Пређи на садржај

Пређи на садржај

Религија — лични избор или родитељско наслеђе?

Религија — лични избор или родитељско наслеђе?

Религија — лични избор или родитељско наслеђе?

ВЕЋИНА људи у Пољској Јеховиним сведоцима каже: „Родио сам се у овој религији и у њој ћу и умрети.“ Тиме се жели рећи да је религија нешто што се наслеђује с колена на колено. Да ли људи у твом крају имају сличан став према религији? До чега то често доводи? Религија постаје формалност и ништа више до породична традиција. Да ли се то може десити и Јеховиним сведоцима који су добили дивно духовно наслеђе од својих родитеља или чак њихових родитеља?

То није био случај с Тимотејем кога су његова богобојазна мајка и бака поучиле да верује у правог Бога и да га воли. Тимотеј је познавао свете списе од „раног детињства“. С временом је, као и његова мајка и бака, и сам постао уверен да је хришћанство истина. Он се „уверио“ у оно што је из Писма сазнао о Исусу Христу (2. Тим. 1:5; 3:14, 15). Стога, иако родитељи дају све од себе да помогну својој деци да постану Јеховине слуге, деца сама треба да имају ту жељу (Мар. 8:34).

Да би служио Јехови из љубави и остао беспрекоран без обзира на околности, свако мора да се увери у истину на темељу снажних доказа. Тада ће бити чврст и утврђен у вери (Еф. 3:17; Кол. 2:6, 7).

Улога деце

„Знао сам да Јеховини сведоци имају праву религију“, каже Алберт * који је одрастао у породици Сведока, „али ми је било тешко да прихватим такав начин живота.“ Ако си млад, можда имаш слично мишљење. Зашто се не би потрудио да разумеш шта обухвата живот по Божјим мерилима а затим уживао у вршењу његове воље? (Пс. 40:8). „Једноставно сам почео да се молим“, каже Алберт. „У почетку није било лако. Морао сам да натерам себе да то радим. Међутим, убрзо сам схватио да могу бити вредан у Божјим очима ако се трудим да чиним оно што је исправно. То ми је дало снагу да извршим неке промене.“ Ако развијеш близак однос с Јеховом, имаћеш жељу да чиниш оно што он очекује од нас (Пс. 25:14; Јак. 4:8).

Размисли о игри коју волиш да играш, на пример о некој друштвеној игри или спорту. Ако не знаш правила или не играш добро, вероватно ће ти бити досадно. Међутим, ако си научио правила и постао добар у томе, зар нећеш једва чекати и чак тражити прилике за игру? Слично је и с хришћанским активностима. Зато се потруди да се припремиш за састанке. Буди активан. Иако си млад, својим примером можеш чак охрабрити друге! (Јевр. 10:24, 25).

Исто важи и када је у питању говорење другима о својој вери. То треба да чинимо из љубави, а не преко воље. Запитај се: ’Зашто желим да другима говорим о Јехови? Шта ме подстиче да га волим?‘ Потребно је да га упознаш као брижног Оца. Он је преко Јеремије рекао: „Тражићете ме и наћи ћете ме, јер ћете ме тражити свим својим срцем“ (Јер. 29:13, 14). Шта то захтева од тебе? „Морао сам да променим начин размишљања“, каже Јакуб. „Ишао сам на састанке и у службу од раног детињства, али сам то углавном радио рутински. Тек када сам боље упознао Јехову и развио близак однос с њим, истина је постала део мог живота.“

Добро друштво може пуно утицати на то колико ћеш уживати у служби. „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Посл. 13:20). Зато склапај пријатељства са онима који теже ка духовним циљевима и срећни су док служе Јехови. Јола каже: „Дружење с младим, духовно настројеним људима охрабрујуће утиче на мене. Почела сам редовно да учествујем у служби и то с великом радошћу.“

Улога родитеља

„Веома сам захвална родитељима што су ме поучили о Јехови“, каже Јола. Заиста, родитељи могу имати снажан утицај на одлуке које ће њихова деца донети. Апостол Павле је написао: „Ви, очеви... васпитавајте [своју децу] на Јеховин начин и помажите им да усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). Овај надахнути савет јасно показује да је задатак родитеља да поуче децу Јеховином начину размишљања, а не свом. Уместо да деци намећете циљеве које можда ви желите да остваре, било би далеко боље да им помогнете да им главни циљ буде да живе у складу с Јеховином вољом!

Можете им усадити Јеховине речи и ’говорити о њима кад седите у својој кући и кад идете путем, кад лежете и кад устајете‘ (П. зак. 6:6, 7). „Често смо причали о различитим видовима пуновремене службе“, присећају се Ева и Ришард који имају три сина. Шта су тиме постигли? „Дечаци су желели да учествују у Теократској школи још док су били мали, постали су објавитељи и потом су сами донели одлуку да се крсте. Касније су започели с пуновременом службом.“

Добар пример родитеља је веома важан. Ришард каже: „Чврсто смо решили да не водимо двоструки живот, понашајући се на један начин у кући, а на други у скупштини.“ Стога се запитајте: ’Шта моја деца виде у мом животу? Да ли запажају искрену љубав према Јехови? Да ли је примећују у мојим молитвама и редовном личном проучавању? Да ли је виде у мом ставу према служби проповедања, забави и материјалним стварима, као и у ономе што говорим о другим члановима скупштине?‘ (Лука 6:40). Деца ће посматрати ваш свакодневни живот и запазиће свако неслагање између онога што говорите и онога што чините.

Дисциплина има важну улогу у васпитавању деце. Међутим, Божја надахнута Реч каже нам да ’одгајамо дете према путу којим оно треба да иде‘ (Посл. 22:6). Ева и Ришард кажу: „Издвајали смо време како бисмо са сваким дететом понаособ проучавали Библију.“ Наравно, родитељи треба да одлуче да ли је потребно засебно проучавати с децом. У сваком случају, лична пажња је потребна сваком детету. То захтева прилагодљивост и разумност. На пример, уместо да им само кажете да је нека музика лоша, зашто им не покажете како могу доносити мудре одлуке и која су библијска начела укључена?

Ваша деца могу тачно знати шта очекујете од њих и удовољити вашим жељама. Ипак, ви морате допрети до њиховог срца. Не заборавите, „дубоке су воде размишљања у срцу човечјем, али разборит човек зна да их црпи“ (Посл. 20:5). Будите разборити, запажајте наговештаје било ког проблема који се може скривати у срцу вашег детета и одмах предузмите акцију. Немојте га оптуживати, већ покажите бригу и постављајте прикладна питања. Ипак, будите пажљиви да га не заспете с превише питања. Захваљујући вашој искреној бризи моћи ћете да допрете до његовог срца и да му помогнете.

Улога скупштине

Као Божји слуга, можеш ли помоћи младима у скупштини да цене духовно наслеђе које су добили? Иако су родитељи одговорни за поучавање деце, други чланови скупштине, посебно старешине, могу их подржати у томе. Нарочито је важно да се помогне породицама у којима је само један родитељ Јеховин сведок.

Како старешине могу помоћи младима да заволе Јехову и да се осећају вредно и цењено? Маријуш, који служи као надгледник у једној скупштини у Пољској, каже: „Старешине треба да разговарају, разговарају и разговарају с младима. То треба да чине не само када се појаве проблеми већ и у другим приликама — у служби, после састанка или уз шољицу чаја.“ Зашто не питаш младе како им је у скупштини? Таква отворена комуникација помаже им да заволе скупштину и да се осећају као део ње.

Ако си старешина, да ли се трудиш да упознаш младе у скупштини? Раније поменути Алберт, који сада служи као старешина, у младости се суочавао с разним изазовима. Он каже: „Као младој особи, била ми је потребна пастирска посета.“ Старешине могу показати лично занимање тако што ће се молити за духовну добробит младих (2. Тим. 1:3).

Добро је да млади учествују у скупштинским активностима. У супротном ће бити привучени светским циљевима. Као члан скупштине, можеш ли сарађивати у служби и спријатељити се с њима? Проводи слободно време с младима како би се између вас изградило поверење и пријатељство. Јола се присећа: „Једна пионирка ми је посветила посебну пажњу. С њом сам први пут ишла у службу зато што сам то желела.“

Лични избор

Млади, питајте се: ’Који су моји циљеви? Ако се још нисам крстио, да ли је то мој циљ?‘ Одлука да се крстиш треба да долази из срца пуног љубави према Јехови, а не због обавезе према породичној традицији.

Нека Јехова буде твој прави пријатељ, а истина твоје благо. Он је преко пророка Исаије рекао: „Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог.“ Јехова ће бити уз тебе све док си његов пријатељ. Он ће те ојачати и ’подржати својом праведном десницом‘ (Иса. 41:10).

[Фуснота]

^ Нека имена су промењена.

[Слика на 4. страни]

Покушајте да разаберете шта се крије у срцу вашег детета

[Слика на 6. страни]

Одлука да се крстиш долази из срца пуног љубави према Јехови