Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хришћанске породице, опонашајте Исусов пример!

Хришћанске породице, опонашајте Исусов пример!

Хришћанске породице, опонашајте Исусов пример!

’Христ вам је оставио пример како да у свему идете његовим стопама‘ (1. ПЕТР. 2:21)

1. (а) Коју је улогу Божји Син имао приликом стварања? (б) Шта је Исус осећао према људима?

 КАДА је Бог стварао небо и земљу, његов прворођени Син је био поред њега „као вешт градитељ“. Божји Син је такође сарађивао са својим Оцем када је Јехова осмислио и створио бескрајно разнолик биљни и животињски свет на земљи, и док је припремао Рај који ће постати дом људима створеним по Божјој слици. Божји Син, који је касније дошао на земљу и добио име Исус, веома је волео људе. „Радост су [му] били синови људски“ (Посл. 8:27-31; Пост. 1:26, 27).

2. (а) Шта је Јехова дао несавршеним људима да би им помогао? (б) Које је једно од животних подручја за које Библија пружа вођство?

2 Након што је први људски пар згрешио, откуп грешног човечанства постао је важан део Јеховине намере. Јехова је то омогућио путем Христове откупне жртве (Римљ. 5:8). Надаље, да би помогао људима да упркос наслеђеној несавршености доносе мудре одлуке, подарио им је своју Реч, Библију (Пс. 119:105). У њој им је пружио поуздане савете како би могли да изграде и сачувају јаке, срећне породице. Што се тиче брака, у Постанку се каже да ће човек ’прионути уз своју жену и они ће постати једно тело‘ (Пост. 2:24).

3. (а) Шта је Исус рекао о браку? (б) Шта ћемо осматрати у овом чланку?

3 Током своје службе на земљи, Исус је нагласио да брак треба да буде трајан. Поучио је људе начелима која ће свим члановима породице помоћи да избегавају ставове и поступке који би могли угрозити брак или породичну срећу (Мат. 5:27-37; 7:12). У овом чланку ће бити речи о томе како Исусова учења и његов пример могу помоћи мужевима, женама, родитељима и деци да имају срећан и испуњен живот.

Како муж показује поштовање према својој жени

4. Која сличност постоји између Исусове улоге и улоге хришћанских мужева?

4 Бог је мужу поверио улогу поглавара породице као што је Исусу поверио улогу поглавара скупштине. Апостол Павле је рекао: „Муж [је] поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини — он као спаситељ тог тела. Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Еф. 5:23, 25). Исусово опхођење према својим следбеницима представља узор за ожењене хришћане. Они према својим женама треба да се опходе на исти начин. Осмотримо како је Исус користио ауторитет који му је Бог поверио.

5. Како је Исус испољавао ауторитет над својим ученицима?

5 Исус је био „благ и понизан у срцу“ (Мат. 11:29). Такође је био одлучан, предузимљив човек. Никада није занемаривао своје одговорности (Мар. 6:34; Јов. 2:14-17). Ученике је саветовао с љубављу, чак и када је било потребно да то учини више пута (Мат. 20:21-28; Мар. 9:33-37; Лука 22:24-27). Никада их није грдио ни омаловажавао, нити их је наводио на помисао да их не воли или да нису способни да ураде оно чему их је поучавао. Напротив, упућивао им је похвале и подстицао их да раде оно што је исправно (Лука 10:17-21). Сасвим је разумљиво што је својом добротом и саосећајним поступањем задобио поштовање својих ученика!

6. (а) Шта мужеви могу научити из Исусовог опхођења према његовим ученицима? (б) Који је савет Петар пружио мужевима?

6 Хришћани који уче из Исусовог примера свесни су да поглаварство не подразумева грубу доминацију над другима већ показивање поштовања и самопожртвоване љубави. Апостол Петар је саветовао хришћане који су у браку да опонашају Исусову љубав тако што ће поштовати своје супруге. (Прочитати 1. Петрову 3:7.) Како муж може испољавати свој ауторитет и у исто време показати да своју жену сматра вредном поштовања?

7. Како муж може показати да поштује своју жену? Наведи пример.

7 Муж показује поштовање према својој жени тако што, између осталог, пажљиво слуша њено гледиште и уважава њена осећања пре него што донесе одлуке које се тичу породице. Можда треба донети одлуку у вези с пресељењем, променом посла или неким свакодневним стварима, као што је избор места за годишњи одмор или измена у породичном буџету због све већих трошкова живота. Пошто ће то утицати на целу породицу, било би мудро и увиђавно да муж узме у обзир и мишљење своје жене. То му може помоћи да донесе уравнотежену, промишљенију одлуку, а жени ће бити лакше да му пружи подршку (Посл. 15:22). Хришћани који поштују своје жене задобијају њихову љубав и поштовање и, што је још важније, стичу Јеховино одобравање (Еф. 5:28, 29).

Како жена показује дубоко поштовање према мужу

8. Зашто се може рећи да је Ева пружила лош пример?

8 Исус је хришћанкама пружио савршен пример подложности ауторитету. Колико се само његов став према ауторитету разликује од става који је показала прва жена! Ева није добар пример за удате жене. Њој је Јехова подарио поглавара који је имао одговорност да јој преноси Божје поуке. Па ипак, она није поштовала ауторитет свог мужа и није послушала смернице које је добила преко њега (Пост. 2:16, 17; 3:3; 1. Кор. 11:3). Додуше, Ева јесте била преварена, али је ипак требало да пита свог мужа да ли је исправно послушати глас који је тврдио да јој говори оно што „Бог зна“. Уместо тога, она је себи дала за право да преузме улогу поглавара и сама донесе ту одлуку (Пост. 3:5, 6; 1. Тим. 2:14).

9. Какав нам пример подложности даје Исус?

9 За разлику од Еве, Исус је савршен пример подложности свом Поглавару. Његов став и начин живота показују да он „није помишљао на отимање — да буде једнак Богу“. Напротив, „одрекао се самог себе и узео обличје роба“ (Фил. 2:5-7). Данас Исус влада као Краљ, али и даље има исти став. У свему се понизно подлаже свом Оцу и поштује његов ауторитет (Мат. 20:23; Јов. 5:30; 1. Кор. 15:28).

10. Како жена може подупирати свог мужа као поглавара?

10 Удата хришћанка треба да опонаша Исуса тако што подупире свог мужа као поглавара. (Прочитати 1. Петрову 2:21; 3:1, 2.) Осмотримо ситуацију у којој би она то могла учинити. Син је моли да га пусти да учествује у нечему за шта му треба дозвола родитеља. Пошто она и њен муж нису претходно разговарали о томе, било би на месту да пита сина: „Јеси ли питао тату?“ Ако син то није урадио, она треба да разговара с мужем пре него што било шта одлучи. Осим тога, хришћанка никада неће пред децом противречити свом мужу или оспоравати његово мишљење. Ако се у нечему не слаже с њим, треба да о томе разговарају насамо (Еф. 6:4).

Узор за родитеље

11. Какав је пример Исус дао родитељима?

11 Премда Исус није био ожењен нити је имао децу, он је изванредан узор за хришћанске родитеље. У ком смислу? Он је с пуно љубави и стрпљиво поучавао своје ученике, и речима и делима. Показао им је како да изврше задатак који им је поверио (Лука 8:1). Посматрајући његов став и опхођење према њима, ученици су могли да науче како треба да поступају једни према другима. (Прочитати Јована 13:14-17.)

12, 13. Шта родитељи морају чинити ако желе да њихова деца одрасту у побожне особе?

12 Деца обично опонашају пример својих родитеља, био он добар или лош. Родитељи, запитајте се: ’Шта наша деца могу научити од нас када се ради о времену које проводимо у гледању телевизије и разоноди с једне стране, и у проучавању Библије и учествовању у служби проповедања с друге стране? Који су заиста наши породични приоритети? Да ли деци пружамо добар пример тако што свој живот и одлуке усмеравамо на служење Богу?‘ Божји закон најпре мора бити у срцу родитеља ако желе да њихова деца одрасту у побожне особе (П. зак. 6:6).

13 Ако се родитељи свесрдно труде да свакодневно примењују библијска начела, деца ће то запазити. На њих ће тада снажније утицати оно што им родитељи говоре и чему их поучавају. Међутим, ако деца примете да родитељи имају двојака мерила, могла би закључити да библијска начела нису толико важна и корисна. Услед тога би се могло десити да потпадну под утицај света.

14, 15. Које вредности родитељи треба да усађују у своју децу и који је један начин да то учине?

14 Хришћани су свесни да одгајање деце обухвата много више од бриге за њихове материјалне потребе. Зато би било веома кратковидо поучавати децу да теже само за циљевима који ће им донети материјалну корист (Проп. 7:12). Исус је подстакао своје ученике да на прво место стављају духовне вредности и активности (Мат. 6:33). Хришћански родитељи опонашају Исуса тако што код деце развијају жељу да постављају и остварују духовне циљеве.

15 Један начин да то учине је да омогуће својој деци да се што чешће друже са онима који су у пуновременој служби. Размислите колико би на тинејџере могло позитивно утицати ако би се боље упознали с пионирима или с покрајинским надгледником и његовом супругом. Мисионари, бетелити и међународне слуге за градњу могу током својих посета причати занимљива искуства и са одушевљењем говорити о радости коју им доноси служење Јехови. Ти самопожртвовани хришћани својим примером могу пуно помоћи вашој деци да доносе мудре одлуке, постављају духовне циљеве и изаберу образовање које ће им омогућити да се издржавају у пуновременој служби.

Млади, како можете опонашати Исусов пример?

16. Како је Исус показао да поштује своје несавршене родитеље и свог небеског Оца?

16 Исус је и вама младима пружио диван пример. Док је одрастао, био је послушан Јосифу и Марији који су га одгајили. (Прочитати Луку 2:51.) Иако су њих двоје били несавршени, он је био свестан тога да им је Бог поверио одговорност да брину о њему. Због тога је требало да их поштује (П. зак. 5:16; Мат. 15:4). Као одрасла особа, Исус је увек чинио оно што је радовало његовог небеског Оца. На пример, одупирао се искушењима (Мат. 4:1-10). И ви млади понекад можете доћи у искушење да будете непослушни својим родитељима. Када се то деси, шта вам може помоћи да поступите као Исус?

17, 18. (а) Каквим су притисцима млади изложени у школи? (б) О чему млади треба да размишљају да би успешно савладали испите вере?

17 Већина твојих школских другова вероватно не мари за библијска мерила. Могли би покушавати да те наговоре да им се придружиш у неисправном поступању и исмевати те због тога што их одбијаш. Да ли те понекад називају погрдним именима зато што нећеш да радиш исте ствари као они? Како реагујеш у таквим ситуацијама? Ако дозволиш да те застраше и поведеш се за већином, свестан си да ћеш разочарати своје родитеље и Јехову. Шта би се могло десити ако попустиш под притиском школских другова? Можда имаш неке циљеве за будућност — да будеш пионир или слуга помоћник, да служиш на подручју где је већа потреба за објавитељима Краљевства или постанеш бетелит. Ако будеш проводио време са својим школским друговима, да ли ће ти то помоћи да оствариш те циљеве?

18 Да ли се ви млади икада нађете у ситуацијама које су испит за вашу веру? Како тада поступате? Размислите о свом узору, Исусу. Он није подлегао искушењу и чврсто је заступао оно у шта је био уверен да је исправно. Ако будете размишљали о томе, имаћете снагу да својим школским друговима отворено кажете да не желите да им се придружите у лошем поступању. Попут Исуса, останите усредсређени на прилику да живот проведете слушајући Јехову и радосно му служећи (Јевр. 12:2).

Кључ за срећан породични живот

19. Какав начин живота доноси праву срећу?

19 Јехова Бог и Исус Христ желе људима само најбоље. Ми можемо бити срећни упркос томе што смо несавршени (Иса. 48:17, 18; Мат. 5:3). Исус је преносио људима истину о Богу која је темељ за срећу човечанства, али то није било све. Он је своје следбенике поучио и најбољем начину живота. Речима и делима је показао шта значи бити уравнотежен у ставовима и приоритетима у животу. Која год да је наша улога у породици, сви можемо много научити од њега. Зато, мужеви, жене, родитељи и децо, угледајте се на Исуса! Примена његових учења и опонашање његовог примера представљају кључ за успех у животу и срећу у породици.

Како би одговорио?

• Како мужеви треба да користе ауторитет који им је Бог поверио?

• Како супруге могу опонашати Исусов пример?

• Шта родитељи могу научити из Исусовог опхођења према ученицима?

• Шта млади могу научити из Исусовог примера?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Шта ће брижан супруг урадити пре него што донесе одлуку која се тиче целе породице?

[Слика на 9. страни]

У којој би ситуацији жена могла показати да подупире свог мужа као поглавара?

[Слика на 10. страни]

Деца опонашају добре навике својих родитеља