Пређи на садржај

Пређи на садржај

Твоја беспрекорност радује Јеховино срце

Твоја беспрекорност радује Јеховино срце

Твоја беспрекорност радује Јеховино срце

„Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (ПОСЛ. 27:11)

1, 2. (а) Која Сатанина оптужба је описана у књизи о Јову? (б) Шта показује да је Сатана наставио да се руга Јехови и након Јововог времена?

 ЈЕХОВА је допустио Сатани да испита беспрекорност Божјег верног слуге Јова. Услед тога, Јов је изгубио сву своју имовину, децу и здравље. Али када је Сатана довео у питање Јовову беспрекорност, није имао на уму само њега. „Кожу за кожу! Све што човек има даће за душу своју“, тврдио је Сатана. Том оптужбом је покренуо важно питање које се није односило само на Јова већ и на друге људе, и које је остало на снази вековима после Јовове смрти (Јов 2:4).

2 Око 600 година након Јовових кушњи, Јехова је надахнуо Соломона да напише: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (Посл. 27:11). Очигледно, Сатана је и даље доводио у питање беспрекорност Јеховиних слугу. Осим тога, визија коју је имао апостол Јован показује да је Сатана наставио да оптужује Божје слуге и након што је збачен с неба кратко после успостављања Божјег Краљевства 1914. Чак и данас, када смо дубоко зашли у последње дане овог злог света, он и даље доводи у питање беспрекорност Божјих слугу! (Откр. 12:10).

3. Које драгоцене поуке налазимо у књизи о Јову?

3 Осмотримо зато три важне поуке које нам пружа књига о Јову. Прво, Јовове кушње откривају ко је прави непријатељ човечанства и зачетник противљења Божјем народу. То је Сатана Ђаво. Друго, на какве год кушње да наиђемо, близак однос с Богом ће нам помоћи да останемо беспрекорни. Треће, када доживљавамо невоље и пролазимо кроз испите, Бог нас подупире као што је подупирао и Јова. Јехова то данас чини путем своје Речи, организације и свог светог духа.

Имај на уму ко је прави непријатељ

4. Ко проузрокује данашње стање у свету?

4 Многи не верују да Сатана постоји. Иако су можда озбиљно забринути због данашњих догађаја, не увиђају да управо он проузрокује такво стање у свету. Додуше, људи су често сами криви за многе невоље које погађају човечанство. Наши прародитељи Адам и Ева су хтели да буду независни од свог Створитеља. Њихови потомци су из генерације у генерацију поступали врло немудро. Па ипак, Ђаво је тај који је преварио Еву и навео је да се побуни против Бога. Он је утицао на то да несавршени, смртни људи створе светски поредак који је под његовом влашћу. Пошто је Сатана „бог овог света“, људско друштво испољава исте особине као и он — понос, свадљивост, љубомору, похлепу, непоштење и бунтовност (2. Кор. 4:4; 1. Тим. 2:14; 3:6; прочитати Јакова 3:14, 15). Такве особине су довеле до политичких и верских сукоба, мржње, нереда и злоупотребе власти, што умногоме повећава недаће човечанства.

5. Како треба да користимо драгоцено знање које поседујемо?

5 Нема сумње да ми као Јеховине слуге поседујемо драгоцено знање! Јасно нам је ко је узрочник све горег стања у свету. Зар то не буди у нама жељу да у служби проповедања обзнанимо људима ко је највећи непријатељ човечанства? Зар нисмо срећни што служимо правом Богу, Јехови, и што можемо да говоримо другима о томе да ће он уништити Сатану и окончати људску патњу?

6, 7. (а) Ко стоји иза прогонства Јеховиних слугу? (б) Како можемо опонашати Елијујов пример?

6 Сатана је одговоран не само за већину недаћа у свету већ и за противљење с којим се суочава Божји народ. Он жели да нас искушава. Исус Христ је рекао апостолу Петру: „Симоне, Симоне, ево Сатана је затражио да вас решета као пшеницу“ (Лука 22:31). У складу с тим, сваки Исусов следбеник ће доживети кушње на овај или онај начин. Петар је назвао Ђавола ’ричућим лавом који тражи кога да прождере‘, а Павле је рекао: „Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом, биће прогоњени“ (1. Петр. 5:8; 2. Тим. 3:12).

7 Када наш суверник доживи неку трагедију, не треба да закључимо да Јехова стоји иза тога. Као што смо видели, прави непријатељ је Сатана. Зато не треба да избегавамо нашег брата већ да поступимо попут Елијуја који је разговарао с Јовом као прави пријатељ. Ми желимо да пружимо подршку нашем брату у борби против заједничког непријатеља, Сатане (Посл. 3:27; 1. Сол. 5:25). Настојаћемо да помогнемо сувернику да остане беспрекоран и тако обрадује Јеховино срце, колико год труда то изискивало од нас.

8. Због чега Сатана није успео да спречи Јова да исказује част Јехови?

8 Први ударац који је Сатана нанео Јову био је губитак стоке, која је имала велику вредност јер је вероватно била главни извор прихода Јововој породици. Осим тога, он је користио те животиње у служењу Богу. Након што би посветио своју децу, „устао би рано ујутру и принео жртве паљенице за сваког од њих, јер је Јов говорио: ’Можда су моји синови згрешили и проклели Бога у свом срцу.‘ Тако је Јов увек радио“ (Јов 1:4, 5). Према томе, он је редовно приносио Јехови животињске жртве. Кад су његове кушње почеле, то више није било могуће. Јов је остао без иметка којим би исказивао част Јехови (Посл. 3:9). Али могао је да хвали Јехову својим речима, што је и чинио!

Развијај близак однос с Јеховом

9. Шта је најдрагоценије што имамо?

9 Било да смо богати или сиромашни, млади или стари, доброг или лошег здравља, ми можемо да развијемо близак однос с Јеховом. Без обзира на кушње с којима се суочавамо, та блискост с Богом ће нам помоћи да му останемо верни и обрадујемо његово срце. Чак су и неке особе које су тек упознале истину показале храброст и сачувале своју беспрекорност.

10, 11. (а) Како је једна наша сестра поступала када је њена беспрекорност била на испиту? (б) Какав је одговор она пружила Сатани?

10 Осмотримо пример сестре Валентине Гарновске, која је била међу многим руским Сведоцима који су попут верног Јова остали беспрекорни упркос тешким кушњама. Један брат јој је сведочио 1945, када је имала око 20 година. Разговарали су о Библији још два пута, али га после тога више никад није видела. Па ипак, Валентина је почела да проповеда комшијама. Због тога је била ухапшена и осуђена на осам година у логору. Пуштена је 1953. и одмах је поново почела да проповеда. Опет је ухапшена и затворена, овај пут на десет година. Била је више пута премештана док на крају није послата у један логор у ком су сестре имале Библију. Једна од њих је показала ту Библију Валентини. Био је то незабораван тренутак! Замисли, она је пре тога видела Библију само у рукама брата који јој је сведочио 1945!

11 Валентина је 1967. пуштена из логора и коначно је могла да се крсти у знак предања Јехови. Своју слободу је користила да ревно учествује у служби проповедања. То је чинила до 1969, када је поново ухапшена и осуђена на три године затвора. Упркос томе, наставила је да проповеда. Служила је Јехови до смрти, 2001. године, и за то време је помогла да 44 особе упознају истину. Укупно је провела 21 годину у затворима и логорима. Била је спремна да се одрекне свега, па и своје слободе, да би сачувала беспрекорност. Пред крај живота, Валентина је рекла: „Никада нисам имала свој дом. Сву своју имовину носила сам у једном коферу, али сам била срећна и водила сам испуњен живот служећи Јехови.“ Какав је упечатљив одговор она пружила Сатани, који је тврдио да људи неће остати верни Јехови када се нађу у невољи! (Јов 1:9-11). Можемо бити сигурни да је Валентина обрадовала Јеховино срце и да он жељно ишчекује време када ће путем ускрсења вратити у живот њу и све друге који су му остали верни до смрти (Јов 14:15).

12. Коју улогу има љубав у нашем односу с Јеховом?

12 Наше пријатељство са Јеховом се темељи на љубави према њему. Ми се дивимо Божјим особинама и дајемо све од себе да живимо у складу с његовом вољом. За разлику од онога што Ђаво тврди, ми волимо Јехову од срца и безусловно. Та дубока љубав нас јача да останемо беспрекорни када смо у кушњи. Можемо бити уверени да ће Јехова ’чувати пут оних који су му верни‘ (Посл. 2:8; Пс. 97:10).

13. Како Јехова гледа на оно што чинимо за њега?

13 Чак и када мислимо да не можемо да учинимо много, љубав нас покреће да одајемо част Јеховином имену. Он види наше добре мотиве и не осуђује нас ако не можемо да учинимо све што бисмо желели. Бог не узима у обзир само оно што радимо већ и зашто то радимо. Премда је Јов био сломљен болом и много патио, говорио је својим тужитељима о томе колико воли Јеховине законе. (Прочитати Јова 10:12; 28:28.) У последњем поглављу књиге о Јову Бог је рекао да је гневан на Елифаса, Вилдада и Софара јер нису говорили истину о њему. У исто време, показао је да Јов има његово одобравање јер га је четири пута назвао својим слугом и упутио га да се моли за своје лажне тешитеље (Јов 42:7-9). Поступајмо и ми на тај начин да би Јехова на нас гледао благонаклоно.

Јехова подупире своје верне слуге

14. Како је Јехова помогао Јову да исправи своје гледиште?

14 Јов је остао беспрекоран упркос својој несавршености. У тренуцима када му је било изузетно тешко доносио је погрешне закључке. Примера ради, рекао је Јехови: „Вапим к теби за помоћ, али ти ми не одговараш... Свом снагом руке своје ти ме као непријатељ нападаш.“ Осим тога, придавао је превелики значај свом оправдању, што се види из његових речи: „Нисам крив“, „Нема зла у рукама мојим, и молитва је моја чиста“ (Јов 10:7; 16:17; 30:20, 21). Упркос томе, Јехова је с љубављу помогао Јову тако што му је поставио низ питања. Она су подстакла Јова да не буде усредсређен само на себе и омогућила му да јасније види колико су људи незнатни у поређењу с Богом. Јов је прихватио те савете и исправио своје гледиште. (Прочитати Јова 40:8; 42:2, 6.)

15, 16. Како Јехова помаже својим данашњим слугама?

15 Јехова и својим данашњим слугама с љубављу пружа савете и поуздано вођство. Штавише, подарио нам је многе благослове. На пример, Исус Христ је дао откупну жртву која пружа основу за опроштење греха. Захваљујући тој жртви можемо имати близак однос с Богом упркос нашој несавршености (Јак. 4:8; 1. Јов. 2:1). Када пролазимо кроз кушње, можемо се молити за то да нас Божји свети дух подупире и јача. Поред тога, имамо целу Библију и да бисмо се припремили за испите вере неопходно је да је читамо и размишљамо о њеном садржају. Проучавање нам помаже да разумемо важна питања која се тичу Јеховине врховне власти и људске верности Богу.

16 Надаље, много нам значи то што смо део међународног братства којем Јехова пружа духовну храну путем ’верног и разборитог роба‘ (Мат. 24:45-47). У свакој од преко 100 000 скупштина Јеховиних сведока одржавају се састанци на којима добијамо поуку и снагу да се суочимо с могућим испитима вере. То се може видети из примера Шиле, средњошколке која живи у Немачкој.

17. Како искуство једне девојке показује колико је мудро редовно присуствовати хришћанским састанцима?

17 Једног дана у школи, Шилин професор је изашао из учионице и ученици су остали сами. Њени школски другови су одлучили да испробају плочу за призивање духова. Шила је одмах изашла из учионице, а када је касније чула шта се десило било јој је драго што је тако поступила. Док су користили плочу за призивање духова, неки ученици су осетили присуство демона и разбежали су се у паници. Међутим, шта је помогло Шили да тако брзо донесе одлуку да изађе напоље? „Кратко пре тог догађаја, на састанку у Дворани Краљевства је било речи о томе колико је опасно користити те плоче. Зато сам знала шта треба да урадим“, прича Шила. „Желела сам да обрадујем Јехову, као што Библија каже у Пословицама 27:11.“ То што је била на састанку и пажљиво слушала програм заиста јој је користило!

18. Шта си одлучан да радиш?

18 Будимо сви одлучни да савесно следимо смернице Божје организације. Када редовно долазимо на састанке, читамо Библију, проучавамо библијске публикације, молимо се Јехови и дружимо се са зрелим хришћанима, ми добијамо вођство и подршку који су нам потребни. Јехова жели да будемо победници и уверен је да ћемо му остати верни. Имамо јединствену част да узвисујемо Јеховино име, чувамо своју беспрекорност и радујемо Јеховино срце!

Да ли се сећаш?

• За које тешко стање и кушње је Сатана одговоран?

• Шта је најдрагоценије што имамо?

• На чему се темељи наше пријатељство с Јеховом?

• Како нас Јехова данас подупире?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Да ли осећаш жељу да преносиш другима драгоцено знање које си стекао?

[Слика на 9. страни]

Ми можемо помоћи својим суверницима да остану верни Јехови

[Слика на 10. страни]

Валентина је била спремна да се одрекне свега да би сачувала своју беспрекорност