Сатана лажов и да су његове оптужбе неосноване (Откр. 12:10).

12. Коју прилику и одговорност има сваки Јеховин слуга?

12 Па ипак, Сатана и даље искушава Јеховине слуге. Свако од нас има прилику и одговорност да својом верношћу покаже да служи Јехови из љубави а не из себичних мотива. Како гледамо на ту одговорност? То што можемо да покажемо верност Јехови за нас је посебна част. Такође нас теши сазнање да нам Јехова даје снагу да истрајемо и да, као у Јововом случају, неће дозволити да будемо искушани више него што можемо поднети (1. Кор. 10:13).

Сатана — дрски противник и отпадник

13. Шта из књиге о Јову сазнајемо о Сатани?

13 Грчки део Светог писма садржи многе информације о Сатанином противљењу Јехови, а књига Откривење говори о потврђивању Јеховиног права да влада и Сатанином уништењу. Хебрејски део Светог писма такође пружа појединости о његовој срамној улози у оспоравању Јеховиног права да влада и завођењу човечанства на странпутицу. Из књиге о Јову сазнајемо још неке ствари о Сатанином бунтовничком поступању. Када се појавио на скуповима небеских створења, Ђаво није намеравао да хвали Јехову. Он је имао злобан став и подмукао циљ. Након што је изнео оптужбе против Јова и добио допуштење да га искуша, „отишао [је] од Јеховиног лица“ (Јов 1:12; 2:7).

14. Како је Сатана гледао на Јова?

14 Књига о Јову нам открива да је Сатана окрутни непријатељ човечанства. У њој се не наводи колико је времена прошло између окупљања небеских створења које је споменуто у Јову 1:6 и оног које је описано у Јову 2:1. Јов је током тог периода био немилосрдно стављен на испит. Остао је веран Богу, па је Јехова могао да каже Сатани: „Још увек је [Јов] постојан у својој беспрекорности, иако си ме навео да се окомим на њега и да га упропастим без разлога.“ Али Сатана није признао да су његове тврдње биле неосноване. Сасвим супротно, захтевао је да се Јов подвргне другом тешком испиту. Тако је Ђаво искушавао Јова и када је био богат и када је остао без игде ичега. Очигледно је да Сатана нема нимало сажаљења према сиромашнима нити према онима које је задесила нека несрећа. Он мрзи људе који су верни Богу (Јов 2:3-5). Упркос томе, Јов је својом верношћу показао да је Сатана лажов.

15. По чему су данашњи отпадници слични Сатани?

15 Сатана је прво створење које је постало отпадник. Данашњи отпадници показују став сличан његовом. Њихов ум може бити затрован критичким ставом према појединцима у скупштини, хришћанским старешинама или Водећем телу. Неки отпадници се противе коришћењу Божјег имена, Јехова. Они не желе да уче о Јехови нити да му служе. Попут њиховог оца Сатане, отпадници желе да сломе веру оних који су беспрекорни (Јов. 8:44). Сасвим је разумљиво што Јеховине слуге не желе никакав контакт с њима! (2. Јов. 10, 11).

Јов је узвисивао Јеховино име

16. Како је Јов гледао на Јехову?

16 Јов је користио и величао Јеховино име. Чак и када је био потпуно сломљен након што је примио вест о смрти своје деце, он није рекао ништа лоше о Богу. Премда је погрешно закључио да је Бог проузроковао његове патње, и даље је узвисивао Јеховино име. У једној од својих мудрих изрека Јов је рекао: „Гле, страх од Јехове — то је мудрост, клонити се зла — то је разборитост!“ (Јов 28:28).

17. Шта је помогло Јову да остане беспрекоран?

17 Шта је помогло Јову да остане беспрекоран? Нема сумње да је он пре недаћа које су га задесиле већ развио близак однос с Јеховом. Иако немамо доказе да је знао за изазов који је Сатана упутио Јехови, Јов је био одлучан да остане веран Богу. Рекао је: „Докле год дишем, нећу одступити од беспрекорности своје!“ (Јов 27:5). Како је Јов развио тако близак однос с Богом? Томе је сигурно допринело оно што је сазнао о Јеховином поступању с Аврахамом, Исаком и Јаковом, који су били његови даљи рођаци. Осим тога, Јов је могао да упозна многе Јеховине особине посматрајући дела стварања. (Прочитати Јова 12:7-9, 13, 16.)

18. (а) Како је Јов показао жељу да угоди Јехови? (б) На који начин опонашамо Јовов добар пример?

18 Док је учио о Јехови, у Јову се развила жеља да му угоди. Бринући да су његова деца можда нечим разочарала Бога или га ’проклела у свом срцу‘, Јов је редовно приносио жртве за њих (Јов 1:5). Чак и кад је подносио тешке кушње, он је добро говорио о Јехови (Јов 10:12). Пружио нам је диван пример! И ми свакодневно морамо продубљивати знање о Јехови и његовој намери. Свој однос с Богом јачамо тако што имамо добру навику да редовно проучавамо Библију, присуствујемо састанцима, молимо се и проповедамо добру вест. Осим тога, чинимо све што је у нашој моћи да обзнањујемо Јеховино име. Као што је Јовова беспрекорност радовала Јеховино срце, тако га радује и беспрекорност његових данашњих слугу. О томе ће бити речи у следећем чланку.

Да ли се сећаш?

• Зашто је Јов привукао пажњу Сатане Ђавола?

• С којим се испитима Јов суочио и како је реаговао?

• Шта ће нам помоћи да останемо беспрекорни као Јов?

• Шта из књиге о Јову сазнајемо о Сатани?

[Питања за разматрање]

[Слика на 4. страни]

Запис о Јову усмерава нашу пажњу на најважније питање — на питање о Божјем праву да влада

[Слика на 6. страни]

У којим ситуацијама би твоја беспрекорност могла бити испитана?