Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анђели — „духови којима је дужност да служе“

Анђели — „духови којима је дужност да служе“

Анђели — „духови којима је дужност да служе“

„Зар нису сви они духови којима је дужност да служе и који су послати да служе онима који ће наследити спасење?“ (ЈЕВР. 1:14)

1. Које охрабрење налазимо у речима из Матеја 18:10 и Јеврејима 1:14?

 ИСУС ХРИСТ је упозорио све оне који би могли навести његове следбенике да се спотакну: „Пазите да не презрете једног од ових малих, јер кажем вам да њихови анђели на небу увек гледају лице мог Оца који је на небу“ (Мат. 18:10). Говорећи о верним анђелима, апостол Павле је написао: „Зар нису сви они духови којима је дужност да служе и који су послати да служе онима који ће наследити спасење?“ (Јевр. 1:14). Ове охрабрујуће речи потврђују да Бог користи та небеска створења да би помагао људима. Шта из Библије сазнајемо о анђелима? Како нам они помажу? Шта можемо научити од њих?

2, 3. Које су неке дужности небеских духовних створења?

2 На небу постоје милиони верних анђела. Сви они су ’моћни и силни и извршавају реч Божју‘ (Пс. 103:20; прочитати Откривење 5:11). Сваки од тих духовних Божјих синова је јединствена личност, има особине сличне Божјим и слободну вољу. Они су изванредно организовани и имају висок положај у Божјој организацији. Врховни анђео је арханђео Михаило, то јест Исус у својој небеској улози (Дан. 10:13; Јуда 9). Тај „првенац свега што је створено“ је „Реч“, Божји Говорник који је са Јеховом учествовао у стварању свега што постоји (Кол. 1:15-17; Јов. 1:1-3).

3 После арханђела следе серафими, који објављују Јеховину светост и пазе на то да његов народ остане духовно чист. Ту су и херувими, који подупиру Божју врховну власт (Пост. 3:24; Иса. 6:1-3, 6, 7). Други анђели, то јест гласници, имају различита задужења у извршавању Божје воље.

4. (а) Како су анђели реаговали док су посматрали стварање земље? (б) Шта би се десило да су први људи користили слободну вољу на исправан начин?

4 Сви анђели су се радовали када је Јехова „земљу утемељио“ и радосно су обављали своја задужења док је тај јединствени драгуљ у свемиру постајао дом људској породици (Јов 38:4, 7). Јехова је створио човека „мало мањим од анђела“, али „по својој слици“, због чега људи могу да испољавају узвишене особине свог Створитеља (Јевр. 2:7; Пост. 1:26). Да су Адам и Ева користили своју слободну вољу на исправан начин, они и њихови потомци би вечно живели у рајском дому као део свеопште Јеховине породице коју чине створења обдарена разумом.

5, 6. До какве је побуне дошло на небу и како је Бог реаговао на то?

5 Свети анђели су сигурно били запањени када су видели како у Божјој породици избија побуна. Један од њих више није био задовољан тиме да хвали Јехову већ је желео да он буде тај кога ће други обожавати. Довео је у питање праведност Јеховине власти и частољубиво покушао да буде супарнички владар. Тако је постао Сатана, што значи „Противник“. Сатана је изговорио прву лаж и тако је лукаво навео први људски пар да му се придружи у побуни против Створитеља који им је показао толико љубави (Пост. 3:4, 5; Јов. 8:44).

6 Јехова је против Сатане одмах изрекао пресуду која се налази у првом библијском пророчанству: „Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Пост. 3:15). Ове речи показују да ће између Сатане и Божје „жене“ постојати трајно непријатељство. Такође нам откривају да се небеска организација верних духовних створења може упоредити с Јеховином вољеном супругом. То пророчанство је пружило сигуран темељ за наду, премда су неке његове појединости остале „света тајна“ која је постепено откривана. Божја намера је била да из небеског дела његове организације дође онај који ће уништити све бунтовнике и преко кога ће бити састављено „оно што је на небесима и оно што је на земљи“ (Еф. 1:8-10).

7. Шта су у Нојевим данима учинили неки анђели и шта се с њима десило?

7 У Нојевим данима су неки анђели напустили своје „право пребивалиште“ и узели људска тела да би се на земљи одавали себичним задовољствима (Јуда 6; Пост. 6:1-4). Јехова је бацио те бунтовнике у густу таму. Они су се тако придружили Сатани и постали ’зле духовне силе‘, опасни непријатељи Божјих слугу (Еф. 6:11-13; 2. Петр. 2:4).

Како нам анђели помажу?

8, 9. Како је Јехова користио и још увек користи анђеле да би помагао људима?

8 Аврахам, Јаков, Мојсије, Исус Навин, Исаија, Данило, Исус, Петар, Јован и Павле су неки од оних којима су анђели помагали. Праведни анђели су извршавали Божје пресуде и преносили пророчанства и смернице, укључујући и Мојсијев закон (2. Краљ. 19:35; Дан. 10:5, 11, 14; Дела 7:53; Откр. 1:1). Пошто сада имамо целу Божју Реч, није неопходно да анђели преносе поруке од Бога (2. Тим. 3:16, 17). Међутим, иако их не видимо, они чине много тога док врше Божју вољу и подупиру његове слуге.

9 Библија нам даје следећу гаранцију: „Анђео Јеховин улогорен стоји око оних који се Бога боје, и избавља их“ (Пс. 34:7; 91:11). Пошто је Сатана тврдио да људи неће остати верни Богу када се нађу у кушњама, Јехова му дозвољава да нас искушава на различите начине (Лука 21:16-19). Међутим, Бог зна када смо током кушње доказали да смо му верни и неће дозволити да она траје дуже него што можемо поднети. (Прочитати 1. Коринћанима 10:13.) Анђели су увек спремни да предузму нешто у складу с Божјом вољом. Они су избавили Седраха, Мисаха, Авденага, Данила и Петра, али нису спречили Стефаново и Јаковљево погубљење (Дан. 3:17, 18, 28; 6:22; Дела 7:59, 60; 12:1-3, 7, 11). У сваком од тих случајева разликовале су се околности и питања која су у то била укључена. Слично томе, нека наша браћа су била погубљена у нацистичким концентрационим логорима, док је већина њих преживела уз Јеховину помоћ.

10. Осим што користи анђеле, на које нам још начине Јехова помаже?

10 Свето писмо не научава да свака особа на земљи има анђела чувара. Ми се обраћамо Јехови, уверени да „шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јов. 5:14). Наравно, Јехова би могао да пошаље анђела да нам помогне, али помоћ може доћи и на друге начине. На пример, сухришћани могу бити подстакнути да нам пруже помоћ и утеху. Бог нам може дати мудрост и унутрашњу снагу да поднесемо неки „трн у телу“ због ког се осећамо као да нас удара „Сатанин анђео“ (2. Кор. 12:7-10; 1. Сол. 5:14).

Опонашајмо Исуса

11. Како су анђели помагали Исусу и шта је он постигао тиме што је остао веран Богу?

11 Осмотримо како је Јехова користио анђеле док је Исус био на земљи. Они су објавили Исусово рођење и ускрсење и помагали му током његове службе. Анђели су могли да спрече његово хапшење и сурову смрт. Уместо тога, један анђео је био послат да га ојача (Мат. 28:5, 6; Лука 2:8-11; 22:43). У складу с Јеховином намером, Исус је умро жртвеном смрћу и пружио доказ да савршен човек може остати веран Богу и у најтежим кушњама. Јехова га је зато ускрснуо и подарио му бесмртан небески живот, ’сву власт‘ и подложио му анђеле (Мат. 28:18; Дела 2:32; 1. Петр. 3:22). Исус је тако показао да је главни део „потомства“ Божје „жене“ (Пост. 3:15; Гал. 3:16).

12. Како можемо показивати разборитост попут Исуса?

12 Исус је знао да би било погрешно да искушава Јехову тако што би се упустио у нешто крајње непромишљено очекујући да га анђели спасу. (Прочитати Матеја 4:5-7.) Зато опонашајмо његов пример тако што ћемо живети разборито, не излажући се непотребним ризицима. Међутим, док се суочавамо с прогонством, можемо се поуздати у Бога (Титу 2:12).

Шта учимо од верних анђела

13. Шта можемо научити од праведних анђела који су споменути у 2. Петровој 2:9-11?

13 Када је укоравао оне који су ’погрдно говорили‘ о Јеховиним помазаним слугама, апостол Петар је указао на добар пример праведних анђела. Премда су веома моћни, понизни анђели се „из поштовања према Јехови“ уздржавају од тога да суде и износе оптужбе. (Прочитати 2. Петрову 2:9-11.) Немојмо ни ми судити другима, поштујмо оне којима је поверено надгледање у скупштини и препустимо све Јехови, који је Врховни Судија (Римљ. 12:18, 19; Јевр. 13:17).

14. Како нам анђели пружају поуку о понизности?

14 Јеховини анђели нам пружају изванредан пример понизног служења. Неки од њих нису хтели да кажу људима своја имена (Пост. 32:29; Суд. 13:17, 18). Иако на небу постоје милиони духовних створења, Библија нам открива само имена Михаила и Гаврила. То сазнање служи као заштита јер нас спречава да исказујемо непримерену част анђелима (Лука 1:26; Откр. 12:7). Када је апостол Јован пао пред ноге једног анђела да му се поклони, анђео га је упозорио: „Немој то чинити! Ја сам само роб као и ти и твоја браћа“ (Откр. 22:8, 9). Једино Бог има право да га обожавамо и да му се молимо. (Прочитати Матеја 4:8-10.)

15. Како анђели служе као пример у показивању стрпљења?

15 Анђели су такође пример у показивању стрпљења. Премда жарко желе да сазнају Божје свете тајне, још увек им нису све откривене. „У то и сами анђели желе да завире“, каже се у Библији (1. Петр. 1:12). С обзиром да је тако, шта они чине? Они стрпљиво чекају док не дође време које је Бог одредио да се његова ’разнолика мудрост обзнани преко скупштине‘ (Еф. 3:10, 11).

16. Како наши поступци утичу на анђеле?

16 Када су у кушњи, хришћани су ’призор који гледају анђели‘ (1. Кор. 4:9). Анђели с великим задовољством посматрају наша верна дела и радују се када се неки грешник покаје (Лука 15:10). Они запажају и побожно владање хришћанки. Библија показује да „због анђела, жена треба да има на глави знак подложности“ (1. Кор. 11:3, 10). Анђелима је веома драго када виде да хришћанке и остале Божје слуге на земљи поштују теократски ред и начело поглаварства. Таква послушност служи као добар пример тим Божјим небеским синовима.

Анђели свесрдно подупиру дело проповедања

17, 18. Шта показује да нас анђели подупиру у служби проповедања?

17 Анђели учествују и у изванредним догађајима који се одвијају током ’Господовог дана‘, као што је успостављање Краљевства 1914. и збацивање Сатане и његових демона с неба, које су извршили „Михаило и његови анђели“ (Откр. 1:10; 11:15; 12:5-9). Апостол Јован је видео једног „анђела како лети посред неба носећи вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи“. Тај анђео је објављивао: „Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час његовог суда! Поклоните се Ономе који је створио небо и земљу и море и изворе вода!“ (Откр. 14:6, 7). Према томе, Јеховине слуге могу бити уверене у анђеоску подршку док проповедају добру вест о успостављеном Краљевству упркос злобном противљењу Ђавола (Откр. 12:13, 17).

18 Анђели нас данас не воде до искрених особа тако што лично разговарају с нама, као анђео који се обратио Филипу и упутио га до етиопског дворанина (Дела 8:26-29). Међутим, многа искуства пружају доказ да нас анђели, премда их не видимо, подупиру у делу проповедања о Краљевству и воде до оних који ’исправно гледају на вечни живот‘ * (Дела 13:48). Зато је веома важно да редовно идемо у службу проповедања како бисмо учинили свој део у проналажењу оних који желе да ’обожавају Оца духом и истином‘ (Јов. 4:23, 24).

19, 20. Коју улогу имају анђели у догађајима који обележавају ’свршетак овог поретка‘?

19 Говорећи о нашем времену, Исус је рекао да ће „на свршетку овог поретка“ анђели ’одвојити зле од праведних‘ (Мат. 13:37-43, 49). Анђели учествују у завршном сакупљању и печаћењу помазаника. (Прочитати Матеја 24:31; Откр. 7:1-3) Осим тога, они ће пратити Исуса кад буде ’одвајао овце од јараца‘ (Мат. 25:31-33, 46).

20 „Кад се с неба појави Господ Исус са својим моћним анђелима“, сви „који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ биће уништени (2. Сол. 1:6-10). Апостол Јован је тај исти догађај видео у визији и описао је Исуса и небеске анђеоске војске како на белим коњима крећу у праведан рат (Откр. 19:11-14).

21. Шта ће анђео „с кључем од бездана и великим ланцем у руци“ предузети против Сатане и његових демона?

21 Јован је такође видео „једног анђела како силази с неба с кључем од бездана и великим ланцем у руци“. То је арханђео Михаило који ће свезати и бацити у бездан Ђавола, а очигледно и демоне. Они ће бити накратко пуштени на крају Христове хиљадугодишње владавине, када ће наступити време за завршну кушњу савршеног човечанства. После тога ће Сатана и сви други бунтовници бити уништени (Откр. 20:1-3, 7-10; 1. Јов. 3:8). Нестаће сваки траг побуне против Бога.

22. Како су анђели укључени у предстојеће догађаје и како оно што чине треба да утиче на нас?

22 Сада смо надомак величанственог избављења из Сатаниног злог света. Анђели ће имати важну улогу у тим значајним догађајима који ће потврдити Јеховино право да буде Врховни Владар и у потпуности испунити његову намеру за земљу и људе. Праведни анђели су заиста „духови којима је дужност да служе и који су послати да служе онима који ће наследити спасење“. Зато будимо захвални Јехови Богу што користи анђеле да би нам помагао да вршимо његову вољу и добијемо вечни живот.

[Фуснота]

^ Видети књигу Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom, стране 549-551.

Како би одговорио?

• Како су анђели организовани?

• Шта су неки анђели чинили у Нојевим данима?

• Како Бог користи анђеле да би нам помагао?

• Коју улогу праведни анђели имају у наше време?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Анђели радосно врше Божју вољу

[Слика на 23. страни]

Као што показује Данилово искуство, анђели су увек спремни да предузму нешто у складу с Божјом вољом

[Слике на 24. страни]

Будимо храбри, јер анђели подупиру дело проповедања!

[Извор]

Земља: NASA photo