Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Одржите се у Божјој љубави“

„Одржите се у Божјој љубави“

„Одржите се у Божјој љубави“

„Одржите се у Божјој љубави, док чекате милосрђе нашег Господа Исуса Христа надајући се вечном животу“ (ЈУДА 21)

1, 2. Како је Јехова показао љубав према нама и на основу чега знамо да не можемо безусловно остати под окриљем његове љубави?

 ЈЕХОВА БОГ је показао љубав према нама на безброј начина. Међутим, највећи доказ Јеховине љубави према нама несумњиво је то што је обезбедио откупну жртву. Његова љубав према људима толико је велика да је чак послао свог вољеног Сина овде на земљу да умре за нас (Јов. 3:16). Јехова је то учинио зато што жели да вечно живимо и да заувек останемо под окриљем његове љубави.

2 Међутим, да ли ћемо остати под окриљем Божје љубави без обзира на то шта радимо? Не, јер у 21. стиху Јудине посланице налазимо следећи савет: „Одржите се у Божјој љубави, док чекате милосрђе нашег Господа Исуса Христа надајући се вечном животу.“ Израз „одржите се у Божјој љубави“ показује да је потребан известан труд с наше стране. Шта онда треба да радимо да бисмо се одржали у Божјој љубави?

Како да се одржимо у Божјој љубави?

3. Захваљујући чему је Исус остао под окриљем Божје љубави?

3 Одговор на то питање налази се у Исусовим речима које је изговорио последње вечери свог живота на земљи. Он је рекао: „Ако се држите мојих заповести, остаћете у мојој љубави, као што сам се ја држао Очевих заповести и остајем у његовој љубави“ (Јов. 15:10). Као што овај стих показује, Исус је био у добрим односима с Јеховом захваљујући томе што се држао његових заповести. Ако је то важило за савршеног Божјег сина, зар онда не би требало да важи и за нас?

4, 5. (а) Како првенствено можемо показати Јехови да га волимо? (б) Зашто нема разлога да нам буде одбојна помисао на то да треба да будемо послушни Јеховиним заповестима?

4 Ми показујемо Јехови да га волимо првенствено тако што смо му послушни. Апостол Јован је то изразио на следећи начин: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јов. 5:3). Додуше, у данашњем свету није баш популарно бити послушан. Међутим, запазимо да се каже да „његове заповести нису тешке“. Јехова од нас не тражи да радимо нешто што нам је и сувише тешко.

5 Да то прикажемо једним примером: Да ли би неког свог пријатеља замолио да носи нешто што знаш да би за њега било претешко? Наравно да не би. Јехова је много обзирнији него што смо ми и далеко боље запажа шта можемо, а шта не можемо. Библија нас уверава да Јехова „памти да смо прах“ (Пс. 103:14). Он никада од нас неће тражити више од онога што можемо да урадимо. Зато нема разлога да нам буде одбојна помисао на то да треба да будемо послушни Јеховиним заповестима. Ми у ствари схватамо да нам послушност пружа изванредну прилику да покажемо нашем небеском Оцу да га заиста волимо и да желимо да останемо под окриљем његове љубави.

Посебан дар од Јехове

6, 7. (а) Шта је савест? (б) Наведи пример који показује како нам савест помаже да се одржимо у Божјој љубави.

6 У компликованом свету у ком живимо морамо доносити многе одлуке које се тичу наше послушности Богу. Како можемо бити сигурни да су те одлуке у складу с Божјом вољом? Јехова нам је дао један дар који нам много може помоћи када је реч о послушности. Тај дар је савест. Али шта је у ствари савест? То је посебна способност да проценимо своје поступке, ставове и одлуке. Она је попут унутрашњег судије који нам омогућује да доносимо одлуке у животу или да размишљамо о оном што смо већ урадили и да то проценимо као добро или лоше, исправно или неисправно. (Прочитати Римљанима 2:14, 15.)

7 Како нам савест може помоћи? Погледајмо један пример. Један човек пешачи кроз огромну пустињу. Нема стаза, путева, ни путоказа, али он ипак иде право ка свом циљу. Како? Има компас. На компасу су обележене четири стране света, а магнетна игла увек показује север. Тај човек би се сигурно изгубио без компаса. Слично томе, човек би без савести често безуспешно покушавао да донесе исправне одлуке у животу.

8, 9. (а) Шта не смемо заборавити што се тиче наше савести? (б) Шта треба да радимо да би нам савест заиста била од користи?

8 Као ни компас, ни савест није непогрешива. Ако би компас био близу неког магнета, он више не би показивао север. Исто тако, шта би се десило ако бисмо жељама срца дозволили да управљају нашим поступцима? Наше себичне жеље могу изобличити нашу савест. Библија нас упозорава да је ’срце варљивије од свега и на све спремно‘ (Јер. 17:9; Посл. 4:23). Осим тога, ако човек који пешачи кроз пустињу не би имао тачну и поуздану карту, компас му не би био од велике помоћи. Слично томе, ако се не бисмо ослањали на сигурно и непроменљиво вођство Божје Речи, Библије, наша савест би могла бити скоро бескорисна (Пс. 119:105). Нажалост, многи људи у данашњем свету придају превелику важност жељама срца, док у исто време обраћају мало или нимало пажње на мерила која су изложена у Божјој Речи. (Прочитати Ефешанима 4:17-19.) Зато многи, премда су обдарени савешћу, чине ужасне ствари (1. Тим. 4:2).

9 Никада не би требало да будемо такви. Дозволимо Божјој Речи да обликује нашу савест тако да нам она може бити од користи. Треба да слушамо своју савест која је обликована на темељу Библије, уместо да дозволимо себичним жељама да преовладају. У исто време треба да се трудимо да поштујемо савест наше браће и сестара у скупштини. На све начине се трудимо да их не спотичемо, јер знамо да савест наше браће може бити осетљивија од наше (1. Кор. 8:12; 2. Кор. 4:2; 1. Петр. 3:16).

10. О чему ћемо у наставку говорити?

10 Погледајмо сада три начина на која својом послушношћу можемо показати љубав према Јехови. Наравно, у сваком од њих долази до изражаја савест, али она пре свега треба да буде обликована на темељу библијских мерила понашања. Та три начина су: (1) да волимо оне које Јехова воли, (2) да поштујемо ауторитет и (3) да се трудимо да останемо чисти пред Богом.

Волимо оне које Јехова воли

11. Зашто треба да волимо оне које Јехова воли?

11 Као прво, треба да волимо оне које Јехова воли. Када је реч о друштву, ми смо попут сунђера. Упијамо све што је око нас. Наш Створитељ добро зна колико за несавршене људе друштво може бити опасно или пак корисно. Зато нас мудро саветује: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Посл. 13:20; 1. Кор. 15:33). Нико од нас не жели да ’лоше прође‘, већ сви желимо да ’постанемо мудри‘. Јехова не може бити мудрији него што јесте, нити га ико може искварити. Па ипак, он је одличан пример када је реч о избору пријатеља. Размислимо мало о томе које несавршене људе Јехова бира за своје пријатеље.

12. Какве људе Јехова бира за своје пријатеље?

12 Јехова је Аврахама који је живео пре неколико хиљада година назвао ’својим пријатељем‘ (Иса. 41:8). Тај човек је био изузетан пример верности, праведности и послушности. Заиста је живео у складу са својом вером (Јак. 2:21-23). Јехова је такве људе бирао за пријатеље, а тако ради и данас. Ако Јехова бира пријатеље, зар онда није веома важно да и ми као несавршени људи радимо исто? Дружећи се с мудрим људима, постаћемо мудри.

13. Шта нам може помоћи да направимо добар избор када су у питању пријатељи?

13 Шта ти може помоћи да у том погледу направиш добар избор? Разматрање библијских примера може нам дати неке идеје. Размисли о пријатељству између Руте и њене свекрве Нојемине, између Давида и Јонатана или између Тимотеја и Павла (Рута 1:16, 17; 1. Сам. 23:16-18; Фил. 2:19-22). Та пријатељства су била јака првенствено због тога што су ти људи искрено волели Јехову. Можеш ли наћи пријатеље који воле Јехову исто колико га и ти волиш? Буди сигуран да у скупштини можеш наћи пуно таквих пријатеља. Такви људи те неће навести да радиш нешто што би нарушило твој однос с Јеховом, већ ће ти помоћи да будеш послушан Јехови, да у духовном смислу напредујеш и сејеш у дух. (Прочитати Галатима 6:7, 8.) Они ће ти помоћи да останеш под окриљем Божје љубави.

Поштујмо ауторитет

14. Зашто нам понекад тешко пада да поштујемо ауторитет?

14 Други начин на који показујемо љубав према Јехови односи се на ауторитет. Треба да поштујемо ауторитет. Зашто нам то понекад тешко пада? Један од разлога лежи у томе што су они који имају извесну меру ауторитета несавршени. Осим тога, и ми смо несавршени. Сви се боримо са урођеном склоношћу да се бунимо.

15, 16. (а) Зашто је важно да поштујемо оне којима је Јехова поверио бригу о свом народу? (б) Шта учимо из извештаја о томе како је Јехова гледао на Израелце који су се бунили против Мојсија?

15 Можда се онда питаш: ’Ако нам је толико тешко да поштујемо ауторитет, зашто онда то треба да радимо?‘ Одговор на то питање у суштини је повезан с тим кога ћемо изабрати за свог Владара. Ако смо изабрали Јехову за свог Владара, онда треба да поштујемо његов ауторитет. Ако га не поштујемо, онда не можемо ни рећи да је он наш Владар. Осим тога, Јехова свој ауторитет обично испољава посредством несавршених људи којима је поверио одговорност да се брину о његовом народу. Како би Јехова гледао на нас ако бисмо се бунили против таквих људи? (Прочитати 1. Солуњанима 5:12, 13.)

16 На пример, када су Израелци гунђали и бунили се против Мојсија, Јехова је на то гледао као да су се побунили против њега (Бр. 14:26, 27). Бог се не мења. Ако бисмо се икада бунили против оних којима је он дао ауторитет, то би значило да се бунимо против њега!

17. Какав став треба да имамо према онима који имају одговорности у скупштини?

17 Апостол Павле показује какав став треба да имамо према онима који имају одговорности у скупштини. Он је написао: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама као они који ће за то положити рачун — да би то чинили радосно, а не уздишући, јер би то вама било на штету“ (Јевр. 13:17). Истини за вољу, није увек лако бити послушан и подложан. Међутим, немојмо заборавити да се ми у ствари трудимо да останемо под окриљем Божје љубави. То је циљ који је вредан сваког труда.

Останимо чисти пред Јеховом

18. Зашто Јехова жели да останемо чисти?

18 Трећи начин на који показујемо љубав према Јехови јесте да се трудимо да останемо чисти пред њим. Родитељи се обично труде да њихова деца буду чиста. Зашто? Један од разлога лежи у томе што је чистоћа веома важна за здравље детета. Сем тога, када је дете чисто, оно пружа добру слику о својој породици, и показује да га родитељи воле и да су брижни. Јехова из сличних разлога жели да ми будемо чисти. Он зна да је то за наше добро. Он такође зна да наша чистоћа пружа добру слику о њему као нашем небеском Оцу. То је веома важно јер људи могу бити привучени Богу коме служимо када запазе да смо другачији од већине људи у овом прљавом свету.

19. На основу чега знамо да је физичка чистоћа веома важна?

19 У ком погледу треба да останемо чисти? Једноставно речено, треба да будемо чисти у сваком погледу. Јехова је Израелцима као свом народу ставио до знања да је физичка чистоћа преко потребна (Лев. 15:31). У Мојсијев закон биле су укључене одредбе о стварима као што су одстрањивање отпадних материја, прање посуђа, одеће, као и руку и ногу (Изл. 30:17-21; Лев. 11:32; Бр. 19:17-20; П. зак. 23:13, 14). Израелци нису смели заборавити да је њихов Бог, Јехова, свет — што значи чист и неприкосновен. Слуге светог Бога треба да буду свете. (Прочитати Левитску 11:44, 45.)

20. У ком погледу треба да останемо чисти?

20 Дакле, треба да будемо чисти и у физичком и у духовном погледу. Ми се трудимо да нам мисли буду чисте. Верно се држимо Јеховиних мерила о моралној чистоћи, без обзира на то што је свет око нас у погледу полног морала све гори. Поврх свега, велику важност придајемо томе да наша служба Богу буде чиста, неупрљана кривом религијом. Никада не треба да заборавимо упозорење које је записано у Исаији 52:11: „Идите, идите, изађите одатле, не дотичите ништа нечисто. Изађите из њега, будите чисти.“ У данашње време, ми остајемо чисти у духовном смислу тако што се не упуштамо ни у шта што има везе с кривом религијом. Зато, на пример, не учествујемо у религиозним прославама и празницима који су у данашњем свету општеприхваћени. Мора се признати да није лако остати чист. Али, Јеховин народ се труди да буде чист јер му то помаже да остане под окриљем Божје љубави.

21. Шта треба да радимо да бисмо се одржали у Божјој љубави?

21 Јехова жели да заувек останемо под окриљем његове љубави. Међутим, свако од нас треба да даје све од себе како би се одржао у Божјој љубави. У томе ћемо успети ако следимо Исусов пример и ако покажемо да волимо Јехову тиме што слушамо његове заповести. Тада можемо бити сигурни да нас ништа неће „раставити од Божје љубави која је у Христу Исусу, нашем Господу“ (Римљ. 8:38, 39).

Да ли се сећаш?

Како нам савест може помоћи да се одржимо у Божјој љубави?

• Зашто треба да волимо оне које Јехова воли?

• Зашто је важно да поштујемо ауторитет?

• Колико је важно да Божји народ буде чист?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 20. страни]

КЊИГА КОЈА НАС ПОДСТИЧЕ НА ДОБРО ПОНАШАЊЕ

На обласном конгресу 2008. године објављена је књига од 224 стране под насловом „Одржите се у Божјој љубави“. Која је сврха те нове књиге? Она треба да помогне правим хришћанима да упознају и заволе Јеховина мерила и зато се првенствено бави тиме како хришћани треба да се понашају. Ако будемо темељно проучавали ову књигу, бићемо још сигурнији да је живљење у складу с Јеховиним мерилима најбољи начин живота у данашње време и да води до вечног живота у будућности.

Осим тога, ова књига треба да нам помогне да схватимо да послушност Јехови не представља неки терет. Напротив, то је начин да покажемо Јехови колико га волимо. Зато ће ова књига свакога од нас подстаћи да се пита: ’Зашто слушам Јехову?‘

Када неки, нажалост, напусте Јехову, проблем је углавном у њиховом понашању, а не у томе што нису разумели нека библијска учења. Зато је веома важно да јачамо љубав и цењење према Јеховиним законима и начелима који нас воде у свакодневном животу. Сигурни смо да ће ова нова књига помоћи Јеховиним слугама широм света да чврсто заступају оно што је исправно, да докажу да је Сатана лажов и, што је најважније, да остану под окриљем Божје љубави! (Јуда 21).

[Слика на 18. страни]

„Ако се држите мојих заповести, остаћете у мојој љубави, као што сам се ја држао Очевих заповести и остајем у његовој љубави“